Dodaj do ulubionych

~~~~ biała biel ~~~~

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22 lata temu
moje białe prześcieradła są szarawe :(
moje białe bluzki są żółtawe :(
a wolałabym białą biel ;)

czy znacie sposób na przywrócenie bieli jej śnieżnobiałego odcienia?
coś mi się kojarzy z gotowaniem, ale w czym? w sodzie? w soli? w occie?
a co z rzeczami, których nie można poddawać wysokiej temperaturze?
będę wdzięczna za sprawdzone rady

pozdrawiam ;)

Obserwuj wątek
    • Gość: joanna Re: ~~~~ biała biel ~~~~ IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22 lata temu
      czy nikt mi nie może pomóc? :(
    • Gość: mycha Re: ~~~~ biała biel ~~~~ IP: 195.117.103.* 22 lata temu
      przescieradla mozesz wyprac w pralce dodajac jedno opakowanie proszku do
      pieczenia ( to nie zart!).wyprobowalam osobiscie i podzialalo......
      • Gość: iwona Re: ~~~~ biała biel ~~~~ IP: 217.17.46.* 22 lata temu
        a czym wybielacie bieliznę bo chyba wygotowywanie delikatnych biustonosz nie
        wchodzi w grę
      • Gość: joanna Re: ~~~~ biała biel ~~~~ IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22 lata temu
        Gość portalu: mycha napisał(a):
        > przescieradla mozesz wyprac w pralce dodajac jedno opakowanie proszku do
        > pieczenia ( to nie zart!).wyprobowalam osobiscie i podzialalo......

hm ...
        skąd przyszedł Ci do głowy proszek do pieczenia?
        mogę spróbować - co mi szkodzi ewentualnie poświęcić jednoprześcieradło
        ale ciekawi mnie skąd ten pomysł - przypadek?

a co z bluzkami?

pozdrawiam

• rafojata Re: ~~~~ biała biel ~~~~ 22 lata temu
          Gość portalu: joanna napisał(a):

> skąd przyszedł Ci do głowy proszek do pieczenia?
          > mogę spróbować - co mi szkodzi ewentualnie poświęcić jednoprześcieradło
          > ale ciekawi mnie skąd ten pomysł - przypadek?

Nie nie z tym proszkiem to nie przypadek, tylko skoro niektórzy zalecają do
          tego aby przywrócić tkaninom biel sody oczyszczonej, to wiedz, że podstawowym
          składnikiem proszku do pieczenia jest nic innego tylko soda, innymi słowy
          kwaśny węglan sody.
          Ciekawa jestem co na to mumek, którego dawno tu nie czytałam:):)
          >
          >
          >
          > a co z bluzkami?
          >
          >
          > pozdrawiam
          >
          >
          • Gość: mumek Śnieżna biel !!! IP: 80.55.171.* 22 lata temu
            Niestety choróbska żyć nie dają, ale zgłaszam się, wezwany do tablicy!:-)
            Zażółcenia i zaszarzenie na pościeli i ubraniach spowodowane są niestety
            kiepską jakością proszków do prania, albo ich zbyt oszczędnym dozowaniem.
            Soda oczyszczona wzmacnia siłę proszku, ale tylko w niewielkim stopniu. Dużo
            lepsza jest soda lekka (soda do prania - węglan sodu Na2Co3), ale tylko do
            prania włókien naturalnych, roślinnych (bawełna, len). Czynnikiem powodującym
            wybielanie są wybielacze optyczne (np. ultramaryna, czyli popularna
            kiedyś "sinka") lub wybielacze tlenowe (perhydrol, nadborany i nadwęglany). Te
            dwa ostatnie zawierają wszystkie lepsze proszki do prania. Jeżeli chce się
            przyspieszyć wybielanie, do prania można dodać wybielacza chlorowego, ale to
            rozwiązanie zazwyczaj odradzam ze względów zdrowotnych i zapachowych, a
            syntetyki mogą nie znieść tego eksperymentu.
            Z dobrych proszków mogę polecić Persil GreenPower i do znudzenia - Clever
            Śnieżek.
            I jeszcze jedno! Do czasu kiedy Twoje ubrania i pościel nie odzyskają bieli,
            nie używaj płynów do prania, bo po prostu są delikatniejsze od proszków.
            Acha! Białą bieliznę osobistą można wybielać Vanishem.
            Pozdrawiam i powodzenia
            Mumek
            • Gość: joanna Re: Śnieżna biel !!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22 lata temu
              dziękuję ;)
    • Gość: mycha Re: ~~~~ biała biel ~~~~ IP: 195.117.103.* 22 lata temu
      pomysł dotarł do mnie z Niemiec ( hi,hi )po prostu mojej kuzynce szkoda było
      pięknej haftowanej pościeli ( oczywiście polskiej !),no i szukała, pytała aż
      wreszcie znalazła - ten proszek.....
      Soda też, przecież to właśnie jest gł. składnik proszku.
      Co do bielizny zgadzam się z mumkiem, vanish - ale w bardzo umiarkowanych
      ilościach...
      Pozdrowionka :)
    • asia.su Re: ~~~~ biała biel ~~~~ 22 lata temu
      ja mam białe prześcieradła i ścierki kuchenne i ręczniki
      ale - używam tylko drogich proszków Ariel i Persil, i zawsze gotuję to co sie
      da gotować - wydaje mi się że minimum to gotowanie co 2 pranie - ale kto by się
      w tym połapał, które to pranie, więc ja gotuję zawsze.
      Resztę prania dokładnie segreguję na białe (bielizna, koszule męża, itp),
      ciemne i resztę tzn. jasne kolory; i piorę wg. kolorów.
      W ten sposób piorę prawie codziennie jedno pranie - jest nas 3 , w tym 8 letni
      syn.
      Jeżeli rzeczy już są poszarzałe to i tak od razu nie da się ich wybielić -
      dopiero po kilku praniach staną się białe.
      Pozdrawiam
        asia.su napisała:
        > zawsze gotuję to co sie da gotować

asiu, a w czym gotujesz? dodajesz coś do wody?
        • asia.su Re: ~~~~ biała biel ~~~~ 22 lata temu
          w proszkach - ariel i presil - nie dodaję żadnych wybielaczy itp. - jednak
          efekt będzie dopiero po kilku razach
          pozdr
          • Gość: wini3 Re: ~~~~ biała biel ~~~~ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu
            Po pierwsze, to wczoraj dopadłam clevera i wykupiłam wszystko co tej firmy
            było. Mam nadzieję, że Mumek wrócił do zdrowia bo tak na rynku nazachwycałam
            się produktami/ tam dopadłam/ że gdyby nie sprawdziły się to mam spalone
            miejsce zakupów i mogę mieć pretensje.
            Co do odzyskiwania białości: kiedy jeszcze nie było tych świetnych proszków
            moja ciocia poleciła gotować białe w szklance szklanej wody i szklance wody
            utlenionej na baniak. Bielizna to wytrzymała, ale co na to Mumek? Nie pamiętam
            czy był efekt - chyba był ale jakoś to w domu na stałe nie przyjęło się. Dalej
            skrobało się białego jelenia i w tym gotowało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka