Dodaj do ulubionych

Tak sobie..

• seremine Re: Tak sobie.. 24.02.16, 21:50
      Mnie bardziej przeraża nie tyle to, co jest w teczkach, ale to, co robi IPN. Szef IPN zachowuje się jak Zbigniew Ziobro - oskarżył już Wałęsę, powiedział, że jest winny, a teraz będziemy sprawdzać, czy papiery są prawdziwe - powiedział w "Faktach po Faktach" lider Nowoczesnej Ryszard Petru, odnosząc się do ujawnienia przez IPN dokumentów znalezionych w domu Kiszczaków.

Prezydent Andrzej Duda o teczkach: trzeba postawić pytanie, czy te dokumenty nie kształtowały politycznej rzeczywistości w kraju
      Zdaniem Ryszarda Petru dokumenty zostały udostępnione w sposób "skandaliczny". - W sposób skandaliczny publikowane jest kilkaset stron dokumentów. Nie wiemy, które elementy były fałszowane, czyli w majestacie prawa dokonujemy linczu na Lech Wałęsie, a on nie ma możliwości obrony - powiedział.

- Tu nie chodzi o Lecha Wałęsę, ale o styl uprawiania polityki i instytucje państwa. Szef IPN robi to, aby przypodobać się nowej władzy i dostać od niej szanse na przyszłość - ocenił lider Nowoczesnej.

Ryszard Petru stwierdził, że udostępnienie znalezionych w domu Kiszczaków dokumentów przyćmiło wizytę premier Beaty Szydło w Brukseli w sprawie Brexitu, a także "rocznicvę koszmarnych 100 dni rządu".

- Zrobili relikwię w IPN z teczki Kiszczaka, co pokazuje, że SB nami nadal rządzi - stwierdził Petru. - Rządzi nami Kiszczak z Kaczyńskim, są ręka w rękę zadowoleni, że Polacy czują się teraz zaniepokojeni - dodał.
    • seremine Re: Tak sobie.. 24.02.16, 22:07
      ~ech... :"Trzy cechy wyróżniają Polaków spośród narodów świata:
      - inteligencja,
      - uczciwość,
      - religijność.
      Dokładniejsze badania jednak wykazały, że wszystkie 3 cechy nigdy nie występują łącznie u jednej osoby, jeśli są już dwie, to trzecia jest wykluczona.
      I tak: jeśli jest ktoś inteligentny i uczciwy, to nie jest religijny. Jeśli inteligentny i religijny, to nie jest uczciwy, a uczciwy i religijny - to nie jest inteligentny.
      Jest również wiele osób które posiadły tylko jedną z tych cech, a są nawet takie, które nie posiadają żadnej - choć nie przeszkadza to im w deklarowaniu, że reprezentują CAŁY Naród."
    • seremine Re: Tak sobie.. 24.02.16, 22:11
      Albo:
      Gość

Wysłany: Dzisiaj 22:05
      wyborca pisze:
      gogo pisze:
      ...przypominam, że w roku 1990 Jarek lobbował za prezydenturą Wałęsy

Aż taki głupi był ???

To on był faktycznym agentem esbecji i ruskich.
    • seremine Re: Tak sobie.. 24.02.16, 22:12
      bd_d
      Gość

Wysłany: Dzisiaj 22:10
      A dzisiaj przed komisją przesłuchującą Błaszczaka wyszło szydło z worka - okazało się , ze Mariusz Kamiński wiedział iż jedna ze służb prowadzi śledztwo w sprawie insp. Maja i mimo to Minister Spraw Wewn. i Adm. Mariusz Błaszczak wręczył 11 grudnia 2015 roku nominację panu Majowi na Komendanta Policji
      Oczywiście za cały ten bałagan odpowiada PO, jak to obaj panowie Mariusze usiłowali naświetlić przed komisją.
      Śmieszne, niekompetentne, żałosne i równocześnie przerażające to wszystko.
    • seremine Re: Tak sobie.. 24.02.16, 22:19
      Z Netu..Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że PiS czerpie swoją filozofię polityczno-życiową z ulubionych źródeł "komuny".

Tym razem pani Witek, opowiadająca dużo i ozdobnie, acz niekonkretnie wink o dokonaniach rządu w ciągu 100 dni stwierdziła, że ten rząd wprowadził tyle ustaw jak żaden z poprzednich - czyli tak świetnie pracował!

Droga Pani, ilość niestety nie przeszła w jakość. Teoria Engelsa nie sprawdza się najczęściej, a w PiS-owym wydaniu nie sprawdza się w ogóle.

Te licznie wprowadzone ustawy to buble uchwalane na "łapu capu", w większości sprzeczne z Konstytucją i spreparowane przeciw demokratycznemu społeczeństwu.
      Jeszcze się PiS-owi czkną nie raz.

Dobra praca rządu i parlamentu nie polega na wprowadzaniu jak największej ilości ustaw!
      Prawo nie powinno być "rozmnażane".
      Prawo powinno być dogłębnie przemyślane, spójne z Konstytucją i spójne wewnętrznie.
    • mala200333 Re: Tak sobie.. 25.02.16, 04:09
      https://scontent-atl3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/12744011_10153533643553722_9024042209706807290_n.jpg?oh=337c0fe64a278a2d245e88bf98b7e2b2&oe=575F9764
    • mala200333 Re: Tak sobie.. 25.02.16, 04:20
      Z Netu...STUDNIÓWKA RZĄDU
      ? nie jedno ma imię!
      Mija właśnie 100 dni obecnego rządu. We wszystkich mediach zostało to słusznie zauważone, a ocena tego okresu w zależności od poglądów dziennikarskich - zgodnie z oczekiwaniem - mieści się w nomenklaturze uczniowskiej od 1 do 6!
      Trochę zaskoczyły mnie szczególnie opinie niektórych komentatorów prawicowych, którzy wypunktowali tylko jedną zrealizowaną obietnicę wyborczą w postaci 500+ na drugie dziecko, chociaż wielu Rodaków słyszało w przedwyborczych zapowiedziach? że na każde! Pozostałe cztery główne obietnice według tych opinii będą zrealizowane w terminie późniejszym, chociaż o ich skutkach pisze się niewiele.
      Staram się nie komentować zagadnień odbiegających od mojej profesji, czego też i innym serdecznie życzę, dlatego poprzestanę głównie na recenzowaniu tego co się dzieje w ochronie zdrowia.
      Premier Beata Szydło, odpowiadając na słowa krytyki padające ze strony opozycji ? co jest normą - zapowiedziała audyt w poszczególnych ministerstwach.
      Sądzę, że bez takiego działania w ministerstwie zdrowia nie uda się posprzątać i wyjść na prostą po ośmiu latach błędów i zaniechań w ochronie zdrowia, a szczególnie tych czterech ostatnich lat za kierownictwa Bartosza Arłukowicza ? uznanego za najgorszego ministra III RP.
      Bez takiej zwyczajowej opcji zerowej trudno sobie wyobrazić, między innymi, opanowania powiększających się kolejek do lekarzy specjalistów, naprawienia ułomnego pakietu onkologicznego, zapewnienia poszczególnym regionom kraju odpowiedniej liczbę młodych lekarzy w postaci rezydentów wraz ze stworzeniem im warunków do specjalizacji i tym samym ograniczenia niepokojąco pogłębiającej się ?dziury? pokoleniowej w wielu dziedzinach medycznych, a także zahamowania zwiększającej się z każdym rokiem emigracji lekarzy i pielęgniarek.
      Oczywiście, nie da się tego dokonać, przy zachowaniu na stanowiskach kierowniczych niedouczonych, niekompetentnych i bezkrytycznych partyjnych wybrańców Bartosza Arłukowicza, którzy są autorami wielu kardynalnych błędów instytucjonalnych oraz nieodpowiedzialnych krzywd ludzkich !
    • seremine Re: Tak sobie.. 25.02.16, 16:15
      Kiszczak...Miał słabość do kobiet, nie stronił od kieliszka i znał od podszewki tajniki komunistycznego wywiadu. Taki obraz generała Czesława Kiszczaka (+90 l.) wyłania się z jego notatek i wspomnień udostępnionych wczoraj przez IPN.
    • seremine Re: Tak sobie.. 25.02.16, 16:17
      Ujawniono wczoraj zbiór sekretnych zapisków i wypowiedzi Kiszczaka, które miały być wykorzystane przy pisaniu jego nigdy nieopublikowanej biografii. Dowiadujemy się z nich, że były szef komunistycznej bezpieki m.in. miał słabość do kobiet. - Tuż po wojnie byłem w Anglii. Zakochałem się. Jenny uczyła mnie angielskiego i dobrych manier - wyznaje Kiszczak. Z ironią wspomina też lata 50. i nieudane odwiedziny u gen. Wojciecha Jaruzelskiego (+91 l.): "Przyszedł do mnie Tadeusz, zwany >Oliwa<. Żona jego wyjechała i zaproponował mi, żebyśmy wyskoczyli na dziewczyny. Złożył mi konkretną propozycję, że ma kolegę, u którego bywają ładne i inteligentne dziewczyny. Zapytałem go o nazwisko, a on mi na to, że to jest Wojciech Jaruzelski. Najpierw przezornie go zapytałem, czy tam będzie co wypić. Tadziu odpowiedział: mój drogi, dziewczyny są ładne, zakąski dobre, ale jeżeli chodzi o picie, to nic z tych rzeczy, gospodarz nie pije. Oświadczyłem, że w takim razie mam w nosie twojego przyjaciela" - pisał Kiszczak.

W dokumentach generał odsłaniał też kulisy działania wywiadu. M.in. jak skutecznie i szybko zwerbować do współpracy z SB: "Każdy ma jakieś słabości. Jeden lubi pieniądze, drugi wódkę lub dziewczyny. Najlepszym narzędziem był seks. (...) Usiłowaliśmy kiedyś pozyskać szwajcarskiego bankiera, lubił lesbijki, najlepiej dwie. Mieliśmy w Warszawie dwie takie. Dały się poderwać, poszły do niego do pokoju, który już wcześniej naszpikowany był techniką. I zabawili się" - opisuje Kiszczak.

Z dokumentów wynika też, że generał dostawał dowody wdzięczności od znanych osób. W lipcu 1982 r. Agnieszka Osiecka przesłała swoje, nagrane dla niego, piosenki - w podzięce za jego pomoc w uzyskaniu paszportu. Z kolei trzy lata później podziękowania nadesłała aktorka Beata Tyszkiewicz (78 l.). W liście dziękuje Kiszczakowi za pomoc po kradzieżach w jej zabytkowym dworku pod Wyszkowem i zaprasza tam szefa MSW. Co ciekawe, o zdradę z Osiecką i Tyszkiewicz swojego męża podejrzewała żona Kiszczaka - Maria (82 l.).
    • seremine Re: Tak sobie.. 25.02.16, 16:19
      lon ? 8 godzin temu

Nie ma już zadnej swietości , prywatne listy , a do tego osob już niezyjących ,
      to skandal, może jeszcze IPN wydrukuje kalendarzyk Kiszczakowej
      z zaznaczonymi dniami wiadomo jakimi.
      A wszystko to dla utrzymania sie na stolcu . Ochyda .
    • seremine Re: Tak sobie.. 25.02.16, 16:31
      To mój mąż, a nie Wałęsa obalił komunizm i przyczynił się do budowy demokracji w Polsce. Gdyby nie Kiszczak, nie byłoby obrad Okrągłego Stołu i oddania władzy opozycji. Czesław wiedział, że Polska potrzebuje zmiany. Miał świadomość, że nie można w nieskończoność walczyć z własnym narodem. Gdyby Czesław nie chciał zmian politycznych, to do nich by nie doszło. Inicjatorem zmian był Kiszczak, który jest wielkim patriotą i narodowym bohaterem! Historia go kiedyś doceni! - przekonuje nas Maria Kiszczak.
    • seremine Re: Tak sobie.. 25.02.16, 16:33
      To mój mąż, a nie Wałęsa obalił komunizm i przyczynił się do budowy demokracji w Polsce. Gdyby nie Kiszczak, nie byłoby obrad Okrągłego Stołu i oddania władzy opozycji. Czesław wiedział, że Polska potrzebuje zmiany. Miał świadomość, że nie można w nieskończoność walczyć z własnym narodem. Gdyby Czesław nie chciał zmian politycznych, to do nich by nie doszło. Inicjatorem zmian był Kiszczak, który jest wielkim patriotą i narodowym bohaterem! Historia go kiedyś doceni! - przekonuje nas Maria Kiszczak.
    • seremine Re: Tak sobie.. 25.02.16, 16:36
      ...pomysł Ziobry wzbudza obawy Macieja Strączyńskiego, prezesa Stowarzyszenia Sędziów Polskich "Iustitia". Według niego wprowadzenie takiej kary spowoduje zatarcie różnicy między aresztem orzeczonym za wykroczenie a więzieniem, które jest wynikiem skazania za przestępstwo.
    • seremine Re: Tak sobie.. 25.02.16, 16:49

~POLKA : Pismo urzędnika 600-osobowej kancelarii Kaczynskiego z marca 2010:
      Z upoważnienia Pana Prezydenta RP pragnę poinformować, że na uroczystości 70 rocznicy zbrodni katyńskiej w dniu 10.04.2010 w Katyniu Kancelaria Prezydenta RP organizuje przelot samolotu specjalnego. Obok Pana Prezydenta, w skład wchodzą przedstawiciele rodzin katyńskich, wojska, duchowieństwo, osoby zaproszone przez Pana Prezydenta. Liczba miejsc w samolocie jest ograniczona. Odpowiadając jednak na prośbę Pana Marszałka proponuje udostępnienie miejsc w samolocie dla 12 przedstawicieli parlamentu, po trzech z każdego klubu. W związku z koniecznością prowadzenia dalszych prac organizacyjnych proszę o przekazanie listy osób zgłoszonych na uroczystości.
      Władysław Stasiak?
      ...
      "Każdy kto będzie próbował zmienić miejsce lądowania prezydenckiego samolotu zostanie oskarżony o utrudnianie prezydentowi RP sprawowanie władzy." Jarosław Kaczyński
      ...
      Marzec 2010r, I w TVP pojawił się prezydent RP z wystąpieniem: Ja i moja kancelaria przygotujemy wizytę w Smoleńsku. Tusk i rząd mają się do tej wizyty nie wtrącać. Lech Kaczyński
    • seremine Re: Tak sobie.. 25.02.16, 16:50

~Jarek do iwona308: Zapiski oficera prowadzącego TW Balbiny. "Grudzień, 1981. Przeprowadziłem rozmowę z Balbiną. Spotkanie miało miejsce w kawiarni. Jeszcze żaden TW nie wywarł na mnie tak złego wrażenia. Nie chodzi o wygląd zewnętrzny (Balbina to krótkonogi, szpetny gnom), lecz o jego zachowanie i charakter. Cały ... czas mlaskał i oblizywał wargi. Zapewniał, że brzydzi się Solidarnością i trafił do niej przez pomyłkę. Błagał, aby go nie aresztować. Zaczął płakać. Chwalił się komunistycznym rodowodem; ojcem aparatczykiem i wujkami komunistami. Nie zdążyłem zapytać, a już zeznawał przeciwko bratu i radził, aby posadzić L. za kratki! Niewiarygodne. Jaką szują musi być ktoś, kto zasłania się bratem bliźniakiem? Pod koniec rozmowy poprosił, abym zapłacił za wypitą kawę, bo jego pieniądze trzyma mama. Wnioskuje się - zostawić Balbinę na wolności. Jego praca dla Solidarności przysłuży się bardzo komunistycznej władzy."
    • seremine Re: Tak sobie.. 25.02.16, 17:14

lekarzniezwarszawy(2) : Incydent gruziński ? wydarzenia jakie miały miejsce 12 sierpnia 2008 r. na lotnisku w Symferopolu podczas międzylądowania prezydenckiego Tu-154M na trasie Warszawa ? Symferopol (Ukraina) ? Ganji (Azerbejdżan).

Autor: kapitan Grzegorz Pietruczuk -Nie wykonam rozkazu bezpośredniego lotu do Tbilisi.Lech Kaczyński: Panowie, kto jest zwierzchnikiem sił zbrojnych?
      Grzegorz Pietruczuk: Pan, Panie Prezydencie.
      Lech Kaczyński: To proszę wykonać polecenie i lecieć do Tbilisi.Lech Kaczyński, Jeśli ktoś decyduje się być oficerem, to nie powinien być lękliwy.
      Generał Krzysztof Załęski, zastępca dowódcy sił powietrznych,tongue_outroszę natychmiast wykonać polecenie Pana Prezydenta i wykonać przelot z lotniska Ganjia do lotniska Tbilisi.
      Opowiedź pułkownika Tomasza Pietrzaka, To niemożliwe, bo nie mamy zgód dyplomatycznych, w przestrzeni powietrznej prawdopodobnie rządzą Rosjanie i będziemy potencjalnym celem do zestrzelenia. Tam jest wojna. Cały czas latają śmigłowce bojowe. To są przesłanki, dla których nie możemy lecieć do Tbilisi .
      Minister Władysław Stasiak, Obszar powietrzny Gruzji jest objęty działaniami wojennymi, samolot nie ma systemu rozpoznania ?SWÓJ-OBCY? kompatybilnego z takimi systemami w samolotach rosyjskich, z którymi nie można też nawiązać łączności radiowej, bo pracują na innych częstotliwościach. Możemy zostać zestrzeleni przez jedną ze stron konfliktu. Lot do Gruzji jest groźny dla życia prezydenta i bezpieczeństwa samolotu.Wszystko należy dokładnie rozważyć i dopiero podjąć decyzję
      Musimy lecieć i koniec.Lech Kaczyński, Jeżeli pan nie wyda polecenia lotu do Tbilisi, to jak wrócę, będzie taka rozpierducha na skalę międzynarodową
      Autor: prezydent Lech Kaczyński Jeszcze się policzymy.
      Przemysław GosiewskiCzy Minister, podejmując decyzję o odznaczeniu, chciał pokazać, iż będzie premiował w przyszłości przypadki niesubordynacji, tchórzostwa i odmawiania wykonywania rozkazów?
      Autor: Karol Karski Czy rząd zamierza tolerować tego typu elementy rozprężenia [tak w oryginale] oraz nieprzystojące żołnierzom zawodowym tchórzostwo w obecności Głowy Państwa?
      Autor: major Grzegorz Pietruczuk,I wtedy [gen. Krzysztof Załęski] zapytał, czy istnieje możliwość zamiany dowódców załóg, czyli czy Arek Protasiuk, który wtedy był drugim pilotem, może przejąć moje obowiązki i lecieć do Tbilisi. Nie było takiej możliwości, bo wtedy Arek nie był wyszkolonym dowódcą załogi.
      Autor: major Grzegorz Pietruczuk, Miałem wrażenie, że walę głową w mur. Bo na moje racjonalne argumenty nie było żadnej merytorycznej argumentacji. Żadnej. Była tylko argumentacja polityczna, że musimy wylądować przed prezydentem Sarkozym.
      Autor: minister Maciej Łopiński Prezydent nie rozumiał stanowiska pilota i był poirytowany całą sytuacją.
      Autor: Bogdan Klich, minister obrony narodowej Prezydent zadzwonił do mnie i polecił mi zmianę trasy lotu samolotu, tak żeby mógł dolecieć do Tbilisi. Wysłuchałem tego, co pan prezydent miał mi do powiedzenia i odmówiłem wykonania tego polecenia, ponieważ polecenia wydawać mi może tylko pan premier, który jest moim zwierzchnikiem. Na tym rozmowa się skończyła. Następnego dnia spotkałem się z kpt. Pietruczukiem, który był w kryzysie psychicznym po tym, co przeżył i zagwarantowałem mu bezpieczeństwo.
      W rzeczywistości kapitan Grzegorz Pietruczuk został odznaczony, ale jednocześnie usunięty ze służby w pułku (przyp. autora).
      Autor: Karol KarskiOpis: o kapitanie Grzegorzu Pietruczuku. Żołnierz ten przyniósł wstyd Państwu Polskiemu oraz jego Siłom Zbrojnym. Wykazał się tchórzostwem, gdy tego samego dnia w Tbilisi lądował samolot prezydenta Francji. Przyniósł wstyd Państwu Polskiemu w oczach innych głów państw znajdujących się wówczas na pokładzie i doprowadził do drwiących z Polski artykułów w prasie zagranicznej.

Na podstawie Wikipedii
      • seremine Re: Tak sobie.. 25.02.16, 17:15

~dla Polski taki ktoś to wstyd : Polska i polski naród nigdy nie zaakceptuje dyktatu i reżimowych zapędów Kaczyńskiego Jarosława.Być może w jego chorej głowie i spiskowej teorii dziejów On bardzo w to wierzy,że uroił sobie fakt bycia"Marszałkiem" Nigdy nie był i nie będzie znaczącą postacią w historii Polski.Za 3 lata zniknie z politycznej mapy Polski wraz z tym marionetkowym cyrkiem.

oby
    • seremine Re: Tak sobie.. 25.02.16, 17:18
      "Smoleńsk to główna siła napędowa, wiatr w żagle lub jak wolicie, woda na młyn działalności PiS. Gdyby nie ta tragedia, to wyobraźmy sobie: Lech Kaczyński przegrywa wybory, bo zaufanie do niego, jako prezydenta, miało ok. 17% Polaków. PiS nie ma Polakom nic do zaoferowania oprócz IV RP, którą szczęśliwie i bez żalu pożegnaliśmy w 2007-mym roku. Jedyne co proPiSowskie media mogą pisać o swoich idolach, to chyba tylko wyrzucanie przez Kaczyńskiego kolejnych, prominentnych działaczy, którzy ośmielili się mieć nieco inne zdanie niż ich Prezes. Czyli "nudy na pudy". PiS powoli odchodzi w zapomnienie, chyba że Kaczyński zlikwiduje PiS i powoła nową partię, tak jak zlikwidował Porozumienie Centrum po przekrętach z FOZZ, Art-B i TELEGRAF i powołał właśnie PiS".
    • seremine Re: Tak sobie.. 25.02.16, 17:49

~lewak : i temu paranoikowi ufa tylu ludzi , no nie mogę tego zrozumieć jak my możemy iść do przodu być krajem nowoczesnym rozwijającym się jak od tylu lat ten człowiek mąci i jątrzy ,i ciągle wracamy do tego co było, a teraz no cóż obiecał wiele Kościołowi Dziwisza, by ten brata pochował na Wawelu, bo chociaż wszyscy wiemy że to był słaby prezydent ale oni na miano wielkości jeszcze swojej to są chorzy, a my jako naród na to pozwalamy , państwową kasą dzielą jak chcą Kościołowi nie żałują a ci przecież głównie na kasę łasi to i krzyczą jak to dobrze że pis ma władzę a ciemnota kupuje, mamy XXI wiek ludzkość pędzi do przodu a u nas ciągle folwark tak folwark myśmy z niego nigdy nie wyszli i nie wyjdziemy jesteśmy mali zakompleksieni i taką mamy władzę. jaki naród taka władza ot głupi
    • seremine Re: Tak sobie.. 25.02.16, 17:51

~Artur : Mały, zakompleksiony człowieczek, chce ukoić swoje sumienie i zgłuszyć poczucie winy, Przyczynił się nie tylko do śmierci brata, ale prawie 200 niewinnych ludzi. To typowy syndrom wyparcia.
      Może garstkę padlinożerców, to bawi, ale mnie nie. Wolę się chwilę zadumać nad losem tych tragicznie zmarłych ludzi i ich bliskich.
      Roztrząsanie i dorabianie PIS "prawdy" uważam co najmniej za niestosowne.
    • seremine Re: Tak sobie.. 25.02.16, 17:53
      Unijny komisarz Dimitris Awramopulos ostrzega: mamy 10 dni na zahamowanie napływu uchodźców, inaczej cały system może się załamać. To test zderzeniowy dla UE
      ? Mamy 10 dni, by ograniczyć napływ uchodźców przez granicę grecko-turecką - ostrzegł unijny komisarz ds. migracji Dimitris Awramopulos
      ? Dodał, że jeśli to się nie uda, to cały system może się załamać
      ? To test zderzeniowy dla UE, mamy czas do 7 marca - powiedział Awramopulos
      ? UE przyśpieszyła wdrażanie planu działań między UE a Turcją
    • seremine Re: Tak sobie.. 25.02.16, 17:55
      Rzeczniczka MSZ Rosji Maria Zacharowa poinformowała, że jej resort przekazał ambasador Polski w Moskwie Katarzynie Pełczyńskiej-Nałęcz stanowczy protest w związku ze zniknięciem tablicy z pomnika wdzięczności Armii Czerwonej w Sławnie.

Na cotygodniowym briefingu Zacharowa oświadczyła, że w Polsce trwa "systematyczne bezczeszczenie rosyjskich obiektów memorialnych związanych z okresem II wojny światowej".

Według rzeczniczki w nocy z 19 na 20 lutego z pomnika wdzięczności Armii Czerwonej w Sławnie (woj. zachodniopomorskie) została zerwana tablica, a wcześniej z monumentu zniknęła pięcioramienna gwiazda.

- W związku z tym aktem wandalizmu 25 lutego, w MSZ Rosji przekazano ambasador Polski w Federacji Rosyjskiej zdecydowany protest - powiedziała Zacharowa. Poinformowała również, że strona rosyjska zażądała ukarania sprawców.

- Szczególnie odrażające jest to, że wszyscy, w tym media, które piszą na ten temat, ignorują fakt, że w walkach o Sławno w 1945 zginęli zarówno żołnierze radzieccy, jak i polscy - oznajmiła przedstawicielka MSZ Rosji.

Jak podały "Dziennik Bałtycki" i "Głos Koszaliński", w nocy z 19 na 20 lutego z pomnika skradziono granitową tablicę. Inskrypcja na niej głosiła: "Chwała bohaterom - żołnierzom Armii Radzieckiej poległym w walkach z hitlerowskim najeźdźcą. Mieszkańcy ziemi sławieńskiej". Sprawę bada policja.
    • jutta_t Re: Tak sobie.. 25.02.16, 20:04
      Zero przegląda archiwum prokuratora generalnego, wszak na początku marca wchodzi w życie ustawa o połączeniu funkcji ministra i prokuratora generalnego w jedno. Chwilę po wejściu ustawy Zero się pokaże na wizji i zasypie nas faktami, które podobno ukrywał Seremeta przed opinią publiczną. Znów w ruch pójdą niszczarki, gwoździe do trumny, wędrujące krawaty, video konferencje, telefony i dooperele na podtarcie goownianych faktów.
      • jutta_t Re: Tak sobie.. 25.02.16, 20:04
        • jutta_t Re: Tak sobie.. 25.02.16, 20:05
          https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xlt1/v/t1.0-9/12741940_1734781820089172_2398976850097405028_n.png?oh=1c1dd2cffaf7b3866d2baf94e0975ca7&oe=575E2656&__gda__=1466105714_64b2f8b83d39b76b5741b02504ffe11a
          • jutta_t Re: Tak sobie.. 25.02.16, 20:06
            Rydzyka nie ma w rządzie Szydło i nie ma nic wspólnego z obietnicami wyborczymi tej pani ani jej partii. Natomiast "dojenie" każdego obywatela - od emerytki z żebraczą rentą do prezesa partii rządzącej ma opanowane do perfekcji. Toteż płacą mu jak za zboże...
    • jutta_t Re: Tak sobie.. 25.02.16, 20:20
      Dlatego moja reakcja na pamiętnik wyciągnięty z szafy Kiszczaka mogła być tylko jedna: drwina. "Jak to, generale? Raz Piotrowski jest prowokatorem i kłamcą, a innym razem ? jest wiarygodnym źródłem?".

Wiedziałem też, że historycy wcześniej badający tę sprawę, twierdzili, że Piotrowski miał taki właśnie pamiętnik podrzucić ks. Bardeckiemu, a dopiero potem go znaleźć w czasie oficjalnej rewizji. Jednak kapitan SB zapił, wpadł służbowym fiatem na słup i z prowokacji wymierzonej w papieża Jana Pawła II wyszły nici.

To zabawne, bo po mej drwinie Kiszczak, skonfundowany jak hydraulik złapany na podmienieniu uszczelki na gumkę do włosów, machnął ręką i ze zniechęceniem włożył teczkę pamiętnika na powrót między sterty dokumentów trzymanych u siebie.

Dziś wiem, że włożył ją ? być może ? między teczki Lecha Wałęsy, które dziś ujawnia IPN.

Nie słychać jednak jakoś o odnalezieniu pamiętników kochanki Karola Wojtyły. Dlaczego?
    • jutta_t Re: Tak sobie.. 25.02.16, 20:27
      wo55 : "Zapomniał tylko dodać, że do jego archiwów dostarczył mu je Grzegorz Piotrowski, morderca ks. Popiełuszki." A to już niby niezbicie świadczy o tym, że są one fałszywe? Po cóż miałby to ktoś pisać? Przecież kochanki posiada wielu księży, by nie powiedzieć - ich większość? Nie wiem dlaczego to zdrowy, młody i przystojny Wojtyła miałby jej nie mieć? Dla mnie człowieka niewierzącego, to żadna sensacja. Nie wiem też dlaczego miałoby to Wojtyle przynosić jakakolwiek ujmę? Może tylko dlatego, że w jednej z sekt chrześcijańskich, ponad tysiąc lat po Chrystusie w 1015 roku wprowadzono przymusowy celibat dla duchownych aby rozwiązać problem przejmowania spadków przez ich rodziny? Przedtem duchowni mieli żony i dzieci. Zaściankowe, katolickie media robią sensację z normalności.
    • jutta_t Re: Tak sobie.. 25.02.16, 21:39
      img.memnews.pl/upload/a832b3c92a86fb01f42bfa9dc144c2c9.jpg
      • jutta_t Re: Tak sobie.. 25.02.16, 21:40
        To jest znane powiedzenie Tadeusza Konwickiego.
        Konwicki powiedział (cytuję z pamięci):
        Polacy mają dwa sposoby rozwiązywania problemów, zwyczajny i cudowny. Zwyczajny jest taki, że z nieba zstępuje Matka Boska i załatwia sprawę. Cudowny sposób to taki, że Polacy zgodnie biorą się do pracy i coś z tego wynika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka