voxave 10.05.13, 16:31 Wyrosły przywiezione z ziemią nieznanego pochodzenia--na razie widze ich ze 30 sztuk a jeszcze takie małe łepki widać. Nie znam tych grzybów,ponoć sa smaczne i drogie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
voxave Re: Smardze w ogodzie 10.05.13, 18:16 Nie niszcząc grzybni będę je sukcesywnie zbierać i zamrażać.Rosną z boku ścieżki do garażu i grozi im rozjechanie. Ciekawe czy w przyszłym roku też w tym miejscu wyrosną. A może cale kawałki ziemi z grzybnią przenieść w bezpieczne miejsce? Odpowiedz Link
yoma Re: Smardze w ogodzie 10.05.13, 20:53 Lepiej kup więcej ziemi z tego samego źródła. Zasada jest chyba taka, że co w ogródku, to NIE pod ochroną (patrz konwalie)? Odpowiedz Link
voxave Re: Smardze w ogodzie 10.05.13, 22:06 Ta ziemia została nasypana przez ekipę porządkującą teren po pracach budowlanych, bo obok mojego płotu powstał market *Aldi* Wytyczyli nowy płot siatkowy. Nie wiem skąd brali ziemie ale podejrzewam że może jest więcej grzybni smardzów na całym terenie.Na razie ja tylko o tym wiem. Posadzili krzewy,ale pod nimi wysypali korę---to może ta grzybnia nie może sie przebić. Jutro sprawdzę jak przestanie tak lać jak dzisiaj. Odpowiedz Link
yoma Re: Smardze w ogodzie 10.05.13, 22:13 Bodaj Dorkasz pisała, że smardze lubią brać się z kory... Odpowiedz Link