Dodaj do ulubionych

ślimaki i niebieski proszek

19.05.14, 23:55
Normalnie mi nie przeszkadzają. Ślimaki. Ale zeżarły moje siewki cynii. I nachyłka - dużą rozrośniętą kępę. I dalie miniaturowe, co je kupiłam na święta do domu z myślą, że wsadzę do ziemi, jak się ociepli. I miniaturowe śmierdziuchy (aksamitki). Z cyniami przesadziły - miałam je wczoraj pikować, a tu nie ma czego! O fasolce nie wspomnę...

Kupiłam takie cóś Brosa chyba, niebieskie granulki, zgodnie z instrukcją posypałam tu i ówdzie, głównie tam, gdzie nie chcę by żerowały. I pełno takich maziastych śladów w tych miejscach, rośliny raczej nietknięte, ale ślimaków nie widzę. No i teraz namyślam - co się z nimi dzieje, jak to zeżrą?

I z innej beczki - od dobrych dwóch tygodni mam kaczki na działce. Zachowują się jak u siebie:-) tolerują mnie, pozwalają podejść, ale moim chłopakom już nie. Kurde, jak się zagniazdują na mojej działce, to koty wyżrą kaczęta:(

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/gc/fb/elt3/pfXanUpvAxbpdqIxiX.jpg
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/gc/fb/elt3/EkaE4bmeUdq5WukTUX.jpg
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/gc/fb/elt3/peNnHPNIrtkrcLSa8X.jpg
Obserwuj wątek
    • leloop Re: ślimaki i niebieski proszek 20.05.14, 00:25
      na kaczkach się niestety nie znam może zacznij je płoszyć.
      klasyczne niebieskie granulki wysuszają ślimaki, nie ma co ukrywać nie jest to krotka i przyjemna śmierć :( gdy ślimak przejdzie przez taka granulkę zaczyna tracić śluz (stad ślady) a za jakiś czas znajdujesz wyschnięta gumkę.
      są inne granulki na bazie ferramolu (związek żelaza), który je usypia. nie wiem czy w PLu dostępne.
      • edziakrys Re: ślimaki i niebieski proszek 20.05.14, 08:58
        U mnie ślimaczki wpergalaczki zżerały rzodkiewkę; granulki, owszem, działały ale na moich połaciach było to nieekonomiczne. Znalazłam gdzieś info, aby posypać okolicę wapnem, więc posypałam dookoła rabaty w jesiennej uprawie i rzeczywiście nie było ich widać. A wiadro wapna dostałam ze składu GS za friko, bo pan stwierdził, że wiaderka nie będzie ważył, bo on na tony sprzedaje ;)
        • lellapolella Re: ślimaki i niebieski proszek 20.05.14, 09:46
          Z kaczkami to wola boska i przeznaczenie... Nie jestem kaczkoznawcą ale o tej porze one powinny już mieć jajka o ile nie pisklęta i płoszenie byłoby niedźwiedzią przysługą.
      • iksigrekzet111 Re: ślimaki i niebieski proszek 23.05.14, 11:35
        Jak ktoś chce"ekologicznie" wygonić ślimaki to przedstawiam sposoby znalezione w necie:
        1. WYCIĄG Z NASION JODŁY
        Szkodnik: ślimaki. 15g nasion moczymy przez dobę w 5l wody. Polewamy miejsca występowania.
        2. GNOJÓWKA z PAPROCI: NARECZNICA SAMCZA LUB ORLICA POSPOLITA
        Działanie na Ślimaki, miseczniki, bawełnica korówka, wełnowce. Na ślimaki polewa się nią rosliny i glebę
        22. BYLICA PIOŁUN
        Szkodniki: ślimaki, mszyce, przędziorki, mrówki, trześniówka w czereśniach
        Gnojówka nierozcieńczona (500 g świeżego lub 50 g suchego ziela na 10 l wody) mrówki polewać mrowiska w czasie pojawu
        Wyciąg: 150g piołunu zalewamy 5l wody i moczymy przez dobę. Pryskamy rośliny i polewamy miejsca występowania mrówek. Czereśnie pryskamy 2-3 tyg po kwitnieniu
        Wyciąg nierozcieńczony (300 g świeżych lub 30g suchych roślin na 10 l wody) odstrasza gryzonie i ślimaki, polewać nory i glebę w czasie pojawienia się szkodników

Niestety to sposoby nie sprawdzone prze ze mnie ale mam zamiar stosować w tym roku jak tylko znajde te rosliny
        • leloop Re: ślimaki i niebieski proszek 23.05.14, 12:48
          dużo jest bezinwazyjnych sposobów, posypywanie popiołem, drobnym piaskiem wokół roślin, miedziane obrączki. tyle, ze nie są to sposoby w 100% skuteczne, deszcz zmyje popiół, piasek "wdepcze" się w glebę, obrączek wokół wszystkiego założyć się nie da. granulki to ostateczność ale jak u mnie pod każdym kamieniem, liściem, kępą trawy siedzą dziesiątkami i czekają tylko na zmrok, to ja po prostu nie zdzierżam i sypie bo inaczej nic bym innego nie robiła tylko tępiła te śluzosraki.
    • szadoka Re: ślimaki i niebieski proszek 20.05.14, 18:00
      nie wiem co te granulki slimakom robią ale zdychają po nich aż miło (ogrodnikowi, bo ślimakom pewnie mniej). U mnie skorupy sie tylko walają. Ja w tym roku straciłam sałatę. Ogórki tez zaczynają wyłazić, musze być czujna.
      • edziakrys Re: ślimaki i niebieski proszek 20.05.14, 21:19
        Ogólnie mówią, że one parzące są.
        Co do kaczek, mój ojciec potraktował wiatrówką i za jednym zamachem załatwił problem kaczek i obiadu :)
      • annaod Re: ślimaki i niebieski proszek 21.05.14, 21:12
        już wiem, co niebieskie granulki robią ślimakom - wysuszają je....
    • d.wludyka Re: ślimaki i niebieski proszek 20.05.14, 22:37
      U mnie też wstrętne ślimaki poobgryzały mi mnóstwo roślin. Ja je zbieram (kilkadziesiąt dziennie) i morduję - szczególnie te bez skorupki, winniczki wynoszę na łąkę.

Kaczki też mnie odwiedzają, ale ja je lubię.
      • leloop Re: ślimaki i niebieski proszek 20.05.14, 22:54
        Ja je zbieram (kilkadziesiąt dziennie) i morduję - szczególnie te bez skorupki
        ja bym pewnie zbierała w setkach albo tysiącach ;)

problem z granulkami jest taki, ze szkodzą one jeżom. Jeż nie patrzy czy ślimak już się potraktował granulka czy jeszcze nie, zjada go i niestety fajnie nie jest :(
        • szadoka Re: ślimaki i niebieski proszek 21.05.14, 14:12
          Jeżów u mnie nie ma, niestety.
      • annaod Re: ślimaki i niebieski proszek 20.05.14, 23:25
        Ależ ja też lubię kaczki! one nawet reagują, gdy próbuję z nimi gadać. No, może nie werbalnie, ale widzę, że rozumne są:-) Boję się o ich potomstwo (koty!). Ale dziś ich nie było, może już się gdzieś wyjajiły i pilnują dobytku.

Ze zbieraniem ślimaków - bez szans, ja mam tylko czas w weekendy (i to nie zawsze), w tygodniu na godzinkę wpadam. Jeży aktualnie nie mam - truchło jeża spod jałowca wyciągnęłam:( ale jeszcze wtedy ślimaków nie trułam...
        • d.wludyka Re: ślimaki i niebieski proszek 21.05.14, 09:03

> Ależ ja też lubię kaczki! one nawet reagują, gdy próbuję z nimi gadać. No, może
          > nie werbalnie, ale widzę, że rozumne są:-) Boję się o ich potomstwo (koty!). A
          > le dziś ich nie było, może już się gdzieś wyjajiły i pilnują dobytku.

U mnie problemem są chyba sroki, wcześniej myślałam, że to moje psy wyjadają jajka i ogrodziłam miejsce, w którym kaczka wysiadywała jajka, ale zawsze znajdowałam je wypatroszone na trawniku. Psy w tym roku na 100% dojścia nie miały, a jajka i tak zostały zniszczone.
          • asta6265 Re: ślimaki i niebieski proszek 23.05.14, 11:13
            Na kaczki nie wiem, bo sama nad stawem nan ich setki, ale nie przeszkadxają, a na ślimaki wokół host wysypałam skorupki od jajek i nie widzę, żeby ślimaki odwiedzały rabatę, a wcześniej jednego ranka pozbierałam ich połowę wiaderka dwu litrowego:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka