Gość: gonia IP: *.dsbratniak.pw.edu.pl 02.02.05, 21:21 czy ktos zna domowe sposoby na suszenie owocow (najbardziej zalezy mi na sliwkach ale inne tez mnie interesuja). jezeli tak to jak je potem przechowywac i jak dlugo. z gory dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kinamina Re: czy mozna samemu suszyc sliwki lub inne owoce IP: 83.168.125.* 02.02.05, 23:53 ja suszylam kiedysjablka, kroje je na cienkie plasterki i klade na metalowej tacy a potem tae na kaloryfer :) uwielbiam jesc taki susz... szczegolnie zimo... jak sie nudze w autobusie na dlugich trasach... tylko plasterki musza byc bardzo cienkie... jak z szatkownicy... albo obieraczka a sliwki to sa wedzone a nie suszone :) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: czy mozna samemu suszyc sliwki lub inne owoce 03.02.05, 00:00 Są suszarki do owoców i jarzyn. Niektórzy suszą w piekarniku. Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: czy mozna samemu suszyc sliwki lub inne owoce 03.02.05, 00:15 Suszyłam śliwki , jabłka , gruszki oraz cytryny i mandarynki / cytrusy do dekoracji świątecznych/ w specjalnej suszarce do suszenia owoców , grzybów i ziół . Od pażdziernika do tej pory przechowuję susz w szklanych słoikach i mają się tam bardzo dobrze . Jeżeli chcesz suszyć owoce w piekarniku , zalecane jest przelanie zwłaszcza śliwek wrzątkiem gdyz szybciej schną i lepiej zachowują barwę , po odsączeniu suszyć w piekarniku w pierwszym etapie / 3-4 h/ w temp.do 60 stopni , pozniej w temp.max 80 stopni . Suszone w ten sposob śliwki wiadomo ,że nie zastąpią wędzonych śliwek ze swoistym aromatem . Czy u Ciebie jest teraz urodzaj na śliwki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonia Re: czy mozna samemu suszyc sliwki lub inne owoce IP: *.ch.pw.edu.pl 03.02.05, 11:50 hehe jasne ze nie ma u mnie teraz urodzaju na sliwki, tak tylko chcialam spytac na przyszlosc. a tak przy okazji to nie wiedzialam ze sliwki sa wedzone. szkoda ze domowymi sposobami nie da sie samemu ich zrobic. dzieki za porady pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: czy mozna samemu suszyc sliwki lub inne owoce 03.02.05, 11:57 Mam suszarkę i suszę nie tylko owoce. Zadarzyło mi się i pomidory, jednak z tego wszystkiego śliwki suszy się najdłużej. Biorąc pod uwagę zużycie prądu przez dwie doby to taniej jest jednak kupić. Pozdrawiam. :-) Odpowiedz Link Zgłoś