Dodaj do ulubionych

Padwa, Werona - info o kempingach

IP: *.c.net.pl / *.c.net.pl 28.01.05, 20:05
Wybieram się z żoną w lipcu w okolice Padwy i Werony, jedziemy samochodem i
będziemy nocować pod namiotem. Szukam informacji o kempingach blisko tych
miast (ceny, standard). Pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: marghe_72 Re: Padwa, Werona - info o kempingach IP: *.acn.waw.pl 28.01.05, 21:03
      moze w Montegrotto - 14 km od Padwy
      www.abccampeggi.it/veneto/pd/montegrottoterme.htm
      www.sportingcenter.it/
      tylko tak mogę pomóc..
      • Gość: Maciek Re: Padwa, Werona - info o kempingach IP: *.c.net.pl 29.01.05, 17:48
        Dzięki marghe_72. Wszelkie praktyczne informacje o okolicach Padwy, Werony i
        jeziora Garda mile widziane (bez Wenecji, bo byłem). W Pascalu przeczytałem, co
        warto zobaczyć, ale interesują mnie opinie forumowiczów, czy np. naprawdę warto
        obejrzeć rzekomy dom Julii w Weronie (w ogóle "miejsca szekspirowskie"), bo jak
        niejednokrotnie się już przekonałem wiele promowanych przez przewodniki miejsc
        było przereklamowanych. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że opinie będą
        subiektywne. Pozdr.
        • Gość: Kiku_san Re: Padwa, Werona - info o kempingach IP: *.kom / *.kom-net.pl 30.01.05, 19:59
          Werona jest bardzo pięknym miastem, na pewno wartym zwiedzenia. Dom Julii - no
          cóż... Dom jak dom, z balkonikiem - zobaczyć można. Podobno kiedyś tam był
          burdel ;-)
          • Gość: marghe_72 Re: Padwa, Werona - info o kempingach IP: *.acn.waw.pl 30.01.05, 20:28
            no i Julię za pierś złapać:)

Okolice Padwy : polecam Arqua' Petrarca - malenkie, urokliwe , stare
            miasteczko. Jedna ulica na krzyż ale urocza

Abano Terme - specyficzne, raczej nowoczesne.. setki hoteli, ciepłe źrodełka w
            których moczą sie tysiace niemieckich i austrackich emerytów.. Ot taka
            ciekawostka.. i dobra pizza w pizzeri Veneziana
            Z czasem miasteczko coraz brzydsze sie robi a szkoda..
    • aseretka Re: Padwa, Werona - info o kempingach 31.01.05, 08:31
      W Weronie polecam odwiedzenie teatru rzymskiego z I w. p.n.e. ( nie mylić z
      areną ). Teatr rzymski leży po drugiej stronie rzeki na wzgórzu św. Piotra. W
      niedzielę wstęp bezpłatny, chociaż nie jestem pewna, czy w każda, czy w jakąś
      jedną w miesiącu.
      Dom Julii jest po prostu doskonale zachowaną kamienicą, postawioną na początku
      XIV wieku. Spacerując po Weronie mozna wejść na wewnętrzne podwórko i zrobic
      zdjecie balkonu oraz posągu Julii. Do wnętrza moim zdaniem nie warto wchodzić.
      Warto obejrzeć prywatne i publiczne budynki rodu Scalgerich, który przybył do
      Werony w XIII wieku ze wschodu, takie jak :
      - Case Mazzanti, gdzie spokojny niedźwiedź wsparty na metalowych belkach
      ciągnie wodę z XV-wiecznej studni;
      - Pałac Scaligerich, obecnie siedzibę Rady Prowincji, z Łukami Scaligerich;
      - pałac pogrzebowy rodu Scaligerich, ozdobiony przez czołowych rzeźbiarzy XIV
      wieku, takich jak - Bonino da Campione czy Giovanni di Rigino;
      - Groby Scaligierich bedace jednymi z najbardziej wyrafinowanych grobowców we
      Włoszech.
      - prywatną kaplicę Scaligerich;
      - Castelvecchio - fortece Scaligerich, broniąca miasta od strony południowo -
      zachodniej.
      W rejonie Jeziora Garda polecam odwiedzenie uroczego, sredniowiecznego
      miasteczka Sirmione z otoczonym wodą rocca Scalgeri.
      • Gość: Maciek Re: Padwa, Werona - info o kempingach IP: *.c.net.pl 31.01.05, 19:59
        Dziękuję za wszystkie informacje, wszelkie praktyczne rady dotyczące
        zwiedzania Padwy i Werony, kempingów w ich okolicy, taniego zaopatrzenia w
        codzienne produkty mile widziane. Pozdr.
        • marghe_72 Re: Padwa, Werona - info o kempingach 31.01.05, 22:57
          Najtaniej bedzie w duzych suprmarketach - w Abano sa 2
          w Padwie natomiast jest Centro Giotto i tam duzy spozywczy sklep.. dojedziesz
          autobusem spod dworca, numeru niestety nie pamietam bo sie ostatnio chyba
          zmieniły

Po Padwie poruszaj sie na nogach, tak najwygodniej
          Do Abano i Montegrotto mozna dojechac autobusami A M T spod dworca w PAdwie
          (kup bilet,zaznaczajac ze to do Abano lub Montegrotto .. jest dorzszy bo
          podmiejski) albo pociagiem - ale nie kest to najwygodniejsze wyjscie bo trzeba
          kawałwek przejsc (zwłaszcza w Abano)

Napisz co chciałbys wiedziec a pomozemy
    • iblan Re: Padwa, Werona - info o kempingach 01.02.05, 11:24
      my zawsze korzystamy z internetu, są niezłe strony - trochę to pracy, bo nie
      wszystkie strony mają to, czego akurat szkamy, ale w sumie nigdy się nie
      zawiedliśmy. Zawsze też zostają oczy, gdy w trakcie podróży postanowimy
      skorygować trasę.
      spróbuj poszperać na stronach:
      www.campeggi.com
      www.campeggi.it
      www.faita.it
      www.camping.it
      www.guidacampeggi.com
      campingi są w podziale na poszczególne regiony, więc łatwo idzie sprawdzanie,
      co jest w interesującej nas okolicy. Większość jest z dobrym opisem ( i kiedy
      sa czynne!)i z cenami, tylko nie wiem, czy luty to dla nich nie za wcześnie.
      Sami lepiej znamy camingi na południu, więc o pólnocy się nie wypowiadam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka