Dodaj do ulubionych

Moje Stany

• rawik-is-me Re: Moje Stany 30.04.17, 21:00
      Tornada w trzech amerykańskich stanach. Są ofiary śmiertelne

W tornadach w trzech amerykańskich stanach - Teksasie, Arkansas i Missouri - zginęło siedem osób. Według ostatnich informacji, jest ponad pięćdziesięciu rannych. Władze uprzedzają, że to jeszcze nieostateczny bilans klęski.
    • jutta_t Re: Moje Stany 09.05.17, 21:18
      Cześć tunelu, w którym składowane są odpady radioaktywne, zawaliła się dziś w kompleksie nuklearnym Hanford Nuclear Reservation w południowo-wschodniej części stanu Waszyngton. Ogłoszono stan pogotowia. Wg władz stanowych nie ma zagrożenia dla ludności.
    • dunant Re: Moje Stany 10.05.17, 04:35
      Biały Dom poinformował, że dyrektor Federalnego Biura Śledczego, James Comey został zwolniony. Decyzja prezydenta zapadła po rekomendacji ze strony prokuratora generalnego i jego zastępcy. Amerykańskie media przypominają, że nie dalej jak w ubiegłym tygodniu Donald Trump oskarżył Jamesa Comeya o "odpuszczenie wielu złych czynów" byłej sekretarz stanu. Decyzja Trumpa była absolutnym szokiem dla korpusu prasowego Białego Domu i całego establishmentu politycznego w Waszyngtonie.
    • black_jotka Re: Moje Stany 11.05.17, 21:38
      Washington Post pisze o „dziwnym spotkaniu” Donalda Trumpa z Siergiejem Ławrowem w Gabinecie Owalnym, na które jako jedyny dziennikarz został wpuszczony fotoreporter rosyjskiej rządowej agencji prasowej TASS.

Obecność fotoreportera TASS i rosyjskiego sprzętu nagrywającego w Gabinecie Owalnym zaniepokoiła – jak donoszą media – także byłych funkcjonariuszy CIA. Według nich przez osoby, które nie były uczestnikami spotkania amerykańskiego prezydenta z szefem rosyjskiej dyplomacji, do Gabinetu Owalnego mogły zostać wniesione ukryte kamery i urządzenia podsłuchowe.
    • black_jotka Re: Moje Stany 11.05.17, 21:38
      Pomimio zapewnień, że rosyjska ekipa była dokładnie sprawdzana, dostało się z tej okazji ochronie Białego Domu. Były z-ca dyrektora CIA David Cohen oświadczył, że zgoda na obecność rosyjskiego fotoreportera była bezmyślna i nieuzasadniona. W cytowanych wypowiedziach byłych pracowników amerykańskich służb pojawia się zarzut, że zostały naruszone podstawowe zasady bezpieczeństwa, ponieważ standardowe kontrole nie są gwarancją wykrycia wyrafinowanych urządzeń szpiegowskich.

Według ukraińskich mediów, które komentują sprawę, Rosjanie oszukali Amerykanów, przedstawiając fotoreportera TASS jako osobistego fotografa Ławrowa i nie informując, że jest on pracownikiem propagandowej medialnej agencji Kremla. Ukraińskie komentarze pojawiły się w związku z wizytą w USA ministra spraw zagranicznych Pawło Klimkina, z którym Donald Trump spotkał się po rozmowie z Ławrowem.

Szef MSZ Ukrainy Pawło Klimkin rozmawiał z prezydentem Donaldem Trumpem o możliwości włączenia USA do tak zwanego formatu normandzkiego – poinformowała w czwartek ukraińska dyplomacja. W Waszyngtonie Klimkin spotkał się także z wiceprezydentem USA Mike’iem Pence’em. Tematem rozmów była między innymi kwestia dalszego wsparcia dla Ukrainy ze strony Stanów Zjednoczonych. Omawiana była sytuacja w Donbasie i realizacja mińskich porozumień.

Po amerykańskiej stronie istnieje jasne zrozumienie, czym jest rosyjska agresja i na ile jest ona groźna – oświadczyła rzeczniczka ukraińskiego MSZ Mariana Beca. Poruszona była też kwestia zaangażowania strony amerykańskiej w uregulowanie sytuacji w Donbasie, między innymi włączenie USA do formatu normandzkiego – podkreśliła Beca w rozmowie z agencją Interfax-Ukraina.

Według rzeczniczki MSZ Amerykanie po raz kolejny potwierdzili, że ich stanowisko w sprawie integralności terytorialnej Ukrainy oraz w kwestii wsparcia w walce z agresją rosyjską pozostaje niezmienne. – Była to bardzo ważna wizyta, która odbyła się na tak wysokim szczeblu – zaznaczyła Beca.

Kresy24.pl/loga.net, inforesist.org, PAP
    • dunant Re: Moje Stany 14.05.17, 02:18
      Zwolnienie Jamesa Comeya z funkcji szefa FBI to tylko wierzchołek politycznej góry lodowej w USA. Panuje chaos, atmosfera jest gorąca, pracownicy Białego Domu obawiają się utraty pracy. Pragnący zachować anonimowość informatorzy amerykańskich mediów mówią wprost: w kręgu otaczających Trumpa osób znajduje się koń trojanski..
    • seremine Re: Moje Stany 14.05.17, 14:30
      mechanicy Boeinga narazili prezydencki samolot na pożar

Mechnicy, którzy naprawiali Boeinga należącego do prezydenckiej floty Air Force One, spowodowali straty wynoszące cztery miliony dolarów oraz narazili samolot na pożar w trakcie lotu. O sprawie informuje CNN.
    • jutta_t Re: Moje Stany 16.05.17, 15:22
      Coraz ciekawiej tam...
    • jutta_t Re: Moje Stany 16.05.17, 16:12
      Najważniejsze kino w USA udostępnione dla zwiedzających. Melania Trump nie kryje radości
      Po raz pierwszy w historii Białego Domu prywatne kino, w którym kolejni prezydenci oglądają filmy, zostanie udostępnione zwiedzającym.
    • jutta_t Re: Moje Stany 17.05.17, 16:11
      Trump nie wytrzymał nawet do pierwszych wakacji swojej prezydentury. Popełnił już co najmniej dwa bardzo poważne błędy. Na szczęście dla niego na razie Republikanie go chronią. Los jego prezydentury nie leży już jednak tylko w jego rękach.
      380
      ‹ wróć

Trump jest tak pewny siebie, że prawdopodobnie nie rozumie, iż Biały Dom to nie Trump Tower, a waszyngtońscy politycy i urzędnicy to gracze co najmniej równie twardzi jak on
      Jeśli Kongres każe FBI przekazać tę i inne notatki Comeya dotyczące spotkań z Trumpem, kłopoty prezydenta mogą się tylko pogłębić
      Po raz kolejny widzimy najważniejszą prawdę o Donaldzie Trumpie – to człowiek, który działa bez zastanowienia się, kierując się impulsem
    • jutta_t Re: Moje Stany 17.05.17, 18:08
      Donald Trump ujawnił Rosji tajne informacje? Putin dolewa oliwy do ognia: mogę pokazać stenogramy
      Międzynarodowy skandal wywołuje coraz to większe emocje. Prezydent USA miał ujawnić ważne informacje w rozmowie z szefem rosyjskiej dyplomacji Siergiejem Ławrowem. Teraz wmieszał się w to wszystko sam Putin, proponując nietypowe rozwiązanie problemu.

Ta historia jest niewiarygodna. Prezydent Stanów Zjednoczonych, chcąc pochwalić się przed rosyjską delegacją tym, jak dobrze jest poinformowany, ujawnił ściśle tajne informacje uzyskane od sojusznika Ameryki.

Skandal może mieć bardzo poważne konsekwencje i odbić się na innych krajach współpracujących z Waszyngtonem - także na Polsce.
    • jutta_t Re: Moje Stany 17.05.17, 18:10
      Szybko pojawiło się dość dziwne dementi Białego Domu. Doradca ds. bezpieczeństwa narodowego HR McMaster zaprzeczył jedynie temu, że podczas rozmowy Trumpa i Ławrowa nie były omawiane kwestie "źródeł i metod wywiadowczych".

Ale teraz do akcji wkroczył sam prezydent Rosji. Władimiri Putin powiedział, że może przekazać stenogram rozmowy Trumpa z Ławrowem.
      wp

- Jeśli administracja Stanów Zjednoczonych uzna to za możliwe, to jesteśmy gotowi dostarczyć Senatowi i Kongresowi USA zapis rozmowy Ławrowa z Trumpem, oczywiście jeśli amerykańska administracja tego sobie zażyczy - powiedział.
      Putin o zarzutach wobec Trumpa: to schizofrenia polityczna

Prezydent Rosji użył rosyjskiego słowa "zapis", które oznacza nagranie. Jednak prezydencki doradca Jurij Uszakow wyjaśnił dziennikarzom, że rozmowy polityków nie są nagrywane, a chodzi o stenogram sporządzany podczas spotkań.

Gospodarz Kremla określił zarzuty wobec Trumpa dotyczące rozmowy z Ławrowem jako "schizofrenię polityczną", która - jak oznajmił - "narasta w USA".
      • jutta_t Re: Moje Stany 17.05.17, 18:10
        - W żaden inny sposób nie mogę wytłumaczyć oskarżeń pod adresem urzędującego prezydenta o to, że ujawnił on Ławrowowi jakieś sekrety" - powiedział Putin. Mówił również o destabilizowaniu wewnętrznej sytuacji politycznej w USA, które w jego ocenie odbywa się pod hasłami antyrosyjskimi.

Putin powiedział przy tym, że jest to "sprawa samych Stanów Zjednoczonych" i zapewnił: "Nie zamierzaliśmy się w to wtrącać i nie będziemy tego robić".
    • black_jotka Re: Moje Stany 19.05.17, 22:16
      26-letni były wojskowy Richard Rojas, który wczoraj wjechał w grupę ludzi na Times Square w Nowym Jorku, powiedział, że chciał "zabić ich wszystkich" - ujawniła dziś prokuratura. Podkreślono, że Rojas, którego oskarżono o zabójstwo i usiłowanie zabójstwa, rozmyślnie wjechał w ludzi na chodniku.
      68
      ‹ wróć

Prokuratorzy ujawnili, że po aresztowaniu Rojas powiedział policji, iż chciał "zabić ich wszystkich". Twierdził też, że powiedział policjantom, iż powinni byli go zastrzelić, żeby go powstrzymać oraz że palił marihuanę "zaprawioną" PCP (fencyklidyną) - informuje Associated Press. Według policji wyniki testów na obecność narkotyków w organizmie Rojasa są oczekiwane za kilka dni.

Na Times Square zginęła 18-letnia kobieta, a 22 osoby odniosły obrażenia. Rojas stanął dziś przed sądem. Nowojorska policja poinformowała dziś, że trzy z osób potrąconych samochodem przez Rojasa są wciąż w stanie krytycznym, a stan jednej jest skrajnie krytyczny.

Times Square jest nowojorską atrakcją turystyczną. Codziennie przechodzą tamtędy setki tysięcy ludzi - przypomina Reuters. Specjalne bariery mają chronić pieszych, ale nie są one jeszcze szczelne i w wielu miejscach samochody mogą nadal wjechać na chodniki lub skwery.
    • black_jotka Re: Moje Stany 20.05.17, 16:42
      Roboty same bombardują cele. USA testują kontrowersyjną technologię
      Nad Pustynię Mojave w Kalifornii nadleciała formacja samolotów F-16. Maszyny zaatakowały cele i wróciły na lotnisko w pobliskiej bazie Edwards. Postronny obserwator nie zdałby sobie sprawy z tego, że jest świadkiem wydarzenia przełomowego. Z ziemi nie było widać, że część maszyn pilotowały roboty.
    • black_jotka Re: Moje Stany 21.05.17, 18:32
      Donald Trump zapowiedział powołanie centrum zwalczania ekstremizmu. - Właśnie tu, w centrum świata islamu - mówił podczas szczytu w Arabii Saudyjskiej. Podkreślił, że muzułmanie muszą stanąć na czele w walki z terroryzmem. I zaapelował, by wypędzili ekstrem
    • dunant Re: Moje Stany 23.05.17, 03:54
      Otóż w momencie, gdy para prezydencka USA przechodziła po czerwonym dywanie - Donald Trump chciał złapać za rękę Melanię, a ta go odtrąciła. Zaskoczona i oburzona, zmarszczyła brwi i klepnęła go na znak, że nie chce iść z nim trzymając się za ręce. Specjaliści od mowy ciała od dawna twierdzą, że od tej pary wyczuwa się bardzo chłodną relację. Ten gest miał być jedynie kolejnym potwierdzeniem na krążące w mediach spekulacje. Uwagę zebranych przyciągała również kreacja pierwszej damy.

• dunant Re: Moje Stany 23.05.17, 03:57
      https://v.wpimg.pl/MTI1MTU3JD1mfmJiYQc1YHsIYjB7RD09JFZjJDkcfGx9An1kYgF5eXgDeGVjB3xgfgViOTBfLDogUGAgJ0YgJGdbPTM=/
    • black_jotka Re: Moje Stany 23.05.17, 17:16
      Składający wizytę w Izraelu i Autonomii Palestyńskiej Donald Trump, jako pierwszy w historii urzędujący prezydent USA odwiedził dziś Ścianę Płaczu na Starym Mieście w Jerozolimie, najświętsze miejsce judaizmu.
    • black_jotka Re: Moje Stany 23.05.17, 17:17
      Podczas wizyty pod Ścianą Płaczu Trumpowi nie towarzyszył żaden wysoki rangą przedstawiciel strony izraelskiej - podała AFP.
      • black_jotka Re: Moje Stany 23.05.17, 17:17
        https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/36oktkqTURBXy9iYTY3MzRkN2MwMDBhNjMzY2I2NDcxZTYwNGFiNTQ5MS5qcGVnkpUCzQPAAMLDlQIAzQPAwsM
        • black_jotka Re: Moje Stany 23.05.17, 17:18
          Ściana Płaczu to część muru oporowego stojącej na wzgórzu Świątyni Jerozolimskiej, zburzonej w 70. roku przez Rzymian. Religijni Żydzi uważają Wzgórze Świątynne za miejsce, gdzie ludzie zostaną odkupieni po przyjściu Mesjasza.
    • black_jotka Re: Moje Stany 23.05.17, 17:19
      https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/vcAktkqTURBXy85YjVlOGM5OGViNmNiM2JkZjQwZGMzYWNjZGE0MjNmMS5qcGVnkpUCzQPAAMLDlQIAzQPAwsM
    • black_jotka Re: Moje Stany 23.05.17, 17:20
      https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/pzNktkqTURBXy9mZjgzNWYzYTFjY2UyNTEzNTZkYzY4NThkZDY2YTIyOC5qcGVnkpUCzQPAAMLDlQIAzQPAwsM
      • black_jotka Re: Moje Stany 23.05.17, 17:21
        https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/eK1ktkqTURBXy81YTcxYTU4MDdkYzI5YTczZmVlMTdjMjk5OTEwODU3OS5qcGVnkpUCzQPAAMLDlQIAzQPAwsM
          Sekretarz stanu USA Rex Tillerson, towarzyszący prezydentowi w jego pierwszej zagranicznej podróży, podkreślił, że Trump jest gotów osobiście dołożyć starań o pokój na Bliskim Wschodzie, jeśli przywódcy izraelscy i palestyńscy będą gotowi poważnie zaangażować się w ten proces.
      https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/PL5ktkqTURBXy81ZTA5NTExMmM4NGU5MzVlMDFhMmU3N2I2MGQwM2ZhNy5qcGVnkpUCzQPAAMLDlQIAzQPAwsM
    • black_jotka Re: Moje Stany 23.05.17, 17:39
      Devon Arthurs z Tampy na Florydzie zabił dwóch współlokatorów neonazistów, bo ci nie szanowali jego przejścia na islam. O zbrodni powiedział policjantom po tym, jak ci aresztowali go po wypuszczeniu zakładników z jednego ze sklepów.

18-latek przetrzymywał dwóch klientów i pracownika. Twierdził, że to prostet przeciwko złemu traktowaniu muzułmanów. Nie podobało mu się szczególnie to, że Amerykanie bombardują kraje wyznawców islamu - podaje "Independent".

Mężczyzna na szczęście poddał się i wzięto go do aresztu. Tam przyznał się do zastrzelenia 22-letniego Jeremy'ego Himmelmana i 18-letniego Andrew Oneschuk(potomek UPOwca?). Zabrał policjantów do mieszkania The Hamptons Condominium przy 15350 Amberly Drive, gdzie później zabezpieczono ślady zbrodni.
      • black_jotka Re: Moje Stany 23.05.17, 17:40
        Po przybyciu na miejsce funkcjonariusze oraz zatrzymany zastali trzeciego współlokatora - Brandona Russella. Płakał przed drzwiami do mieszkania, bo sam przed chwilą zobaczył ciała kolegów. W chwilę później skuto go i aresztowano za szerzenie nazistowskich poglądów oraz posiadanie materiałów wybuchowych. Potwierdzono już, że był żołnierzem, członkiem Florida National Guard.

W środku znaleziono nie tylko ciała. Znajdowały się w nim ładunki wybuchowe i substancje radioaktywne, które z powodzeniem wystarczyłyby do złożenia bomby. Oprócz tego znaleziono nazistowskie artykuły propagandowe i zdjęcie zamachowca Timothy'ego McVeigha oprawione w ramki (w jego ataku zginęło 168 osób).
    • seremine Re: Moje Stany 26.05.17, 05:01
      Jared Kushner, zięć i doradca prezydenta USA Donalda Trumpa, znalazł się w zainteresowaniu FBI, która sprawdza, czy Rosja mogła mieć wpływ na przebieg kampanii oraz wyborów w 2016 roku. O sprawie pisze m.in. "Washington Post".
      34
      ‹ wróć
    • jutta_t Re: Moje Stany 26.05.17, 15:39
      podały niemieckie media, Trump skarżył się podczas rozmów z przywódcami krajów Unii Europejskiej na Niemcy, krytykując przede wszystkim niemiecką nadwyżkę w handlu zagranicznym z USA.

Powołując się na uczestników rozmów "Der Spiegel" podał, że Trump miał powiedzieć: "Niemcy są źli, bardzo źli". - Popatrzcie na miliony samochodów, które sprzedają w USA. To straszne. Zatrzymamy to - dodał.

Rząd w Berlinie odmówił ustosunkowania się do słów Trumpa. - Nie komentujemy poufnych wypowiedzi polityków - powiedział zastępca rzecznika rządu Georg Streiter.

Szef MSZ Niemiec Sigmar Gabriel wypowiedział się po raz kolejny przeciwko podniesieniu wydatków na wojsko do 2 proc. PKB, czego domagają się NATO i Trump. "70 mld euro rocznie na Bundeswehrę, nie mam pojęcia, na co miałyby zostać przeznaczone takie pieniądze" - powiedział polityk SPD. Jego zdaniem Europa i świat powinny wreszcie rozpocząć rozbrojenie, zacząć likwidować broń atomową i wdrożyć kontrolę zbrojeń, zamiast po raz kolejny rozkręcać spiralę zbrojeń. Niemcy przeznaczają obecnie na Bundeswehrę 1,2 proc. PKB.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka