Dodaj do ulubionych

Moje Stany

• zamyslona_7 Re: Moje Stany 28.05.17, 01:43
      kilka dni przed rozpoczęciem przez prezydenta Donalda Trumpa pierwszej podróży zagranicznej, narodowy doradca ds. bezpieczeństwa, H.R. McMaster, powiedział, że komunikat obecnej administracji dla sojuszników "Ameryka najpierw", nie oznacza "Ameryka samotnie", piszą Tara Palmeri i David M. Herszenhorn z POLITICO
      539
      ‹ wróć
      Trump, ze swoim aroganckim indywidualizmem, nie przystaje do reszty przywódców świata i może to zaszkodzić ich współpracy w przyszłości
      Nawet debiutujący liderzy z Francji, Włoch czy Kanady, traktują go jak "nowego w klasie" i trzymają się od niego z dala
      Trump dobrze się czuje w spotkaniach sam na sam, kiedy jest uprzejmy i swobodny, ale na scenie z innymi chce być w centrum zainteresowania i staje się arogancki
    • jutta_t Re: Moje Stany 31.05.17, 19:36
      USA wycofają się z porozumienia klimatycznego? Jest reakcja Trumpa na doniesienia mediów
      Prezydent USA w ciągu kilku dni ogłosi decyzję ws. pozostania Stanów Zjednoczonych w światowym porozumieniu o ograniczeniu emisji gazów cieplarnianych, zawartym w grudniu 2015 roku w Paryżu. Wcześniej media podały, że Donald Trump już podjął decyzję.
      • jutta_t Re: Moje Stany 31.05.17, 19:38
        To reakcja na doniesienia amerykańskich mediów, że prezydent USA podjął już decyzję o wycofaniu się z porozumienia, którego celem jest ochrona klimatu. Informacji tych nie potwierdził Biały Dom. O sprawie pisał portal informacyjny Axios oraz agencje AP i Reuters.
    • nefretete993 Re: Moje Stany 04.06.17, 02:33
      Uczynimy cokolwiek możliwe by pomóc Wielkiej Brytanii i Londynowi. Jesteśmy z wami" - napisał prezydent USA na TT. Po zamachu dzisiejszym.
    • mala200333 Re: Moje Stany 04.06.17, 02:52
      Franklin Delano Roosevelt
      .
      NADCIŚNIENIE TĘTNICZE w JAŁCIE
      . nie bez znaczenia dla Naszych powojennych losów !
      .
      W historii Stanów Zjednoczonych tylko jeden człowiek był czterokrotnie wybrany na urząd prezydenta. Był nim Franklin Delano Roosevelt, który był nękany przez wiele chorób.
      W 1931 roku w opublikowanym pierwszym raporcie o stanie zdrowia prezydenta jest informacja o nadciśnieniu tętniczym.
      W 39 roku życia został sparaliżowany od klatki piersiowej w dół w wyniku choroby Heinego-Medina i przykuty do wózka inwalidzkiego.
      Podczas trzeciej kadencji w 1941 roku, w okresie eskalacji wojny USA z Japonią wyniki badania nadciśnienia wykazywały wartości 188/105, a w Ekg cechy niedokrwienia serca i przerostu serca.
      W 1944 roku w czasie kampanii przed czwartą kadencją prezydent miał typowe objawy niewydolności wieńcowej i wysokie wartości nadciśnienia tętniczego. Roosevelt przekonał do siebie wyborców, zdobywając 53% głosów, ale przepłacił to zdrowiem.
      Podczas Konferencji w Jałcie prezydent USA bardzo źle się czuł - pomiar ciśnienia wykazał nawet 260/150. W tych decydujących lutowych dniach dla Europy i Polski premier Wielkiej Brytanii Winston Churchill był bez mocnych argumentów, schorowany prezydent USA Franklin Delano Roosevelt (zmarł po dwóch miesiącach) nie był w stanie wywrzeć jakiejkolwiek presji na Stalinie w sprawach europejskich, a jedynym jego celem było skłonienie ZSRR do przystąpienia do wojny z Japonią.
      W tej szczególnej sytuacji, bez sprzeciwu wielkich mocarstw, Stalin doprowadził do realizacji swoich planów pozbawienia Polski kresów wschodnich i całkowitego związania Polski z polityką Moskwy.
      Po powrocie z Jałty Prezydent USA nie udał się na odpoczynek, ale na serię narad związanych z powstającą wtedy nową bronią – bombą atomową.
      W dniu 12 kwietnia 1945 roku siedział za biurkiem w Warm Springs w stanie Georgia, kiedy wystąpił nagły, wielki ból głowy z nadciśnieniem w wysokości 300/190, co stało się przyczyną nagłej utraty przytomności w wyniku wylewu krwi do mózgu i śmierci prezydenta o godz. 15.45.
      .
      źródło: „Sławni Pacjenci w Kardiologii” – Iwona Wnętrzak
    • black_jotka Re: Moje Stany 12.06.17, 02:53

"Silny sygnał" do Kongresu. Chcą zostać pełnoprawnym stanem USA
      W przeprowadzonym w niedzielę referendum Portorykańczycy opowiedzieli się za przyznaniem ich wyspie, mającej status amerykańskiego terytorium stowarzyszonego, pełni praw stanu USA - poinformował gubernator wyspy Ricardo Rossello.
    • seremine Re: Moje Stany 14.06.17, 14:35
      Nieznany sprawca postrzelił członka Izby Reprezentantów, Steve'a Scalise, z Partii Republikańskiej, i kilka innych osób. Telewizja FOX News podaje, że stan polityka jest stabilny
    • jutta_t Re: Moje Stany 14.06.17, 21:52
      rzy osoby zginęły w strzelaninie, do której doszło dziś w magazynach i centrum obsługi klientów firmy UPS (United Parcel Service) w San Francisco – poinformowała policja. Sprawca strzelaniny popełnił samobójstwo. Wcześniej stacja NBC News mówiła o czterech ofiarach.

Według rzecznika UPS Steve’a Gauta sprawca ataku, który był pracownikiem tej firmy, otworzył ogień do innych pracowników, a potem "skierował broń przeciwko sobie". NBC News informuje, że sprawca jest jedną z trzech osób, które straciły życie w tej strzelaninie.
    • jerzy_55 Re: Moje Stany 15.06.17, 02:54
      Specjalny prokurator Robert Mueller wszczął dochodzenie, które ma wyjaśnić, czy prezydent Donald Trump wywierał wpływ na wymiar sprawiedliwości ws. kontaktów jego otoczenia z przedstawicielami Rosji - poinformował dziennik "Washington Post".
    • seremine Re: Moje Stany 18.06.17, 00:22
      Ujawniono finanse Trumpa. Zarobił prawie 600 milionów
      Kampania wyborcza okazała się korzystna dla biznesowego imperium Donalda Trumpa. Jak pokazują opublikowane w dokumenty, przychód Trumpa za ubiegły rok wyniósł prawie 600 milionów dolarów. Ale prezydent USA ma też ponad 300 milionów dolarów długu. Jego łączny majątek to co najmniej 1,1 miliarda.
      21
      15
      5
      12
      Trump International Hotel w Waszyngtonie
      Trump International Hotel w Waszyngtonie (Forum)
      Do takich wniosków prowadzi lektura oświadczenia majątkowego Trumpa, opublikowanego w piątek wieczorem przez Biuro Etyki Rządu (Office of Government Ethics, OGE). Według dokumentu, ubiegły rok był stosunkowo pozytywny dla biznesów Trumpa. Duży wzrost przychodów - o 25 proc. zanotowała m.in. jego najbardziej znana posiadłość, pałac i klub golfowy Mar-a-Lago na Florydzie, który jest nazywany przez Trumpa jako "zimowy Biały Dom".
    • jutta_t Re: Moje Stany 23.06.17, 00:04

Cindy w środę dotarła do wybrzeża Stanów Zjednoczonych. Ogromne fale uderzyły w linię brzegową. Zginął 10-letni chłopiec. Wciąż istnieje duże zagrożenie dla mieszkańców, mimo że jej siła osłabła i została zaklasyfikowana jako depresja tropikalna.
    • seremine Re: Moje Stany 24.06.17, 15:52
      Znacznie młodszych marynarzy służących z nim nazywał "dzieciakami". Kiedy wspólnie stanęli w obliczu śmiertelnego zagrożenia, poświęcił wszystko, aby ich ratować, także własne życie - twierdzi jego rodzina. Według relacji bliskich powiedział: "Jeśli moje dzieciaki mają zginąć, to ja też zginę". Poniósł śmierć podczas wypadku niszczyciela USS Fitzgerald. 37-letni podoficer Gary Leo Rehm Jr. za trzy miesiące miał zakończyć służbę i przejść do cywila. Znalazł się jednak wśród siedmiu ofiar zderzenia amerykańskiego okrętu z filipińskim statkiem u wybrzeży Japonii. Okrzyknięto go bohaterem. Jak opowiadają jego bliscy, powołując się na relację przedstawicieli US Navy o ostatnich chwilach Rehma Jr., mógł on się uratować. Nie myślał jednak o sobie i raz po raz ruszał na ratunek kolegom uwięzionym w zalanych przedziałach. Przy kolejnej próbie zabrakło szczęścia. Nie wrócił. - Kiedy to usłyszeliśmy, stwierdziliśmy: to cały on. Nigdy nie myślał o sobie - mówi w rozmowie z lokalną stacją NBC4i z Columbus w Ohio przyjaciel marynarza, Christopher Garguilo. (www.tvn24.pl)
    • nefretete993 Re: Moje Stany 30.06.17, 03:38
      Niezidentyfikowani hakerzy włamali się do sieci elektrowni atomowych w USA. Może to stanowić "duże zagrożenie" – podaje Business Insider i portal E&E News. Cyberatak dotyczył biznesowej części infrastruktury elektrowni. Krytyczna infrastruktura nie ucierpiała.
    • black_jotka Re: Moje Stany 01.07.17, 00:26
      Strzelanina w nowojorskim szpitalu. Postrzelono co najmniej trzy osoby. Napastnik chodził w białym kitlu
      Sprawcą strzelaniny do jakiej doszło w piątek po południu, czasu lokalnego, w nowojorskim szpitalu Bronx-Lebanon okazał się lekarz, były pracownik tego szpitala - poinformowały władze. Otworzył ogień zabijając 1 osobę i raniąc 6, w tym 3 lekarzy, po czym miał popełnić samobójstwo.
    • jerzy_55 Re: Moje Stany 01.07.17, 18:23
      Strzelanina w Little Rock w USA - są ranni
      17 osób zostało rannych w strzelaninie, do której doszło nad ranem w jednym z nocnych klubów w Little Rock, stolicy amerykańskiego stanu Arkansas. Według policji zajście, które było finałem kłótni podczas koncertu, nie ma związku z terroryzmem.
    • seremine Re: Moje Stany 04.07.17, 15:40
      Chińskie okręty wojenne płyną w kierunku Bałtyku, by wziąć udział we wspólnych ćwiczeniach z Rosjanami. Manewry rozpoczną się w czasie pobytu Donalda Trumpa w Polsce, co odczytywane jest jako polityczna demonstracja współpracy Moskwy z Pekinem.
      W stronę Bałtyku płyną trzy chińskie okręty wojenne
    • seremine Re: Moje Stany 04.07.17, 15:48
      Ivanka Trump lubi prezentować się jako feministka, ale w swojej firmie modowej wykorzystywała robotnice. Trzech aktywistów, którzy zaczęli badać tę sprawę, zaginęło w tajemniczych okolicznościach.
      Chińscy aktywiści informują o skandalicznych warunkach w fabrykach produkujących dla firmy Ivanki Trump, firma zaprzecza doniesieniom
      Jeden z aktywistów został zatrzymany, z dwoma pozostałymi nie ma kontaktu
      Doniesienia o wykorzystywaniu robotników - w tym kobiet - stoją w kontraście z z wizerunkiem Ivanki, która lubi pokazywać się jako feministka
    • seremine Re: Moje Stany 04.07.17, 15:53
      A w Polsce czekają na Trumpa.
    • zamyslona_7 Re: Moje Stany 07.07.17, 14:41
      Pierwsza Dama Stanów Zjednoczonych Melania Trump utknęła w hotelu z powodu demonstracji antyglobalistów przeciwko szczytowi G20 w Hamburgu – podała agencja prasowa AFP.
    • zamyslona_7 Re: Moje Stany 07.07.17, 14:58
      Wczorajszy pobyt w Polsce to "wspaniałe doświadczenie" - napisał na Twitterze prezydent USA Donald Trump. "Dziękuję wszystkim, także hejterom, za wspaniałe recenzje przemówienia!" - dodał amerykański przywódca.
    • dunant Re: Moje Stany 08.07.17, 19:06
      Ivanka pełni rolę sekretarki i doradczyni Donalda, więc zapewne dlatego "przejmowała" jego miejsce, gdy wychodził. Współpracownicy innych liderów zachowywali się podobnie, jednak obeność Ivanki budziła wyjątkowe poruszenie. Wiele osób uważa, że to nieprofesjonalne ze strony Trumpa, by zatrudniać wokół siebie większość rodziny i mieszać życie prywatne z zawodowym.
    • black_jotka Re: Moje Stany 11.07.17, 22:33
      Syn prezydenta Stanów Zjednoczonych Donald Trump Jr. brał udział w spotkaniu z przedstawicielem Rosji, które miało przynieść nowe informacje szkodzące Hilary Clinton i jej kampanii – informuje "The New York Times". W spotkaniu uczestniczył również zięć i doradca prezydenta Trumpa Jared Kushner. Prezydent USA skomentował sprawę słowami "mój syn jest osobą godną zaufania".
      145
      ‹ wróć

Syn prezydenta spotkał się z rosyjską prawniczką
      Z opublikowanych maili wynika, że Trump Jr. entuzjastycznie podchodził do rosyjskiej pomocy
      Oferowano mu materiały mające skompromitować Hilary Clinton
      Trump Jr. podkreśla, że prawniczka nie była przedstawicielką rządu Rosji
    • dunant Re: Moje Stany 12.07.17, 14:43
      Były doradca Obamy ds. bezpieczeństwa narodowego "nie ma wątpliwości", że poprzedni prezydent powinien był ostrzej zareagować w sprawie ingerencji Rosji w wybory w 2016 r., pisze Susan B. Glasser z POLITICO.
      159
      ‹ wróć
      Przedstawicielami administracji Obamy mówią, że latem i jesienią ubiegłego roku bezskutecznie naciskali na Biały Dom, aby podjął bardziej konkretne działania
      Obama nie miał zrozumienia dla zagrożeń związanych z błyskawicznie rozwijającym się "internetem rzeczy" i "nierównym" poziomem zabezpieczeń cybernetycznych
      Obama był niezdecydowany, by zaangażować się w sprawę Syrii, także wtedy, kiedy prezydent Asad przekroczył jego "czerwoną linię" sięgając po broń chemiczną w 2012 r.
      Także w 2015 r., kiedy Rosja zaskoczyła świat, interweniując militarnie w Syrii i wspierając chwiejący się już reżim Asada – Obama zdecydował się na to nie reagować
      W świetle kłopotów, w jakie popadł Donald Trump w związku dziwnymi rosyjskimi związkami jego współpracowników (a teraz okazało się, że także jego syna), zarzuty prezydenta wobec jego poprzednika trącą hipokryzją. Ale jeśli Trump pogrąża się coraz głębiej, to jednocześnie nawet wysoko postawieni Demokraci coraz częściej przyznają, że Barack Obama też wiele ma sobie do zarzucenia.
    • black_jotka Re: Moje Stany 14.07.17, 00:03
      Podczas wczorajszych przesłuchań w Senacie, Christopher Wray zostały zapytany przez senatora Lindseya Grahama, czy jest mu znany artykuł, który pojawił się na portalu Politico w styczniu, w którym opisano próby zdyskredytowania Donalda Trumpa i osób z jego najbliższego otoczenia przez ludzi powiązanych z rządem ukraińskim i działających na korzyść kampanii Hillary Clinton.
      • black_jotka Re: Moje Stany 14.07.17, 00:04
        Wray odpowiedział, że ten tekst nie jest mu znany, jednak zaznaczył, że jeśli zostanie zaprzysiężony na dyrektora FBI nie widziałby przeszkód, aby otworzyć śledztwo w tej sprawie.
        Kresy.pl istnieją dzięki wsparciu Darczyńców
        Wesprzyj nas.
        Przekaż 10 zł

Słowa Wraya są o tyle znaczące, że jak dotychczas, to Rosja była głównym obiektem zainteresowania przeciwników Donalda Trumpa, szczególnie w kontekście manipulacji hakerskich, które miały pomóc Trumpowi wygrać wybory. Jeśli Wray faktycznie uruchomi śledztwo ws. ukraińskich działań przeciwko kandydatowi Trumpowi może to potencjalnie przyczynić się pogorszenia relacji między Waszyngtonem a Kijowem.
    • mala200333 Re: Moje Stany 21.07.17, 18:48
      Sean Spicer, rzecznik prasowy Białego Domu, podał się do dymisji. Informację potwierdzają najważniejsze amerykańskie dzienniki.
      0
      ‹ wróć

Sekretarz prasowy Białego Domu zrezygnował dziś rano, mówiąc prezydentowi Trumpowi, że gwałtownie nie zgodził się z nominacją nowojorskiego finansisty Anthony'ego Scaramucciego na stanowisko dyrektora ds. Komunikacji.

Prezydent zażądał, aby Spicer pozostał na stanowisku, ale ten powiedział Trumpowi, że uważa, iż ​​nominacja Scaramucciego była poważnym błędem - czytamy na stronie "The New York Times".
    • dunant Re: Moje Stany 22.07.17, 05:35
      Hawaje szykują się na atak jądrowy z Korei Północnej
      Władze stanu Hawaje rozpoczęły kampanię informacyjną, przygotowując mieszkańców na atak jądrowy ze strony Korei Północnej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka