mala200333 Re: Moje Stany 14.02.15, 19:22 Prezydent USA Barack Obama potępił "brutalne i oburzające" morderstwo na trzech muzułmańskich studentach, którzy zostali zastrzeleni w ich mieszkaniu w Chapel Hill (stan Karolina Północna). Obama przekazał rodzinom ofiar kondolencje i wyrazy solidarności. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Moje Stany 19.02.15, 19:06 "Washington Post" wypomina prezydentowi Barackowi Obamie, że często szczycił się, iż przewodzi wspólnej amerykańsko-europejskiej odpowiedzi, ale "w ubiegłym tygodniu stał z boku, gdy (kanclerz Niemiec) Angela Merkel i (prezydent Francji) Francois Hollande negocjowali przekazanie wschodniej Ukrainy Putinowi". "Kiedy Unia Europejska ogłosiła w poniedziałek niewielką rundę nowych sankcji przeciwko rosyjskim oficjelom, jeszcze przed upadkiem Debalcewe, administracja Obamy nie przyłączyła się" - przypomina gazeta. Odpowiedz Link
dunant Re: Moje Stany 27.02.15, 04:15 Najwyższy rangą przedstawiciel amerykańskiego wywiadu oświadczył, że popiera uzbrojenie Ukrainy w broń śmiercionośną przeciwko rebeliantom. To kolejny taki głos w Waszyngtonie potwierdzający, że rośnie w tej sprawie presja na Baracka Obamę. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany 02.03.15, 19:31 Premier Izraela Benjamin Netanjahu wygłosi we wtorek w Kongresie przemówienie na temat irańskiego programu atomowego. Zrobi to jednak na zaproszenie lidera opozycji i wbrew woli prezydenta Obamy, co wzbudza w USA duże kontrowersje. Tym bardziej, że dla Netanjahu to część kampanii wyborczej. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje Stany 06.03.15, 23:41 Bardzo chciałbym uzyskać azyl w Szwajcarii - oświadczył Edward Snowden ścigany przez władze USA za ujawnienie tajnych informacji o praktykach amerykańskiego wywiadu. - We własnym kraju nie mam gwarancji sprawiedliwego procesu - powiedział. - Bardzo chciałbym wrócić do Szwajcarii, z Genewą wiążą się niektóre moje najlepsze wspomnienia - powiedział Snowden, były współpracownik amerykańskiej Agencji Bezpieczeństwa Narodowego (NSA), który w Genewie pracował dla CIA. Odpowiedz Link
dunant Re: Moje Stany 07.03.15, 17:05 Alarm w Białym Domu. Podczas startu śmigłowca, którym zwykle podróżuje prezydent USA Barack Obama, słychać było głośny huk. Wielki sukces demokratów. Resort bezpieczeństwa ma budżet W okolicach Białego Domu został podniesiony alarm. Wszystkie służby postawione są w stan najwyższej gotowości. Prezydent Barack Obama wraz z żoną Michelle i córkami został ewakuowany Odpowiedz Link
dunant Re: Moje Stany 10.03.15, 01:26 Amerykański generał John O'Connor zadeklarował w poniedziałek w Rydze, że amerykańscy żołnierze pozostaną w państwach bałtyckich i w Polsce tak długo, jak będzie to niezbędne do odstraszania Rosji i umacniania obecności NATO. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany 12.03.15, 18:35 "Sabotaż", "zdrada" "skrajne partyjniactwo" - takie reakcje wywołał opublikowany list otwarty 47 amerykańskich senatorów z Partii Republikańskiej do przywódcy Iranu ajatollaha Alego Chameneia, w którym sugerują, że jakikolwiek układ w sprawie irańskiego programu nuklearnego zawarty z prezydentem Obamą może być odrzucony przez następnego prezydenta. Paradoksalnie, manewr Republikanów może jednak zadziałać na niekorzyść ich samych i na korzyść negocjacji, które chcą storpedować. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany 15.03.15, 16:27 Stany Zjednoczone będą "w końcu musiały negocjować" z prezydentem Syrii Baszarem al-Assadem - przyznał amerykański sekretarz stanu John Kerry w rozmowie ze stacją CBS. Rozmowy między Waszyngtonem a Damaszkiem byłyby przełomem - dwa lata temu, po ataku chemicznym w Syrii, USA oskarżyły tamtejszy reżim o przekroczenie "czerwonej linii". Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje Stany 17.03.15, 01:20 W poniedziałek w USA ponownie zaczął obowiązywać zakaz dalszego zadłużenia kraju powyżej limitu określonego na około 18 bln dolarów, czyli mniej więcej tyle, ile dług wynosi obecnie. Ale eksperci szacują, że resort finansów ma rezerwy, które wystarczą do jesieni. Odpowiedz Link
nefretete993 Re: Moje Stany 19.03.15, 02:03 Amerykańska marynarka wojenna przedstawiła szczegóły programu budowy jednostek SSBN(X), które zastąpią w przyszłości atomowe okręty podwodne z rakietami balistycznymi typu Ohio. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany 25.03.15, 15:12 Senator John McCain zarzucił prezydentowi Barackowi Obamie, że jego "poglądy na świat są oderwane od rzeczywistości". Polityk bardzo krytycznie odniósł się do działań Obamy ws. irańskiego programu nuklearnego. Zdaniem amerykańskiego senatora Stany Zjednoczone nie posiadają spójnej polityki, która mogłaby pomóc w rozwiązaniu sporu. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany 26.03.15, 14:10 Setki rekinów zauważono niedaleko wybrzeży Luizjany. W lutym i marcu, gdy wody oceaniczne stają się cieplejsze, drapieżniki te migrują na północ. Podążają za ławicami ryb, na które polują blisko brzegów USA. Odpowiedz Link
mala200333 Po eksplozji w nowojorskiej kamienicy wybuchł poża 26.03.15, 21:38 Po eksplozji w nowojorskiej kamienicy wybuchł pożar. Zawaliło się też kilka pięter budynku - podaje CBS NEWS. Na miejscu trwa akcja ratunkowa - strażacy próbują zapobiec rozprzestrzenianiu się ognia. Przyczyny zdarzenia nie są jeszcze znane. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje Stany 26.03.15, 23:44 Żołnierz Gwardii Narodowej stanu Illinois i jego kuzyn zostali aresztowani pod zarzutem spiskowania w celu materialnego wsparcia Państwa Islamskiego w Syrii i Iraku - poinformowało amerykańskie ministerstwo sprawiedliwości. Odpowiedz Link
jutta_t Wczoraj wieczorem zawalił się budynek mieszkalny. 27.03.15, 15:11 Wczoraj wieczorem zawalił się budynek mieszkalny na nowojorskim Manhattanie na skutek wybuchu, którego przyczyną prawdopodobnie były źle wykonane prace remontowe przy instalacji gazowej. Co najmniej 19 osób zostało rannych, w tym cztery ciężko. Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany 30.03.15, 20:44 Dwaj mężczyźni usiłowali dzisiaj staranować samochodem bramę wjazdową do siedziby amerykańskiej Agencji Bezpieczeństwa Narodowego (NSA) w wielkim obiekcie wojskowym Fort Meade w stanie Maryland. Padły strzały. Jest co najmniej jedna ofiara śmiertelna. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany 05.04.15, 17:42 Nad Morzem Północnym i brytyjskim wybrzeżem pojawiły się amerykańskie bombowce strategiczne, zdolne do przenoszenia broni jądrowej, B-52. Przeleciały one dokładnie tymi samymi trasami, którymi latają rosyjskiej Tu-95 Przelot amerykańskich bombowców to element operacji "Polarny Ryk”. Została ona przeprowadzona 1 i 2 kwietnia, jednak armia Stanów Zjednoczonych dopiero teraz zdecydowała się o niej poinformować. REKLAMA Cel ćwiczeń to odpowiedź na rosyjską aktywność nad Europą, a także "pokaz możliwości dowództwa strategicznego USA” oraz "ćwiczenie współpracy z sojusznikami”. TVP Info Odpowiedz Link
jutta_t Przerwy w dostawach prądu w różnych częściach.. 07.04.15, 20:50 Przerwy w dostawach prądu w różnych częściach stolicy USA, Waszyngtonu, pozbawiły elektryczności kilka budynków rządowych, w tym Biały Dom, Departament Stanu i ministerstwo sprawiedliwości oraz Kapitol. Na razie nic nie wskazuje na to, by awaria nastąpiła na skutek działalności terrorystów - poinformowali przedstawiciele rządu USA. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany 09.04.15, 16:01 Książka jest zatytułowana "Siedziba – prywatna historia Białego Domu". Zawarte w niej opowieści o mieszkańcach budynku przy 1600 Pennsylvania Avenue wydają się żywcem wyjęte ze scenariusza serialu "Downtown Abbey". Skandal, który wybuchł w następstwie romansu prezydenta z Monicą Lewinsky, wstrząsnął Hillary. Plotka głosi, że na łóżku prezydenckiej pary znaleziono ślady krwi. To była krew prezydenta. - Wszyscy pracownicy Białego Domu byli przekonani, że Hillary walnęła go książką - wyjaśnia autorka książki. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje Stany 10.04.15, 23:10 Przed sądem w Bostonie zakończył się proces Dzochara Czarnajewa oskarżonego o dokonanie wraz z bratem Tamerlanem zamachu na mecie maratonu bostońskiego w kwietniu 2013 roku. Ława przysięgłych uznała go za winnego wszystkich trzydziestu zarzutów. Tymczasem mieszkający w Czeczenii krewni Dżochara Czarnajewa twierdzą, że jest niewinny. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany 11.04.15, 15:41 Gwałtowne wiosenne burze i tornada nawiedziły południowo-wschodnie stany USA. Największe skutki nawałnic odczuli mieszkańcy stanu Illinois. Odpowiedz Link
seremine Była sekretarz stanu USA Hillary Clinton ubiega... 12.04.15, 23:00 Była sekretarz stanu USA Hillary Clinton ubiega się o nominację Partii Demokratycznej w wyborach prezydenckich w 2016 roku - oświadczył szef jej kampanii John Podesta. Clinton po raz drugi podejmuje walkę, by zostać pierwszą kobietą prezydentem USA. Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany 12.04.15, 23:18 Countries that execute their own citizens 1 China 2 Iran 3 Saudi Arabia 4 Iraq 5 United States econ.st/1adLm0O Odpowiedz Link