yoma 18.03.13, 18:50 i kukułka plamista to to samo? Bo p. Majewski ma to pierwsze, a p. Radziul pisze, że to drugie mogłabym zaryzykować. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Czy storczyk plamisty 18.03.13, 20:24 To samo. Musiałabyś zapewnić mu (jej?) tylko trochę wilgoci. Bo co do odczynu gleby nie ma żadnych wymagań (pH 4,0 - 8,2). Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Czy storczyk plamisty 19.03.13, 09:18 Służę chętnie wszelkimi informacjami odnośnie roślin chronionych. Jak odchodziłam na emeryturę, to dostałam od współpracowników bardzo pięknie wydany "Atlas roślin chronionych". Ponieważ jest on względnie nowy (wydany w 2003 roku, dostałam świeży i ciepły), to znajdują się w nim te pokręcone alternatywne nazwy. A z tym właśnie mamy największy problem, jak widać. Odpowiedz Link
yoma Re: Czy storczyk plamisty 19.03.13, 09:34 A dzięki, dzięki, chętnie. Tutaj tak mi się wydawało, że to to samo, ale wolałam się upewnić u mądrzejszych. Odpowiedz Link
leloop Re: Czy storczyk plamisty 19.03.13, 09:56 a p. Radziul pisz > e, że to drugie mogłabym zaryzykować. a weźże se Yoma wykop dół, wyłóż folia, nasyp jakiejś bardziej treściwej ziemi, zalej woda i będziesz miała mini-bagienko w tych swoich piachach mazowieckich. ja tak robiłam kaczeńcom gdy chciałam, żeby mi na skale przed domem kwitły. a potem jak Wieś już będzie Twoja to wyrznij parę rachitycznych sosenek (wiem, sentymenty ale na tych myszach to one już większe nie urosną) i zrób sobie regularne bagno, nawet nie oczko z rybo tylko błocko. Odpowiedz Link
yoma Re: Czy storczyk plamisty 19.03.13, 09:59 Bo i mam w planach bagienko, tylko ono mi pasuje w tej części, którą ewentualnie trzeba będzie oddać, to się wstrzymywam. No tam gdzie balia teraz jest, mniej więcej. Albo pod wrogiem i to niech wróg ma komary, hihi :) Wyrżnąć sosenkę a ić, wiesz, jakie to pieniądze kosztuje? Odpowiedz Link
leloop Re: Czy storczyk plamisty 19.03.13, 11:32 > Wyrżnąć sosenkę a ić, wiesz, jakie to pieniądze kosztuje? sosenki u Ciebie rosną tak gęsto, ze trzeba ten gaik prześwietlić inaczej ani lasku ani ogrodu. na pewno są na ten temat przepisy, może wystarczy udowodnić, ze zaczynają chorować, u nas tak sąsiad wyciął modrzewiowy las :( Osobom fizycznym nie nalicza się opłat za pozwolenie na wycięcie drzew i krzewów. Odpowiedz Link
lellapolella Re: Czy storczyk plamisty 19.03.13, 11:45 To je prawda, że się nie nalicza. Zgłaszasz się do gminy z pismem proszalnym, w umówionym terminie przyjeżdża facet i oglądacie. Przedstawiasz realnie plan i powody, pan się zgadza albo nie. Jeśli tak, to czekasz na pozwolenie na piśmie i rzniesz. Korowody są raczej czasowe niż jakieś inne i nie wiem, po co ludzie tak cudują z samowolnymi wycinkami. Odpowiedz Link
yoma Re: Czy storczyk plamisty 19.03.13, 12:30 I tak wątpię, sumienie mi nie pozwoli. Te trzy najstarsze ze sto lat pewnie mają, a te najmłodsze dobijają trzydziechy. Wyrżnę i co, tuj se nasadzę? Odpowiedz Link
leloop Re: Czy storczyk plamisty 19.03.13, 13:15 I tak wątpię, sumienie mi nie pozwoli.[/i] nikt nie mówi o 100letnich, chodzi o prześwietlenie całości, z tego co zauważyłam sporo jest rachitycznych, które i tak nie maja szans bo te większe je kiedyś wykończą, no chyba, ze chcesz mieć Puszcze Białowieską ;) Wyrżnę i co, tuj se nasadzę? tak jak byś miała problem z tym co se posadzisz ;P Odpowiedz Link
yoma Re: Czy storczyk plamisty 19.03.13, 13:54 No ale gdzie ty masz rachityczne? Trzy grupy są. Te stuletnie, ten parczek, co dziadkowi wyrósł i te trzydziestoletnie na myszach, to te robią obramowanie dla iglakarni nr 2. Jest faktycznie pod chałupą rachityczna jedna czy druga, ale to się wyrżnie przy remoncie. Te dziadkowe owszem słonko strasznie zasłaniają, ale ręka by mi chyba uschła. No i tak to jest. Odpowiedz Link