mala200333 Re: Moje Stany 08.07.14, 17:18 W podziemnej bazie sił powietrznych Minot znajduje się centrum 15 ośrodków kontroli odpowiedzialnych za wystrzelenie 150 rakiet międzykontynentalnych z głowicami nuklearnymi. 24-godzinna służba to nieustanna gotowość do wykonania prezydenckiego rozkazu ataku. (wp) Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje Stany 02.12.14, 19:13 Taka teraz jest niesamowita sytuacja na tym swiecie! Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany 09.07.14, 16:44 Urzędnik cytowany przez Reutersa powiedział, że jeden z zastrzelonych Izraelczyków, 16-letni Naftali Fraenkel, miał także amerykańskie obywatelstwo. W związku z tym sprawę bada również FBI Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany 09.07.14, 16:53 1 lipca, podczas sprzątania paczek znajdujących się w jednym z nieużywanych od dawna magazynów, pracownicy natknęli się na karton zawierający sześć fiolek z napisem „variola” (ospa), w których były wirusy ospy w postaci liofilizowanej. Nalepka wskazuje, że pochodzą one z lat 50. XX w. Próbkę wirusów w asyście agentów FBI 7 lipca przewieziono do jednego z ośrodków Centrum Kontroli Chorób (CDC) w Atlancie, gdzie są badane. Badacze mają przede wszystkim ustalić, czy zarazki są wciąż aktywne i mogą zarażać. Stephan Monroe z CDC twierdzi, że nie ma takiej pewności, ponieważ fiolki prawdopodobnie przez długi czas były przetrzymywane w temperaturze pokojowej, więc mogły ulec zniszczeniu. Zwykle próbki wirusa są nadał aktywne, gdy trzymane są w chłodni lub zamrażarce. Na razie nie stwierdzono, by została zakażona jakakolwiek osoba, która miała styczność z kartonem zawierającym fiolki. Nie doszło również ani do skażenia budynku, ani pomieszczenia, w którym znajdował się karton z fiolkami. Ospę prawdziwą uznano za chorobę całkowicie wytępioną dzięki światowej akcji szczepień prowadzonych w latach 1967-1977. W 1980 r. całkowicie ich zaprzestano i polecono, żeby personel wszystkich laboratoriów zniszczył zapasy wirusów ospy prawdziwej lub przeniósł je do jednego z dwóch laboratoriów referencyjnych WHO – Instytutu Preparatów Wirusowych w Moskwie lub Centers for Disease Control and Prevention (CDC) w Atlancie (USA). Nie ma jednak pewności, czy zapasy wirusa ospy znajdują się wyłącznie w tych dwóch ośrodkach. (PAP) Odpowiedz Link
dunant Re: Moje Stany 10.07.14, 01:54 Wysokie ceny akcji spółek notowanych na giełdach w Stanach Zjednoczonych są niepokojące. Wzrosty na Wall Street nie odzwierciedlają kondycji amerykańskiej gospodarki, która pozostaje słaba - uważa prof. Joseph Stiglitz, ekonomista, laureat Nagrody Nobla. W czwartek indeks Dow Jones po raz pierwszy w historii przekroczył poziom 17 tys. pkt. Rekordy wysokości w ostatnim czasie bije również S&P 500. Benchmarkowy indeks amerykańskiego rynku akcji jest już tylko ok. 15 pkt poniżej poziomu 2000 pkt. W piątek nie było handlu w USA z powodu święta. - Głównym czynnikiem, który umożliwia wzrosty na giełdach w USA są niskie stopy procentowe oraz niskie wynagrodzenia. Rynkom akcji w USA pomaga również relatywnie silny wzrost gospodarczy na rynkach wschodzących, a duże międzynarodowe korporacje notowane na amerykańskich giełdach w dużym stopniu opierają swoje zyski właśnie na tych rynkach - powiedział Stiglitz w CNBC. Zdaniem amerykańskiego noblisty wzrosty na Wall Street nie odzwierciedlają kondycji amerykańskiej gospodarki, ta bowiem pozostaje słaba. Nie należy się też spodziewać, że w najbliższym czasie wzrost gospodarczy w USA wyraźnie przyspieszy. - Wzrost realnego wynagrodzenia jest bardzo niski, znacznie poniżej poziomów wymaganych w przypadku realizacji w gospodarce scenariusza dynamicznego ożywienia - powiedział. Dodał, że wysokie ceny akcji są w pewnym sensie świadectwem słabości amerykańskiej gospodarki, a nie znakiem, że w gospodarce nadchodzi silne ożywienie. W ocenie noblisty powodem słabej dynamiki wzrostu gospodarczego w USA są rosnące w tym kraju nierówności społeczne. - W Stanach Zjednoczonych w okresie 2009-2012 r. 95 proc. zysków trafiło do 1 proc. populacji. Zwykli amerykanie są zmuszeni do korzystania z oszczędności - powiedział. Jego zdaniem duży poziom nierówności społecznych sprawia, że w amerykańskiej gospodarce nie jest możliwe silne odbicie napędzane przez wydatki konsumpcyjne. Produkt Krajowy Brutto USA spadł w I kwartale 2014 roku o 2,9 proc. w ujęciu zanualizowanym kwartał do kwartału. Analitycy spodziewali się spadku PKB w I kwartale 2014 roku o 1,8 proc. w ujęciu zanualizowanym kdk. Stopa bezrobocia w USA w czerwcu wyniosła 6,1 proc. wobec 6,3 proc. w maju 2014 r. Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany 10.07.14, 15:49 Po odkryciu dwóch domniemanych szpiegów działających dla Stanów Zjednoczonych, Niemcy zaostrzają ton wobec Waszyngtonu. Niemiecki minister finansów Wolfgang Schaeuble określił działanie Amerykanów jako "głupie". Wkrótce po tym oświadczeniu niemieckie władze nakazały opuszczenie kraju przedstawicielowi CIA pracującemu w ambasadzie amerykańskiej w Berlinie. Wolfgang Schaeuble przyznał w telewizji Phoenix, że gdyby nie bliskie partnerstwo ze Stanami Zjednoczonymi Niemcom zapewne nie udałoby się obronić przed wieloma zagrożeniami terrorystycznymi. Nie oznacza to jednak, że Amerykanie mogą werbować w Niemczech - jak się wyraził - trzeciorzędnych ludzi. Niemiecki minister finansów dodał, że chce się płakać z powodu takiej głupoty. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany 29.07.14, 14:20 Działanie ISS jest uzależnione od rosyjskich rakiet. Po tym, jak w 2011 r. Stany Zjednoczone zakończyły wysyłanie na orbitę wahadłowców zdolnych do przewożenia ludzi, a NASA nie zdołała w porę opracować ich zamienników, kosmonauci są przywożeni do stacji wyłącznie rosyjskimi pojazdami kosmicznymi Sojuz. Silniki manewrujące ISS też pochodzą od Rosjan, tak jak statki kosmiczne Progress, które dostarczają ładunki na pokład stacji. "Po przeanalizowaniu sankcji przeciwko naszemu przemysłowi kosmicznemu sugeruję Stanom Zjednoczonym dostarczać swoich astronautów na Międzynarodową Stację Kosmiczną przy pomocy trampoliny" - napisał na Twitterze Dmitrij Rogozin, wicepremier Rosji odpowiedzialny za przemysł obronny i kosmiczny po tym, jak sankcje Zachodu dotknęły również jego samego. W oficjalnym stanowisku Federacja Rosyjska zapowiedziała zakończenie współpracy w ramach ISS w 2020 r. Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany 31.07.14, 15:13 Izba Reprezentantów Kongresu USA zezwoliła na wszczęcie postępowania sądowego przeciwko prezydentowi Obamie za przekroczenie swoich uprawnień przy wprowadzaniu reformy opieki zdrowotnej. Prezydent zaapelował do opozycji: "Przestańcie być ciągle wściekli". Stosowną uchwałę podjęto stosunkiem głosów 225:201, przy czym głosy rozłożyły się według przynależności partyjnej. Prawie wszyscy Republikanie (z wyjątkiem pięciu) głosowali "za", a wszyscy Demokraci "przeciwko". Uchwała sankcjonuje opracowany przez Republikanów projekt pozwu sądowego, który zarzuca prezydentowi, że bez zgody Kongresu wprowadził samodzielnie zmiany do tekstu ustawy o reformie opieki zdrowotnej, popularnie określanej jako "Obamacare". Zdaniem Republikanów, prezydent naruszył w ten sposób konstytucję. Odpowiedz Link
seremine Amerykańskie władze potwierdziły na antenie CNN .. 06.08.14, 22:57 Amerykańskie władze potwierdziły na antenie CNN doniesienia o tym, że pojawił się kolejny demaskator odpowiedzialny za wyciek nowych, poufnych i ściśle tajnych dokumentów dotyczących bezpieczeństwa narodowego USA. Wcześniej, w czerwcu 2013 roku, Edward Snowden był autorem największego, jak określiły media, wycieku danych w historii USA. Ten ma być jeszcze większy. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany 11.08.14, 14:51 Protest przeciwko zastrzeleniu przez policjanta nieuzbrojonego czarnoskórego 18-latka w miejscowości Ferguson w amerykańskim stanie Missouri przerodził się w zamieszki. W niedzielę wieczorem tysiące ludzi plądrowało sklepy i wybijało szyby w samochodach. Odpowiedz Link
rawik-is-me Re: Moje Stany 14.08.14, 17:15 Już czwartą noc trwają zamieszki na przedmieściach St. Louis w stanie Missouri. Do starć między mieszkańcami a policją, doszło po zastrzeleniu przez funkcjonariuszy służb bezpieczeństwa nieuzbrojonego 18-latka. Policja używa gazu łzawiącego i gumowych kul. Czytaj więcej na fakty.interia.pl/swiat/news-usa-ostre-starcia-z-policja-w-stanie-missouri,nId,1485597#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other Odpowiedz Link
rawik-is-me Re: Moje Stany...Burning Man to festiwal ... 02.09.14, 19:46 Burning Man to festiwal artystyczny odbywający się co roku na pustyni Black Rock w stanie Nevada. Z całego świata zjeżdżają się tam ludzie pragnący oderwać się od codziennego życia i przez tydzień uczestniczyć w święcie sztuki i muzyki. Kulminacją trwającego tydzień wydarzenia jest podpalenie umieszczonej na samym środku terenu festiwalu ogromnej kukły Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany 11.09.14, 01:14 Były wiceprezydent USA Dick Cheney, jeden z architektów wojny w Iraku w 2003 r., zarzucił prezydentowi Barackowi Obamie "bierność" i "brak wiary w siłę Ameryki", czym jego zdaniem przyczynia się do wzrostu zagrożeń na świecie, w tym na Bliskim Wschodzie. Przekonywał też, że USA powinny natychmiast zaatakować cele, w tym wojskowe i komunikacyjne, IS w Syrii, gdzie mieści się dowództwo i główna baza tych sunnickich dżihadystów. Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany 20.09.14, 22:15 Amerykańskie samoloty bojowe przechwyciły w pobliżu Alaski sześć rosyjskich maszyn wojskowych - poinformowała w piątek agencja AFP, powołując się na amerykańskie władze. Dwa rosyjskie myśliwce MIG-35 w towarzystwie dwóch samolotów-cystern i dwóch bombowców wleciały w pobliżu Alaski w strefę buforową przed amerykańską przestrzenią powietrzną, nie naruszając jednak tej ostatniej. Nie doszło do żadnego incydentu, a rosyjskie maszyny opuściły obszar w pobliżu Alaski. - To pierwsze od wielu lat takie zdarzenie na tym rejonie - powiedział agencji AFP pragnący zachować anonimowość przedstawiciel sił zbrojnych USA. Odpowiedz Link
rawik-is-me Re: Moje Stany 21.09.14, 08:46 Prawie jedna czwarta Amerykanów chce, aby stany w których mieszkają dokonały secesji z USA - wynika z ankiety przeprowadzonej przez Ipsos, która prezentuje agencja Reuters. Ten temat za oceanem stał się szeroko komentowany, przy okazji referendum niepodległościowego w Szkocji. Specjalną ankietę przeprowadzono w dniach od 23 sierpnia do 16 września, a przepytano w niej blisko dziesięć tysięcy mieszkańców USA. Prawie dwadzieścia cztery procent opowiedziało się za niepodległością ich stanów, zdecydowanie na "nie" jest ponad pięćdziesiąt trzy procent respondentów. Niezadowoleni z unii z Waszyngtonem podkreślają, że popierają secesję ze względu na fatalne ich zdaniem rządy prezydenta Baracka Obamy, a przede wszystkim krytycznie podchodzą do wprowadzonych od 1 stycznia nowych zasad opieki zdrowotnej zwanych ‘’Obamacare’’. Wśród tej grupy większość popiera Partię Republikańską, gdyż właśnie to ugrupowanie stara się doprowadzić do obalenia funkcjonujących obecnie przepisów dotyczących służby zdrowia. Odpowiedz Link
rawik-is-me Re: Moje Stany 29.09.14, 15:07 Siły zbrojne Stanów Zjednoczonych utraciły dominację w spektrum elektromagnetycznym. Oznacza to, że poszczególne systemy uzbrojenia są wrażliwe na zakłócenia – pisze serwis Breaking Defense. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany 03.10.14, 21:51 Barack Obama, ubiegając się o amerykańską prezydenturę, deklarował, że będzie forsował atomowe rozbrojenie. Z ambitnych planów zostało niewiele. USA są na progu gigantycznego programu modernizacji arsenału jądrowego, którego koszty szacuje się na bilion dolarów. Potrzebne są nowe rakiety, okręty podwodne i bombowce. Podczas kampanii wyborczej w 2008 roku Obama wybrał rozbrojenie jądrowe na jeden z głównych punktów swojego programu dotyczącego polityki zagranicznej i wojskowej. Deklarował, że jego pragnieniem jest świat bez bomb atomowych, choć zaznaczał, że będzie to długotrwały proces i najpewniej jego końca nie zobaczy za swojego życia. Podczas pierwszej kadencji administracja Obamy żwawo ruszyła do wypełnienia tego celu. Rozpoczęto sławetny "reset" w relacjach z Rosją i negocjacje nad nowym porozumieniem rozbrojeniowym Nowy START. W nagrodę za chęć dążenia do rozbrojenia i "na zachętę" prezydent USA otrzymał nawet w 2009 roku Pokojową Nagrodę Nobla. W 2010 roku Obama wraz z Dmitrijem Miedwiediewem w Pradze triumfalnie podpisali traktat Nowy START. To był moment szczytowy wizji rozbrojenia. Później przyszła brzydka rzeczywistość. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje Stany 04.10.14, 15:03 Gdy przyleciał do domu czuł się dobrze. Zachorował dopiero po czterech dniach. Wtedy poszedł do szpitala, z którego jednak odesłano go do domu. Thomas Eric Duncan to pierwszy zdiagnozowany pacjent z wirusem eboli w USA i od razu ten, który podkopał wiarę obywateli w wybrane przez nich władze federalne. Te w piątek zarządziły kwarantannę dla 10 osób najbardziej narażonych na infekcję przez kontakty z Duncanem. Materiał "Faktów" TVN. CAŁE PIĄTKOWE WYDANIE "FAKTÓW" ORAZ WIELE INNYCH MATERIAŁÓW DO OBEJRZENIA NA STRONIE FAKTY.TVN24.PL Duncan z Liberii, w której epidemia eboli pochłonęła już prawie dwa tysiące ofiar 20 września. Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany 16.10.14, 00:26 Amerykańskie siły zbrojne przygotowują się na zmiany klimatyczne spowodowane globalnym ociepleniem. Pentagon przewiduje całą gamę negatywnych skutków - od kryzysów humanitarnych po uszkodzenia instalacji wojskowych. Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany 22.10.14, 16:21 Państwo Islamskie przejęło co najmniej jeden zrzut broni dokonany na północy Syrii przez lotnictwo koalicji pod wodzą USA - podaje agencja Associated Press, powołując się na lokalnych aktywistów. Broń, amunicja i środki medyczne miały trafić do kurdyjskich sił broniących miasta Kobane w pobliżu granicy z Turcją, ale wpadły w ręce dżihadystów. Państwo Islamskie pochwaliło się swoją zdobyczą w materiale wideo. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje Stany 28.10.14, 21:05 Waszyngton ostrzegł Moskwę, że uznanie przez nią wyborów w ukraińskim Donbasie naruszy porozumienia mińskie w sprawie uregulowania konfliktu na wschodzie Ukrainy i spowoduje dalszą izolację Rosji - podał dziennik "Wiedomosti", cytując ambasadora USA w Kijowie. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje Stany 03.11.14, 21:29 Zima nie daje spokoju Amerykanom. Obfite opady śniegu sparaliżowały m.in. Maine (na północnym wschodzie USA). Z powodu trudnych warunków pogodowych wiele dróg zostało zablokowanych. Dziesiątki tysięcy gospodarstw miały przerwy w dostawie prądu. W miejscowości Cary spadły 53 cm śniegu. Odpowiedz Link
jutta_t Jeśli wierzyć sondażom, amerykańska prawica zgarni 04.11.14, 14:41 Jeśli wierzyć sondażom, amerykańska prawica zgarnie w dzisiejszych wyborach obie izby Kongresu. Elektorat ma dość prezydenta Baracka Obamy i za jego błędy odegra się na demokratach Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje Stany 04.11.14, 14:43 www.newsweek.pl/g/i.aspx/670/0/newsweek/635506863122350884.jpg Odpowiedz Link
jutta_t Amerykanie są niezadowoleni z Obamacare... 04.11.14, 14:46 Amerykanie są niezadowoleni przede wszystkim z Obamacare. Po reformie, dzięki objęciu wszystkich obywateli obowiązkiem ubezpieczeniowym, polisy miały stanieć, a kosztują tyle samo lub wręcz zdrożały. Można wprawdzie kupić tanie ubezpieczenie, lecz gwarantuje ono tylko podstawowe usługi medyczne, za specjalistyczne trzeba dopłacać. Ustawa jest tak zawikłana, że wiele firm ubezpieczeniowych do tej pory nie zdołało przygotować polis zgodnych z nowym prawem, chociaż ostateczny termin ich wykupywania upływa w grudniu. Zwolennicy Obamy argumentują, że to wina republikanów, którzy zepsuli dobry projekt bezsensownymi poprawkami, ale prezydent mógł przecież nie podpisywać bubla i walczyć o swoje. Podpisał, bo chciał się chwalić sukcesem w czasie drugiej kampanii wyborczej, choć doskonale wiedział, że nie ma powodów do dumy. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje Stany 04.11.14, 14:49 Obama twierdzi, że utrzymanie roboczych relacji z Kremlem jest kluczowe dla bezpieczeństwa świata. Ale w dzisiejszym świecie o sile państwa nie decyduje zasobność arsenałów, tylko korporacji. Ostre sankcje bankowe wobec Iranu skłoniły mułłów do negocjacji skuteczniej niż potrząsanie szabelką przez George’a W. Busha. Ustawa Magnitskiego zakazująca wjazdu do USA rosyjskim politykom winnym łamania praw człowieka obejmuje raptem 30 osób. Nawet demokratyczny kongresmen Jim McGovern postuluje rozszerzenie tej listy o kilkaset nazwisk. Zapędy Putina ostudziłoby także dostarczenie Ukrainie nowoczesnej broni przeciwpancernej i przeciwlotniczej. Ale tak naprawdę pytanie, czy Obama rzeczywiście mógł poskromić rosyjskiego prezydenta, jest drugorzędne. Amerykanie nie mogą mu wybaczyć, że podkulił ogon. Nie są przyzwyczajeni, by przywódcy Rosji bezkarnie pokazywali Ameryce środkowy palec. Odpowiedz Link