Gość: BB IP: *.energostal.pl / 195.205.11.* 15.10.04, 10:15 WITAM, WYNALAZŁAM GDZIEŚ, ŻE ROBISZ SUSZONE POMIDORY I POTEM WYKORZYSTUJESZ OLIWĘ. ZDRADŹ JAK TO ROBISZ, PROSZĘ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bazylka Re: DO BAZYLKI - SUSZONE POMIDORY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 10:20 hej :-) to żaden sekret zrobiłam suszone pomidory, wpakowałam je do słoików z oliwą z oliwek, czosnkiem i ziołami (świeżą podsuszoną razem z pomidorami bazylią i zdaje się, że sypnęłam jeszcze suchego tymianku, a może do niektórych słoików oregano). po otwarciu słoika okazało się, że ta oliwa zrobiła się niesamowicie aromatyczna (pomidory + czosnek + zioła, a jeszcze w trakcie pasteryzacji to wszstko razem się przegrzało, więc przeszło aromatami) smażę na tej oliwie drób, bo to mięso samo w sobie dość mdłe w smaku i "papierowe" - po usmażeniu na takiej aromatycznej oliwie ma zupełnie inny smak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pysia Re: DO BAZYLKI - SUSZONE POMIDORY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 10:26 Do czego dodajesz jeszcze pomidory te zoliwy i te tylko ususzone? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka Re: DO BAZYLKI - SUSZONE POMIDORY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 10:34 ciągle eksperymentuję tegoroczne pomidory to moje pierwsze :-) zastosowania wymieniałam nie dalej jak wczoraj, ale nie pamiętam w jakim wątku robiłam z nimi różnego rodzaju kanapki, tosty, bruschetki (dobre z mozarellą) robiłam mięso (głównie drób, bo ma własnie mało wyrazisty smak) z pomidorkami w kawałki do sosu i robiłam piersi nadziewane pomidorami, boczkiem i fetą robiłam pizzę z pokrojonymi pomidorami dodanymi do ciasta robiłam sałatkę i w końcu wczoraj na fali wątku o jedzeniu makaronów zrobiłam (nieelegancko ;-) penne z sosem pomidorowym na boczku i suszonych pomidorach, z oliwkami (oczywiscie sosu trzeba było dodać z kartonika albo dorobić ze świeżych, bo suszone są jak sama nazwa wskazuje suche) więcej grzechów aktualnie nie pamiętam, ale wszelkie pomysły mile widziane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BB Re: DO BAZYLKI - SUSZONE POMIDORY IP: *.energostal.pl / 195.205.11.* 15.10.04, 10:42 PRZEPRASZAM ZA DOCIEKLIWOŚC- PAKUJESZ JE DO SŁOIKÓW W STANIE NORMALNYM CZY JUZ JAKOS USUSZONE? I W SKÓRCE CZY OSKROBANE? PZDR, BASIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka Re: DO BAZYLKI - SUSZONE POMIDORY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 10:50 pakuję już wysuszone i ze skórką też nie byłam przekonana do suszenia ze skórką, bo zwykle w kuchni pomidory parzę i się jej pozbywam, ale w przypadku suszenia zdałam się na doświadczenie tych, co mieli to już za sobą, a po wszystkim okazało się, że skórka zrobiła się bardzo delikatna no i z podstaw to są to pomidory podłużne i jużwiem, że lepiej je zrobić nie do końca wysuszone niż przesuszone ja robiłam dwie partie i pierwszą suszyłam za długo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BB Re: DO BAZYLKI - SUSZONE POMIDORY IP: *.energostal.pl / 195.205.11.* 15.10.04, 10:55 JAK JE SUSZYĆ? TZN. CZY POKROJONE, JAK DŁUGO, GDZIE, W CZYM... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka suszenie - moje boje :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 11:02 BB, ja nie jestem ekspertem, robiłam to pierwszy raz i też się uczę ;-) poczytałam, co ludzie piszą na ten temat i zrobiłam tak: poprzekrawane na połówki wzdłuż (koniecznie połówki, jak miałam kilka dużych pomidorów przekroiłam je na 3 czyli 2 dupki i gruby plaster ze środka, ale to była porażka) ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu mocno posoliłam samo suszenie (w piekarniku) większość tych doswiadczonych zaleca 2 godziny, 10 godzin przerwy i znowu 2 godziny ja suszyłam mniej więcej tak, choć pewnie w sumie wyszło to trochę dłużej i przede wszystkim - przy uchylonym piekarniku to już chyba trzeba po prostu na oko, zeby osiągnęły pożądany stan, ale rzeczywiście przerwa w suszeniu dobrze im robi (byle nie w zamkniętym szczelnie piekarniku, niech one sobie swobodnie parują) no i tak pięknie pachnie w domu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BB Re: suszenie - moje boje :-) IP: *.energostal.pl / 195.205.11.* 15.10.04, 11:05 BARDZO DZIĘKUJĘ! SPRÓBUJĘ I POINFORMUJĘ O EFEKTACH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bibi Re: suszenie - moje boje :-) IP: *.ey.com.pl / *.ey.com.pl 22.10.04, 15:57 Bazylko! A w jakiej temperaturze się suszy bo ja zielona zupełnie i nie wiem a z chęcią bym sama zrobiła???? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: DO BAZYLKI - SUSZONE POMIDORY IP: 217.153.62.* 22.10.04, 19:44 czy po włożeniu pomidorów do słoika to je pasteryzujesz? A jeśli to jak długo? Odpowiedz Link Zgłoś