Dodaj do ulubionych

czy mozna samemu suszyc sliwki lub inne owoce????

IP: *.dsbratniak.pw.edu.pl 02.02.05, 21:21
czy ktos zna domowe sposoby na suszenie owocow (najbardziej zalezy mi na
sliwkach ale inne tez mnie interesuja). jezeli tak to jak je potem
przechowywac i jak dlugo.
z gory dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: kinamina Re: czy mozna samemu suszyc sliwki lub inne owoce IP: 83.168.125.* 02.02.05, 23:53
      ja suszylam kiedysjablka, kroje je na cienkie plasterki i klade na metalowej
      tacy a potem tae na kaloryfer :)
      uwielbiam jesc taki susz... szczegolnie zimo... jak sie nudze w autobusie na
      dlugich trasach...
      tylko plasterki musza byc bardzo cienkie... jak z szatkownicy... albo obieraczka
      a sliwki to sa wedzone a nie suszone :)
    • ampolion Re: czy mozna samemu suszyc sliwki lub inne owoce 03.02.05, 00:00
      Są suszarki do owoców i jarzyn. Niektórzy suszą w piekarniku.
    • paprotka-gd Re: czy mozna samemu suszyc sliwki lub inne owoce 03.02.05, 00:15
      Suszyłam śliwki , jabłka , gruszki oraz cytryny i mandarynki / cytrusy do
      dekoracji świątecznych/ w specjalnej suszarce do suszenia owoców , grzybów i
      ziół . Od pażdziernika do tej pory przechowuję susz w szklanych słoikach i
      mają się tam bardzo dobrze .
      Jeżeli chcesz suszyć owoce w piekarniku , zalecane jest przelanie zwłaszcza
      śliwek wrzątkiem gdyz szybciej schną i lepiej zachowują barwę , po odsączeniu
      suszyć w piekarniku w pierwszym etapie / 3-4 h/ w temp.do 60 stopni , pozniej w
      temp.max 80 stopni .
      Suszone w ten sposob śliwki wiadomo ,że nie zastąpią wędzonych śliwek ze
      swoistym aromatem .
      Czy u Ciebie jest teraz urodzaj na śliwki ?
      • Gość: gonia Re: czy mozna samemu suszyc sliwki lub inne owoce IP: *.ch.pw.edu.pl 03.02.05, 11:50
        hehe jasne ze nie ma u mnie teraz urodzaju na sliwki, tak tylko chcialam spytac
        na przyszlosc. a tak przy okazji to nie wiedzialam ze sliwki sa wedzone. szkoda
        ze domowymi sposobami nie da sie samemu ich zrobic. dzieki za porady pozdrawiam
    • dispell Re: czy mozna samemu suszyc sliwki lub inne owoce 03.02.05, 11:57
      Mam suszarkę i suszę nie tylko owoce. Zadarzyło mi się i pomidory, jednak z
      tego wszystkiego śliwki suszy się najdłużej. Biorąc pod uwagę zużycie prądu
      przez dwie doby to taniej jest jednak kupić. Pozdrawiam. :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka