Dodaj do ulubionych

Moje Stany

• rawik-is-me Broń laserowa przestała być fikcją. W przyszłym... 25.04.13, 21:28
      Broń laserowa przestała być fikcją. W przyszłym roku takie działo znajdzie się na pokładzie USS Ponce, stacjonującego w Zatoce Perskiej, co oznacza, że uznano je za gotowe do testów w warunkach bojowych.
    • black_jotka Ponad 900 strażaków na lądzie i z powietrza walczy 03.05.13, 19:38
      Ponad 900 strażaków na lądzie i z powietrza walczy z pożarami szalejącymi w południowej Kalifornii. Napędzany przez silny wiatr ogień obejmuje coraz większe tereny. W bezpośrednim niebezpieczeństwie jest około 2 tys. domów, ale pożar może zagrozić bardziej oddalonym obszarom - nawet Los Angeles.
      • jerzy_55 Re: Ponad 900 strażaków na lądzie i z powietrza w 04.05.13, 20:40
        Szalejące w Kalifornii pożary lasów zagrażają czterem tysiącom domostw. Zdecydowano się na ewakuację mieszkańców ponad tysiąca z nich. Ogień zagraża Los Angeles. Pożary zostały opanowane w około 30 procentach dzięki sprzyjającym warunkom pogodowym. Strażacy przewidują, że walka z żywiołem potrwa jeszcze ponad tydzień...oby!
    • jerzy_55 : Moje Stany.. Liczba samobójstw wśród Amerykanów 03.05.13, 20:10
      Liczba samobójstw wśród Amerykanów w średnim wieku wzrosła w ciągu ostatniej dekady o prawie 30 procent - wynika z raportu Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (CDC). Samobójstwa są obecnie częstszą przyczyną śmierci niż wypadki samochodowe.

W 2010 roku w wypadkach na drogach zginęło w USA ponad 33 tys. osób, a życie odebrało sobie ponad 38 tys.
      • jerzy_55 Re: : Moje Stany.. Liczba samobójstw wśród Ameryk 03.05.13, 20:12
        Najbardziej widoczny, bo aż 50-procentowy wzrost zanotowano wśród 50-latków. W tej grupie wskaźnik osób odbierających sobie życie wynosi obecnie 30 na 100 tys. osób. Jeśli chodzi o kobiety, to największy wzrost samobójstw, bo aż o 60 proc. (do 7 samobójstw na 100 tys. osób) zanotowano w grupie wiekowej 60-64 lata.
    • seremine Prezydent Barack Obama jako "oburzające" określił 14.05.13, 00:22
      Prezydent Barack Obama jako "oburzające" określił doniesienia, że urząd podatkowy (IRS) poddawał specjalnym kontrolom grupy konserwatywne, m.in. związane z ruchem Tea Party. - Jeśli się to potwierdzi, winni zostaną pociągnięci do odpowiedzialności - zapewnił.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/swiat/news-skandal-w-usa-obama-oburzony,nId,967049?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
    • seremine Najbardziej popularne imiona nadawane dzieciom.. 14.05.13, 00:33
      Najbardziej popularne imiona nadawane dzieciom w USA w 2012 r. Jacob i Sophia.
      Od czternastu lat najczęściej nadawanym chłopcom w USA imieniem jest Jacob. Sophia króluje wśród imion dla dziewczynek od dwóch lat.
      Wśród najpopularniejszych imion znajdują się także Mason, Ethan, Noah i William oraz Emma, Isabella, Olivia i Ava.
      Tymczasem wśród imion najszybciej zdobywających popularność są m.in. King (Król), Messiah (Mesjasz), Major (Major), Justice (Sędzia), Chastity (Czystość) i Arya (imię bohaterki popularnego serialu).
      W 1880 r. najbardziej popularnymi imionami w Stanach były John i Mary. Od tego czasu Social Security Administration co roku publikuje ranking popularności imion.
      zew, Fox News
      • dunant Re: Najbardziej popularne imiona nadawane dziecio 14.05.13, 00:38
        Stopnia..bardzo ładne...
    • seremine Czterech żołnierzy USA zginęło w wybuchu przydrożn 14.05.13, 18:26
      Czterech żołnierzy USA zginęło w wybuchu przydrożnej bomby w Afganistanie - podają zagraniczne agencje.
    • samanta_ewa Po doniesieniach o przejęciu przez Ministerstwo.. 14.05.13, 21:05
      Po doniesieniach o przejęciu przez Ministerstwo Sprawiedliwości telefonicznych danych dziennikarzy AP, a także o kontrolach podatkowych organizacji konserwatywnych, administracja Baracka Obamy jest oskarżana o politykę zastraszania nie tylko przez Republikanów.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/swiat/news-administracja-obamy-oskarzana-o-zastraszanie-te-dzialania-sz,nId,967514?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
      • samanta_ewa Re: Po doniesieniach o przejęciu przez Ministerst 14.05.13, 21:06
        "To oburzające i absolutnie nie da się niczym usprawiedliwić!" - mówił w MSNBC o doniesieniach, że Ministerstwo Sprawiedliwości USA przejęło zapisy telefoniczne na dużą skalę dziennikarzy agencji Associated Press, legendarny dziennikarz Carl Bernstein, który swoimi artykułami o Watergate doprowadził do dymisji prezydenta USA Richarda Nixona.

Jak dodał, takie działania mają na celu "zastraszenie źródeł", by przestały rozmawiać z dziennikarzami.
        "To jest zastraszanie, to jest złe i prezydent USA już dawno powinien był położyć kres takim działaniom - powtórzył Bernstein. "Nie ma powodów, by prezydent, który jest zainteresowany prawdziwie wolnym funkcjonowaniem prasy pozwalał na takie rzeczy" - dodał.
        Także prowadzący program Joe Scarborought, były republikański kongresmen, który zwykle nie szczędzi krytyki pod adresem swej byłej partii, przyłączył się do opinii, że przejęcie danych o rozmowach telefonicznych AP "oznacza daleko posuniętą niekompetencję" i jest "złowieszcze".
        Stowarzyszenie dzienników amerykańskich "Newspaper Association of America" wydało krytyczne oświadczenie o "bezprecedensowym i masowym przejęciu poufnych zapisów telefonicznych przez Ministerstwo Sprawiedliwości".
        "Te działania szokują i łamią wolność prasy chronioną przez konstytucję USA" - napisano w oświadczeniu.
        Tej krytyki nie powstrzymało oświadczenie rzecznika prezydenta USA Jaya Carneya, który zapewnił, że Biały Dom "nie jest zaangażowany w decyzje Ministerstwa Sprawiedliwości związane z postępowaniami karnymi". Podkreślił, że o przejęciu danych telefonicznych Biały Dom dowiedział się z doniesień prasowych. Ale nawet demokratyczny przewodniczący senackiej Komisji Sprawiedliwości Patrick Leahy przyznał, że jest bardzo zmartwiony zaistniałą sytuacją i chce usłyszeć wyjaśnienia rządu. "Ten ciężar spoczywa na rządzie, zwłaszcza kiedy zbierane są prywatne informacje dotyczące prasy lub poufnych źródeł" - powiedział Leahy.
        Opozycyjni Republikanie natychmiast połączyli doniesienia o "namierzaniu dziennikarzy" ze skandalem, jaki wybuchł w ostatnich dniach wokół Urzędu Podatkowego IRS, który od 2010 roku miał poddawać specjalnym kontrolom pozarządowe organizacje konserwatywne, w tym te związane z Tea Party, ubiegające się o zwolnienie podatkowe.
        "Te nowe rewelacje (o przejęciu zapisów telefonicznych AP - red.) sugerują modelowe zastraszanie uprawiane przez administrację Obamy" - powiedział lider większości republikańskiej w Izbie Reprezentantów Eric Cantora.
        Afera wokół IRS początkowo wywołała największą krytykę tylko wśród Republikanów. Ale w poniedziałek prezydent Barack Obama zapewnił, że jest doniesieniami o praktykach IRS oburzony i jeśli się potwierdzą, to winne osoby zostaną pociągnięte do odpowiedzialności. Lider większości demokratycznej w Senacie Harry Reid przyłączył się do propozycji Republikanów, by Kongres zbadał sprawę. Na przesłuchania wezwano już szefa IRS oraz głównego inspektora Ministerstwa Skarbu, którego raport z audytu w IRA powinien być w najbliższych dniach opublikowany.
        Mimo słów potępienia Obamy, wielu komentatorów ocenia, że prezydent powinien był uczynić to znacznie wcześniej i w sposób bardziej kategoryczny. Dziennik "Washington Post" oceniał w artykule redakcyjnym, że używanie ideologicznych kryteriów do namierzania organizacji do kontroli to "prawdziwy skandal".
        "Administracja powinna przedstawić kompletne odpowiedzi i to szybko" - dodaje dziennik. Komentator dziennika w artykule pt. "Obama chowa się za skandalami" skrytykował fakt, że podczas poniedziałkowej konferencji prasowej Obamy z brytyjskim premierem, administracja pozwoliła na pytania tylko od dwóch dziennikarzy (po jednym z USA i Wielkiej Brytanii), co pozwoliło Obamie na uniknięcie dalszych trudnych pytań.
        Artykuł pochodzi z kategorii: Świat
        Przejdź na początek artykułu

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/swiat/news-administracja-obamy-oskarzana-o-zastraszanie-te-dzialania-sz,nId,967514?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
    • jane_doe_hej ​Dwaj byli amerykańscy sekretarze bezpieczeństwa.. 15.05.13, 01:33
      ​Dwaj byli amerykańscy sekretarze bezpieczeństwa kraju Tom Ridge i Michael Chertoff poparli włączenie Polski do Programu Ruchu Bezwizowego. W liście do Kongresu napisali, że utrzymywanie wiz dla Polaków podważa zaufanie ze strony ważnego sojusznika USA.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/swiat/news-utrzymywanie-wiz-dla-polakow-podwaza-zaufanie-ze-strony-wazn,nId,967546?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
      • dunant Re: ​Dwaj byli amerykańscy sekretarze bezpi 17.05.13, 00:08
        No zobaczymy..
    • jane_doe_hej Re: Moje Stany 21.05.13, 04:14
      USA: co najmniej 37 ofiar tornada, które przeszło nad południem kraju
      Tornado przeszło nad przedmieściami Oklahoma City
      USA: blisko 40 tys. osób zostało pozbawionych prądu
      USA: przejściu tornada towarzyszyły wiatry wiejące z prędkością nawet 230 km/h
      USA: tornado zostawiło po sobie pas zniszczeń szeroki na 3...
      • kaczorek_dwa Re: Moje Stany 21.05.13, 05:39
        Tornado uderzyło ok. godz. 16 (22 czasu polskiego) w 55-tysięczną miejscowość Moore na południowych przedmieściach Oklahoma City. Towarzyszyły mu wiatry wiejące z prędkością nawet 230 km na godz.; lej tornada był szeroki na ok. 1,6 km. Wichura zostawiła po sobie pas zniszczeń szeroki na 3 km.
        Na dotkniętym obszarze zespoły ratunkowe i ochotnicy zaczęli przekopywać się przez sterty gruzu, poszukując ocalałych.
        Wichura spowodowała ogromne szkody, w niezwykle szybkim tempie dewastując całe dzielnice i niszcząc setki budynków, w tym szkołę podstawową Plaza Towers, gdzie tornado zerwało dach i przewróciło ściany.
    • kaczorek_dwa Re: Moje Stany..Przejście tornada w poniedziałek.. 21.05.13, 05:55
      Przejście tornada w poniedziałek było zapowiadane przez synoptyków. Dzień wcześniej kilkanaście tornad przeszło nad amerykańskim Środkowym Zachodem, zabijając dwie osoby i powodując obrażenia u ponad 20. Najbardziej dotknięte zostały stany Oklahoma, Kansas, Iowa i Illinois.
    • rawik-is-me Moje Stany...Nawet niemal sto osób mogło zginąć.. 21.05.13, 09:30
      Nawet niemal sto osób mogło zginąć na skutek tornada, które w nocy z poniedziałku na wtorek (czasu polskiego) przeszło nad przedmieściami Oklahoma City na południu USA, niszcząc dwie szkoły, szpital i setki domów. Trwa przeczesywanie gruzów pozostawionych przez żywioł na swojej drodze.
      • rawik-is-me Re: Moje Stany...Nawet niemal sto osób mogło zgi 21.05.13, 09:32
        https://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/p1/i/f9be311e65d81a9ad8150a60844bb94c/affefae4-c1d0-11e2-baa2-0025b511226e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=307&srch=2000&dstw=307&dsth=2000
        • seremine Re: Moje Stany...Nawet niemal sto osób mogło zgi 21.05.13, 16:46
          Straszna tragedia...
          • dunant Re: Moje Stany...Nawet niemal sto osób mogło zgi 22.05.13, 00:42
            Budzą grozę te filmy i fotki..
    • seremine Re: Moje Stany 21.05.13, 15:50
      Tornado..okrpnosc!
    • jerzy_55 Re: Moje Stany 23.05.13, 20:31
      Amerykanie chcą natomiast, aby nowe "pokolenie" bezzałogowych maszyn latających (dronów) mogło stacjonować także na mniejszych okrętach. W ten sposób mogliby dotrzeć w każde miejsce na świecie szybciej niż kiedykolwiek wcześniej.
    • rawik-is-me Re: Moje Stany..Zawaliła się część mostu na cztero 24.05.13, 06:26
      Zawaliła się część mostu na czteropasmowej autostradzie międzystanowej nr 5 w stanie Waszyngton - poinformowały lokalne władze. Według policji drogowej kilka samochodów z ludźmi wpadło do wody.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/swiat/news-usa-zawalil-sie-most-autostradowy-samochody-w-wodzie,nId,972421?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
      • rawik-is-me Re: Moje Stany..Zawaliła się część mostu na czter 24.05.13, 06:27
        Nie wiadomo na razie, jak wiele samochodów wpadło do wody i czy są jakieś ofiary. W miejscu, w którym doszło do katastrofy, woda nie jest głęboka. Samochody wystają nad powierzchnię. Lokalna telewizja pokazuje zdjęcia co najmniej dwóch aut, uwięzionych wśród resztek stalowej konstrukcji. Na jednym z dachów siedzi kierowca, czekający na pomoc.

Nie wiadomo, czy są ofiary, ani co spowodowało katastrofę. Rozpoczęto akcję ratunkową.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/swiat/news-usa-zawalil-sie-most-autostradowy-samochody-w-wodzie,nId,972421?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
        • rawik-is-me Re: Moje Stany..Zawaliła się część mostu na czter 24.05.13, 06:27
          https://i.iplsc.com/zawalil-sie-most-na-autostradzie-w-stanie-waszyngton/0002B979EPCLXWTC-C116-F4.jpg
          • rawik-is-me Re: Moje Stany..Zawaliła się część mostu na czter 24.05.13, 06:34
            Most znajduje się w połowie drogi między Seattle i Vancouver w kanadyjskiej prowincji Kolumbia Brytyjska.

Nie wiadomo czy są ofiary, ani co spowodowało katastrofę. Rozpoczęto akcję ratunkową.

Jak podało CNN, stanowy Departament Transportu zapowiedział wszczęcie śledztwa w sprawie wypadku.
    • jerzy_55 Re: Moje Stany..Texas 26.05.13, 15:38
      Co najmniej dwie osoby zginęły w wyniku powodzi po ulewach, które przeszły nad miastem San Antonio w stanie Teksas. Z zalanych domów strażacy uratowali ponad 200 osób.
    • jutta_t Re: Moje Stany..15 maja został złożony projekt ... 26.05.13, 16:42
      15 maja został złożony projekt rezolucji, według której Portoryko uzyska status stanu. Dalsze kroki zależą od mieszkańców karaibskiej wyspy, choć ta sprawa wydaje się być już przesądzona. W ubiegłym roku, w dniu wyborów w USA, Portorykańczycy wyraźnie opowiedzieli się za takim rozwiązaniem. "Za" było 61 proc. mieszkańców wyspy, a tylko 5,5 proc głosowało za niepodległością.
    • jutta_t Re: Moje Stany 26.05.13, 16:43
      Portoryko zostało wcielone do USA w 1898 r. w wyniku zwycięskiej wojny z Hiszpanią, której poprzednio było kolonią. Od 1917 r. jego mieszkańcy posiadają amerykańskie obywatelstwo. Obecny status wspólnoty stowarzyszonej, uzyskany w 1952 r., oznacza, że Portorykańczycy nie płacą podatków dochodowych, ale wpłacają składki na ubezpieczenia społeczne (w USA zwane podatkami), dzięki czemu korzystają z emerytur federalnych i państwowych ubezpieczeń medycznych dla biednych i emerytów (Madicaid i Medicare) oraz zasiłków dla bezrobotnych. Nie mogą jednak głosować w wyborach prezydenckich i mają w Kongresie tylko jednego przedstawiciela, w dodatku bez prawa głosowania.

W raporcie sporządzonym dla Białego Domu mówi się, że aktualny status Portoryko hamuje rozwój ekonomiczny. Wyspa na Morzu Karaibskim jest znacznie biedniejsza niż kontynentalna część Stanów. Władze zmagają się także z wieloma problemami społecznymi, z których największy to wysoka przestępczość.

W budżecie na przyszły rok administracja prezydenta Baracka Obamy przeznaczyła 2,5 miliona dolarów na sfinansowanie kolejnego plebiscytu na wyspie na temat jej statusu.

(JS)
    • jutta_t Re: Moje Stany...Uczeń liceum w mieście Albany w.. 27.05.13, 21:06
      Uczeń liceum w mieście Albany w Oregonie w USA chciał wysadzić w powietrze swoją szkołę. W jego domu policja znalazła sześć ładunków wybuchowych gotowych do użycia, materiały do przygotowania wielu innych oraz "plan ataku". Policja przekazała informacje, że nastolatek "inspirował się" prawdopodobnie wielką strzelaniną w miasteczku Columbine w Kolorado, gdzie dwóch nastolatków zabiło w kwietniu 1999 r. 12 uczniów i raniło 21.
    • black_jotka Choć zimna wojna dawno się skończyła, prezydent... 27.05.13, 21:53
      Choć zimna wojna dawno się skończyła, prezydent Barack Obama przeznacza 537 mln dolarów w przyszłorocznym budżecie na modernizację amerykańskich bomb nuklearnych B61, jakie znajdują się na terytorium Europy - pisze "New York Times". Zdaniem komentatorów będzie to zły sygnał w kontaktach z Rosją.
    • rawik-is-me Co najmniej pięć osób zginęło po uderzeniu .. 01.06.13, 09:37
      Co najmniej pięć osób zginęło po uderzeniu gwałtownych burz i tornad, które przeszły przez przedmieścia Oklahoma City w stanie Oklahoma. Wśród ofiar jest kobieta i małe dziecko. Około 50 osób zostało rannych. Lokalne władze poinformowały, że znaczne są również straty materialne.
    • jerzy_55 Re: Moje Stany 06.06.13, 23:33
      Biały Dom broni zbierania przez Narodową Agencję Bezpieczeństwa (NSA) danych o rozmowach telefonicznych milionów Amerykanów, twierdząc, że to ważny instrument w walce z terroryzmem. Chodzi zarówno o połączenia z zagranicą, jak i o rozmowy krajowe. Dane te są zbierane na podstawie tajnego nakazu sądowego.
    • kristopherh Napastnik, który został potem aresztowany,... 07.06.13, 22:52
      Napastnik, który został potem aresztowany, otworzył ogień z broni strzeleckiej koło uczelni Santa Monica College w Kalifornii, raniąc pewną liczbę osób - poinformowała policja. Na razie nie ma szczegółowych informacji dotyczących ilości rannych. Wcześniej niektóre media informowały o trzech ofiarach śmiertelnych.
      Uczelnia ta znajduje się w mieście Santa Monica na zachód od Los Angeles. Rzecznik lokalnej policji Richard Lewis oświadczył, że na razie nie dysponuje dalszymi wiadomościami na ten temat.
      Rzeczniczka kalifornijskiej policji drogowej powiedziała nadającej z Los Angeles telewizji KCBS, że otrzymano meldunek o uzbrojonym w kilka strzelb mężczyźnie, który ostrzelał jadące samochody i autobus.
      Miejscowe media podają, że doszło także do innej strzelaniny - w uczelnianej bibliotece. Studenci są informowani, by nie wychodzili ze swoich mieszkań i zachowali spokój.
      Agencje informują też, że w Santa Monica jest dzisiaj prezydent Barack Obama, który uczestniczy w przyjęciu charytatywnym. To około 10 minut drogi samochodem z miejsca, gdzie doszło do incydentu.

W colleg'u w Santa Monica uczy się około 34 tysięcy młodych ludzi.
      • nefretete993 Re: Napastnik, który został potem aresztowany,.. 08.06.13, 01:15
        Znowu, co za tragedia..
    • rawik-is-me Re: Moje Stany..Aktorka Shannon Richardson,... 08.06.13, 15:34

35-letnia Richardson została aresztowana
      Aktorka Shannon Richardson, znana m.in. z serialu "Pamiętniki wampirów" została aresztowana za wysłane przesyłek z rycyną do prezydenta USA Baracka Obamy. Kobieta o wysłanie listu próbowała oskarżyć swojego męża.
      35-letnia Shannon Richardson z Teksasu w piątek usłyszała zarzuty gróźb karalnych skierowanych do prezydenta. Grozi jej do 10 lat więzienia. W piątek przeszukano także jej dom.
      Aktorka znana jest z epizodów w serialach "Pamiętniki wampirów" i "The Walking Dead".
      Richardson o wysłanie listu z rycyną próbowała oskarżyć swojego męża, o czym pod koniec maja poinformowała FBI. Śledczy znaleźli jednak w jej relacji wiele nieścisłości i nie dali jej wiary.
      • nefretete993 Re: Moje Stany..Aktorka Shannon Richardson,... 11.06.13, 03:13
        Ciekawe..
    • seremine Re: Moje Stany..Szalejące w Kolorado pożary lasów 18.06.13, 01:55
      Szalejące w Kolorado pożary lasów nazwano już największymi w historii tego stanu. Rozpoczęły się one już na początku ubiegłego tygodnia i szybko rozprzestrzeniły się na 6,5 tys. hektarów lasów zwanych "Black Forest". Żywioł zniszczył już co najmniej 360 domów a ok. 40 tys. osób dostało polecenie ewakuacji
    • seremine Re: Moje Stany 21.06.13, 15:51
      Przymusowo karmionym więźniom wojny z terroryzmem amerykańska armia podaje lek, który może uszkodzić mózg - pisze w dzisiejszej "Gazecie Wyborczej" Robert Stefanicki. W bazie USA na Kubie od lutego trwa strajk głodowy więźniów. Według ostatnich doniesień przyjmowania pokarmów odmawia 120-130 ze 166 osadzonych. To, że nie było jeszcze zgonów, jest "zasługą" przymusowego karmienia.
      Adwokat kilku osadzonych w Guantanamo Ramzi Kassem opowiadał niedawno w "Gazecie", że karmienie odbywa się bez środka znieczulającego czy lubrykantu. Teraz wyszło na jaw, że więźniom podaje się przy okazji metoklopramid - substancję, która "dzięki oddziaływaniu na pewien ośrodek w mózgu zahamowuje mdłości oraz wymioty, a jednocześnie wzmaga ruch robaczkowy jelit" (czyli przyspiesza trawienie).

Podczas pierwszych sześciu miesięcy leczenia mogą wystąpić objawy choroby Parkinsona, czyli niekontrolowane ruchy twarzy i kończyn; u pacjentów z depresją może nastąpić nawrót choroby. Przeciwko producentom leku pacjenci poszkodowani za sprawą nieodwracalnych skutków ubocznych złożyli setki pozwów.
      • seremine Re: Moje Stany 21.06.13, 15:53
        masaladosa
        Brawo, USA pod wodzą laureata pokojowej nagrody Nobla twórczo rozwijają w zakresie medycyny więziennej dorobek tak demokratycznych krajów jak ZSRR (schizofrenia pełzająca), Kuba czy Chiny. Tak trzymać ostojo sprawiedliwości, praw człowieka, swobód obywatelskich i wszelakich wolności, niechaj "star spangled banner" nam dumnie łopoce sławiąc wyjątkowe osiągnięcia amerykańskiej administracji na wszystkich tych polach. Niech żyje emisariusz pokoju, lider wolnego świata Barack Obama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka