martyna2525
19.10.20, 11:55
Mam pytanie, od dłuższego czasu kilkunastu miesięcy mam problem z funkcjami poznawczymi. Bardzo dużo czasu musze poświęcić na pewne czynności. Trudno mi zapamiętywać takie rzeczy jak imiona, daty, problem z uczeniem się czytam i czytam i guzik z tego wiem, jak odrabiam lekcje z dzieckiem na poziomie 3 klasy robię to z kalkulatorem bo nie jestem w stanie liczyć . Przeszkadza mi to, bo chodzę z karteczkami w pracy @ nie jestem w stanie zapamiętać.
Dużo różnych rzeczy robię w sensie naukowym, uczestniczę w konferencjach itp dot pracy zawodowej ale gdyby nie notatk,i nic bym z tego nie wyniosła. Kiedyś tak nie było, pisałam, publikowałam i rozwijałam się a teraz ledwo ogarniam podstawowe sprawy :(
Moje pytanie jest takie na ile to może być związane z lekami, które brałam przez ten czas -przeróżne LPD, neuroleptyki ,stabilizatory ( po Licie czułam się jak upośledzona umysłowo, po odstawieniu przeszło).
A na ile może to być spowodowane samą chorobą ( CHAD z szybką zmianą faz).
Bardzo mi to utrudnia funkcjonowanie, jestem na etapie zmiany pracy potrzebuje się zapoznać z ustawami, zarządzeniami, procedurami a ja mam w głowie pustkę po ich przeczytaniu. Nawet z notatek muszę korzystać na bieżąco, bo ich nie pamiętam.
Czy można to zmienić ? wiem, że jest coś takiego jak neuroplastyczność mózgu i można to ćwiczyć.
Co Pan o tym myśli?