Dodaj do ulubionych

czy myślicie

12.04.13, 20:34
...że dość stara trzmielina pospolita może przeżyć po przesadzeniu? Jakieś coś było na niej zaszczepione, zraz umarł, a podkładka została. Rośnie sobie już kilka lat, wypuściła odrosty, ale nie wiem czy da się je teraz znaleźć. Szkoda mi jej wywalać, bo jesienią pięknie wygląda cała w koralikach.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: czy myślicie 12.04.13, 21:10
      Trzmielina pospolita powinna dawać samosiew. Być może to, co nazywasz odrostami, jest po prostu siewkami. W takim przypadku powinny łatwo dać się przesadzić; przyjrzyj się im może dokładnie.
      • edziakrys Re: czy myślicie 12.04.13, 21:40
        Jutro poszperam. Wymyśliliśmy, że odgrodzimy ogród od reszty terenu żywopłotem z żywotnika a trzmielina rośnie akurat w miejscu planowanego żywopłotu. W lewo nie przesunę, bo tam klon palmowy siedzi, a po prawej magnolia gwiaździsta. A między jednym a drugim jest pasek trawy z mchem i ta właśnie trzmielina. Dostała więc wyrok.
        • lellapolella Re: czy myślicie 12.04.13, 22:52
          myślimy, że takiego skurczybyka trudno zabić;) Przesadzałam dziesięcioletni czarny bez i przeżył. Jak nie znajdziesz siewek, to przesadzaj. Odrosty też można próbować ukorzenić.
          • horpyna4 Re: czy myślicie 13.04.13, 08:14
            Trzmieliny można też rozmnażać z sadzonek. W zasadzie metodę tę stosuje się do rozmnażania trzmielin zimozielonych, ale skoro zalecają ją również dla oskrzydlonej, niskiej i ich odmian, to dlaczego nie miałaby być skuteczna i dla pospolitej? Tyle, że robi się to dopiero w czerwcu lub na początku lipca; zalecane jest stosowanie ukorzeniacza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka