bajka009 20.11.09, 16:51 ktory lepszy?? czy to to samo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucyna_n Re: asertin , asentra 20.11.09, 18:27 już namnożyli tych nazw tyle że się połapać nie idzie. sprawdź substancję czynną, jeżeli nazywa się tak samo to to jest to samo, obydwa są pewnie generykami zoloftu. Odpowiedz Link Zgłoś
ichnia Re: asertin , asentra 20.11.09, 19:29 bajka009 napisała: > ktory lepszy?? czy to to samo? > Ponoć to samo. Jedna osoba na forum jednak twierdziła, że tylko jedno z tego jej pomagało. Możesz poszukać w wyszukiwarce. Odpowiedz Link Zgłoś
bajka009 Re: asertin , asentra 20.11.09, 20:05 substancją czynna jednego i drugiego leu jest sertralina, czyli to to samo tylko rozne ceny. mam depresje, przestalam chodzic do szkoly, wlasciwie z niej zrezygnowalam, myslicie ze jesli bede brac ten lek to bede w stanie wrocic, do szkoly? wiem ze glupie pytanie, ale to moj pierwszy lek antydepresyjny, i nie wiem co moze zdzialac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ichnia Re: asertin , asentra 20.11.09, 20:13 bajka009 napisała: > substancją czynna jednego i drugiego leu jest sertralina, > czyli to to samo tylko rozne ceny. > Dokładnie. jesli bede brac ten lek to bede w stanie wrocic, do szkoly? > wiem ze glupie pytanie, ale to moj pierwszy lek antydepresyjny, i nie wiem co > moze zdzialac. > Pozdrawiam Może zadziałać, a jeśli nie - trzeba będzie zmienić na inny. O wszystkim jednak decyduje lekarz. Z jakiego powodu przestałaś chodzić do szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
bajka009 Re: asertin , asentra 20.11.09, 20:17 nie mialam sily sie uczyc, byl to dla mnie zbyt duzy wysiłek. powod depresja Odpowiedz Link Zgłoś
ichnia Re: asertin , asentra 20.11.09, 20:27 bajka009 napisała: > nie mialam sily sie uczyc, byl to dla mnie zbyt duzy wysiłek. > powod depresja Dobrze dobrane leki powinny pomóc. Z tym, że na efekty trzeba poczekać, nic nie dzieje się od razu. I zdarza się, że trzeba czasem (nawet kilkakrotnie) zmieniać leki, aby dobrać najbardziej odpowiednie dla konkretnej osoby. Nie załamuj się, pierwszy krok za Tobą: podjęłaś leczenie. To najważniejsze. Nie odstawiaj samodzielnie leków, gdybyś nie czuła poprawy, konsultuj wszystko z lekarzem. Po pewnym czasie (wcześniej czy później) na pewno Ci się poprawi :) Odpowiedz Link Zgłoś
grosik68 Re: asertin , asentra 20.11.09, 20:32 Dobrym pomyslem bylaby jakas terapia, szukanie i eliminowanie przyczyn depresji. Antydepresanty (acz pomagaja) nie sa srodkami cudotworczymi. A do szkoly powinnas wrocic tak szybko, jak tylko sie da, siedzenie w domu raczej poglebi depresje i uczucie beznadziejnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
ichnia Re: asertin , asentra 20.11.09, 20:35 grosik68 napisała: > Dobrym pomyslem bylaby jakas terapia, szukanie i eliminowanie przyczyn depresji > . Antydepresanty (acz pomagaja) nie sa srodkami cudotworczymi. Zgadza się. > A do szkoly powinnas wrocic tak szybko, jak tylko sie da, siedzenie w domu racz > ej poglebi depresje i uczucie beznadziejnosci. Także się zgadza. Samotność nie jest dobrym towarzyszem. Jeśli się da, trzeba zebrać siły aby wyjść do ludzi. To ciężkie, ale przynosi dużo lepszą poprawę niż samotne tkwienie w czterech ścianach. Odpowiedz Link Zgłoś
bajka009 Re: asertin , asentra 20.11.09, 21:07 co to znaczy dobrze dobrane leki? ja nie mam lękow.a ten lek ejst tez na lęki... Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: asertin , asentra 20.11.09, 22:54 w depresji lęk jest częstym objawem, ale wcale nie musi występować. Większość, o ile nie wszystkie antydepresanty mają wpisane dzialanie przeciwlękowe na ulotce. Jeżeli nei jesteś chora na inne choroby, anemia, tarczyca, serce, to powodem ciąglego zmęczenia i braku sił może być depresja, a w tej chwili leki tyu asentra są przepisywane własne jako pierwsze. Może akurat na Ciebie dobrze podziała, chociaż niestey gwarancji nie ma bo reakcja na te leki jest bardzo indywidualna, nie da się jej pzewidzieć tak jak np dla apapu. Dawkowanie też może być różne. Odpowiedz Link Zgłoś
bajka009 Re: asertin , asentra 21.11.09, 10:33 lucyna_n napisała: > w depresji lęk jest częstym objawem, ale wcale nie musi występować. Zgadzam sie, kiedys mialam lęki, teraz juz zniknely , powod jest taki ze nic nie czuje. Nie smiejecie sie prosze, ale na ulotce jest napisane ze powoduje wypadanie wlosow. ( ja mam ich bardzo malo bo jestem po braniu hormonow) , czy wszystkie leki depresyjne tak dzialają? Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: asertin , asentra 21.11.09, 12:27 To wcale nie jest banalne ani śmieszne. brałam leki starej generacji i dwa z serii SSRI i włosy nabardziej wyoadały mi w momentach kiedy rzucalam leki i nie brałam nic. Z moich obserwacji po SSRI nic złego sie z włosami nie dzieje, wręcz przeciwnie, ale akurat asentry nie brałam, więc nie wiem, może po tym leku jest inaczej. a leki hormonalne same w sobie mogą wywoływać stany depresyjne, może jak już nie będziesz musiała ich brać to i depresja minie. Odpowiedz Link Zgłoś
grosik68 Re: asertin , asentra 20.11.09, 21:14 A ze piszemy z wlasnego doswiadczenia, to mozna nam wierzyc :) Odpowiedz Link Zgłoś
bajka009 Re: asertin , asentra 22.11.09, 09:49 oj bedzie cięzko... zawroty głowy, odruch wymiotny, jadłowstręt, drgawki Odpowiedz Link Zgłoś
ichnia Re: asertin , asentra 30.11.09, 21:08 bajka009 napisała: > oj bedzie cięzko... > zawroty głowy, odruch wymiotny, jadłowstręt, drgawki > Niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bazoooka Re: asertin , asentra 22.11.09, 17:48 to to samo, ale asertin lepszy bo tańszy. Odpowiedz Link Zgłoś
bajka009 Re: asertin , asentra 23.11.09, 10:40 biore najmniejsza dawke 50mg. mam jeszcze zmniejszyc? Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: asertin , asentra 23.11.09, 12:24 możesz podzielić tabletkę na ćwiartki nawet jak źle się czujesz, i stopniowo zwiększać dawkę jak się objawy nieco uspokoją. Po co sobei robić dodatkową traumę z leku. Odpowiedz Link Zgłoś
bajka009 Re: asertin , asentra 25.11.09, 08:40 skutki uboczne nie przechodza mi, fakt faktem nie zmniejszylam dawki ale chcialam przyzwyczaic organizm do leku. Co nieciekawe zaczyna bolec mnie wątroba, chyba nici z leczenie. Lucyna, jak dlugo Twoj organizm przyzwyczajal sie do leku? czy nie bylo skutkow ubocznych, bo mnie te zawroty glowy wykonczą. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: asertin , asentra 25.11.09, 09:43 Mój organizm jest tak popie...ny że nawet po gripexie chodzę 8 godzin jak pijana, więc mną się nei ma co sugerować, Zawsze muszę zaczynać od mikroskopijnych dawek inaczej chyba musiałabym te leki zaczynać brać na oddziale szpitalnym, sama nei dalabym rady ze skutkami ubocznymi.Bardzo powoli dochodzę do dawek terapeutycznych i zawsze mam przynaajmniej połowę skutkow ubocznych z ulotki. Jak po dwóch tygodnich nie będzie nic lepiej to dzwoń, albo idź do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
m-b Re: asertin , asentra 30.11.09, 18:02 prosze o pozytywy o Asentrze - zaczalem brac tydzien temu. Odpowiedz Link Zgłoś
bajka009 Re: asertin , asentra 30.11.09, 19:56 ja zaczelam brac tydzien temu, i dzis skonczylam, skutki uboczne mnie wykonczyly. Zycze wytrwalosci w braniu lekow i walce z chorobą.Ja sie poddaje. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: asertin , asentra 30.11.09, 20:01 czemu nie zejdziesz do niższej dawki, już się tydzień przemęczyłaś, może za dzień dwa zaczęłoby być lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
bajka009 Re: asertin , asentra 30.11.09, 20:16 przez 4 dni bralam cala tabletke, 3 dni po poł tab. i 2 dni po cwiartce, skutki uboczne typu jadlowstręt odeszly, ale nie moglam sie wysikac , i co najgorsze czulam sie jakbym miala ADHD , bylam tak pobudzona ze dzis nie poszlam do psychloga bo bym nie wysiedziala, Mam wrazenie ze nie nadaje sie do leczenia lekami tego typu, bo jestem na to zwyczajnie za slaba fizycznie, zazdoszcze tym co nie maja zadnych skutkow ubocznych... Odpowiedz Link Zgłoś
bajka009 Re: asertin , asentra 30.11.09, 20:29 ok. pouzalalama sie nad soba, a teraz zastanawiam sie czy isc w czwartek do lekarza, moze zmieni leki, lub cos doradzi, asentra to najslabszy lek antydepresyjny tak? pamiętam ze mialam kiedys w domu seroxat, ale to byl mamy lek... Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: asertin , asentra 30.11.09, 23:23 Asentra jest tak samo słaba/mocna jak inne leki SSRI,tyle że masz pecha znaleźć się w tej grupie co źle ją tolerują. Do lekarza koniecznie i powiedzieć o skutkach ubocznych niech główkuje. Wyraźnie ta asentra nie dla Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
dididia Re: asertin , asentra 18.12.09, 19:44 asentra czy można na niej przytyć przy braniu dawki 100 a i czy można przy niej stosować cilest???proszę o rady? Odpowiedz Link Zgłoś