Gość: Paweł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 22:02 Co powiecie na becikowe w Siedlcach? i jaką proponujecie sumę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bambi Re: Becikowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 23:34 Ja wiedzialem ze tak bedzie .... : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=262&w=18627960 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antka Re: Becikowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 20:17 co łaska ;)p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Becikowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 22:35 Bo mi się wydaje że jeśli to nastąpi to będzie to jeden wielki przekręt. Kasę i tak zgarnie pi...na tzw. sfera wyższa. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Becikowe 12.01.05, 00:20 We Wsiawie podobno 5 kafli dają. Warunek: stały meldunek w stolycy od co najmniej 2 lat. A jako, że władza szczyci się, że się w Siedlcach świetnie mieszka (12 miejsce w jakimś tam rankingu, który nota bene można se o kant potłuc), to ja proponuję by władza dawała po 3.5 kafla od gó..arza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariano Re: Becikowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 07:26 Zapomniałeś dopisać = zobacz jak umiem:( Odpowiedz Link Zgłoś
emenemki Re: Becikowe 12.01.05, 07:52 Te 3,5 tysiaczka, o których pisał Emek, ja w pełni popieram. Co prawda wcześniej myślałem o "tylko" trzech, ale od przybytku głowa nie boli. Jest też uzasadnienie. Becikowe jest potrzebne, aby kobieta, kiedy urodzi i skończy ten tzw. urlop wychowawczy, mogła jeszcze spokojnie iść na przynajmniej trzy dodatkowe miesiące bezpłatnego urlopu. Zawsze to więcej czasu z dzieckiem, a tego nigdy za wiele. O czym mam nadzieję pamiętają i wiedzą wszyscy pedagodzy w radzie miasta. PS. Podobno Międzyrzec również myśli o becikowym. Tam planują zdaje się coś koło 2 kawałków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Becikowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 08:31 > ja w pełni popieram No mi sie srednio pdodoba , juz widze te kobity bezrobotne jak beda utrzymywac rodziny w ten sposob. A potem co ? .... a nic do domu dziecka , przecierz zrobi sie drugie za 3,5 "kafla". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Re: Becikowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 10:03 Żadne becikowe. Lepiej pomyśleć nad tym jak dać zatrudnienie tym, którzy tego chcą. Jeżeli ludzie będą wiedzieli, że mają stałe dochody to również pomyślą nad powiększeniem rodziny. Czy to będzie 5 czy 3 tyś to zachęci do "roboty" tylko margines społeczny, a nie ludzi trzeźwo myślących. Dane raz pieniądze nic nie pomogą, bo dziecko trzeba utrzymywać i wychowywać lata. Tylko stała praca i stałe dochody są tu jedynym lekarstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n_l Re: Becikowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 10:14 > Tylko stała praca i > stałe dochody są tu jedynym lekarstwem. Dodaj do tego tańsze mieszkania(albo odpowiednio wyższe pensje) i problem rozwiązany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Becikowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 10:33 > Tylko stała praca i > stałe dochody są tu jedynym lekarstwem. Niestety nie masz racji, popatrz na kraje Europy Zachodniej przeciez tam jest tak dobrze a przyrost bidny Panie oj bidny. Jest to kierunek słuszny ale realizacja siakas słaba. Jeśli juz dawac te pieniądze to rozliczać je rachunkami itp. aby przeznaczenie było zgodne celem dofinansowania ale wtedy rośnie biurokracja. Lepsze sa rozwiąania systemowe, samorządowcy widac zorientowali sie o co chodzi teraz czas na posłów. Najlepsze rozwiązanie to ULGA PODATKOWA lub dzielenie przychodu na wszystkich członków rodziny jako podstawa opodatkowania .... "no ale co sie stanie z budżetem?" zacznął zaraz jęczęć. Przykre jest to ze w przpadku demografii prognozy spełnaija sie niezwykle skutecznie :( a bardzo słabo one wyglądają .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Re: Becikowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 11:34 Bambi, masz rację mówiąc, że należy liczyć dochód na ilość osób w rodzinie, bo wtedy te pieniądze - jakby ich nie nazwał - trafią do najbardziej potrzebujących. Napewno znajdą się i tacy, którzy powiedzą, a właśnie że nie, bo wielu ludziom, którzy oficjalnie nie pracują żyje się bardzo dobrze, więc z jakiej racji mają dostawać pieniądze. Ale to inny temat do dyskusji. Moim zdaniem tzw "becikowe" to wymysł populistów szukających elektoratu przed zbliżającymi się wyborami. Należy się zastanowić, czy to becikowe nie powiększy - i tak już dużej -grupy dzieci i rodzin biednych. Nie ulega wątpliwości, że sprawa spadku przyrostu naturalnego Polaków jest ważna, ale czy "becikowe" to sposób na poprawę sytuacji??? - wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Becikowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 12:07 > Bambi, masz rację mówiąc, że należy liczyć dochód na ilość osób w rodzinie chcialbym dodac iz w ten sposob zmniejszy sie rowniez szara strefa ktora bedzie chciala wykazywac dochody zeby je podzielic :) no ale nie wszyscy maja dzieci > którzy oficjalnie nie pracują żyje rachunek jest prosty, nie zarabia (oficjalnie) nie ma co dzielic na dzieci (lub ma niewiele do podzialu). W ten sposob bedzemy premiowac uczciwie zarabiajacych i odprowadzajacych podatki a dodatkowo zachecac do wiekszej ilosci dzieci. Zreszta nie tylko przy urodzeniu ale rowniez przy adopcji mamy tak wiele niechcianyhch dzieci :( > czy to becikowe nie powiększy - i tak już dużej -grupy > dzieci i rodzin biednych. Wlasnie sie obawiam ze tak bedzie :( > ale czy "becikowe" to sposób na poprawę sytuacji??? Zalezy jak bedzie reazlizowane, dla mnie to polsrodek Odpowiedz Link Zgłoś
emenemki Re: Becikowe 12.01.05, 12:10 Gość portalu: Bambi napisał(a): > Jeśli juz dawac te > pieniądze to rozliczać je rachunkami itp. aby przeznaczenie było zgodne celem > dofinansowania ale wtedy rośnie biurokracja. Ale to jest bardzo dobry pomysł. To jednak sprawiłoby, że pieniądze pójdą na to co potrzba i nie spowodują przyrostu dzieci dla kasy. > Najlepsze > rozwiązanie to ULGA PODATKOWA Nie znam się na tym za bardzo, ale ulga podatkowa dotyczy roku po urodzeniu. A kasa jest potrzebna jest raczej od razu. (teoretycznie piszę, bo jeszcze nie mam dzieci). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Becikowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 12:18 > A kasa jest potrzebna jest raczej od razu. A ja mysle ze kasa potrzebna jest przez caly czas az do osiagniecia samodzielonsci. Zakladam ze dzieci pozostajace na utrzymaniu powodowaly by zmnijeszenie podstawy opodatkowania - ten pomysl bardziej mi sie podoba. Przeciez to rodzaj darowizny na rzecz swoich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Becikowe 12.01.05, 13:49 > Niestety nie masz racji, popatrz na kraje Europy Zachodniej przeciez tam jest > tak dobrze a przyrost bidny Panie oj bidny. Bo najważniejsza w życiu jest kariera.W wyścigu szczurów nie ma czasu na dzieci,to tak przeszkadza w osiąganiu kolejnych stanowisk i posad. Jak przychodzi opamiętanie to albo nie ma już z kim albo wiek nieodpowiedni do prokreacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Becikowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 14:11 > Bo najważniejsza w życiu jest kariera Łoj Panie święte słowa , swiete ....... Odpowiedz Link Zgłoś
emenemki Re: Becikowe 12.01.05, 12:05 Gość portalu: Miś napisał(a): > Żadne becikowe. Lepiej pomyśleć nad tym jak dać zatrudnienie tym, którzy tego > chcą. Jeżeli ludzie będą wiedzieli, że mają stałe dochody to również pomyślą > nad powiększeniem rodziny. Mam stałe dochody, moja żona również. Ale to nie tylko zatrudnienie jest wyznacznikiem, czy zasobność portfela (chociaż w tym drugim przypadku już szybciej). Równie ważna jest możliwość wychowania dziecka, a nie posłanie go po trzech miesiącach do żłobka czy innego tego typu wynalazku. Owszem, kasa ułatwia wiele spraw. Można zrezygnować z pracy w przypadku, gdy jedno z rodziców zarabia na tyle dobrze, żeby utrzymać rodzinę. Ale tutaj pojawia się problem powrotu po dajmy na to rocznej przerwie na rynek pracy. Można również przy lepszych dochodach wynająć niańkę, ale to również IMO nie jest złoty środek. Odpowiedz Link Zgłoś
emenemki Re: Becikowe 13.01.05, 19:20 Uhm. Ale bez pieniendzy frzystko to... :) A tak na poważnie, to oczywiście nie frzystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Becikowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 23:26 i tak odpofietni óżont sie tym sajmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FUN - Becikowe Re: Becikowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 12:13 w zasadzie powinno to trafic do watku smiechu .... www.radiozet.pl/audycje.html?POD=2&wid=10039 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Becikowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 19:29 juz sie zdezaktualizowalo (becikowe z 12.01.2004) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble bla Re: Becikowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 22:03 Do roboty trzeba się wziąć Panowie a nie kalkulować "jak dadzą to może ..., jak nie dadzą to być może...". Od gadania (i pisania) to się jeszcze w historii tego świata chyba żadne (realne) dziecko nie poczęło. Działać, działać...... Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Becikowe 13.01.05, 22:10 trzeba mieć z kim droga E. (bo z własną żoną to kazirodztwo) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble bla Re: Becikowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 23:21 Z żoną czy nie z żoną, w duchu odpowiedzialności za demograficzne losy tego świata, należy wziąć sprawy w swoje ręce (proszę niewłaściwie nie kojarzyć). A poza tym żona (a w moim przypadku - mąż) - to nie rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Becikowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 15:47 Może jaks pokaz ? takie tips & tricks :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble bla Re: Becikowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 17:12 Ja proszę Panów swoją misję wypełniłam i wypadam. Dwa plus dwa to standard, i tak jest. Pole do popisu w zakresie ewentualnego instruktażu miałaby Jedynie Słuszna Telewizja. Programy mogłyby mieć np. tytuły:"Jak wpaść - spotkanie z Agentem" lub "Jak to zrobić - audycja dla majsterkowiczów". Ale jak już pisałam - od oglądania jeszcze żadne dziecko się nie poczęło. A jeśli chodzi o kasę za urodzenie dziecka - to zapomnijcie. Samorządy już powliczały w budżety pieniądze, które zaoszczędzą z likwidacji przedszkoli szkół czy klas w szkołach. Nie będą więc zakładać sobie pętelki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n_l Re: Becikowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 17:31 >Nie będą więc zakładać sobie pętelki. Fajne określenie na "te rzeczy", zakładanie pętelki...dobre... Odpowiedz Link Zgłoś