Dodaj do ulubionych

kopanie węgla w gminie Bircza

04.01.05, 16:13
Co najmniej w kilku miejscowościach gminy przed wojną ludność wydobywała
węgiel metodą odkrywkową. Czy coś wam wiadomo na ten temat - ja wiem o jednym
miejscu ?
Obserwuj wątek
    • darino Re: kopanie węgla w gminie Bircza 06.01.05, 17:28
      Ja wiem o wydobywaniu węgla przed wojną na Kuziem - w części nazywanej "Na
      granicy". Słyszałem, że władze zabraniały tego procederu i że był on
      nielegalny. Kiedyś czytałem też o wydobyciu węgla i darniowej rudy żelaza na
      Łodzince, ale niestety nie pamiętam źródła.
      • darino węgiel w Birczy i okolicy 13.01.05, 15:02
        Coś na ten temat znalazłem w książce "Atlas geologiczny Galicyi", zeszyt XXI -
        Dobromil, wydanej w Krakowie w 1908 roku.
        "Już z tego, co powiedziano na początku przy omawianiu poszczególnych formacyi,
        jak również z późniejszego opisu najbliższej okolicy Birczy, wynika, że obecnie
        niema potrzeby rozwodzić się bliżej nad naturą występowania węgla
        birczańskiego. W wielu miejscach można znaleźć na powierzchni odkrywki, w
        których wprost widzi się, że są to tylko większe i mniejsze bryły i okruchy
        węgla wśród warstw inoceramowych, niewątpliwie na złożu wtórnem. Kiedy na Woli
        Korzenieckiej założono szyb poszukiwawczy, który doprowadzono do glębokości 40
        m i zapomocąpodziemnego chodnika, długiego około 25 m, osiągnięto warstwy
        zawierające węgiel, kierownik robót, inzynier Wydra, przy sposobności dalszych
        poszukiwań sporządził dokładne zdjęcie odsłoniętych warstw z węglem.
        Stwierdzono wtedy pośród marglu bardzo wapnistego i twardego występowanie
        ławicy również marglowatej - miąższości około 1,2 m - która zawiera mnóstwo
        krawędzistych brył i okruchów węgla, tudzież otoczaków kwarcu i wapienia,
        tworząc w ten sposób rodzaj druzgotu czy też zlepieńca.
        W zgodzie z tem, że omawiany węgiel birczański nie jest wcale utworem
        miejscowym, pozostają wszystkie jego właściwości. Czarna rysa, jaką dały badane
        próbki, dowodzi, że jest to węgiel kamienny, ale analizy chemiczne wskazują, że
        w każdym razie węgiel nieszczególny, o złożeniu bardzo rozmaitem i na granicy
        co do swego złożenia chemicznego między węglem kamiennym i brunatnym.(...) Jest
        rzeczą oczywistą, że węgiel, który występuje w ten sposób jak birczański, nie
        może mieć absolutnie żadnego znaczenia górniczego. Tyczy się to także tych
        cieniutkich warstewek błyszczącego węgla brunatnego w warstwach menilitowych,
        które niedaleko Birczy wystepują w kilku miejscach (Leszczawa, Lipa, Dobrzanka,
        Załazek k.Piątkowej".
        • darino węgiel w Woli Korzenieckiej 13.01.05, 17:00
          Jeszcze dwa cytaty z tego samego dzieła:
          1. "(...) na Woli Korzenieckiej, znaleziono jednak na pewnej głębokości zamiast
          nafty ślady wcale dobrego węgla, i w ten sposób rozpoczęła się historya z
          węglem birczańskim, która dotarła do Sejmu, zatoczyła kręgi nawet poza granice
          kraju i sprowadziła geologów-ekspertów aż z dalekiej Szwajcaryi."
          2. "(...)Zawierają one nierzadko kawałki węgla; kiedy zaś przy sposobności
          wiercenia za naftą znaleziono w głębi, jak się zdawało, większą ilość jego,
          rozpoczęto poszukiwania na drodze robót górniczych przez założenie dużego szybu
          z podziemnym chodnikiem. Oczywiscie rezultatem tego było zakopaniesumy wcale
          pokaźnej".
    • tyrawa niedługo trzeba znowu rozpoczac kopanie 25.07.05, 09:03
      Lasy sa ciete w tempie ekspresowym !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka