upowiec 04.01.05, 16:13 Co najmniej w kilku miejscowościach gminy przed wojną ludność wydobywała węgiel metodą odkrywkową. Czy coś wam wiadomo na ten temat - ja wiem o jednym miejscu ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darino Re: kopanie węgla w gminie Bircza 06.01.05, 17:28 Ja wiem o wydobywaniu węgla przed wojną na Kuziem - w części nazywanej "Na granicy". Słyszałem, że władze zabraniały tego procederu i że był on nielegalny. Kiedyś czytałem też o wydobyciu węgla i darniowej rudy żelaza na Łodzince, ale niestety nie pamiętam źródła. Odpowiedz Link
darino węgiel w Birczy i okolicy 13.01.05, 15:02 Coś na ten temat znalazłem w książce "Atlas geologiczny Galicyi", zeszyt XXI - Dobromil, wydanej w Krakowie w 1908 roku. "Już z tego, co powiedziano na początku przy omawianiu poszczególnych formacyi, jak również z późniejszego opisu najbliższej okolicy Birczy, wynika, że obecnie niema potrzeby rozwodzić się bliżej nad naturą występowania węgla birczańskiego. W wielu miejscach można znaleźć na powierzchni odkrywki, w których wprost widzi się, że są to tylko większe i mniejsze bryły i okruchy węgla wśród warstw inoceramowych, niewątpliwie na złożu wtórnem. Kiedy na Woli Korzenieckiej założono szyb poszukiwawczy, który doprowadzono do glębokości 40 m i zapomocąpodziemnego chodnika, długiego około 25 m, osiągnięto warstwy zawierające węgiel, kierownik robót, inzynier Wydra, przy sposobności dalszych poszukiwań sporządził dokładne zdjęcie odsłoniętych warstw z węglem. Stwierdzono wtedy pośród marglu bardzo wapnistego i twardego występowanie ławicy również marglowatej - miąższości około 1,2 m - która zawiera mnóstwo krawędzistych brył i okruchów węgla, tudzież otoczaków kwarcu i wapienia, tworząc w ten sposób rodzaj druzgotu czy też zlepieńca. W zgodzie z tem, że omawiany węgiel birczański nie jest wcale utworem miejscowym, pozostają wszystkie jego właściwości. Czarna rysa, jaką dały badane próbki, dowodzi, że jest to węgiel kamienny, ale analizy chemiczne wskazują, że w każdym razie węgiel nieszczególny, o złożeniu bardzo rozmaitem i na granicy co do swego złożenia chemicznego między węglem kamiennym i brunatnym.(...) Jest rzeczą oczywistą, że węgiel, który występuje w ten sposób jak birczański, nie może mieć absolutnie żadnego znaczenia górniczego. Tyczy się to także tych cieniutkich warstewek błyszczącego węgla brunatnego w warstwach menilitowych, które niedaleko Birczy wystepują w kilku miejscach (Leszczawa, Lipa, Dobrzanka, Załazek k.Piątkowej". Odpowiedz Link
darino węgiel w Woli Korzenieckiej 13.01.05, 17:00 Jeszcze dwa cytaty z tego samego dzieła: 1. "(...) na Woli Korzenieckiej, znaleziono jednak na pewnej głębokości zamiast nafty ślady wcale dobrego węgla, i w ten sposób rozpoczęła się historya z węglem birczańskim, która dotarła do Sejmu, zatoczyła kręgi nawet poza granice kraju i sprowadziła geologów-ekspertów aż z dalekiej Szwajcaryi." 2. "(...)Zawierają one nierzadko kawałki węgla; kiedy zaś przy sposobności wiercenia za naftą znaleziono w głębi, jak się zdawało, większą ilość jego, rozpoczęto poszukiwania na drodze robót górniczych przez założenie dużego szybu z podziemnym chodnikiem. Oczywiscie rezultatem tego było zakopaniesumy wcale pokaźnej". Odpowiedz Link
tyrawa niedługo trzeba znowu rozpoczac kopanie 25.07.05, 09:03 Lasy sa ciete w tempie ekspresowym ! Odpowiedz Link