Dodaj do ulubionych

ciasteczka slonecznikowe dla dziuuni i nie tylko

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 18:56
ja podaje na specjalna prosbe Dziuuni
ciasteczka slonecznikowe
1 i 1/3 szkl maki
1 szkl. platkow owsianych
1 kostka miekkiego masla
1 szkl cukru (w zaleznosci od upodoban, mozna mniej lub wiecej)
1 opak. cukru waniliowego
1 szkl, ziaren slonecznika
1 lyz. proszku do pieczanie

Ziarna uprazyc na suchej patelni, az beda jasnozlote.
Maslo wymieszac mikserem w misce z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
Dodac ostudzone ziarna, platki owsiane, szczypte soli i jeszcze raz wymieszac. Wsypac make i zagniesc cisto - ma byc miekkie i tluste.
Ulpeic kulki o wielkosci orzechow wloskich (tych mniejszych)
Klasc na blasze (mozna je nieco splaszczyc) i piec w piekarniku 175 C ok. 15 min.

Kilka uwag od ekspertki: - one maja konsystencje na poczatku taką dość kruszącą sie, dopiero jak wystygną sztywnieją. Warto wiec je nie zdejmowac od razu z blachy, tylko np. z calym papierem (jesli kladziemy drugą partie)
Obserwuj wątek
    • dziuunia Dziękuję za przepis w imieniu swoim i kurierek;)nt 07.11.04, 19:00

• giezik Re: Dziękuję za przepis w imieniu swoim i kuriere 09.11.04, 20:33
        podciagam tylko, bo to w weekend bylo, a ciasteczka warte promocji rownie, jak ksiazki konnemanowe
        • cynamoon6 Re: Dziękuję za przepis w imieniu swoim i kuriere 09.11.04, 20:40
          Łał, jakie fajne!
          Fajnie, ze podciagnales, bo osobiscie przeoczylam, a ja strasznie lubie takie
          rzeczy!
      • Gość: Kom Re: Dziękuję za przepis w imieniu swoim i kuriere IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 00:01
        Ja dziękuję osobiście :-) Choć byłam tylko kurierką pośrednio, to zdążyłam
        załapać się na ciasteczka! Pyszne były! :-) Przy najbliższej okazji spróbuję
        wykonać je sama.
        Pozdrawiam
        • giezik Re: Dziękuję za przepis w imieniu swoim i kuriere 10.11.04, 07:15
          to ja raz jeszcze podziekuje za obstawe i caly proces przewiezienia :)
    • julsza Re: ciasteczka slonecznikowe dla dziuuni i nie ty 10.11.04, 10:01
      yesssooooo, jakie te ciastka sa pyszne!!!!!
      dzieki! dzieki! dzieki!
      mam tylko pytanie - co zrobic zeby nie "rozlaly" sie po calej blasze? lekko
      splaszczylam i ... wyszedl placek :( pomna wczesniejszych, podobnych
      doswiadczen, pokroilam je w kwadraty jak jeszcze byly cieple
      • giezik Re: ciasteczka slonecznikowe dla dziuuni i nie ty 10.11.04, 15:26
        jak zrobisz kuleczki, to one sie splaszczą ale nie rozleją.
        No i po upieczeniu musza wysatgnąć
    • Gość: m Re: ciasteczka slonecznikowe dla dziuuni i nie ty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 15:40
      ile wychodzi tych ciasteczek? mam 5-osobowa rodzine i zastanawiam sie czy nie
      zrobic podwojnej porcji...
      • julsza Re: ciasteczka slonecznikowe dla dziuuni i nie ty 12.11.04, 09:26
        mi wyszla cala duuuza (taka jaka jest na wyposazeniu kuchenki) blacha -
        ukladalam ciasteczko przy ciasteczku. nie wiem, jakie apetyty ma Twoja rodzina,
        ale na weekend chyba powinno wystarczyc :)
    • dziuunia Gieziku.... 13.11.04, 21:34
      ....ciasteczka są po prostu rewelacyjne :)
      Zrobiła je kurierka pośrednia ;) i zostawiła parę dla mnie.Smak dość
      zaskakujący bo ten słonecznik smakuje jak orzechy,a cukru w zupełności
      wystarczy,nawet można mniej dać.Jak będę robić sama to na pewno od razu z dwóch
      porcji ciasta.

I wpisuję je do Almanachu,są tego warte :)
      • giezik Re: Gieziku.... 13.11.04, 21:36
        przekazuje natentychmiast mua zonce tę opinie, (choc ona juz podczytuje forum sama)
        • kwieta4 Re: Gieziku.... 15.11.04, 02:31
          skopiowalam, dzieki gieziku za pomysl :))
          pieke od lat podobne i nawet jesli uloze na blasze mase w ksztalcie orzecha - w
          efekcie dostaje plaskie ciastko. mysle, ze tak powinno byc. tu takie sprzedaja
          do kawy na sztuki. 0.85$ - 1$ za jedno:) ida jak woda. wlasnie dlatego, ze na
          sztuki( wielkosci mniejszej niz spodeczek, co starcza na jedno posiedzenie).
          zrobione z brazowym cukrem dostaja jakiejs specjalnej elastycznosci i miodowego
          smaku.
    • mamao2 Re: ciasteczka slonecznikowe zrobiłam i...... 22.11.04, 07:50
      .....i są bardzo pyszne! Dzieciaki pożerały w takim tempie, że musiałam troszkę
      schować.
      Następnym razem dam jednak mniej cukru, bo mój brązowy cukier był coś
      wyjątkowo słodki! Dzieciom oczywiście to nie przeszkadzało :o)
      • giezik na wszelki wypadek wyjasnienie 22.11.04, 07:55
        w przepisie miara jest łyżeczka proszku do pieczenia, nie łyżka .
        :)
    • mamao2 Re: znowu zrobiłam! 07.12.04, 07:56
      Mogę śmiało dopisać je do długiej listy moich słodkich słabości :o)
      przy okazji mali i więksi domownicy zjedli całkiem sporo prażonego słonecznika.
      Tym razem odjęłam 1/4 szkl.cukru, a dodałam ciut więcej słonecznika i płatków
      owsianych dzięki czemu zachowały bardziej kulisty kształt.Żono giezika - te
      ciasteczka są super!
      • vanella Re: znowu zrobiłam! 10.12.04, 10:27
        przyłączam się do pean nt. tych ciasteczek. od dawna szukałam przepisu na TAKIE
        ciastka

a czy szanowna ekspertka dodawała do nich np. kawałki czekolady albo orzechy
        albo cokolwiek zamiast ziaren słonecznika?

wczoraj robiłam drugą turę - sezam i siemię lniane zginęły smakowo :(

• dziuunia Re: znowu zrobiłam! 10.12.04, 12:41
          Moim zdaniem jak najbardziej możesz dodać orzechy zamiast słonecznika.Ja zrobię
          tak jak będę je piec nastepnym razem.Ostatnio cukier zastąpiłam cukrem brązowym
          i były tez smaczne.
      • julsza Re: znowu zrobiłam! 10.12.04, 12:25
        ja zrobilam wersje z maka razowa - zdecydowanie inne, traca smakowo, wiec nie
        polecam
        • vanella Re: znowu zrobiłam! 10.12.04, 15:11
          a dziękuję za tę uwagę bo rozważałam użycie mąki razowej
          no i cukru brązowego :))
    • szellla Skoro przepis był nie tylko dla dziuuni 15.05.05, 15:46
      to pozwoliłam sobie popełnić - sa wyśmienite!!!!!
      ja dodałam jeszcze rodzynek
      ehhh moi chłopcy sie zachrupują nimi cały czas
      bardzo dziękuję :0))))
      SzeLLka
      • Gość: ło matko! Re: Skoro przepis był nie tylko dla dziuuni IP: *.kielce.msk.pl 16.05.05, 16:27
        Jestem zoltodziob i wyszla mi blacha ogromnego ciacha..
        Dobrze,ze julsza napisala,ze mozna je pokroic w kwadraty..
        Mam nauczke!
        O smaku napisze po konsumpcji,tearz musze to cos rozparcelowac :)
    • Gość: ło matko! Wyszly przepyszne i juz ich nie ma!Mniam n/txt IP: *.kielce.msk.pl 16.05.05, 22:13
    • Gość: anew Re: ciasteczka slonecznikowe dla dziuuni i nie ty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 22:29
      Czy można dać jajko żeby dobrze się skleiły czy nie?
      • dziuunia Re: ciasteczka slonecznikowe dla dziuuni i nie ty 19.05.05, 22:32
        One dobrze się kleją,jajko jest zbędne.
        • Gość: sionia Re: ciasteczka slonecznikowe dla dziuuni i nie ty IP: *.66.tkdami.net 25.07.05, 15:33
          Dzisiaj zrobiłam. Nie wiem, czy bardzo zmieniłam smak, ale zamiast cukru dałam
          miód i zamiast mąki wsypałam otręby pszenne i owsiane. Wyszły SUPER!!!!!!!!!!!
    • Gość: kama Re: ciasteczka slonecznikowe dla dziuuni i nie ty IP: *.66.tkdami.net 25.07.05, 22:14
      ciekawe
    • toska.a Re: ciasteczka slonecznikowe dla dziuuni i nie ty 03.08.05, 21:34
      Właśnie je popełniłam i brzuch mnie boli z przejedzenia;-)
      pozdrawiam
    • Gość: led_Zeppelinka Re: ciasteczka slonecznikowe dla dziuuni i nie ty IP: *.toya.net.pl 07.09.05, 18:22
      a tego masła to kostka czyli 200 gram tak? bo są kostki i kostki.. :P
    • Gość: Anka Re: ciasteczka slonecznikowe dla dziuuni i nie ty IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 09.09.05, 15:25
      Wlasnie znalazlam podobny przepis w starej Vicie: 1 i 1/3 szkl. maki, po 2/3
      szkl. platkow owsianych, po 1/3 szkl. otrab, pestek slonecznika, pestek dyni i
      siemienia lnianego, 1/2 szkl. cukru, kostka masla, lyzeczka sody i szczypta
      soli. Ziarna uprazyc, maslo zmiksowac z cukrem i soda, dodac ostudzone pestki i
      platki. Wsypac make, zagniesc ciasto. Lepic kulki o srednicy 3-4 cm, splaszczyc
      je i piec partiami 15 min. w 175 stopniach. Bardzo podobne, co? Najfajniejsze
      jest to, ze przy tych ciasteczkach jest adnotacja, ze sa one dobre na...
      prostate!!! Smaczne i w sam raz dla naszych mezczyzn!!!
    • aga857 Re: ciasteczka slonecznikowe dla dziuuni i nie ty 10.09.05, 17:37
      Własnie zrobiłam i już się objadam :). Pyszne!
      • Gość: magi Re: ciasteczka slonecznikowe dla dziuuni i nie ty IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.05, 12:31
        No ja sie naczytałam i skusiłam siem tez na te ciasteczka ; zamiast masła dałam margaryne kasia( bo miałam w domu a masła nie ) i zamiast pestek słonecznika orzechy , wyszlo wspaniale ( aha i dałam mniej cukru niz w przepisie . Aha i jeszcze dodam ,ze ułozylam ta porcje jna dwóch blachach takich duzyuch i w miare sie zmiesciły bez pocałunków
    • dyzia81 Re: ciasteczka slonecznikowe dla dziuuni i nie ty 14.10.05, 07:37
      Pytanko :)
      Czy one sie tak same "rozlewają", czy trzeba je tak bardzo spłaszczyć :) ?
      Chce dzisiaj zrobic to zabiore na weekend na uczelnie... o ile cos zostanie ;)
      • giezik zostaw 14.10.05, 07:50
        kuleczki. Bo mnie taka jedna ochrzaniła, ze spłaszczyła i pozniej zrobila jej sie blacha w całości :)

one sie rozlewają
        • dyzia81 Re: zostaw 14.10.05, 13:12
          dzięki:)

zostawię kuleczki i z tego co mówisz to trzeba tez odstepy spore zachowac ? :)

Pozdrawiam,
          Mariola
          • olik.p Re: Ja też zrobiłam. 15.10.05, 18:35
            Czujecie ten zapach? Jeszcze piecze się ostatnia blaszka. Są świetne! Moja
            córcia jest uczulona, nie wszystko może jeść (w tym orzechów a one smakują
            orzechowo), podciągała mi w trakcie pielgrzymując co chwilę do kuchni, odkąd
            pojawiła się upieczona pierwsza blaszka. Bardzo dziękuję za ten przepis.
            Niedługo imreza urodzinkowa mojego dziecka, ciasteczka napewno będą przebojem,
            zrobię napewno!
    • Gość: Doro_ty Re: ciasteczka slonecznikowe dla dziuuni i nie ty IP: 193.25.222.* 18.10.05, 14:01
      up
      • pina-colada Re: ciasteczka slonecznikowe dla dziuuni i nie ty 03.02.06, 14:57
        Wyciągam przepis, bo naprawdę warto. Zrobiłam dzisiaj, te ciasteczka są po
        prostu rewelacyjne!
    • Gość: danka Re: ciasteczka slonecznikowe dla dziuuni i nie ty IP: *.espol.com.pl 03.02.06, 15:05
      wlaśnie je upieklam sa pycha ale ksztalt kulek zostal nie rozlaly sie nie wiem
      czemu robilam scisle wg przepisu?
    • buntownik.z.wyboru Re: ciasteczka slonecznikowo-owsiane 28.04.06, 23:06
      faktycznie każdemu się udają;) ale jednak szklanka cukru to trochę za dużo :)
      -----
      wystarczy ruszyć się
    • nimeska Re: ciasteczka slonecznikowe dla dziuuni i nie ty 28.04.06, 23:37
      "moja" wersja ciasteczek skopiowana kiedys ;)nie wiem skad

Składniki
      * 2 szklanki platkow owsianych (najlepesze takie w calosci, nie rozdrobnione
      ale moga byc kazde)
      * 0.5 szklanki cukru (bialego, ale sporobujcie kiedys z brazowym)
      * 0.5 szklanki maki pszennej
      * 0.5 szklanki roztopionego masla ( w wersji dietetycznej - woda)
      * pol lyzeczki soli
      * duuuzo duzzzo - ziarenka slonecznika, dynia, sezamu lub orzechy laskowe albo
      wloskie, platki migdalowe, wiroki kokosowe, kawaleczki czekowaly .. co tylko
      sobie zyczycie albo co w danej chwlili macie pod reka
      * 1 jajko albo czubata lycha gestej smietany albo woda ( do werji mnie
      kalorycznej) , tak zeby powstala "zwarta "masa

Przepis
      Suche skladniki dokladnie wymieszac, dodac jajko, lub wode lub smietane i
      roztopione maslo. Znowu wymieszac (lyzka lub reka).
      Wylozyc (forma dowolna, placki owalne, okragle) na blache z papierem do pieczenia
      Warstwa powinna byc maksymalnie centymetrowej grubosci. Nakladac rekmi wczesniej
      dpbrze zwilzonymi woda,
      Piec w 180 stopniach az bedzie zlote (ok 20-30 minut)
      Po upieczeniu pokroic ( jesli sie pozlaczaly) na goraco i zostawic w blasze az
      ostygna.
      ale na cieplo tez sa wysmienite
      Smacznego!

Polecam robic za pierwszym razem tylko z jendym ze skladnikow np tylko z
      orzechami :) ale w kazdej wersji sa wysmienite

przy odrobinie wyobrazni mozna dodawc, zmieniac skadniki dowolnie i za kazdym
      razem wyczarowac cos nowego ...

przepis zapozyczony gdzies z forum, nie pamietam gdzie i kiedy

moja nowa wersja
      zamiast ziarenek dodaje 3 lyzki wczesniej zaparzonej kawy mielonej w malej
      ilosci wody, 3 lyzki kawy rozpuszczalnej i zamiast tluszczu (wody) dodaje
      filizanke kawy - wychodza ciasteczka kawowe
      • solidna Jak uprazyc slonecznik? 28.04.06, 23:53
        Prosze o dokladne wyjasnienie, bo kiedys prazylam (na teflonowej patelni, jesli to ma jakies znaczenie) i baaaardzo dlugo to trwalo i paskudne w smaku wyszlo.

Super przepis!!!

W wersji dla mam bezmlecznych karmiacych polecam pewna modyfikacje- zamiast masla- oliwe.
        Ja osobiscie zrobie te ciasteczka bez cukru, proszku do pieczenia i innych takich, a zamiast maki pszennej uzyje razowej.

• nimeska Re: Jak uprazyc slonecznik? 29.04.06, 00:04
          ale ten komentarz to do mnie ? bo nie rozumnie ????

---
          Renault Laguna II Privillege 1.9 dCi
      • pinos Re: ciasteczka slonecznikowe dla dziuuni i nie ty 10.05.06, 20:36
        Dla mnie wygląda to na przepis Cynamoon...
        • zoska_el Re: ciasteczka slonecznikowe dla dziuuni i nie ty 08.08.06, 15:07
          A ja mam pytanie.
          Czy mąkę pszenną mogę zastąpic mąką z pelnego przemiału???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka