hesperia1 22.04.12, 19:16 to już pokazuje liście?Bo moja nie pokazuje i martwić się zaczynam.A może za mokro miała i zgniła,bo ją posadziłam w raczej mokrym miejscu.A tak ładnie rosła.Obok rosną niezapominajki i świetnie się mają. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Funkia 22.04.12, 19:20 W zależności od gatunku i stanowiska - jedne pokazują liście, inne dopiero las dziobków. A inne być może jeszcze nic. Chyba musisz na razie jeszcze uzbroić się w cierpliwość. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Funkia 22.04.12, 19:23 Moja - wczoraj zauważyłam - raczyła dziobek wystawić, mały - trzeba dobrze się przyjrzeć. Odpowiedz Link
hesperia1 Re: Funkia 22.04.12, 19:37 Czyli nadzieja jest.Funkia lubi wilgoć czy się mylę?Mogłoby się zdarzyć że zgniła?I Jeszcze chciałam dodać ze tam cień raczej jest. Odpowiedz Link
lellapolella Re: Funkia 22.04.12, 20:18 ja mam kilka i tylko te na piwnicy zaczynają pokazywać kły, w ogrodzie śpią :) Odpowiedz Link
newill6 Re: Funkia 22.04.12, 20:51 Moja fascynacja tymi liśćmi zaczeła sie gdy tv pokazywała program ,,ogrody angielskie,, chyba to już 10lat wstecz,pewna ogrodniczka tylko funkie uprawiała,bajecznie to wszystko wygladało,duza ilośc odmian,nie to co u mnie,kilka........większośc programów nagrywałem,mnóstwo kaset czeka na przegranie na płyty cd...ale sprawię sobie prezent:)....ja swoje funkie aktualnie przesadzam,sa juz wysoko nad gruntem,wszystkie wyskoczyły,myslę że i Twoje sie pokażą ,,czekaj na ciepełko... Odpowiedz Link
leloop Re: Funkia 22.04.12, 20:54 Newill, ale u Ciebie chyba najwcześniej ruszyła wegetacja. jak przedwczoraj jechałam to kolo Szczecina było już całkiem zieloniutko a kolo Trójmiasta dopiero co ta zieleń się wykluwała. Odpowiedz Link
leloop Re: Funkia 22.04.12, 20:52 u mnie wyrosły te, które w cieplejszej części ogrodu są a te, które od północy ledwo co wystawiły kły, wiec sama widzisz, ze Twoje maja jeszcze czas :) hosty lubią i cień i wilgoć ale glebę raczej przepuszczalna no i żyzną. Odpowiedz Link
hesperia1 Re: Funkia 05.05.12, 07:47 Są,dzioby wystawiły dwie:)czekam na trzecią taką z białą obwódką. Odpowiedz Link
newill6 Re: Funkia 05.05.12, 13:10 ..bardzo póżno sie pokazały ,może są zbyt głeboko posadzone,lub ziemia niezbyt odpowiednia-gliniasta?.... Odpowiedz Link
hesperia1 Re: Funkia 06.05.12, 08:33 A może gliniasta.Tam bardzo mokro i cień.Może przesadzę? Odpowiedz Link
leloop Re: Funkia 06.05.12, 08:38 > A może gliniasta.Tam bardzo mokro i cień mokro i cień nie przeszkadza, natomiast gleba musi być przepuszczalna i żyzna, funkie lubią sobie podjeść :) Odpowiedz Link
lellapolella Re: Funkia 06.05.12, 10:14 ja bym się nie przejmowała, że późno wychodzą, jeśli tylko potem dobrze rosną i są zdrowe;) Odpowiedz Link