leloop 02.05.14, 21:37 szklarnieeee zarzekała się żaba wody. broniłam się przed foliakiem z racji tubylczych, zimowych huraganów ale zasięgnęłam języka no i się poddałam. dzisiaj zadaszyliśmy, zakotwiczyliśmy, teraz trzeba będzie zamieszkać Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
newill6 Re: i wybuduje sobie 03.05.14, 06:35 wow!....bomba...myślałem,że nie jestem zazdrośnikiem...:) Odpowiedz Link
se_nka0 Re: i wybuduje sobie 03.05.14, 07:10 Ładny foliak. Solidnie wygląda. Po sezonie okaże się czy przetrzyma silne wiatry. Na takiej powierzchni poszalejesz Leloop z nasadzeniami :) Pomidorki? Odpowiedz Link
leloop Re: i wybuduje sobie 03.05.14, 08:28 sąsiadka miała podobny tylko mniejszy stal 10 lat bez problemu. tej zimy nie pilnowała bo włóczyła się po rodzinie, przyszła wichura, drzwi nie zabezpieczone się otworzyły i po folii. na szczęście firma solidna można zamówić nowa. stelaż jest rzeczywiście solidny, zakotwiczony na pol metra w ziemi, chyba tak łatwo się nie wyrwie. w razie co mogę zawsze folie ściągnąć, choć zakładanie jej po raz kolejny wcale mi się nie uśmiecha. to teraz mam 30m2 szczęścia i muszę się zabrać do roboty, przecież ja zielonego pojęcia o foliakowaniu nie mam ;) Odpowiedz Link
annaod Re: i wybuduje sobie 03.05.14, 12:59 eeech, zazdraszczam.... przestrzeni:-) jak to jest, jak człowiek nie miał nic to marzył o skrawku, mam teraz 385 mkw, to teraz myślę większym, ech, natura człowiecza. Odpowiedz Link
lellapolella Re: i wybuduje sobie 05.05.14, 09:25 świetny foliak, zrobiła pani krok w kierunku przyszłości i rozwoju:) Uwaga na koty!!! Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: i wybuduje sobie 05.05.14, 09:38 Przy naszym wspólnym foliaku u moich wspólników pomidorowych, po bokach, zaraz przy narożnikach stoją stare szyby. Jako zabezpieczenie przed kotami. Póki co, skuteczne. Poprzednia folia poszła w strzępy, właśnie na narożnikach. Dobrze, że Lella wspomniała, zabezpiecz choćby deskami. Odpowiedz Link
lellapolella Re: i wybuduje sobie 05.05.14, 11:08 u mnie jest tylko Pankot i on woli targać w domu, w foliaku natomiast wyleguje się na sadzonkach i wypróżnia w suchutkim:) szczególnie w okresach deszczu potrafi narobić szkód co niemiara, wstawiam wtedy siatkę w drzwi i okno Odpowiedz Link
leloop Re: i wybuduje sobie 05.05.14, 13:45 Tak właśnie myślałam, ze jest jakiś haczyk. Na razie koty obchodzą wielkim kołem ale jak wiadomo do czasu. Przypomniały mi się nasze kolejne namioty rozorywane pazurami. Dzięki :) Odpowiedz Link
leloop Re: i wybuduje sobie 29.05.14, 10:07 a ja się meczę z setką krzaczków :/ mój szczątkowy hiszpański mówi mi ze to odmiana "ośmiornica" Odpowiedz Link
lellapolella Re: i wybuduje sobie 29.05.14, 13:06 w dłuższej perspektywie lepsza setka, jak ci koty wykopią jeden krzak zostanie 99:D No i ja akurat mam lęk wysokości, już widzę ten cyrk przy pielęgnacji i zbieraniu... Ale wyglada super Odpowiedz Link
leloop Re: i wybuduje sobie 29.05.14, 18:56 doczytałam, ze to hybryda Octopus f1 wyhodowana przez Chińczyków. rośnie przez ok. 2 lata, owocuje po 8 miesiącach od wsadzenia. Odpowiedz Link
lellapolella Re: i wybuduje sobie 29.05.14, 21:08 rośnie przez > ok. 2 lata, owocuje po 8 miesiącach od wsadzenia. hehe, zaśmiała się hrabina po francusku;P Odpowiedz Link
leloop Re: i wybuduje sobie 29.05.14, 22:27 > Z głodu bym zeszła.... i tak szybciej niż szparagi, na które musisz czekać trzy lata żeby się najeść a tu 8 miesięcy a potem przez półtora roku pomidory, tylko pomidory, wszędzie pomidory, w cfiszencajcie sadzisz kolejnego i neverending ;) Odpowiedz Link
lellapolella Re: i wybuduje sobie 29.05.14, 22:43 i tak szybciej niż szparagi, na które musisz czekać trzy lata żeby się najeść a > tu 8 miesięcy a potem przez półtora roku pomidory, tylko pomidory, wszędzie po > midory, w cfiszencajcie sadzisz kolejnego i neverending ;) a o zimie pani nie zapomniała? Odpowiedz Link
lellapolella Re: i wybuduje sobie 30.05.14, 14:07 sorry, ja się okropnie przyziemna zrobiłam, bo ostatnio codziennie ocieram się o przygruntowe przymrozki;P Wczoraj o wpół do pierwszej w nocy 4 stopnie. Latałam w piżamce okrywać ogórki i dynie Odpowiedz Link
leloop Re: i wybuduje sobie 31.05.14, 08:18 Wczoraj o wpół do pierwszej w nocy 4 stopnie. nie będę "wyrażać" bo u mnie podobnie :/ tyle, ze ja nic nie okrywam, trudno "radźta se same" Odpowiedz Link
edziakrys Re: i wybuduje sobie 02.06.14, 12:42 Sprostowanie: obecne odmiany szparagów zbiera się już w kolejnym roku po posadzeniu (przez 3-4 tygodnie). U nas na zapadzie jednak tropikalnie: po 10 st o szóstej rano... Co ma być to będzie, kurna czerwiec przecież! Nie okrywam! Odpowiedz Link
leloop Re: i wybuduje sobie 02.06.14, 12:55 ja mam taką starożytnią odmianę Mary Washington, owocuje po 3 latach ;) Edzia, ja jestem bardziej od Ciebie na zapadzie :D Odpowiedz Link
edziakrys Re: i wybuduje sobie 03.06.14, 09:35 Tak Leloop, masz absolutną rację! Moi rodzice mieli też Waszyngtony i jakość była rewelacyjna, i zbieraliśmy je dłuuuugie lata. Teraźniejsze odmiany są krótkodystansowe kilka lat i do widzenia, a też i gęściej się je sadzi. Odpowiedz Link