Dodaj do ulubionych

pewnosc siebie a depresja

16.07.04, 04:10
Wiecie depresja powoduje ze nie mam pewnosci siebie. To nie jest racjonalne,
poprostu nie mam tej sily psychicznej (i fizycznej), ktora by mi dala
zdecydowane zachowanie, mocne spojrzenie, wyrazanie dobitnie moich mysli.
Ludzie naokolo mowia ze potrzeba mi pewnosci siebie, jakichs kursow zeby ja
zdobyc. Ale racjonalnie ja wiem ze jestem ok - te wszystkie objawy to wynik
depresji.
Gdy ide na rozmowe kwalifikacyjna, wlasnie takie dostaje informacje - ze
kandydatka dobra, dobrze odpowiadala, ale... brak jej pewnosci siebie.
Ja wiem dokladnie o czym mowia. To tak jakby slowa nie byly poparta jezykiem
ciala. Ja MOGE udawac, ale jak udawac to w oczach? Widze i slysze ze mam
zmeczone oczy i wiem ze to objaw depresji. Dobitnie moge powiedziec cos, ale
wyrazu oczu nie zmienie, jakkolwiek bym sie nie starala. Mam to straszne
zmeczenie psychiczne i tego niestety nie potrafie ukryc, chyba ze.. bede
mosic ciemne okulary, ale to tez nie jest mozliwe w dzien na rozmowie
kwalifik.
Obserwuj wątek
    • mskaiq Re: pewnosc siebie a depresja 16.07.04, 06:27
      To walcz o ta pewnosc siebie. To wszystko zalezy od naszej wiary, jesli
      wierzysz ze potrafisz to potrafisz. jesli nie wierzysz brakuje pewnosci siebie.
      Mysle ze bardzo pomoglyby Ci spacery duzo bycia powietrzu. W ten sposob
      wzmocnisz kontrole nad soba a to oznacza kontrole nad brakiem pewnosci.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • as5 Re: pewnosc siebie a depresja 16.07.04, 08:21
        Żeby walczyć,trzeba mieć sile.A w depresji tej sily po prostu nie ma....
    • andrzej_samson1 Myślę, że terapia polega na takiej zmianie 16.07.04, 08:26
      zachowania, że "zapominamy" o depresji. Nie pamiętamy, że mamy depresję.
      Myslimy raczej o rozwiązaniu problemu, np. jak przekonać gościa w rozmowie do
      swoich umiejętności a nie do tego, jak nam ciężko. Inaczej reagujemy. To nie
      depresja wywołuje brak pewności siebie, tylko ten brak należy do objawów
      depresji.
    • mskaiq Re: pewnosc siebie a depresja 16.07.04, 09:12
      Jak zaczniesz walczyc to zobaczysz ze masz sile. Musisz wierzyc w to inaczej
      niczego nie zaczniesz bo od razu odrzucisz ze to nie mozliwe, a mozliwe jest
      wszystko.
      Serdeczne pozdrowienia.
    • amelia7 Re: pewnosc siebie a depresja 16.07.04, 09:24
      Zaufaj sobie. Powtarzaj sobie często, że jesteś OK (inni też są OK).
      Że masz prawo do istnienia, do dobrej pracy, fajnych przyjaciół.
      I nie bądź bezwzględna dla siebie.
      • zuzu777 Re: pewnosc siebie a depresja 16.07.04, 17:28
        czesc Pollka
        ja tez mam podobnie. chodze na rozmowy o prace i mimo ze kwalifikacje doskonale
        odpowiadaja nie dostalam propozycji pracy choc bylam ostatnio na kilkunastu
        rozmowach.
        chyba nie mam depresji, tylko fobie spoleczna, ale mam ten sam brak zycia w
        oczach, nawet gdy udaje entuzjazm co czasem udaje mi sie na rozmowie i w ogole
        w zyciu to chyba nie wygladam wiarygodnie, bo oczy mnie zdradzaja.
        jak jestem miedzy rodzina to staram sie robic pogodna mine a mimo to i tak
        slysze, co masz taka mine [zgnebiona, smutna]?
        przepraszam, nic Ci nie doradze bo sama nie wiem co ze soba zrobic. bede nadal
        chodzic na te rozmowy jak mnie ktos zaprosi, a jednoczesnie postaram sie
        znalezc prace ktora mozna wykonywac samodzielnie.
        czasem jak sie lepiej czuje i musze wyjsc to powtarzam sobie: przeciez nie
        jestes znowu taka pieknoscia ani takim paskudztwem zeby ktos mial na Ciebie
        zwracac jakas szczegolna uwage, znaczy gapic sie, bo to mnie strasznie meczy, i
        wtedy czuje sie troche pewniej.
        ale ogolnie to juz zapomnialam jak to jest byc pewna siebie kobieta:(
        • pollka Re: pewnosc siebie a depresja 17.07.04, 00:23
          Zuzu dziekuje,zrozumialas dokladnie o co chodzi. Myslalam ze to tylko ja sie
          tak czuje.

Do pozostalych: jak napisalam to nie jest nic racjonalnego. Ja wiem ze mam duzo
          do zaoafiarowania, ufam sobie.

ale nie mam energii fizycznej ani psychicznej, zeby robic wrazenie osoby
          zdecydowanej i do rzeczy.
    • mskaiq Re: pewnosc siebie a depresja 17.07.04, 04:39
      Ta energie fizyczna i psychiczna mozesz odzyskac. Trudno jest zyc bez niej. To
      wszystko jest w Twoim zasiegu. Zawsze podkreslam jak bardzo wazna jestes Ty dla
      Siebie. Bardzo wiele zalezy od Twojego sposobu zycia, od Twojej aktywnosci,
      cwiczen fizycznych, diety. Przede wszystkim musisz wierzyc ze mozesz pokonac
      brak pewnosci siebie. Nie mozna jej akceptowac jako cos stalego czego nie da
      sie zmienic. Mozesz to zrobic.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • pollka Re: pewnosc siebie a depresja 17.07.04, 08:10
        msqai czy Ty sie ze mnie nabijasz? Wszsytkim tutaj radzisz to samo:
        diete, cwiczenia, afirmacje. Jezeli by to bylo takie proste, nie bylo by tyle
        ludzi cierpiacych na depresje.Twoje wpisy sa naprawde irytujace, nawet
        wygladaja na drwiny z tych cierpiacych.

Tak naprawde nie wiem co robisz na tym Forum, bo wyglada wyrazeni ze naprawde
        nie wiesz co to depresja.
        • looserka Re: pewnosc siebie a depresja 17.07.04, 10:56
          pollka napisała:

> msqai czy Ty sie ze mnie nabijasz? Wszsytkim tutaj radzisz to samo:
          > diete, cwiczenia, afirmacje. Jezeli by to bylo takie proste, nie bylo by tyle
          > ludzi cierpiacych na depresje.Twoje wpisy sa naprawde irytujace, nawet
          > wygladaja na drwiny z tych cierpiacych.
          >
          > Tak naprawde nie wiem co robisz na tym Forum, bo wyglada wyrazeni ze naprawde
          > nie wiesz co to depresja.

No, nie wie i w zasadzie można mu tylko pozazdrościć. I ma dobre intencje, a że
          zwykle trafia swoimi radami jak kulą w płot, to już inna para kaloszy.
          • iron_made Re: pewnosc siebie a depresja 17.07.04, 14:51
            To rzeczywiście może wyglądać czasem na nabijanie się. Ale tak nie jest.
            Spacery, ruch na świeżym powietrzu, jakiś inny uprawiany wysiłek powodują
            zwiększenie kontroli nad swoim ciałem. Poza tym, jesli sie na to zdobędziemy -
            a w tym wypadku nie trzeba walczyć ze światem, a jedynie z własnym ciałem i
            zniechęceniem - to zaczynamy odczuwac satysfakcję i poczucie zwycięstwa. To
            wzmacnia psychicznie i pomaga uwierzyć w siebie. Wszystkim niedowiarkom radzę
            spróbować i wytrwać np 2 tygodnie, choćby się paliło i waliło i strasznie nie
            chciało. Naprawdę jest tak, że jeśli nasze mięsnie ud są wzmocnione, to czujemy
            się pewniej na nogach fizycznie i psychicznie jednocześnie. Gdy wzmocnimy
            mięśnie grzbietu prostują nam się plecy, czujemy to, i wtedy łatwiej trzymać
            prosto głowę i patrzeć ludziom w oczy.
    • kammera Re: pewnosc siebie a depresja 18.07.04, 04:02
      nastepna nawiedzona!
    • 12anna_11 Re: pewnosc siebie a depresja 20.11.20, 17:13
      Przesyłam ciekawy artykuł na temat pewności siebie, zawiera przydatne wskazówki, może okaże się pomocny. :-)
      kobietyprzykawie.pl/jak-byc-pewna-siebie/
      • xawery39 Re: pewnosc siebie a depresja 22.11.20, 11:03
        Sprawa nie dotyczy jedynie kobiet. Sam jako dziecko byłem otwarty i śmialy. Z czasem pojawiły się u mnie lęk i zahamowania z powodu agresywnych zachowań kolegów w szkole i poza szkolą , starszych lub silniejszych fizycznie . Ot , jako argument poza agresją słowną stosowali bicie pięścią w nos lub kopniakiem . Pózniej wystarczyła już tylko sama grożba słowna w postaci srogiej miny , podniesionego głosu lub krzyku abym odczuwal lęk . Jest to znane zjawisko tresury zwierząt skutecznie stosowane i wobec młodzieży w np. formacjach paramilitarnych a najbardziej w wojsku.
        Tak wpojona postawa jest bardzo trudna do przezwyciężenia . Co sprytniejsi nauczeni doświadczeniem stosują metodę "gry , udawania " , że jest się grożnym przeciwnikiem . W dłuższym dystansie czasowym może to być jednak trudne do wytrzymania gdyż powodujące stres . Stąd częste popadanie w nałogi alkoholizmu , narkotyków lub palenia .
        • xawery39 Re: pewnosc siebie a depresja 22.11.20, 11:17
          Wg. opinii psychologów i psychiatrów właśnie ludzie uważani za takich przedsiębiorczych i pewnych siebie są najczęściej ofiarami nałogów .Widać to w środowiskach wojskowych gdzie papieros i wódka są na codzień. Napięcie powodowane nieustanną grą nie dla wszystkich jest łatwe do wytrzymania i stąd potrzeba wyluzowania.
          Może więc lepiej gwoli lepszego samopoczucia i spokoju nie mierzyć zbyt wysoko w wyścigu szczurów i spokojnie pracować w miarę swoich możliwości ? Pracownik uczciwy , sumienny bywa niejednokrotnie bardziej ceniony niż ekspansywny , gdyż przełożeni mogą tego ostatniego uważać za zagrożenie dla siebie.
          • mardaani.74 Re: pewnosc siebie a depresja 22.11.20, 22:46
            Pracownik uczciwy i sumienny powinien być bardziej doceniany, ale nie jest, taka osoba jest wręcz wykorzystywana i obciążaną pracą bardziej niż osoby pewne siebie, umiejące manipulować otoczeniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka