wojlub 23.07.04, 10:55 Czy sopot się odmienia? czy jadę do Sopotu czy do Sopot??? czy pięknie jest w Sopocie czy w Sopot??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: SOPOT???? 23.07.04, 14:57 wojlub napisał: > Czy sopot się odmienia? czy jadę do Sopotu czy do Sopot??? czy pięknie jest w > Sopocie czy w Sopot??? Milosniku wojska - bo tak odczytuje twoj nick - skad ci przyszlo do glowy, zeby nie odmieniac Sopotu?! I dlaczego mialoby sie mowic jade do Sopot? To dalej trzeba by - "a przy okazji zwiedze Gdynia i zatrzymam sie w Jastrzebia Gora". pzdr efedra Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: SOPOT???? 23.07.04, 15:34 efedra napisała: >To dalej trzeba by - "a przy okazji zwiedze Gdynia i zatrzymam sie w Jastrzebia >Gora". A właściwie to "a przy okazja..." J22 Odpowiedz Link Zgłoś
krystynace Re: SOPOT???? 23.07.04, 15:49 ja22ek napisał: > efedra napisała: > > >To dalej trzeba by - "a przy okazji zwiedze Gdynia i zatrzymam sie w Jastr > zebia > >Gora". > > A właściwie to "a przy okazja..." > > J22 Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: SOPOT???? 23.07.04, 15:54 ja22ek napisał: > efedra napisała: > > >To dalej trzeba by - "a przy okazji zwiedze Gdynia i zatrzymam sie w Jastr > zebia > >Gora". > > A właściwie to "a przy okazja..." > > J22 Zeby bylo calkiem konsekwentnie, to: A przy okazja zwiedzic Gdynia i zatrzymac sie w Jastrzebia Gora. pzdr, efedra Odpowiedz Link Zgłoś
wojlub Re: SOPOT???? 23.07.04, 16:13 wojlub to inicjały ;) Jeśli chodzi o moje pytanie, to też mam takie zdanie ale chodzi mi o jakieś hmmm naukowe poparcie tego faktu. Dziękuje za opinie i oczekuję czegoś więcej tyułem przekonania kogoś upartego jak osioł. Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Sopoty i Zoppot 23.07.04, 16:42 Oczywiscie po polsku jest: jade do Sopotu, mieszkam w Sopocie. Jednak lokalna tradycja jest za uzywaniem mieszanki polskiej nazwy Sopoty (jade do Sopot, mieszkam w Sopotach) z niemieckim nieodmienianym Zoppot. Moja kuzynka na przyklad mieszka w Sopot, a ja jezdze sobie do Sopotu i nie ma w tym nic dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Sopoty i Zoppot 23.07.04, 17:51 Powolam sie tu tylko na Slownik poprawnej polszczyzny PWN pod redakcja Witolda Doroszewskiego (1980). Sopot (nie: Sopoty, Copot, Copoty). m. IV D. Sopotu: Festiwal w Sopocie. Wiec szanowna skadinad kuzynka po prostu nie umie poslugiwac sie nazwa swojego miasta. Pozdrowienia z Jastrzebia Gora Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Sopoty i Zoppot 23.07.04, 18:49 efedra napisała: > Powolam sie tu tylko na Slownik poprawnej polszczyzny PWN pod redakcja Witolda > Doroszewskiego (1980). > Sopot (nie: Sopoty, Copot, Copoty). m. IV D. Sopotu: Festiwal w Sopocie. > Wiec szanowna skadinad kuzynka po prostu nie umie poslugiwac sie nazwa swojego > miasta. > > Pozdrowienia z Jastrzebia Gora Z literatury pamiętam, że przed pierwszą wojną jeżdziło się do Zoppot, a w "międzywojniu" do Sopotów. A może na odwrót? Tutaj jest stosowna dyskusja: www.zk-p.pl/xoops/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=18&forum=2 Kto ciekaw niech czyta. PS Randybvain i Doroszewski? Już sie na to cieszę! Ala Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: Sopoty i Zoppot 24.07.04, 17:03 ala100 napisała: > PS > > Randybvain i Doroszewski? Już sie na to cieszę! Ala > zaiste:^) A bo mi sie rzygac chce jak widze science fiction w jego slowniku, wcale nierzadkie. Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: Sopoty i Zoppot 24.07.04, 17:02 Kuzynka jest rodowitsza kaszubka ode mnie z rodziny z Gdyni, z tradycjami. A Doroszewski wiecej wymyslal niz trzeba. Jednakowoz PO POLSKU jezdzi sie do Sopotu. Odpowiedz Link Zgłoś