Dodaj do ulubionych

Fajnego stworu

15.05.12, 17:11
dostałam na imieniny?

farm6.static.flickr.com/5067/5631986279_1687b3c9ac.jpg
Obserwuj wątek
    • asta6265 Re: Fajnego stworu 15.05.12, 17:24
      A cóż to Yoma? Jakiś sukulent, czy co?
      • yoma Re: Fajnego stworu 15.05.12, 17:37
        Sukulent niewątpliwie. Leucospermum cordifolium, zwane "proteą poduszką na igły". Gdzie ja go, to nie wiem ja, ale fajne bardzo :)
        • se_nka0 Re: Fajnego stworu 15.05.12, 17:43
          To nie do doniczki chyba? Znaczy nie na parapet? Oryginalne i ładne to jest.
          • hesperia1 Re: Fajnego stworu 15.05.12, 17:55
            Fajne:)
            Wszystkiego naj:)
            • lellapolella Re: Fajnego stworu 15.05.12, 18:03
              mnie też się podoba, aż odetchnęłam, że doniczkowe, bo właśnie inwestuję dyktandowe;)
              • yoma Re: Fajnego stworu 15.05.12, 18:12
                Doniczkowe, ale do -4 przeżywa, Leloop by mogła... problem jest taki z nim, że nie toleruje fosforu. Nie i już. Śmiertelna trucizna.

Hes, spoko, imieniny jeszcze nie teraz, po prostu chłop powiedział, że nie będzie kwiota 9 dni u kwiaciarza trzymał :)

Lella W CO inwestujesz?
                • yoma Re: Fajnego stworu 16.05.12, 17:30
                  Więc pogrzebałam trochę i proteowatych, czyli srebrnikowatych, w ogóle się w doniczkach nie uprawia poza grewillą, tym większa radocha i wyzwanie. Ciekawe, skąd chlop z panem Pawłem to wyciągnęli...
                  • se_nka0 Re: Fajnego stworu 16.05.12, 18:16
                    Czyli do gleby. Nie sądzę, żeby darczyńcy zdradzili Ci tajemnicę, skąd wzięli ;) :)
                    • yoma Re: Fajnego stworu 16.05.12, 18:34
                      Zimy w glebie nie przeżyje, ale skąd oni to wykopali, żeby wsadzić do doniczki, to nie wiem :)
                • horpyna4 Re: Fajnego stworu 16.05.12, 19:09
                  Jesteś pewna co do tego fosforu? Bo w mojej encyklopedii jest zupełnie inaczej:

"Wymagają pełnego słońca i piaszczystej, przepuszczalnej gleby z domieszką azotanów i fosforanów. Rośliny w pojemnikach podlewa się umiarkowanie w pełnym wzroście, później oszczędniej. Rozmnażanie z nasion wiosną. Niełatwo uprawiać je pod szkłem; wymagają dobrego wietrzenia."

Jeszcze piszą, że przeżywa do -7.
                  • yoma Re: Fajnego stworu 16.05.12, 20:01
                    To nie ja, tylko autorzy. Wszędzie piszą, że fosfor dlaa srebrnikowatych zabójczy, a pewien Australijczyk ratował swoje przed nadmiarem fosforu zadaniem im mnóstwa azotu, antidotum takie. W ogrodzie je miał.

Z czego płynie morał, żeby nie nawozić, a jeśli, to żżownicami.
                    • yoma Re: Fajnego stworu 16.05.12, 20:02
                      PS. Do -4, piszą.
                    • horpyna4 Re: Fajnego stworu 16.05.12, 20:16
                      No pewnie, ni ma jak żżownice.
                • lellapolella Re: Fajnego stworu 16.05.12, 20:12
                  Lella W CO inwestujesz?
                  w bodziszki najbardziej a przy okazji całkiem takie, o:
                  nepeta subsessilis(kociemiętka rozłożysta)- metrowe bydlę i, coś z zupełnie innej beczki- macierzanka 'Pygmeus"
                  • yoma Re: Fajnego stworu 16.05.12, 20:31
                    Znaczy, w skrajności popadasz. MAcierzanka i tak jest mała, a jeszcze pigmeus...

GDZIE inwestujesz?
                    • lellapolella Re: Fajnego stworu 16.05.12, 20:50
                      popadam, bo chwieję się nad krawędzią dołu, że sieabsolutnieniewyrabiamshit :(
                      Testuję gościa na all. o nazwie Grzegorz_byliny.
                      Macierzanka abarot na piwnicę, chłopcy już przestali po niej biegać a muszę wywalić kocimiętkę, która się sieje jak wściekła i będzie dziura jak smok.
                      I ta macierzanka fajna jest, kudłata:)
                      • yoma Re: Fajnego stworu 16.05.12, 20:57
                        Czy wyście mi tego Grzegorza kiedyś nie odradzały?
                        • lellapolella Re: Fajnego stworu 16.05.12, 21:07
                          ja nie, nie kupowałam jeszcze u niego;) komentarze ma dobre:)
                          • yoma Re: Fajnego stworu 17.05.12, 08:39
                            To kupuj, a potem zrecenzuj :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka