Dodaj do ulubionych

ciasto kokosowo-ananasowe dla heli

23.01.05, 20:04
1. Spód:
W niewielkiej blaszce (ok. 30x20) upiec biszkopt:
4 jaja, 1,5 szklanki cukru, 1 szklanka maki, 1 łyżeczka proszku

2. Krem:
Zlac płyn z 1 puszki ananasa, dopełnic woda do 1 szklanki, dodac 0,5 szklanki
cukru, zagotowac. Ugotowac na tym 1 budyn śietankowy + 1 łyżeczka mąki
ziemniaczanej. Pozostawic do ostygnięcia.
Utrzec 1 kostke masła. Stopniowo dodawac 4 żółtka i budyń (po 1 łżeczce).

3. Placek kokosowy na górę
Ubić 4 białka z 1 szklanka cukru na sztywno. Dodac 20 dkg kokosu.
Upiec jak beze (140 stopni w uchylonym piekarniku - długo, ponad godzine)

Złozyc ciasto: biszkopt + krem + kokosowy wierzch, polac polewa czekoladowa
we wzory a'la Jackson Polock.
Smacznego
Obserwuj wątek
    • Gość: Hela Re: ciasto kokosowo-ananasowe dla heli IP: *.bb.online.no 23.01.05, 20:29
      Jako ze mam impreze roczkowa w przyszly weekend, zrobie ten tort, bo brzmi
      cudnie! Dzieki!
    • opiumm Re: ciasto kokosowo-ananasowe dla heli 24.01.05, 12:08
      Nieproszona wepchnelam sie po przepis i tak sobie szukam i myślę, czy nie
      trzeba gdzieś tych plasterków ananasa wcisnąć?
      K
      • ks40 Re: ciasto kokosowo-ananasowe dla heli 24.01.05, 13:05
        A budyń ugotować na WODZIE, nie na mleku?
        • Gość: siostraheli Re: ciasto kokosowo-ananasowe dla heli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 19:14
          budyn ugotowac na kompocie (jak zwal tak zwal) z ananasa, dopelnic woda, jesli
          nie ma calej szklanki. Oczywiscie o ananasach zapomnialam, dzieki. trzeba je
          posiekac w bardzo drobna kosteczke i dodac do kremu, to najwazniejszy efekt w
          tym ciescie!
          • opiumm Re: ciasto kokosowo-ananasowe dla heli 24.01.05, 20:20
            czyli, nie widząc jawnej dezaprobaty, mogę jawnie ukraść przepis i wykorzystać
            go w celach wiadomych;)
            K.
            • stella25b Re: ciasto kokosowo-ananasowe dla heli 24.01.05, 20:49
              Ja tez nie Hela:)) a ze przepis publicznie udostepniono to tez z niego
              skorzystam:))
              • stella25b Re: ciasto kokosowo-ananasowe dla heli 24.01.05, 20:57
                Czytam o tej polewie czekoladowej i....qurcze mnie raz nie wyszla i od tego
                czasu unikam polewy. Moze zdradzisz jak ja zrobic zeby wyszla na 100%??
                • Gość: siostraheli Re: ciasto kokosowo-ananasowe dla heli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 21:14
                  kupuje dr Oetkera albo Gellwe, rozpuszczam wg. przepisu na opakowaniu i polewam!
                  czasem robie, ale przy takich ciastach, gdzie tylko picassy na wierzchu sa
                  potrzebne to mi sie nie chce.
                  PS. Przeciez te przepisy na forum sa dla wszystkich, dla heli bylo przy okazji.
                  Dzieki za zwrocenie uwagi na brak ananasa.
                  • Gość: Hela polewa IP: *.bb.online.no 24.01.05, 21:42
                    Upublicznie chetnie moj przepis na polewe, ktora zawsze wychodzi i pieknie lsni
                    na kazdym ciescie.
                    75 gram cukru rozpuscic w 5 lyzkach wrzatku, dodac 125 ciemnej czekolady,
                    podgrzac mieszajac az do zagotowania. Lekko przestudzic i wylac na ciasto.

Jest to polewa z przepisu na tort Sachera, ktora znalazlam w pewnej angielskiej
                    ksiazce ciastkarskiej. Polecam goraco, nie peka, nie jest za rzadka, w sam raz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka