Dodaj do ulubionych

Kew Gardens

14.06.13, 21:01
Odwiedziłam w ostatnią sobotę. Miejsce przepiękne, mnóstwo cudnych roślin. Dla fanatyków ogrodów w sam raz. W sumie 121 hektarów ogrodów, to jest coś. Najbardziej podobał mi się Duke's Garden. Drugie miejsce to Secluded Garden. Szklarnie też super, ale jestem raczej fanką roślin z naszej strefy klimatycznej, albo zbliżonej.
Po 250 latach prowadzenia ogrodu, efekty naprawdę widać.
Podobało mi się również, że można rozłożyć się na trawie na kocu, albo usiąść na ławce, których jest b. dużo i spędzić dzień czytając książkę w przepięknych okolicznościach natury :)
Bez psów, rowerów. Czyste, wykoszone gdzie trzeba trawniki, dużo przestrzeni. Super miejsce na spędzenie letniego dnia dla każdego. Nawet jeśli ktoś nie jest miłośnikiem ogrodów. Chyba to mógłby ogród w Powsinie jakoś skopiować, bo warunki są. Do tego dobrze dopracowana część komercyjna.
Jeśli ktoś będzie wiosną/latem w Londynie, na pewno warto się wybrać. Trzeba zarezerwować cały dzień, żeby wszystko zobaczyć.
Obserwuj wątek
    • leloop Re: Kew Gardens 14.06.13, 21:11
      a zdjęcie jakieś ? :)
      Powsin jest makabrycznie zapuszczony a ma TAKI potencjał ale co się dziwić jak panie zamiast odchwaszczać rabatki siedzą w krzakach róż i plotkują :}
      natomiast arboretum w Wojsławicach nie ma się czego wstydzić, no może trochę części restauracyjnej, kordon blu ;D
      • yoma Re: Kew Gardens 14.06.13, 21:34
        Może już mają nowego ajenta :)
      • iza1973 Re: Kew Gardens 14.06.13, 21:46
        Powsin jest młodym ogrodem, ale potencjał ma ogromny, ze względu na położenie i powierzchnię. Spokojnie mógłby być miejscem na niedzielną wycieczkę dla rodziny, znajomych czy też singla. Więcej ławek, jakieś wiaty, pozwolić rozłożyć się na trawie, więcej małej gastronomii, porządna restauracja, więcej toalet, punktów ze świeżą wodą. Do tego więcej gadżetów ogrodowych w sklepie i tzw "pamiątek" i interes się kręci.
        Poza tym w Kew Gardens działa intensywnie wolontariat. W Powsinie jest nierozreklamowany.
        Do Wojsławic mam niestety daleko, ale są na mojej liście do odwiedzenia, jak w tamtych rejonach będę. Zdjęć trochę zrobiłam, wrzucę w weekend.
        • lellapolella Re: Kew Gardens 14.06.13, 22:00
          Brawo, Iza:) Mamy swojego człowieka na Wyspie:)
          BTW. tak sobie myślę, że to cordon bleu stało się wizytówką Wojsławic...
          • iza1973 Re: Kew Gardens 14.06.13, 22:11
            Heh, mój wyjazd na Wyspy był dosyć gwałtowny i na razie wygląda, że będzie dość krótki (2 mce). Szukam kolejnego projektu ale zobaczymy. Najchętniej wrócę do domu, jeśli tylko będę mieć na miejscu pracę.
            W międzyczasie postanowiłam korzystać z okoliczności i zwiedzać co się da. Jeśli możecie coś podrzucić wartego obejrzenia w okolicach płd-zach Londynu, dostępne pociągiem z Basingstoke, będę wdzięczna. Jak obrobię zdjęcia, to spytam Was o niektóre rośliny- czy jest szansa na hodowanie ich w Polsce.
            • leloop Re: Kew Gardens 14.06.13, 23:41
              taki wybierak znalazłam www.gardenvisit.com/ a tam www.gardenvisit.com/gardens/in/england/hampshire bo jak rozumiem to w Hampshire jesteś
              • edziakrys Re: Kew Gardens 15.06.13, 07:36
                BTW leżenia na trawnikach; radio podało że w Perersburgu za leżenie na trawniku można dostać mandat za chuligaństwo!!! Biedny ten naród, nie dość że mieszkają tak bardzo na północy, lato mają krótkie, zimy ostre to jeszcze nie mogą pikniku na trawce zażyć ;)
                • leloop Re: Kew Gardens 15.06.13, 10:35
                  Edziu, widać, ze z innej epoki jesteś, w PRLu było identycznie, nawet za przejście przez trawnik groził mandat, oczywiście mało się kto tym przejmował i wszędzie były "nielegalne" ścieżki ;)
                  a przepis ten przestał obowiązywać w 2010 roku jakby Cie to interesowało :)
                  wykroczenia.wieszjak.pl/charakterystyka-wykroczen/239916,Mozna-bezkarnie-deptac-trawniki.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka