Dodaj do ulubionych

Kokardka - nalewkę lipową

25.09.12, 19:03
to ty chciałaś robić, prawda? Mój kumpel maniak powiada, że się da i to jak.

Cytuję:

> się da, i to jak! niech dokupi miód lipowy i trochę cytryny się przyda. Właściwie to przepisu nie znam, robiłem na czuja ze świeżej lipy, ale zalana wódką powinna po tygodniu-dwóch oddać dobroć do płynu, później miód i cytryna do smaku (bez cytryny może być nudne - i tu pytanie, czy plastry obrane czy ze skórką, skórka da mocny aromat, więc może albo symbolicznie, albo w ogóle zrezygnować) Co do spirytusu, to chyba nie w tym przypadku, śliwki są jeszcze, a może uda jej się derenia dorwać gdzieś.
Obserwuj wątek
    • niebieska.kokardka Re: Kokardka - nalewkę lipową 25.09.12, 19:12
      Ja ja!
      O dzięki, i to potem musi pewnie chwilę postać? Tylko ja mam suszoną lipę, to w sumie chyba może tez być.
      Normalnie zrobię:D
      • yoma Re: Kokardka - nalewkę lipową 25.09.12, 19:15
        Pewnie musi, jak to nalewka. Rób śmiało, za kumpla i jego wyroby honorem ręczę :)
        • niebieska.kokardka Re: Kokardka - nalewkę lipową 25.09.12, 19:21
          Ja to podziwiam takich ludzi, i ja bym się chciała tak nauczyć, niektórzy to mają czuja, nie potrzebują przepisów. Nalewka na winie, co się nawinie to do butelki i super wychodzi:D
          Tylko miód muszę kupić, bo mam wielokwiatowy chyba.
          Dereń też może gdzieś przyczaję a jak nie to z tą cytryną spróbuję.
          Dzięki Yoma:)
          • yoma Re: Kokardka - nalewkę lipową 25.09.12, 19:38
            Nie ma za co :)
    • niebieska.kokardka Re: Kokardka - nalewkę lipową 05.06.13, 16:40
      Jak zdążę, to idę dziś po lipę, bo mam dwie pod oknem. Kto wie, jak wygląda prawidłowy, dojrzały kwiat lipy, nieprzekwitnięty?;)
      • yoma Re: Kokardka - nalewkę lipową 05.06.13, 17:54
        No... ma takie dwa i z nich tak mu sterczy...
        • dorkasz1 Re: Kokardka - nalewkę lipową 05.06.13, 18:09
          Jak podchodzisz do takiego drzewa, to huczy jak w ulu. Pszczoły wiedzą lepiej. A to już? Zakwitła?
          • niebieska.kokardka Re: Kokardka - nalewkę lipową 07.06.13, 11:23
            No dwa styrczą ale pszczół jeszcze nie ma, także chyba jeszcze poczekać trzeba? A zrobię fotkę to wrzucę.
            • niebieska.kokardka Re: Kokardka - nalewkę lipową 22.06.13, 07:10
              Tylko teraz tak, nad lipą huczy, zerwałam wczoraj trochę kwiatów. Pytanie - czy kwiat lipy to z tym listkiem czy tylko te dwa wystające?;)
              • yoma Re: Kokardka - nalewkę lipową 22.06.13, 14:36
                Zawsze mi się wydawało, że z tym listkiem, ale może się mylę :)
                • niebieska.kokardka Re: Kokardka - nalewkę lipową 22.06.13, 14:50
                  A zalałam wszystko wódeczką, a co tam.. Trzeba popróbować;)
                  • yoma Re: Kokardka - nalewkę lipową 22.06.13, 15:03
                    A ja sobie piję właśnie herbatę z własną trawą cytrynową, a Pan widzi, że jest to dobre :)

Muszę jeszcze sprawdzić, czy żubrówka się nadaje do herbaty.
                    • niebieska.kokardka Re: Kokardka - nalewkę lipową 22.06.13, 15:14
                      Herbata to jest coś, kurcze. Ja musze hibiskusa posadzić, bo mam przepis na herbatki ale tam hibiskus idzie. A tą trawę to ciężko wychodowac?
                      • horpyna4 Re: Kokardka - nalewkę lipową 22.06.13, 15:39
                        Do herbaty ponoć dobre suszone liście pysznogłówki, czyli monardy.
                        • yoma Re: Kokardka - nalewkę lipową 22.06.13, 16:39
                          Świeże. Wtedy faktycznie się robi earl grey. Suszone gorzej. Za to suszone dobre do kąpieli przeciw przeziębieniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka