Dodaj do ulubionych

Notatnik kulturalny

• mala200333 Re: Notatnik kulturalny 21.05.23, 17:29
      Piotr Kępiński, „W cieniu Gran Sasso. Historie z Abruzji”, Wydawnictwo Czarne

Tak się składa, że gdy czytam tę książkę z masywem Gran Sasso w tytule, na ekranie telewizora kolarze uformowani w Giro d’Italia jadą przez Abruzję i będą zdobywać metę ulokowaną gdzieś wysoko na Gran Sasso. To fajny zbieg okoliczności. Kępiński, pisząc swoją kolejną książkę o Włoszech, „kręci” się wokół tych gór, chociaż nie relacjonuje swojej wspinaczki na ich najwyższy szczyt, bo pewnie jej nie odbył, to Gran Sasso kilkanaście razy pojawia się w tle jego opowieści. Jakby rzeczywiście wszystko, co dzieje się w Abruzji, działo się w cieniu Gran Sasso.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 21.05.23, 18:20

– Nie ma znaczenia, czy giniesz na wojnie, czy należysz do jakiejś społeczności, bo zawsze jesteś czyimś synem. Ktoś cię kocha, ty kogoś kochasz i nie wolno tego różnicować – mówi Arkadiusz Lorenc, autor nominowanego do nagród BEST AUDIO Empik Go reportażu "Morderca z pikiety", opowiadającego o niezidentyfikowanym mordercy, który w latach 1988–1993 zamordował w Łodzi siedmiu gejów. Jest to do dziś największa niewyjaśniona seria morderstw w historii polskiej kryminalistyki
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 21.05.23, 18:33
      Oliver Stone po 30 latach powraca do sprawy zabójstwa Johna F. Kennedy’ego. W rozmowie z Wirtualną Polską mówi o swoim nowym filmie i serialu. Uważa, że za zamachem kryje się intryga potężnych sił. - Mógł zapoczątkować polityczną dynastię. Wraz ze śmiercią króla zniknęła też myśl o dynastii. To był moim zdaniem główny motyw - mówi Stone.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 22.05.23, 00:34
      Jesse Eisenberg, aktor znany z filmu "Social Network", w którym wcielił się w Marka Zuckerberga, został dostrzeżony na ulicach Warszawy. Gwiazdor przygotowuje w Polsce swój nowy projekt. Ma też towarzyszyć mu Kieran Culkin, który ogromną popularność zdobył dzięki serialowi HBO "Sukcesja".
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 22.05.23, 20:19
      Nie żyje irlandzki aktor Ray Stevenson, znany z serialu "Rzym", produkcji Marvela "Thor: Ragnarok" czy bollywoodzkiego hitu "RRR" - poinformował portal The Wrap. Miał 58 lat.

Czytaj więcej na film.interia.pl/wiadomosci/news-ray-stevenson-nie-zyje-gwiazdor-serialu-rzym-mial-58-lat,nId,6793896#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=safari
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 24.05.23, 05:27
      Martin Amis, pisarz uznawany za jednego z najważniejszych anglojęzycznych twórców lat 80., zmarł w wieku 73 lat w swoim domu na Florydzie. Jego żona, Isabel Fonseca, przekazała, że przyczyną śmierci Amisa był nowotwór przełyku. Pisarz był znany z tego, że nie zwracał uwagi na konwenanse — krytycy i czytelnicy doceniali niezależność jego twórczości.
    • mala200333 Re: Notatnik kulturalny 24.05.23, 07:40
      Nie żyje Bronisław Surmiak. Aktor teatralny, filmowy i telewizyjny miał 89 lat. Bronisław Surmiak, znany m.in. z serialu "Polskie drogi", odszedł w poniedziałek 22 maja – podał portal filmpolski.pl. Informację o śmierci Bronisława Surmiaka zamieścił w mediach społecznościowych warszawski Teatr Kwadrat, z którym artysta był związany.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 24.05.23, 17:20
      Jeff Bridges, znany między innymi z takich produkcji jak "Big Lebowski" czy "K-Pax" przekazał najnowsze informacje dotyczące swojego zdrowia. Fani aktora mogą odetchnąć na razie z ulgą - jego guz znacznie się skurczył!
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 24.05.23, 21:39
      64.media.tumblr.com/eb0cbe3ecd622e39a14312daaae51616/tumblr_p73y30iHAb1suuc8do1_1280.jpg
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 24.05.23, 21:40
      Tina Turner, królowa rock'n'rolla zmarła dziś spokojnie w wieku 83 lat po długiej chorobie w swoim domu w Küsnacht niedaleko Zurychu w Szwajcarii" — podał rzecznik artystki, cytowany przez Agencję Reutera. Była jedną z ikon muzyki XX w., a z ponad 200 mln egzemplarzy sprzedanych płyt należy do najbardziej rozchwytywanych artystek w historii. Jej przeboje "We Don't Need Another Hero", "What's Love Got To Do With It?", "The Best" i "Private Dancer" słyszał chyba każdy. Okrzyknięta "królową rock’n’rolla", później stała się "babcią rocka". Prywatnie nie było już tak dobrze… — Moje życie było okropne — wspominała. Miała męża, który się nad nią znęcał, a jej najstarszy syn popełnił samobójstwo.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 25.05.23, 04:18
      A teraz , po kilku latach, kiedy mój były mąż buduje sobie cudowne życie, chce zabrać nam (Smaszcz i jej dzieciom) wszystko. I jeszcze tonie w kłamstwach i budowaniu rzeczywistości, której nie ma – powiedziała w marcu na Instastories Smaszcz tłumacząc, że w życiu Kurzajewskiego "pojawiła się inna rodzina z długami i z problemami", która potrzebuje pomocy prezentera TVP, kosztem Smaszcz i jej dzieci.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 27.05.23, 07:38

"Jest w tym jakaś ironia, że zmagając się z hollywoodzkimi molochami związki zawodowe, które walczą o prawa i zarobki członków, niszczą przy okazji niezależne filmy, które nie są ich wrogiem" — skomentował Paweł Pawlikowski dla "Wyborczej" decyzję o zawieszeniu prac nad swoim najnowszym filmem, "The Island".
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 28.05.23, 00:42
      Organizatorzy Orange Warsaw Festival poinformowali o decyzji muzyka niespełna tydzień przed planowanym koncertem. "Z przykrością informujemy, że po odwołaniu koncertów w Manchestrze, Glasgow i Birmingham, ze względu na chorobę, Sam Smith odwołuje również występ na Orange Warsaw Festival" - napisano na Facebooku.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 28.05.23, 02:20
      Zanim zaczął śpiewać, Szpak powoli kroczył po scenie w stronę publiczności, ciągnąc za sobą tren sukni, pod którym wiło się pięć par nóg. Tancerze nadali temu występowi bajecznego wymiaru. Sprawili, że Szpak wyglądał niczym mityczne stworzenie.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 29.05.23, 05:59

— Przejrzeliśmy sporo materiałów, dzięki którym starałem się zrozumieć, z czym mogą zmagać się rodzice dzieci trans. Dla mnie oczywiście najbardziej poruszające były historie, w których bohaterowie dostawali wsparcie od swoich bliskich, którzy stawali za swoimi dziećmi mimo różnych trudności — mówi Onetowi Dobromir Dymecki, odtwórca roli Marcina w głośnym "Fanfiku" Netfliksa
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 02.06.23, 23:54
      — "24 godziny" to całkowicie realistyczny film, który opowiada o tym, czego doświadczają dziś tysiące rodzin w Hiszpanii, zwłaszcza teraz, gdy w tym kraju panuje wielka niepewność z powodu sytuacji gospodarczej — mówi w rozmowie z Onetem Penélope Cruz. "24 godziny" Juana Diego Botto w polskich kinach od 2 czerwca.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 03.06.23, 05:48
      Legendarne zespoły rockowe, polski charyzmatyczny śpiewak operowy, droga do sukcesu Penélope Cruz, matki podbijające sieć jako influencerki, czy 40-lecie premiery pierwszej części filmowej sagi o przygodach Indiany Jonesa – te, i wiele, wiele innych wspaniałych produkcji można zobaczyć na platformie ARTE.tv.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 03.06.23, 17:45
      Jeżeli znajdziesz mi odpowiednią osobę, która będzie umieć gotować najlepsze pierogi na świecie, to nie ma problemu. Uwodzą mnie te małe sakiewki z pysznym nadzieniem — mówi Jared Leto w rozmowie z Onetem. — Naprawdę polska publiczność jest niesamowita. Wiem, że to brzmi, jak slogan powtarzany przez każdego artystę, ale ja naprawę uwielbiam tutaj przyjeżdżać. Przecież Polacy są absolutnymi szaleńcami — dodaje.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 04.06.23, 04:39
      — Kilka lat temu dostałam w Opolu nagrodę za całokształt twórczości — Diamentowy Mikrofon. To było miłe podsumowanie mojej działalności. Niech zapraszają młodych, którzy mają przed sobą perspektywy. A ja wolę śpiewać w kameralnych salach niż na festiwalu — mówi w rozmowie z Onetem Sława Przybylska.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 05.06.23, 06:14

Jeden z najbardziej kontrowersyjnych polskich reżyserów chce wrócić z nowym filmem. Patryk Vega, teraz posługujący się pseudonimem Besaleel, zamierza wyprodukować thriller o Władimirze Putinie. W sieci można zobaczyć już pierwszy zwiastun filmu.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 05.06.23, 16:14
      Grand Prix w Cannes dla filmu Jonathana Glazera "Strefa interesów" to kolejny dowód na to, że polscy filmowcy liczą się na świecie. Obraz jest bowiem brytyjsko-polską koprodukcją. Zdjęcia autorstwa Łukasza Żala kręcone były w Polsce, a koproducentką filmu jest Ewa Puszczyńska
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 05.06.23, 20:02
      Jestem tak roztrzęsiona, że to jest po prostu koniec, nie? Skończyliśmy nagrywać wizualizacje do Opola. Jest tak okropna atmosfera. Reżyser przyszedł i ani "dzień dobry", ani "pocałuj mnie w d**ę". Od początku negatywnie nastawiony. Mówi do mnie: wy*******aj. Odp****ol się, rób sobie sama festiwal — relacjonuje wyraźnie załamana Doda.

Kim jest postać, która miała rzekomo wulgarnie zwyzywać gwiazdę? Reżyserem koncertu "Debiuty" jest Mikołaj Dobrowolski, pracujący w TVP przy programie "Jaka to melodia?", a także występach Krystiana Ochmana i ostatnio - Blanki na Eurowizji.

Czy faktycznie jego zachowanie wyglądało tak jak przedstawiała to Doda? Czy przez niego w Opolu nie wystąpi gwiazda? Wokalistka bardzo się cieszyła ze swojego powrotu na scenę tego festiwalu, nie występowała tam od lat. Do koncertu Doda przygotowywała się wyjątkowo rzetelnie. Gwiazda, która sporo przeszła w życiu zawodowym i prywatnym, nie może i nie chce dziś być tak traktowana.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 05.06.23, 21:48
      Znamy już nazwisko reżysera, który obraził Dodę podczas nagrań wizualizacji, przeznaczonych na 60. KFFP w Opolu. Mężczyzna wystosował przeprosiny.
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 06.06.23, 07:01
      Świat filmu znów w żałobie. Nie żyje znany aktor Barry Newman. Choć 92-latek zmarł 11 maja bieżącego roku, to wiadomość o jego śmierci pojawiła się w mediach niemal miesiąc później, bo 4 czerwca. Odtwórca roli Kowalskiego w "Znikającym punkcie" oraz Jima Avery'ego w "Angolu" odszedł w jednym z nowojorskich szpitali
    • black_jotka Re: Notatnik kulturalny 06.06.23, 07:07
      W ostatnich latach znów jest bardzo aktywna zawodowo. Na platformę Netflix trafił właśnie serial "Królowe Djursholm". Scorupco zagrała w nim... bogatą mamuśkę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka