Gość: Maciek IP: *.c.net.pl / *.c.net.pl 28.01.05, 20:05 Wybieram się z żoną w lipcu w okolice Padwy i Werony, jedziemy samochodem i będziemy nocować pod namiotem. Szukam informacji o kempingach blisko tych miast (ceny, standard). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marghe_72 Re: Padwa, Werona - info o kempingach IP: *.acn.waw.pl 28.01.05, 21:03 moze w Montegrotto - 14 km od Padwy www.abccampeggi.it/veneto/pd/montegrottoterme.htm www.sportingcenter.it/ tylko tak mogę pomóc.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Padwa, Werona - info o kempingach IP: *.c.net.pl 29.01.05, 17:48 Dzięki marghe_72. Wszelkie praktyczne informacje o okolicach Padwy, Werony i jeziora Garda mile widziane (bez Wenecji, bo byłem). W Pascalu przeczytałem, co warto zobaczyć, ale interesują mnie opinie forumowiczów, czy np. naprawdę warto obejrzeć rzekomy dom Julii w Weronie (w ogóle "miejsca szekspirowskie"), bo jak niejednokrotnie się już przekonałem wiele promowanych przez przewodniki miejsc było przereklamowanych. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że opinie będą subiektywne. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiku_san Re: Padwa, Werona - info o kempingach IP: *.kom / *.kom-net.pl 30.01.05, 19:59 Werona jest bardzo pięknym miastem, na pewno wartym zwiedzenia. Dom Julii - no cóż... Dom jak dom, z balkonikiem - zobaczyć można. Podobno kiedyś tam był burdel ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Padwa, Werona - info o kempingach IP: *.acn.waw.pl 30.01.05, 20:28 no i Julię za pierś złapać:) Okolice Padwy : polecam Arqua' Petrarca - malenkie, urokliwe , stare miasteczko. Jedna ulica na krzyż ale urocza Abano Terme - specyficzne, raczej nowoczesne.. setki hoteli, ciepłe źrodełka w których moczą sie tysiace niemieckich i austrackich emerytów.. Ot taka ciekawostka.. i dobra pizza w pizzeri Veneziana Z czasem miasteczko coraz brzydsze sie robi a szkoda.. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Padwa, Werona - info o kempingach 31.01.05, 08:31 W Weronie polecam odwiedzenie teatru rzymskiego z I w. p.n.e. ( nie mylić z areną ). Teatr rzymski leży po drugiej stronie rzeki na wzgórzu św. Piotra. W niedzielę wstęp bezpłatny, chociaż nie jestem pewna, czy w każda, czy w jakąś jedną w miesiącu. Dom Julii jest po prostu doskonale zachowaną kamienicą, postawioną na początku XIV wieku. Spacerując po Weronie mozna wejść na wewnętrzne podwórko i zrobic zdjecie balkonu oraz posągu Julii. Do wnętrza moim zdaniem nie warto wchodzić. Warto obejrzeć prywatne i publiczne budynki rodu Scalgerich, który przybył do Werony w XIII wieku ze wschodu, takie jak : - Case Mazzanti, gdzie spokojny niedźwiedź wsparty na metalowych belkach ciągnie wodę z XV-wiecznej studni; - Pałac Scaligerich, obecnie siedzibę Rady Prowincji, z Łukami Scaligerich; - pałac pogrzebowy rodu Scaligerich, ozdobiony przez czołowych rzeźbiarzy XIV wieku, takich jak - Bonino da Campione czy Giovanni di Rigino; - Groby Scaligierich bedace jednymi z najbardziej wyrafinowanych grobowców we Włoszech. - prywatną kaplicę Scaligerich; - Castelvecchio - fortece Scaligerich, broniąca miasta od strony południowo - zachodniej. W rejonie Jeziora Garda polecam odwiedzenie uroczego, sredniowiecznego miasteczka Sirmione z otoczonym wodą rocca Scalgeri. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Padwa, Werona - info o kempingach IP: *.c.net.pl 31.01.05, 19:59 Dziękuję za wszystkie informacje, wszelkie praktyczne rady dotyczące zwiedzania Padwy i Werony, kempingów w ich okolicy, taniego zaopatrzenia w codzienne produkty mile widziane. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Padwa, Werona - info o kempingach 31.01.05, 22:57 Najtaniej bedzie w duzych suprmarketach - w Abano sa 2 w Padwie natomiast jest Centro Giotto i tam duzy spozywczy sklep.. dojedziesz autobusem spod dworca, numeru niestety nie pamietam bo sie ostatnio chyba zmieniły Po Padwie poruszaj sie na nogach, tak najwygodniej Do Abano i Montegrotto mozna dojechac autobusami A M T spod dworca w PAdwie (kup bilet,zaznaczajac ze to do Abano lub Montegrotto .. jest dorzszy bo podmiejski) albo pociagiem - ale nie kest to najwygodniejsze wyjscie bo trzeba kawałwek przejsc (zwłaszcza w Abano) Napisz co chciałbys wiedziec a pomozemy Odpowiedz Link Zgłoś
iblan Re: Padwa, Werona - info o kempingach 01.02.05, 11:24 my zawsze korzystamy z internetu, są niezłe strony - trochę to pracy, bo nie wszystkie strony mają to, czego akurat szkamy, ale w sumie nigdy się nie zawiedliśmy. Zawsze też zostają oczy, gdy w trakcie podróży postanowimy skorygować trasę. spróbuj poszperać na stronach: www.campeggi.com www.campeggi.it www.faita.it www.camping.it www.guidacampeggi.com campingi są w podziale na poszczególne regiony, więc łatwo idzie sprawdzanie, co jest w interesującej nas okolicy. Większość jest z dobrym opisem ( i kiedy sa czynne!)i z cenami, tylko nie wiem, czy luty to dla nich nie za wcześnie. Sami lepiej znamy camingi na południu, więc o pólnocy się nie wypowiadam. Odpowiedz Link Zgłoś