Dodaj do ulubionych

.....Ciekawostki kulturalne....

• jutta_t Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 10.08.15, 19:32
      Trudno odmówić słuszności oburzeniu piosenkarki(Dody). W końcu to, że Agnieszka Sulim dzięki swojemu bogatemu partnerowi ostatnio przywykła do luksusowych jachtów, drogich restauracji i eksluzywnych kurortów, nie daje jej prawa do naśmiewania się z małych miejscowości. Ich mieszkańcy mają takie samo prawo do koncertów gwiazd jak mieszkańcy stolicy.
      • jutta_t Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 10.08.15, 19:35
        W niedzielne przedpołudnie przed jedną z posesji w Koszalinie postrzelony został 54-letni mężczyzna. Przebywa on w szpitalu w stanie ciężkim. Ofiarą ataku jest były sportowiec, dwukrotny uczestnik igrzysk olimpijskich, Andrzej R. - Przed godziną 11 do kierowcy wjeżdżającego do jednej z posesji ktoś zaczął strzelać. Padły trzy lub cztery strzały - powiedziała Wirtualnej Polsce Aneta Skupień, rzecznik prasowy Prokuratury Okręgowej w Koszalinie.

Andrzej R. to były reprezentant Polski w zapasach w stylu wolnym. Miał na koncie wiele sukcesów - m.in. wicemistrzostwo Europy w 1991 r., a także pięć tytułów mistrza Polski. Dwa razy startował w igrzyskach olimpijskich. W 1988 r. w Seulu - w wadze średniej - odpadł w początkowej fazie turnieju (odniósł jedno zwycięstwo i doznał dwóch porażek).
    • jutta_t Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 10.08.15, 19:38
      Piękna, młoda, zdolna. Nic dziwnego, że Gustaw Holoubek zupełnie stracił dla niej głowę. Do tego stopnia, że postanowił porzucić swoją żonę, Danutę Kwiatkowską, i związać się ze znacznie młodszą koleżanką.

Pobrali się i wkrótce na świat przyszła ich córka Magdalena.

Ale szczęście małżeńskie Marii Wachowiak nie trwało długo. Niebawem w życiu Holoubka pojawiła się bowiem inna Magda – Zawadzka, znajoma z teatru, kobieta, która całkowicie zawładnęła sercem aktora.

Obie panie "starły się na scenie", ale Wachowiak nie wyszła z tego pojedynku zwycięsko. Porzucona żona musiała przełknąć gorycz porażki i spróbować ułożyć sobie życie na nowo. Dziś znacznie bardziej niż polskim, znana jest niemieckim telewidzom.
      • jutta_t Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 10.08.15, 19:43
        Plany całkowicie pokrzyżował im wybuch stanu wojennego.

- O stanie wojennym dowiedzieliśmy się z niemieckiej telewizji 13 grudnia rano. Szok! - wspominał Idziński. - Miałem 14 wracać do Warszawy, a Majka jechać do Holandii. 13 wieczorem dowiedziałem się już, że drzwi do naszego mieszkania w Warszawie w nocy 13 wyłamano, by mnie internować. Majka zadzwoniła do Amsterdamu i w teatrze powiedziano jej, że 10 grudnia PAGART jej kontrakt anulował.

Ale udało im się wyprostować sprawy zawodowe. - Ponieważ byliśmy osobami dość znanymi w niektórych kręgach Polonii, niemal od razu dostaliśmy, między innymi, propozycję pracy w… Radiu Wolna Europa. Niemal równolegle Marysi zaproponowano główną rolę w fabularnym filmie niemieckim. Bojąc się represji, wystraszeni tym, co dzieje się w Polsce, postanowili nie wracać i spróbować ułożyć sobie życie w Niemczech.

- Widząc, jak rozwija się sytuacja w kraju przestaliśmy się wahać. Natychmiast po załatwieniu spraw azylowych stawiliśmy się w radiu w Monachium, Marysia rozpoczęła też film – dodawał Idziński.

Nie był to także koniec jej kariery aktorskiej. Znana pod nazwiskiem Wachowiak-Holoubek, Maria została jedną z gwiazd popularnej telenoweli "Lindenstrasse", w której grała przez wiele lat.
        (sm/gb)

Zobacz także:
    • dunant Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 11.08.15, 01:43
      Dziennikarz sportowy z Azerbejdżanu Rasim Alijew, który kilka dni temu skrytykował gwiazdę jednego z klubów, został w sobotę bestialsko pobity, a dzień później zmarł.
      Po meczu III rundy kwalifikacji do Ligi Europy pomiędzy FK Kubala z Azerbejdżanu a cypryjskim Apoelem Limassol 31-letni Alijew na Facebooku skrytykował gwiazdę klubu - Jawida Husejnowa. Napisał, że piłkarz powinien zostać zawieszony za to, że prowokował cypryjskich kibiców, paradując i wymachując im przed nosem turecką flagą.

Alijew skrytykował też Husejnowa za to, jak ten zachował się wobec greckiego dziennikarza, który po meczu spytał piłkarza o incydent z flagą. Husejnow wyśmiał go i pokazał mu wulgarny gest. - To niemoralne i skrajnie głupie. Ktoś taki nie ma prawa reprezentować mnie na europejskich boiskach - pisał.
    • dunant Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 11.08.15, 02:17
      Policjanci nadal poszukują konwojenta, który w lipcu ukradł 8 mln złotych. Wiedzą o nim niewiele, bo do tego skoku był bardzo dobrze przygotowany. Zatrudnił się w firmie rok wcześniej pod fałszywym nazwiskiem. Zapuścił brodę i ogolił głowę. W pracy nie zdejmował rękawiczek, a po kradzieży zakłócił sygnał GPS i wyczyścił wnętrze samochodu chlorem. Pod koniec lipca policjanci byli co prawda przekonani, że są blisko rozwiązania sprawy, ale zatrzymali niewinną osobę.

10 lipca w podpoznańskim Swarzędzu trzech konwojentów miało zrobić objazd po bankomatach w celu uzupełnienia gotówki. Pierwszy przystanek mieli w jednym z banków w Swarzędzu właśnie. Dwóch konwojentów weszło do środka. Trzeci został w samochodzie i nagle odjechał. Zagłuszył sygnał GPS. Wkrótce samochód odnaleziono w lesie. Wewnątrz został dokładnie wyczyszczony chlorem. Konwojenta ani pieniędzy nie było. Jak oszacowano, zniknęło prawie 8 mln złotych.
      • mala200333 Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 11.08.15, 02:36
        Ciekawa sprawa...ale cwaniak.
        • mala200333 Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 11.08.15, 02:37
          Wszczęto śledztwo w sprawie możliwego ataku hakerskiego na system teleinformatyczny LOT - poinformowała warszawska prokuratura okręgowa. Po awarii systemu, do której doszło 21 czerwca, problemy dotknęły 1,4 tys. pasażerów opóźnionych lotów.
    • seremine Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 11.08.15, 16:46
      Pobyt Nastassji Kinski w Polsce okazał się dla niej niezwykle emocjonalny. Nie tylko dlatego, że ma częściowo polskie korzenie, ale także dlatego, że przypomniała sobie dzięki niemu początki swojej kariery i rolę, jaką odegrał w niej Roman Polański, reżyser filmu "Tess", dzięki któremu świat zachwycił się Nastassją.
    • jutta_t Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 11.08.15, 21:28
      Szkoda, że w 2. sezonie "Detektywa" zabrakło jakiegokolwiek nawiązania do poprzedniej serii, na co zresztą po cichu liczyli fani hitu. Zmiana obsady i ukazanie całkowicie nowej historii wprowadziło granicę między częściami, która okazała się nieprzekraczalna. Tym samym kontynuację oglądało się jak zupełnie nowy serial.

Nie oznacza to jednak, że właśnie zakończoną serię należy spisać na straty. W dalszym ciągu jest to bardzo dobrze zrealizowana produkcja. W jednym pomysłodawcy zostali konsekwentni - ponownie udało im się stworzyć znakomite intro serialu. Usłyszeć w nim możemy piosenkę Leonarda Cohena "Nevermind". Ten otwierający serię klip zapewne jeszcze długo będzie podawany za przykład genialnego połączenia ciekawego pomysłu wizualnego ze świetną muzyką.

Przyszłość serialu "Detektyw" zawisła na włosku, a ewentualny 3. sezon stanął pod znakiem zapytania. Czy jest jeszcze szansa na kontynuację produkcji, która przestała fascynować i wybijać się na tle innych telewizyjnych propozycji? Szef HBO, Michael Lombardo, broni serialu i zapewnia, że to jeszcze nie koniec. Na ratowanie hitu może być jednak za późno. A szkoda!
    • mala200333 Bogusław Linda wraca na duży ekran po pięciu latac 12.08.15, 18:35
      Bogusław Linda wraca na duży ekran po pięciu latach nieobecności. "Będzie zabójstwo. I ja w nim będę brał udział. A mówię ci to tylko dlatego, że mi tego nie udowodnisz". Tymi słowami aktor powraca.
      • black_jotka Re: Bogusław Linda wraca na duży ekran po pięciu 12.08.15, 19:21
        mala200333 napisała:

> Bogusław Linda wraca na duży ekran po pięciu latach nieobecności. "Będzie zabój
        > stwo. I ja w nim będę brał udział. A mówię ci to tylko dlatego, że mi tego nie
        > udowodnisz". Tymi słowami aktor powraca.

Wspaniale!
    • samanta_ewa Jane I Paul Bowles 13.08.15, 01:31
      Łączyła ich potrzeba pisania, trudna relacje z ojcem i skłonność do związków homoseksualnych. Niemal całe swoje wspólne życie wiedli, paradoksalnie, z dala od siebie. Szukali zaspokojenia w ramionach kochanków, często wiążąc się z nimi na wiele lat. Mimo to nigdy nie pragnęli zakończyć swojego małżeństwa, a znajomi, którzy zdawali sobie sprawę z ich nietypowej relacji, uważali ich za jedną z najszczęśliwszych i najbardziej zakochanych par w artystycznym świecie XX wieku.

On, ceniony kompozytor i pisarz, współpracował z wieloma sławami i pozostawił po sobie wielki dorobek. Ona, otwarcie przyznawała, że nie znosi pisać, ale całe swoje artystyczne życie związała z tym zajęciem. Połączeni świętym węzłem małżeńskim zostali ze sobą do końca, choć na pierwszy rzut oka trudno określić, jaka siła odpowiadała za trwanie tego związku. Jedno jest pewne - bez tej siły ich twórczość wyglądałaby zupełnie inaczej
    • samanta_ewa Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 13.08.15, 01:35
      Dlaczego Jane i Paul stanęli na ślubnym kobiercu? Mówi się, że na przekór swoim rodzinom, które nie pochwalały związku dwóch artystycznych dusz z zupełnie innych światów. Szczególnie, że Jane i Paul zdecydowali się na ślub raptem kilka tygodni od pierwszego spotkania. Ta decyzja zaskoczyła nie tylko ich najbliższych, ale także członków artystycznego środowiska, w którym się obracali. Nikt nie wróżył im szczęśliwej i wspólnie spędzonej przyszłości, mając na względzie seksualne upodobania świeżo upieczonych małżonków. Nie było tajemnicą, że Paul i Jane szukali dotychczas zaspokojenia w ramionach kochanków tej samej płci. Mimo to uznali, że pragną związać się ze sobą na całe życie. Czy wytrwali w małżeńskich postanowieniach?Tak...
      • samanta_ewa Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 13.08.15, 01:43
        Autor "Złego" był jedną z najbardziej barwnych i wielowymiarowych postaci PRL-u. Można określać go na sto różnych sposobów, wypowiedzieć o nim tysiąc zdań i przywołać dziesiątki legend – i we wszystkim będzie ziarno prawdy. Ale do czego sięgnąć, żeby o Tyrmandzie opowiedzieć w sposób najbardziej wyczerpujący? Żeby nie wypaczyć tego obrazu, nie stworzyć karykatury dżentelmena? - pyta w "Dżentelmenach PRL-u" Emilia Padoł. Prezentujemy fragment książki....onet.pl
    • mala200333 Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 13.08.15, 02:34
      Sądny dzień w życiu Kazimierza Marcinkiewicza i jego drugiej żony, Isabel. Przed południem zakończyła się ich sprawa rozwodowa. Przyszli do sądu i wyszli z niego niczym obcy sobie ludzie...
    • mala200333 Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 13.08.15, 03:08
      Zych w rozmowie z „Super Expressem" zdradziła kulisy romansu z celebrytą: – Poznaliśmy się pod koniec 2008 roku i to nie była żadna wielka miłość. To był klasyczny, krótki romans dwojga ludzi, którzy się poznali przez wspólnego znajomego. Zaczęliśmy się spotykać, więc pomieszkiwałam w jego domu. Krzysztof ujął mnie niebywałym poczuciem humoru. Tym, że o trzeciej w nocy odkurzał dom, że potrafił wstać w niedzielę wcześnie rano i ugotować rosół. Zrobić śniadanie. Krzysztof jest dżentelmenem.
      Joanna Zych i Krzysztof Rutkowski rozstali się po trzech miesiącach znajomości. – Wszystko dlatego, że nie chciałam być osobą medialną – wyjaśniła w wywiadzie udzielonym tabloidowi. – Krzysztof miał też obsesję, zasłaniał rolety w oknach. Twierdził, że złapał tylu bandytów, że bał się, że dostanie kulkę w łeb. To nie był mój świat. Życie w ciemnościach w dzień nie było dla mnie. Nie powiedziałam mu o ciąży, bo przestraszyłam się, że jeżeli to jest dziecko Krzysztofa, to będzie ono w niebezpieczeństwie przez cały czas. Bałam się, że porwą mi dziecko.
    • jutta_t Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 13.08.15, 04:31
      Piękna Maja Plich (29 l.), narzeczona detektywa Krzysztofa Rutkowskiego (55 l.), wraca przed obiektywy. To przecież modelka prowadząca kiedyś agencję w Warszawie i pozująca do zdjęć. Jedno jest pewne: Maja nie wyszła z wprawy.
    • jutta_t Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 13.08.15, 04:37
      To byłaby rewolucja w życiu tego wiecznego kawalera. Nie dość, że Kuba Wojewódzki miał się ostatnio zaręczyć, to być może wkrótce zostanie także tatą... Czy to faktycznie prawda?
      Wielkie zamieszanie wokół dziennikarza Kuby Wojewódzkiego i jego dziewczyny, modelki Renaty Kaczoruk trwa w najlepsze. Niedawno para w swoich wpisach na jednym z portali społecznościowych sugerowała, że się zaręczyła.

Kuba wrzucił zdjęcie kapsla z napisem „Wyjdź za mnie proszęsmile”, a Renata w hasztagach odpowiedziała mu twierdząco. A to nie koniec rewelacji. Znajomi i fani pary przekonują, że powodem zmian jest... ciąża modelki. Fani zgodnie twierdzą, że tak dobre geny nie powinny się zmarnować.
    • rawik-is-me Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 13.08.15, 14:59
      poznajpolske.onet.pl/dolnoslaskie/glinka-kolo-gory-slaskiej-dolnoslaskie-opuszczony-palac-zobeltitzow/vngmyv
      Szkoda!
    • mala200333 Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 13.08.15, 16:17
      SPL/East News
      To opowieść o młodej kobiecie, która ścigała po świecie swoje wyobrażenie miłości idealnej, doprowadzając się do samounicestwienia. Dla jednych córka twórcy „Nędzników” była po prostu ofiarą postępującej schizofrenii, dla innych pozostaje jednak symbolem romantycznego uniesienia, które nie zna żadnych granic. W tym roku mija 100 lat od śmierci Adeli Hugo.
      Francuski film „Miłość Adeli H.” był jednym z najważniejszych wydarzeń artystycznych 1975 roku. Ogromne wrażenie wywoływała przede wszystkim kreacja 20-letniej wówczas Isabelle Adjani, uhonorowanej nominacją do Oscara i Cesara.
    • mala200333 Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 13.08.15, 16:29
      Jennifer Lopez nie zwalnia tempa. Między koncertami znajduje czas, by występować przed kamerami. Obecnie wciela się w seksowną agentkę FBI w serialu "Shades of Blue".

Premierowa seria jest oparta na powieści Michaela Rudolpha o tym samym tytule. Główną bohaterką jest Harlee McCord - samotna matka, która musi odnaleźć się w środowisku zdominowanym przez mężczyzn. Połączenie zawodowych i rodzinnych obowiązków nie będzie łatwe. Zwłaszcza, że to na jej barkach spoczywa ciężar wychowania córki.

Serial z Lopez ma składać się z 13 odcinków. Nowa produkcja zapowiada się wyjątkowo ekscytująco, o czym ostatnio na własne oczy mogli przekonać się mieszkańcy Nowego Jorku.

Zdjęcia do produkcji, która niedługo zadebiutuje na antenie, realizowane są na Manhattanie. Na planie gwiazda daje z siebie wszystko. Niedawno kręcono z jej udziałem scenę pościgu, w której biegła za bandytą, by ostatecznie powalić go na ziemię i aresztować.

Przypadkowi świadkowie nie kryli zdumienia, gdy nagle dostrzegli drugą tak samo wyglądającą osobę. Okazało się, że Lopez podczas niektórych ujęć korzystała z pomocy dublerki.

Piosenkarka zdecydowała się na jej zatrudnienie zapewne w obawie o swoje ciało, które uważa za największy skarb. Wystarczy wspomnieć, że jej słynna pupa ubezpieczona jest na astronomiczną kwotę 27 milionów dolarów.

Aktorka i jej sobowtórka nie tylko były ubrane identycznie, ale miały także jednakowe fryzury. Z daleka trudno było rozróżnić je rozróżnić. Dopiero przy bliższym przyjrzeniu nie było już wątpliwości.

Moje forum: KSIAZKI,MUZYKA ..i Remarque
      Jeżeli nap­rawdę nic nie można po­radzić, po co dop­ro­wadzać się do obłędu? ... Remarque
    • seremine Kształtował się pod okiem Ignacego Gogolewskiego – 13.08.15, 18:12
      Kształtował się pod okiem Ignacego Gogolewskiego – który powie później, że Krzysztof Kolberger był jednym z jego najzdolniejszych uczniów – i Adama Hanuszkiewicza, u którego dostał etat w Teatrze Narodowym. Od tamtej pory zaczęła się jego dobra passa. „Byłem rozpieszczony, bardzo. Skończyłem szkołę teatralną i od razu byłem angażowany do teatru, filmu, serialu”, mówił w „Pani”. Młody, zdolny, przystojny i przede wszystkim lubiany przez widzów i reżyserów. Zwłaszcza przez Hanuszkiewicza, który chętnie wypychał swojego podopiecznego na pierwszy plan i powierzał mu najlepsze role.

Gdy Kolberger został Konradem w „Dziadach”, krytyka szalała z zachwytu; kiedy recytował poezję w „Lecie z radiem”, awansował na idola rozkochanych w jego głosie kobiet. Mógł łatwo zostać skrępowany przez ten sceniczny wizerunek, utknąć z przyczepioną do pleców łatką romantycznego chłopca – i przez moment wydawało się, że faktycznie nie umknie przed zaszufladkowaniem – ale Kolberger nigdy nie spoczął na laurach, zależało mu na nieustannym rozwoju. Kiedy w 1988 roku dostał szansę, by pokazać się publiczności z innej strony, zgodził się bez wahania. „Leszek Wosiewicz w filmie »Kornblumenblau« wyzwolił mnie z romantycznego gorsetu, obsadzając w roli sadystycznego esesmana – wspominał we »Wproście«. – Byłem zadowolony, bo podobnie jak widz szybko się nudzę. I lubię być zaskakiwany”. Rolę u Wosiewicza nazywał później jedną z najważniejszych w życiu; pozwoliła mu ona spojrzeć na siebie i swoją karierę z dystansem. Od tamtej pory modyfikował swoje aktorskie emploi, chętnie przyjmując propozycje wcielenia się w postacie mroczne, skomplikowane, tak inne od tych, do których przez lata przyzwyczajał swoich widzów. Wkrótce sam zainteresował się reżyserią i na tym polu odnosił kolejne sukcesy.

Z Anną Romantowską na planie „Dziewcząt z Nowolipek” wyswatała go reżyserka Barbara Sass. „Zagrali wtedy parę i po cichu liczyłam, że może ta relacja przeniesie się poza film”, wspominała w „Wyborczej”. Miała nosa. Kolberger zakochał się, oświadczył – usłyszał upragnione „tak” – i wkrótce świętował narodziny córki Julii, która poszła w ślady ojca i dziś robi karierę za kamerą. Ale jego małżeństwo z Romantowską nie wytrzymało próby czasu. Obyło się bez publicznego prania brudów: rozstali się po cichu, w zgodzie, nie afiszując się ze swoim rozwodem.
      • seremine Re: Kształtował się pod okiem Ignacego Gogolewski 13.08.15, 18:14
        Złowieszcza wróżba

Jednak choroba nie odpuściła. Piętnaście lat później pojawiły się przerzuty. Rak trzustki. Kolberger walczył cierpliwie, wytrwale i z humorem; raka nazywał „kolegą”. Nie narzekał, nie użalał się nad sobą, bo, jak podkreślał, cierpienie wcale nie uszlachetnia. Żył dalej, stawiając sobie kolejne wyzwania. Wciąż dawał z siebie wszystko i nawet kiedy opadł z sił, nie wycofał się z zawodu. Praca stała się dla niego formą terapii, sposobem na oderwanie się od rzeczywistości i ponurych rozmyślań. Ani na moment nie tracił optymizmu, wciąż emanował pozytywną energią. Zaczął udzielać się charytatywnie, został honorowym przewodniczącym Stowarzyszenia Pomocy Chorym na Nowotwór Nerki; chciał szerzyć wiedzę na temat raka i zbierać pieniądze na leczenie chorych. Wierzył, że wszystko będzie dobrze. „Wróżka przepowiedziała mi kiedyś, że umrę, mając sześćdziesiąt jeden lat, a więc w 2011 roku”, żartował w „Newsweeku”.

„Wydawało się, że wygra. Bo jakże mógł przegrać tak dobry człowiek? I tak wielki, charyzmatyczny artysta...”, powiedział w „Dzienniku Polskim” jego mentor, Ignacy Gogolewski.

Krzysztof Kolberger zmarł 7 stycznia 2011 roku, na kilka miesięcy przed swoimi sześćdziesiątymi pierwszymi urodzinami.
    • samanta_ewa Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 13.08.15, 21:21
      Czy w miejscowości Rusko między Jaworem i Strzegomiem w stawie żyje jakiś groźny, duży gad? Miejscowi mówią, że tak i że to krokodyl. Historia brzmi groteskowo, ale mogła się zdarzyć. Kilka dni temu do stawu wskoczyła 19-letnia mieszkanka Ruska. W pewnym momencie poczuła silny ból. Miała uczucie, jakby coś wciągało ją do wody. Dziewczyna skończyła kąpiel z nietypową raną ręki i dziewięcioma szwami.
    • jutta_t Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 13.08.15, 23:26
      To wydarzyło się w sklepie Ralpha Laurena. Sprzedawczyni była uprzedzająco miła, w końcu spytała, czy jestem Brigitte Bardot. Zszokowało mnie to! Początkowo myślałam, że mówi, że jestem podobna, ale nie. Ona myślała, że jestem Brigitte! No ludzie! Byłoby miło, gdyby nie fakt, że ona jest dużo starsza! - powiedziała Maryla w "Super Expressie".
    • jutta_t Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 13.08.15, 23:28
      Krzysztof Kolberger, gdyby żył, 13 sierpnia kończyłby 65 lat. Jego córka, 37-letnia obecnie Julia, również związała swoje życie z filmem, choć wybrała aktywność po drugiej stronie kamery.
    • seremine Re: .....Ciekawostki kulturalne....taki koniec 14.08.15, 00:52
      https://bi.gazeta.pl/im/61/b0/11/z18550369Q,Kazimierz-i-Isabel-Marcinkiewicz.jpg
    • seremine Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 14.08.15, 00:55

Gość: cynik.pl wczoraj Oceniono 140 razy 130
      Ani mnie to dziwi ani martwi. Przypuszczam, że Kaziowi nie staje ani kasy w portfelu ani...co innego gdzie indziej. Na miejsce biorące na listach nikt też raczej przegranego dziadygi nie weźmie, a alimenta trza płacić...
    • mala200333 Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 14.08.15, 03:28
      Blisko rok temu o sprawie Pistoriusa rozpisywały się największe światowe media. Lekkoatleta z RPA zabił bowiem w walentynki 2013 roku swoją narzeczoną - Reevę Steenkamp. Później tłumaczył się, że potraktował ją jako intruza. Świat obserwował jego proces, łzy żalu, a także szeroko komentowano zachowanie byłego już niepełnosprawnego sportowca.
      Ostatecznie Pistorius został skazany na pięć lat więzienia za nieumyślne spowodowanie śmierci. Za kratki trafił w październiku ubiegłego roku.

Jego pobyt w więzieniu będzie jednak poważnie skrócony. Jak dowiedział się „Daily Star”, Pistorius wyjdzie z zakładu karnego warunkowo, w piątek 21 sierpnia. Prawdopodobnie resztę kary odbędzie w tzw. areszcie domowym w Pretorii. Zostały mu ponad cztery lata odsiadki.
      Tymczasem sprawa Pistoriusa w listopadzie ponownie trafi na wokandę. Sąd w Pretorii przychylił się bowiem do odwołania prokuratury, która żądała dużo większej kary dla sportowca. Oskarżyciele chcą, by Pistorius za kratkami spędził 10 lat.

Czytaj więcej na sport.interia.pl/lekkoatletyka/news-oscar-pistorius-wychodzi-z-wiezienia-po-zaledwie-10-miesiaca,nId,1868721#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
    • mala200333 Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 14.08.15, 03:38
      Laureat Oscara Eddie Redmayne, który zagra transgenderową artystkę Lili Elbe w filmie "The Danish Girl", powiedział, że sam film jak i praca nad nim były "niesamowitym przeżyciem".
    • mala200333 Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 14.08.15, 03:43
      /MWMedia/Jarosław Antoniak, Życie na Gorąco /
      47-letni dziennikarz po tym, jak na na początku stycznia stracił pracę i dobre imię, oskarżany przez tygodnik "Wprost" o mobbing i molestowanie seksualne, znalazł schronienie w domu żony w Katowicach.
      Przed długie miesiące nie pojawiał się publicznie. Tygodnik "Życie na Gorąco" spotkał ostatnio Kamila w sopockiej marinie w towarzystwie żony. Wygląda więc na to, że para postanowiła dać sobie jeszcze jedną szansę!
      Kamil i Marianna Dufek-Durczok nie pojawiali się razem od lat. Ich pobyt nad morzem to spore zaskoczenie. Dziennikarka od początku wydarzeń stała po stronie męża. Była w szpitalu, gdy zasłabł po emocjonującej rozmowie radiowej, broniła w oświadczeniu dla mediów, pisząc, że na jej mężu wykonano publiczny lincz i medialną egzekucję.
      Wynajęła także prawników i agencję PR. Tych pierwszych, by domagać się rekordowego odszkodowania (w sumie 9 milionów złotych!), tę drugą, by odbudować wizerunek męża. Bo przecież nadal byli małżeństwem. Formalnie, bo faktycznie prowadzili osobne życie.
      MARIANNA DUFEK-DURCZOK: WIERZYMY W SPRAWIEDLIWOŚĆ!
      Marianna Dufek-Durczok: Wierzymy w sprawiedliwość!
      To ona, nie koledzy ze stacji telewizyjnej, o których mówił, że stali się jego drugą rodziną, stanęła przy nim, gdy znalazł się w tarapatach.
      - Jestem Ślązaczką, a u nas przyjaciołom i rodzinie się pomaga - powiedziała niedawno Marianna Dufek-Durczok w rozmowie z tygodnikiem "Na Żywo". Wzięła na siebie cały ciężar tej sytuacji. Nie po raz pierwszy. Była przy Kamilu także dziesięć lat temu, gdy dziennikarz toczył dramatyczną walkę z chorobą nowotworową, którą udało mu się wygrać.
      W Sopocie Kamil i Marianna zachowywali się jak ludzie, którzy świetnie się znają i... lubią! Uśmiechnięci, rozluźnieni, właściwie nawet radośni, bo przecież to Sopot i lato.
      Przed nim i żoną batalia o odzyskanie dobrego imienia. Nie będzie to łatwe, bo przecież nie wszyscy wierzą w jego niewinność. Jednak w tej walce Kamil niewątpliwie może liczyć na żonę. To mocne wsparcie. Wsparcie, którego nie da się wycenić za żadne pieniądze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka