Dodaj do ulubionych

wiosenne cięcie

09.03.14, 18:14
Moi drodzy, od kilku dni ganiam z obłędem w oczach z sekatorem i tnę :)
Niestety mam coś czemu sekatorem nie podołąm. Musze obciąć niemal do cna starą zrakowaciałą śliwe. Ma jedną młodą, zdrową gałąź, którą chcę zostawić i liczę, że w ten sposób uratuję drzewo. Do kiedy mogę to bezpiecznie zrobić? Już na giewałt czy mogę poczekać kilka dni jeszcze
Obserwuj wątek
    • newill6 Re: wiosenne cięcie 09.03.14, 20:22
      ...nic sie nie stanie oczywiscie...ale im szybciej tym lepiej drzewo zniesie cięcie...będą duże powierzchnie po cieciu...radzę zasmarować mascią ogrodniczą jak chcesz zadbać o drzewo...
      • szadoka Re: wiosenne cięcie 10.03.14, 08:59
        Pamiętam o masci. Musze ją tylko zanabyć drogą kupna. A podpowiesz mi jaka najlepsza?
        • newill6 Re: wiosenne cięcie 11.03.14, 23:07
          ..niestety nie powiem..bez przesady...na pewno w sklepie ogrodniczym kupisz dobrą maść...
          • asta6265 Re: wiosenne cięcie 13.03.14, 09:14
            Najlepszy jest chyba Funaben u mnie zawsze się sprawdza i nie jest drogi.
            • lellapolella Re: wiosenne cięcie 13.03.14, 10:51
              To ja wsadzę kij w mrowisko;P Odchodzi się od maści ogrodniczych coraz powszechniej, Buczacki też o tym pisze i to wcale nie w nowej książce. Osobiście nie używam od jakichś czterech lat, odkąd po cięciu i smarowaniu padła mi śliwa czerwonolistna i wawrzynek. Jeśli są duże rany, zacieram je gliną, jeśli małe, nie robię nic.
              • leloop Re: wiosenne cięcie 13.03.14, 11:23
                również pszczeli wosk, propolis przyspiesza gojenie.
              • szadoka Re: wiosenne cięcie 13.03.14, 16:09
                hmm, a ja właśnie kupiłam dziś coś co sie nazywa sztuczna kora. Składu chemicznego brak ale kupione w niezlym ogrodniku.
                I do tego mase różnych nasionków. Gdzie ja to wszystko posieje...
                • newill6 Re: wiosenne cięcie 13.03.14, 23:01
                  ..z gliną to stary temat jak świat...a także radzono farbą emulsyjna malować rany po cieciu..także Funaben stosowałem z powodzeniem..lecz rozeznania co do innych..czy lepszych nie mam...co jeszcze..ja sie w szczepienia drzewek nie bawię...ale mój kolega...wieloletni specjalista nie widzi szczepienia bez ztosowania maści...
                  • edziakrys Re: wiosenne cięcie 14.03.14, 07:56
                    Do tej farby emulsyjnej też dodawało się środek przeciwgrzybiczny. Ja tak robię jak mi się szara pleśń zaczyna pojawiać w ogórach; odcinam zarażoną tkankę na łodydze, i maluję :)
                • yoma Re: wiosenne cięcie 14.03.14, 08:32
                  Widziałam gdzieś tę sztuczną korę. Daj znać, jak zastosujedz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka