Dodaj do ulubionych

brzoza Younga

15.10.13, 20:18
albo i nie;) Bardzo mi się podobała ale że nie lubię szczepionych, kupiłam w wersji naturalnej. I teraz tak: wygląda to jak zwykła brzoza, ani ja ani chłop żadnego spendulenia tam nie widzimy. Tyle, ze rośnie słabiej ale czy takiej brzozie można ufać? Zrobi hyc! i ani się obejrzymy.
A może to zwykła brzoza i hoduję gada w reprezentacyjnym miejscu?
Tyle, ze reszta zakupów z tego miejsca zgodna odmianowo.
Obserwuj wątek
    • leloop Re: brzoza Younga 15.10.13, 21:13
      może ona potrzebuje czasu, żeby zwisnąć. ile lat ja masz ?
      • lellapolella Re: brzoza Younga 16.10.13, 10:45
        ile lat ja masz ?
        najmniej trzy i to już spore bydlę jest... Spróbuję sfocić i zapodać.
    • horpyna4 Re: brzoza Younga 16.10.13, 10:56
      Ona powinna mieć przynajmniej wierzchołek zaginający się do dołu.

• lellapolella Re: brzoza Younga 17.10.13, 12:19
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mb/mc/xb7f/nwyp8b4dmcDHdZlbMX.jpghttps://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mb/mc/xb7f/V3tbOzaHfageOeT3KX.jpg

jak widać, nic jej się nie zgina, nic też nie zwisa:(
        • horpyna4 Re: brzoza Younga 17.10.13, 15:25
          Zdecydowanie nie jest to odmiana Younga.
          • lellapolella Re: brzoza Younga 17.10.13, 15:42
            dzięki, Horpyno, za pozbawienie złudzeń;)
            • horpyna4 Re: brzoza Younga 17.10.13, 16:34
              Nie ma za co. U odmiany Younga już w młodym wieku czubek jest wyraźnie zdeformowany i skręca do dołu, nawet jak jeszcze nie widać zwisania gałęzi; przynajmniej tak mi się wydaje. Czyli już w momencie kupowania powinna być widoczna różnica między tą odmianą, a typową brodawkowatą.
              • yoma Re: brzoza Younga 17.10.13, 17:59
                A właśnie. Pozwolicie, na bazie i po linii... brzoza smoleńska to co za gatunek właściwie? Poważnie pytam.
                • lellapolella Re: brzoza Younga 17.10.13, 18:22
                  a co, chcesz wysiać i sprzedawać jako relikwie? ;)
                  Betula spiscula może?
                  • yoma Re: brzoza Younga 18.10.13, 10:12
                    Interesuje mnie, ogrodniczo, a zawsze bałam się zapytać :) Z powodu, że u mnie za chałpą rośnie sobie brzózka w podobnym wieku, jak wynika z opowieści tych, co jej wzrost pamiętają, a ta smoleńska w porównaniu z nią to taka na byka, ergo inny gatunek, a nie wiem co zacz, a lubię wiedzieć, o. Może i spiscula...
                    • horpyna4 Re: brzoza Younga 18.10.13, 10:47
                      Yoma, gatunków brzóz jest dużo. Niektóre są trudne do odróżnienia dla przeciętnego człowieka, inne różnią się bardzo. Zresztą nie tylko wyglądem, ale też wymaganiami i pochodzeniem.

Najwyższe dorastają do 30 m, inne do 20, jeszcze inne do kilku, a nawet poniżej 1 m. No i te rosnące na piachu, jak brodawkowata (jej odmianą jest b. Younga), miewają stanowisko mniej lub bardziej jałowe, co może różnicować wzrost równolatek. Zresztą na mazowieckich piachach nie tylko brzozy, ale i sosny rosną słabo.

Czyli zarówno ta wsiowa, jak i smoleńska, mogą być jednym gatunkiem - brodawkowata dorasta do 25 m. Smoleńska może zresztą też być brzozą omszoną, która potrafi dorosnąć do 20 m, ale nie znosi piachu, natomiast kocha... mgły.
                      • yoma Re: brzoza Younga 18.10.13, 10:49
                        Ja ją podejrzewałam właśnie o omszoność. Na bagnach rośnie...
                        • horpyna4 Re: brzoza Younga 18.10.13, 12:34
                          No. I pochodzenie ma właściwe - środkowa Europa, północna Syberia. Nie Daleki Wschód i nie Ameryka Północna. Stawiamy na omszoną, co znaczy, że mgły tam są normalką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka