Dodaj do ulubionych

Kieres przeprasza osoby z "listy Wildsteina"

18.02.05, 10:09
powinien zrezygnowac...to sprawa uczciwosci
Obserwuj wątek
    • henio56 Niech przeprasza za siebie 18.02.05, 10:11
      bo to pod jego kierownictwem doszło do ujawnienia materiałów
      • zen16 Najlepszym przeproszeniem byłaby jego rezygnacja 18.02.05, 10:14
        a nie powoływanie sie na kolegium, które boi sie zmian w IPN.
        • m635 Przyspieszyć lustrację zamiast p... głupoty 18.02.05, 10:27
          • wyrywny Stanowisko polskich komunitarian w tej sprawie 18.02.05, 10:36
            W sprawie tzw "listy Wildsteina" warto przypomniec stanowisko polskich
            komunitaraian. Okazuje sie, ze mimo uplywy czasu, w dalszym ciagu jest aktualne!
            Nie wystarczy przeprosić niewinnych ludzi, trzeba jescze naprawić zło! Mało kto
            zdaje sobie sprawe, że p. Wildstein załatwił parę milionów głosów SLD. Jesli
            prawdą jest, że na jest 1,5 miliona teczek, a nie wiadomo czyje, a ludzi o
            podobnych nazwiskach jest dużo, to jak myslicie na kogo zwykli obywatele bedą
            głosować: na tych, którzy chca lustracji, ale tzw: cywilizowanej, czy też
            pobratymców ideowych p. Wildsteina.
            Zobacz: www.man.pl/~nowa

• davidmorst Re: NIECH PRZEPROSI za OSŁONĘ i UKRYWANIE AGENTÓW! 18.02.05, 11:42
              Kieres tak kieruje IPN, żeby opóźnić poznanie prawdy przez polskie społeczeństwo.
              Kieres ukrywa prawdę o agentach od 7 lat i przeciąga jak może tą ochronę,
              bo za 3 lata nastąpi przedawnienie komunistycznych przestępstw.
              Uchwała o IPN daje 10 lat od daty powstania IPN na zbadanie wszystkich tych
              spraw. Jeszcze trochę guzdrania Kieresa i nie będzie o czym mówić.
              I o to gościom chodzi.
              • blond_kasi też miałam wyciek! 18.02.05, 11:53
                też miałam wyciek. lustruję, ale nie pomaga. ma ktoś namiar na bronka?
                • marcin55 Re: też miałam wyciek! 18.02.05, 14:05
                  No cóż..
                  Cokolwiek konstruktywnego dzieje się w Pomrocznej,stoją za tym..Żydzi!
                  Urban,Wildstein..itd.
                  Co do listy Bronka-trzeba zachować dystans bo jest ona szczątkowa i nie jest
                  dosłownie tym czego niektórzy oczekują czyli-listą agentów ubecji.
                  W ogóle to bawi mnie ta cała wrzawa o teczki, to są takie igrzyska "na miarę
                  naszych możliwości" (tu przypomina mi się kultowa, prl-owska komedia "Miś").
                  Poza tym, jest to potwierdzenie smutnej tezy,że obecna polska nie ma nic do
                  zaproponowania,nic nowego, konstruktywnego, żadnych pozytywów..
                  Tylko Rydzyk,Jankowski,Giertych, Wrzodak..i dalsze
                  Niemal wszystko co ekscytuje lud i porusza masową wyobraźnię pochodzi z
                  przeszłości,niestety.
                  Nawet forum na "Gazecie"obrastać poczyna w cenzorskie piórka..Teraz,póki co,nie
                  jestem po prostu Lucyferosem, jak dawniej a doszedł mi przykry obowiązek
                  logowania się na forum.A ptfu! Poza tym uważaj na wycieki Kasiu-może zacząć
                  lustrować to jakiś krypto-endek!
              • czarson Re: NIECH PRZEPROSI za OSŁONĘ i UKRYWANIE AGENTÓW 18.02.05, 12:56
                Myślę, że chodi tu o kasę. Lista Wildssteina była miłym prezentem dla Kieresa.
                Od razu pojawiło się więcej pieniążków i można uzasadnić sens istnienia IPN,
                paru kumpli można zatrudnić. Jakby to wszystko zostało ujawnione np.jak w
                Czechach lub przypadkiem spłonęło to trudno byłoby uzasadnić wydatki dziesiątki
                milionów złotych na coś co nie przynosi żadnych korzyści.

Kto więc ma w tym interes?
              • rysiuz Re: NIECH PRZEPROSI za OSŁONĘ i UKRYWANIE AGENTÓW 18.02.05, 13:17
                Zapominasz ze do komunisci paralizuja prace IPN obcinajac srodki rok w rok.
        • zielony31 Re: Najlepszym przeproszeniem byłaby jego rezygna 18.02.05, 11:53
          nIECH NIE PRZEPRASZA TYLKO WYRZUCI TWÓRCĘ I OJCA CHRZESTNEGO LISTY.
          lISTA WINNA NOSIĆ NAZWĘ LISTA DOKTORA DUDKA.ANTEK Z BRONKIEM TWORZA NIEZŁĄ PARĘ.
          Przepraszać to on se może pisuardessę...
          Ciekawe że Końertych się odzywa bo wtedy on w majtkach chadzał a tatuś z
          Jaruzelem obradował
        • wilczysko1 Tu potrzebna jest lustracja majątkowa PO i PiSu 18.02.05, 20:57
          za Aferę Telegrafu
      • teczkowy_onanista Re: przeprasza kapusió? Za co? 18.02.05, 12:46
        Za co przeprasza tych wszystkich kapusiów i zdrajców z listy? Ich sie powinno napiętnować! Pokazać w internecie cała listę razem z adresami, niech wszyscy wiedzą że sąsiad był agentem SB! To jest próba wyciszenia sprawy, nie o to Bronek walczył!
      • feliks-50 Re: Niech przeprasza za siebie 18.02.05, 20:38
        czyżby urażony kapuś ???
        Bardzo dobrze się stało. Może wreszcie kanalie przestaną żyć spokojnie i w
        pełni zadowoleni ze swoich haniebnych czynów.
        Inne narody już dawno załatwiły sprawę kapusiów, tylko u nas kapusie nie chcą
        ujawnić tej haniebnej historii !
    • a-cha A kto przeprosi ofiary donosicieli... 18.02.05, 10:14
      które mieszkają w jednym bloku z dawnymi TW i podają im rękę nie wiedząc z kim
      mają do czynienia?
      Tylko dlatego, ze lobby złozone z dawnych TW blokuje w Polsce lustrację...
      • wicek.wacek Czy to ma sie odbyc kosztem niewinnych? 18.02.05, 12:23
    • terror Re: Kieres przeprasza osoby z "listy Wildsteina" 18.02.05, 10:14
      raczej Kieres i UW powinna przeprosić, za 16 lat ukrywania prawdy. Należy się
      nam prawda o tym kto donosił. Czego się tak panowie boicie - czemu lustracja
      jest dla was taka niewygodna?
    • szczurbiurowy Re: Kieres przeprasza osoby z "listy Wildsteina" 18.02.05, 10:18
      Kieres nie powinien rezygnowac, bo to nie jego wina, że lista znalazla sie
      Internecie. Jesli jest czyjas wina, to tych co rozkazali zbudowanie listy w
      taki sposób, a chyba tak kazała Rada Instytutu.
      Pewnym wyjściem byłoby autoryzowanie strony www.pokrzywdzeni.pl , na
      której osoby z tej listy moglyby publkować swoje zaswiadczenia o pokrzywdzeniu
      przez bezpiekę.
    • 9111951u Re: Kieres przeprasza osoby z "listy Wildsteina" 18.02.05, 10:19
      A czy niejaki Kieres już przeprosił, za to , że nie ściga esbekow, którzy
      łamali ówczesane prawo prlu, szykując : np.zbrodniczy zamach na życie Anny
      Walentynowicz?; fałszując dokumenty państwowe np na Bolka; napadając na księzy;
      szantażując np profesorów; stosując groźby karalne????; przecież na to
      przeznaczają swoje pieniądze wszyscy polscy podatnicy !!! co jeszscze za to nie
      przeprosił ?
      czyżby lista "groch z kapuchą" była tymi przeprosinami ?
    • battosai Re: Kieres przeprasza osoby z "listy Wildsteina" 18.02.05, 10:21
      Kieresa stać było na to, na co Wildsteina nigdy nie będzie. Taka jest różnica
      między człowiekiem porządnym a małym człowieczkiem.

Kieres jest PIERWSZĄ osobą, jaką pamiętam, która na forum publicznym PRZEPRASZA
      za cokolwiek ludzi poszkodowanych wskutek bezprawnych działań instytucji, nad
      którą sprawuje nadzór.

Skrucha i umiejętność wzięcia na siebie odpowiedzialności, choćby moralnej, to
      bardzo rzadka cecha wśród polskich osób publicznych.
      • 9111951u Re: Kieres przeprasza osoby z "listy Wildsteina" 18.02.05, 10:24
        Tak Kieres to "klasa" on nawet przepraszał za Polaków w Jedwabnem, przed
        uchyleniem prawomocnego wyroku sądowego z 1949 r.
        • battosai Re: Kieres przeprasza osoby z "listy Wildsteina" 18.02.05, 10:29
          Postaraj się czytać ze zrozumieniem i nie mieszaj do tego jakichś swoich
          antysemickich fobii.
          • 9111951u Re: Kieres przeprasza osoby z "listy Wildsteina" 18.02.05, 10:36
            To te przeprosiny to fobia antysemicka ?
            To nie ściganie przestępców a aparatu ubeckoesbeckiego to też fobia
            antysemicka?.
            Widac antysemita ze mnie !
        • wicek.wacek Re: Kieres przeprasza osoby z "listy Wildsteina" 18.02.05, 12:27
          9111951u napisała:

> Tak Kieres to "klasa" on nawet przepraszał za Polaków w Jedwabnem, przed
          > uchyleniem prawomocnego wyroku sądowego z 1949 r.
          Czy porownujesz mordercow z Jedwabnego z niewinnymi osobami z listy Wildsteina?
          • 9111951u Re: Kieres przeprasza osoby z "listy Wildsteina" 18.02.05, 14:16
            Niczego nie porównuję po za "klasą" niejakiego Kieresa
    • lippoman Zamiast przepraszać powinien opublikować nazwiska 18.02.05, 10:23
      osób pokrzywdzonych znajdujace sie na liscie. Czlowiek honoru podal by sie do
      dymisji po takiej kompromitacji
    • wicurpix Re: Kieres przeprasza osoby z "listy Wildsteina" 18.02.05, 10:24
      Kieres nie jest temu winny, że dureń w postaci Wildsteina chciał zabłysnąć.
      • 9111951u Re: Kieres przeprasza osoby z "listy Wildsteina" 18.02.05, 10:37
        wicurpix byłysnął durniem !
        • andrze_n Zmienic Kieresa, bo dupuscil do NIESPRAWIEDLIWOSCI 18.02.05, 10:40
          Ii to WIELKIEJ , he he
          • sabinka707 Dobrze, zmieniamy i co dalej? 18.02.05, 10:51
            Wszystkim tym, którzy chcą odwołania prof. Kieresa pragnę przypomnieć, że kiedy
            go powoływano na to stanowisko, długo trwały przepychanki, kto będzie właściwą
            osobą na to stanowisko. Nie zmienia się kapitana podczas burzy na oceanie, bo
            okręt może zatonąć. Kieres poda się do dymisji i co? Kogo powołają skłóceni
            politycy? Kieres miał odwagę publicznie wyznać skruchę - na to rzadko kiedy
            stać jakiegokolwiek polityka.
            • 9111951u Re: Dobrze, zmieniamy i co dalej? 18.02.05, 12:06
              Jak kto Kogo ? Ojca Rydzyka !
              On szybciutko zrobi porządek !
              • wicek.wacek Re: Dobrze, zmieniamy i co dalej? 18.02.05, 12:30
                9111951u napisała:

> Jak kto Kogo ? Ojca Rydzyka !
                > On szybciutko zrobi porządek !

Jeszcze lepiej paranoika Wyszkowskiego. Wczoraj w RM dal koncert swoich
                mozliwosci. A Rydzyka na specjalnego ambasadora do Moskwy, w ktorej Putin
                zaciera rece z radochy: niech sie Polaczki gryza!
                • 9111951u Re: Dobrze, zmieniamy i co dalej? 18.02.05, 12:39
                  Ja pisałem o Rydzyku
                  Co nie podoba ci się ta kandydatura, przecież wśród księzy było wielu TW i
                  ojciec Rydzyk jak znam życie szybciutko by ich rozliczył , czyż nie ?
          • doomsday W IPN rzadza TW 18.02.05, 10:52
            Kieres jest upaprany po szyje w ukladach z agentami .Mimo przepisu , ze nie
            wolno zatrudniac bylych TW w IPNach , jest ich tam co najmniej 20 procent i
            jest to tajemnica doskonale wszystkim znana . Wezmy chociazby taki Olsztyn ,
            gdzie prawa reka dyrektora jest byly agent ,ktory zlamal wielu ludziom w tym
            miescie zycie .O przyjeciu do pracy w IPNach decyduje glownie pochodzenie
            zydowskie , czy ktos byl TW , dla dyrektorow nie ma znaczenie ,a przynajmniej
            drugorzedne .Polacy sa mniejszoscia we wlasnym panstwie .
            • wicek.wacek Moze tak nazwiska, drogi Panie 18.02.05, 12:31
              doomsday napisał:

> Kieres jest upaprany po szyje w ukladach z agentami .Mimo przepisu , ze nie
              > wolno zatrudniac bylych TW w IPNach , jest ich tam co najmniej 20 procent i
              > jest to tajemnica doskonale wszystkim znana . Wezmy chociazby taki Olsztyn ,
              > gdzie prawa reka dyrektora jest byly agent ,ktory zlamal wielu ludziom w tym
              > miescie zycie .O przyjeciu do pracy w IPNach decyduje glownie pochodzenie
              > zydowskie , czy ktos byl TW , dla dyrektorow nie ma znaczenie ,a przynajmniej
              > drugorzedne .Polacy sa mniejszoscia we wlasnym panstwie .
              • andrze_n Re: Moze tak nazwiska...beda, beda, nie martw sie 18.02.05, 12:33
    • swift073 GW osiagnela zatem sukces w kampanii antylustrac.. 18.02.05, 11:02
      Jednym slowem - Gazeta Wyborcza osiagnela sukces w kampanii antylustracyjnej
      poprzez wywieranie nacisku na IPN i inspektora ds.ochrony danych
      osobowych.Prezez IPN musi teraz ze spuszczona glowa bic sie w piersi i kajac ku
      uciesze "towarzystwa" sprzeciwiajacego sie lustracji.
      Zapewne w jutrzejszym wydaniu GW umiesci ten news na pierwszej stronie i znow
      wspomni o "ubeckiej" liscie i "wycieku" czy "kradziezy" danych dokonanej
      przez "barbarzynce" Wildsteina.
      • wicek.wacek Zawsze mowilem: powiesic wszystkich z list 18.02.05, 12:32
        a niewinnych potem zrehabilitowac. Bedzie taniej
    • nowotka1 Re: Kieres przeprasza osoby z "listy Wildsteina" 18.02.05, 11:11
      NO co jest!? Już raz napisałem i nie ma mojego postu! Cenzura, czy co? Piszę
      więc ponownie: Qrde, NIE MA MNIE NA TEJ LIŚCIE! Dlaczego? Przecież robiłem
      wszystko, by tam być: kalaborowałem, donosiłem, współpracowałem, dawałem się
      łapać z bibułą w plecaku, wylali mnie ze studiów za marzec, wsadzili na 2 lata
      do woja, gdzie dałem się złapać jako amerykański szpieg. Są na tej liście
      wszyscy moi znajomi, nawet moja żona, a MNIE NIE MA! Mnie też należą się
      przeprosiny. Czuję się doprawdy zawiedziony. Ta lista, to jakś lipa!
    • geoekolog Dziwne że Kieres nie ustąpił 18.02.05, 11:23
      W przypadku każdej innej instytucji po wpadce takiego formatu lecą głowy, z
      najwyższą na czele. A tu cisza. Może IPN jest jakieś szczególne?
      Pan Kieres powinien choć zgłosić chęć odejścia. Podlegli mu ludzie pokpili, bo
      nie zostali przypilnowani. Pewnie i tak Kieres zostałby na stanowisku. A
      tymczasem budzi to we mnie niejasne odczucia, że niektórzy są w
      Polsce "równiejsi".
      Panie Kieres, w dobrym tonie (i chyba etycznie) byłoby poprosić o dymisję.
      Choćby tak pro forma...
      • 9111951u Re: Dziwne że Kieres nie ustąpił 18.02.05, 11:45
        Kto ci wmówił , ze to była wpadka, czy wpadką nazywasz, to, ze ktoś skopiował
        ogónie dostępny katalog z czytelni?, czy to , ze ten katalog zawiera "groch z
        kapuchą " ?
        Bo jak to pierwsze, to jesteś w błędzie, po prostu nie chciało ci się iść do
        czytelni IPNu
        A jak to drugie, to zgadzam się !
        • zen16 Wpadka jest to że ten katalog był ogólnie dostepny 18.02.05, 14:16
          9111951u napisała:

> Kto ci wmówił , ze to była wpadka, czy wpadką nazywasz, to, ze ktoś skopiował
          > ogónie dostępny katalog z czytelni?, czy to , ze ten katalog zawiera "groch z
          > kapuchą " ?
      • kataryna.kataryna Re: Dziwne że Kieres nie ustąpił 18.02.05, 12:02
        geoekolog napisał:

> W przypadku każdej innej instytucji po wpadce takiego formatu lecą głowy, z
        > najwyższą na czele.

Możesz podać konkretny przykład tych spadających głów?
        Czy w którejkolwiek z prokuratur z których wyciekły o wiele poważniejsze i
        tajne dokumenty poleciały głowy? Kiedy ostatnio poleciały głowy za to, że do
        mediów wyciekły jakieś informacje?
        • ayran Re: Dziwne że Kieres nie ustąpił 18.02.05, 12:57
          Leszek Miller się podał do dymisji. I Czarzasty niedawno zrezygnował.
    • aron2004 Kieres do dymisji, Pęczak na szefa IPN 18.02.05, 11:27
      Kieres do dymisji, Pęczak na szefa IPN. Wtedy będzie bezstronnie i po
      europejsku.
      • meerkat1 Przepraszam ze POMOGLEM Bronkowi zdemaskowac 18.02.05, 11:43
        szereg agentow KGB/FSB w RP.

Przepraszam zwlaszcza bylego premiera Jozefa Oleksy, ps. <Olin>, za to, ze
        uniemozliwilem mu zostanie PRZYSZYLYM premierem II RP, pozbawiajac tym samym
        extra zarobkow w organizacji namiestnika cara Putina w Priwislanskim Kraju-
        plka ALGANOWA.

Mea culpa, mea culpa, mea MAXIMA culpa!!! ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    • golcon ŻENUJĄCE WYSTĄPIENIEW SEJMIE ROKITY 18.02.05, 11:40
      Nie przypuszczałem, że kandydat na Premiera jest aż tak beznadziejny.
      Uwagi Pani Minister Kuleszy były celne i zgodne z ustawą. Dlaczegoż to IPN nie
      miałby się stosować do ustawy o ochronie danych osobowych?.
      Gdyby stosowano w IPN procedury zgodne z ustawą ODO, nie miałby Kieres kłopotów.
      A co na to Jaś Rokita?. Każe olewać prawo ustanowione między innymi przez
      posłów PO i jeszcze w sposób chamski ubliża Pani Minister. Czy nie można na tak
      wysokim forum w cywilizowany sposób przedstawić merytorycznych uwag swojej
      partii?. czy zaraz musi być ubliżanie, zastraszanie?.
      Czarno widzę przyszłość Polski, jeśli tacy ludzie jak Rokita i Kaczyński
      zaczną rządzić. Zupełnie głusi są na głosy rozsądku; nie można naprawiać
      krzywd drogą krzywdzenia innych. Zacietrzewienie i gorset ideologiczny tym
      ludziom rozum odbiera. Jasna cholera na kogo mam głosować?. To jest dylemat.
      • andrze_n Re: ŻENUJĄCE WYSTĄPIENIEW SEJMIE ROKITY 18.02.05, 11:45
        nie glosuj, polityka to "K"
      • p.smerf Re: ŻENUJĄCE WYSTĄPIENIEW SEJMIE ROKITY 18.02.05, 13:12
        > Nie przypuszczałem, że kandydat na Premiera jest aż tak beznadziejny.
        > Uwagi Pani Minister Kuleszy były celne i zgodne z ustawą. Dlaczegoż to IPN nie

Odniosłem to samo wrażenie. A przecież nie jest to jego pierwszy takie
        wystąpienie. Prawnik z zawodu, zasiadający w Sejmie od prawie 15 lat ciągle
        jeszcze nie wie, że to Sejm tworzy prawo a prokuratorzy czy Pani Kulesza tylko
        go stosują. Gdzie w ustawie na którą się Pani Minister powołała, jest napisane,
        że dotyczy ona tylko agnecji reklamowych? Od kiedy to minister ma prawo do
        własnej interpretacji przepisów uchwalonych przez Sejm?
        Jeśli w swojej dalszej działalności Pan - przyszły niewątpliwie - premier
        zamierza tak stosować prawo, to strach się bać.
      • bryt.bryt a co bys na to powiedzial? 18.02.05, 13:58
        Co bys powiedzial, gdyby ktos "ujawnil" spis mieszkancow Warszawy z
        zaznaczeniem, ze ci mieszkaja w Centrum, ci na Woli, inni na Zoliborzu itd. Czy
        to byloby zlamanie prawa w sferze danych osobowych? Bo wlasnie tego
        typu "zarzut" mozna postawic IPN'owi z prawnego(!) punktu widzenia.
        Co innego, gdyby wtedy mieszkancy np. Bialoleki zaczeli sie skarzyc, ze teraz
        juz wszyscy wiedza, ze oni mieszkaja na niezbyt atrakcyjnych peryferiach i w
        zwiazku z tym moze spasc na inich odium, co zniszczy ich morale, poczucie
        wlasnej godnosci, wartosci, naruszy powazanie u klientow buznesowych itp
        itd. ...
      • wj_2000 Re: ŻENUJĄCE WYSTĄPIENIEW SEJMIE ROKITY 18.02.05, 17:03
        golcon napisał:
        > Jasna cholera na kogo mam głosować?. To jest dylemat.

To takie proste! Na SLD.
    • jack20 Re: Kieres przeprasza osoby z "listy Wildsteina" 18.02.05, 12:00
      Przeproszenie ze strony szefa za produkowane pod jego nadzorem "knoty" to
      troche za malo.
      • andrze_n Kieres - lizac buty dominie w ramach przeprosin 18.02.05, 12:28
        no juz, he he
        • andrze_n domina = Wyborcza , he he 18.02.05, 14:26
    • rafalglogowski To "przepraszam" jest spoznione i niewystarczajace 18.02.05, 12:33

Jestem juz pelen podziwu, ale i zazenowania sposobem
      jakim profesor Leon Kieres usiluje utrzymac sie na stanowisku.

To "przepraszam" padlo stanowczo z pozno
      i przede wszystkim brzmi jak frazes.
      Dla ludzi naprawdé poszkodowanych nie oznacza niczego.

Jesli dokumenty z IPNu majá byc przejmowane w taki sposb,
      jak udalo sié to Wildsteinowi ( dziennikarz zobil dobra roboté)
      to traci sens istnienie IPNu. Nie potrzebna praca badawcza wielu sawietnych
      historyków tam pracujacych. Nie potrzebana ich interpretacja.
      Do skatalogowania danych mozna stworzyc
      dziesiecioosobowy zespol potem opublikowac w internecie cala listé nazwisk
      znalezionych w archiwach dawnego MSW i sluzb pokrewnych,
      i po sprawie.

Wtedy zapewne obok siebie znajdziemy takie nazwiska
      jak Wyszynski, Gwiazda, Bujak i Berman, Radkiewicz, Różański.

Jesli chcemy takiej lustracji, jest ona rzeczywiscie w zasiégu
      réki kazdego interanuty.

W innym przypadku prezes Kieres pownien ustápic bo to jest
      za duza "wpadka" i jego dalsze urzedowanie bedzie rzucac cien
      na wiarygodnosc calej instytucji.

Insytucji waznej i potrzebnej.
      Instytucji w której, jeszcze raz powtórzé,
      udalo sié stworzyc dobry, wiarygodny zepol historyków,
      którym (wierze w to) profesjonalnie bédá klasyfikowac
      i interpretowac te mitycze juz teczki.

...ale nie pod przewodnictwem Kieresa.

Wierzác w najlepsze intencje i nie zakladajac,
      ze o sprawie Wildsteina zadecydowano wlasnie w IPNie,
      zakladajac jednak dobra wolé i prawdziwosc wyjscanien prezesa,
      to za czasów jego urzédowania pierdulstwo siégnelo szczytów.

Za taká niefrasobliwosc ludzie powazni sami skladjá stanowiska.

Rafal Glogowski

• bryt.bryt Re: To "przepraszam" jest spoznione i niewystarcz 18.02.05, 14:49
        rafalglogowski napisał:

> To "przepraszam" padlo stanowczo z pozno
        > i przede wszystkim brzmi jak frazes.
        > Dla ludzi naprawdé poszkodowanych nie oznacza niczego.

Dla jakich ludzi? Kim sa ci poszkodowani? Jakis konkret bym prosil.
        • r.glogowski Re: To "przepraszam" jest spoznione i niewystarcz 18.02.05, 17:04

Ci którzy w odróznieniu od Jadwigi Staniszkisz nie majá znajomych w IPNie
          i nie mogá oczyscici sie na wizji, u Jacka Zakowskiego.
          Jest mnostwo takich osob.
          • niezapowiedziany Re: To "przepraszam" jest spoznione i niewystarcz 18.02.05, 18:04
            nie ma takich osob. taki sam konkret jak i twoj.
            • r.glogowski Re: To "przepraszam" jest spoznione i niewystarcz 18.02.05, 22:43
              pseudonimy zmieniasz jakbys wstydziel sie tego co piszesz Mój Drogi Rozmówco
              i chocby to nas rózni. Jak mam z tobádyskutowac,
              skoro zaraz wywiniesz kota ogonem i powiesz, ze to nie Ty napisales.

Na tej liscie jest przynajmnjej kilka nazwisk ludzi których znam.
              Nie mogá sprawy przedstawic publicznie jak zrobila to Staniszkis
              u Zakowskiego. Podejrzewam, jednak ze coby nie napisac pozostaniesz przy swoim,
              bo pewnie tylko o to chodzi.

Z powazniem, ale nie bede juz Ci odpowiadal.

rg

niezapowiedziany napisał:

> nie ma takich osob. taki sam konkret jak i twoj.
              • niezapowiedziany Re: To "przepraszam" jest spoznione i niewystarcz 18.02.05, 23:53
                pseudonimy zmieniasz jakbys wstydziel sie tego co piszesz Mój Drogi Rozmówco
                > i chocby to nas rózni.

po pierwsze nie zmieniam. a logowanie jest tego gwarantem, ze jestem zawsze ta
                sama osoba. to ze ty zdecydowales sie pisac pelnym imieniem i nazwiskiem, nie
                uprawnia cie do stawiania siebie wyzej ode mnie. uzycie jakiegos imienia i
                nazwiska nie znaczy, ze sa one prawdziwe - wiarygodnosc i identyfikacja taka
                sama jak przy moim nicku, bo osoba o takim imieniu i nazwisku nie musi byc
                toba - to samo dotyczy listy. na tej podstawie nie mozna mowic o konkretnej
                osobie, ktora sie widzi na oczy. Gdybym napisal Pawel Dobrowolski bylbys juz
                usatysfakcjonowany (za szybko wyciagasz wnioski).

Na tej liscie jest przynajmnjej kilka nazwisk ludzi których znam.
                > Nie mogá sprawy przedstawic publicznie jak zrobila to Staniszkis
                > u Zakowskiego.

Podobnie jest w moim przypadku. Ba sa to imiona i nazwiska takie same jak maja
                osoby z mojej rodziny. I jest prawdopodobne (ale nie pewne), ze to o nie
                chodzi. Ale 1) nie mam pewnosci, 2) nie wiadomo w jakim charakterze kto
                wystepuje, 3) posiadanie teczki w IPN nie wymaga przedstawiania sprawy
                publicznie (to nie wstyd ani hanba).

W zwiazku z tym nalezy wspolczuc tym twoim znajomym, ze uwazaja ze to jakis
                dyshonor. Jesli wiedza co robily i wiedza ze byly uczciwe wobec kolegow i
                kolezanek, powinny byc wrecz dumne, ze ich praca byla znaczaca w srodowisku
                opozycji. Perfidnie i zle moga czuc sie jedynie ci ktorzy kablowali. I bardzo
                dobrze.
                Poza tym wyciaganie ocen na podstawie tego wykazu ze wzgledu na punkty 1-3
                swiadczy tez o doglebnym idiotyzmie osoby, ktora to robi. Opiniami idiotow i
                zawistnikow nie nalezy sie przejmowac. Im nie sa potrzebne zadne listy, a swoje
                wiedza, bo Pani Gienia powiedziala tak w warzywniaku, a Pan Jozio wie z dobrych
                zrodel (wiesz, swego czasu krazyla lista osob publicznych w Polsce o zydowskim
                pochodzeniu. abstrahujac, ze to nie jest dyskwalifikujace, a tu mialo byc ujma,
                uwierzylys na tej podstawie ze ci ludzie to Zydzi? a czesc z nich jest. i co to
                zmienia). I tyle tytulem komentarza do zamieszania wokol czegos co nie powinno
                zadnego poruszenia wywolac. A dlaczego wywolalo latwo sie domyslic.
                Nigdy nie mowie nigdy, wiec nie powiem, ze "juz nie bede Ci odpowiadal".
    • pisaczek Re: Kieres przeprasza osoby z "listy Wildsteina" 18.02.05, 12:55
      Wildstein nie tylko ujawnil liste, ale tez fakt, ze ten caly IPN tak naprawde to wielkie nieporozumienie.
      Ile jest jeszcze w Polsce takich "Instytucji"?
      • andrze_n tak, IPN to nieporozumienie bo zanadto kombinuja 18.02.05, 13:05
        powinni lepiej sie skupic na pracy, a nie robieniu szumu i propagandy, he he.
    • michal00 Morze zbednych slow 18.02.05, 12:58
      Na TVP3 wlasnie leci sejmowa debata na temat IPN. Sala prawie pusta. Posel
      Klopotek z PSL obficie cytuje Ksiege Rodzaju, posel Lepper wzywa do lustracji,
      poslanka Synyszyn (tak to sie pisze?) gromi prof. Staniszkis. Nie slychac za
      to, co szanowni poslowie zamierzaja ZROBIC. Kiedy zostanie znowelizowana ustawa
      o IPN?

O! Wlasnie jakas poslanka z krzyzem na szyi recytuje Milosza "ktory
      skrzywdziles czlowieka prostego". Chyba pozazdroscila Klopotkowi.
    • as31 Cel prowokatora Widsteina:kompromotacja IPN i ucz 18.02.05, 13:00
      ciwego człowieka Kieresa: za łagodny, niepotrzebnie przejmuje się prawem, (wg.
      Bronka i koleżków), trza go wymienić na takiego, co będzie tak tańczył, jak mu
      Bronki i Dudki zagrają
      • marcin55 Re: Cel prowokatora Widsteina:kompromotacja IPN i 18.02.05, 14:17
        as31 napisał:

> ciwego człowieka Kieresa: za łagodny, niepotrzebnie przejmuje się prawem,
        (wg.
        > Bronka i koleżków), trza go wymienić na takiego, co będzie tak tańczył, jak
        mu
        > Bronki i Dudki zagrają

A co tutaj pozostało jeszcze do kompromitowania?
        Instytut Pamięci Narodowej..przecież już sama nazwa tego tworu brzmi pokracznie
        a zarazem trafnie oddaje jego charakter!
        Wymiar sprawiedliwości,Sejm, Senat, Konstytucja (poprzez olewanie jej przez
        władzę ustawodawczą),kler kat.,komisje sejmowe.. zostały już dawno
        skompromitowane,to szkodzi skompromitować IPN?
        Odpowiem:nic nie szkodzi!
        I paradoksalnie-ta kompromitacja może mieć pozytywne skutki-zdemaskuje bowiem
        posadkownie dla prawicowych klakierów! Poza tym-kiedy wreszcie polacy przestaną
        zajmować się głównie przeszłością?
        Mnie np. gó.. obchodzi,czy mój sąsiad to kapuś czy nie.Natomiast gdyby jego
        pies szczał mi pod drzwiami, wówczas nie lubiłbym go.
        Tak więc-problemem jest to,że nikt w Pomrocznej nie przejmuje się prawem i nie
        myśli o przyszłości..
    • rysiuz Re: Kieres przeprasza osoby z "listy Wildsteina" 18.02.05, 13:15
      To nie pierwszy raz kiedy lobby proubeckie wykorzystuje utawe o ochronie danych
      osobowych uniemozlwienia poznania nazwisk agentów. Robią wszystko aby
      wspołtowarzysze Maleszki mogli chodzić w glorii niezasłuzonej chwały.
      Obrzydliwe.
    • anda_black_widow Re: Kieres przeprasza osoby z "listy Wildsteina" 18.02.05, 13:28
      Jak dla mnie to za całe zamieszanie, za wytworzenie wrażenia, że ta lista to
      lista agentów, odpowiedzialna jest TYLKO I WYŁĄCZNIE Gazeta Wyborcza. Chyba
      redaktorzy zdają sobie sprawę z wpływu jaki mają na wielu czytelników, stąd
      prosty wniosek, że nazywając jawny spis inwentarzowy wyniesiony przez jednego z
      uprawnionych do jego oglądania i przekazany innym potencjalnie uprawnionym
      "listą ubecką" spowodują taki efekt (gdybym był zwolennikiem teorii spiskowych
      to bym powiedział, że było to działanie celowe obliczone właśnie na stworzenie
      wrażenia, że lustracja uderzy w niewinne osoby). Ani Kieres ani Wildstein nie
      mają za co przepraszać.

Wstydź się GW!
      • andrze_n Re: Kieres przeprasza osoby z "listy Wildsteina" 18.02.05, 13:58
        obie strony dobrze o tym wiedza, wszystko rozgrywa sie w sferze walki medialnej
        w ktorej "narzedzia/ bron do walki" nie jest rozdzielona symetrycznie. Jedni
        posiadaja bron wyzszej jakosci, ale wymagajaca zbyt subtelnych warunkow
        psychologicznych do zadzialania (mowie o textach GW, ktore juz nie przekonuja),
        a drudzy maja tylko dzidy i wlasne dlonie, ba nawet brak im "bębnów"
        zagrzewajacych do boju (mysle o "pospolitym ruszeniu" wyborcow, bo
        osrodka "koordynujacego" nie ma).

I zdarza sie co pewien czas, ze to tlum ma racje. Poprostu co pewien czas, nie
        ma innego wyboru jak "posluzyc sie" tlumem, gdy jest to mniejsze zlo. Czy teraz
        przyszla ta chwila - ocena moja - ze TAK. Elity nalezy wymienic, swiadomosc
        ogolu chyba na to juz pozwala.
    • bryt.bryt za co przeprasza Kieres, czego chce pani Kulesza? 18.02.05, 13:46
      Kieres przeprasza za to, ze sie nic nie stalo. Tak twierdzil, ciekawe skad ta
      zmiana w jego stanowisku? Chyba przeprasza za Gazete, ale szkoda, ze tego nie
      nadmienil.
      Pani od danych osobowych twierdzi, ze naruszono prawo, chociaz zadnych danych
      osobowych nie ujawniono w sposob, ktory moze kogos narazic na niezawiniona
      szkode. Chyba ze za szkode uznamy to, co zrobila Gazeta, czyli histerie przez
      nia wywolana.
      Co wiecej - pani od danych osobowych zna pewnego pana z IPN, z ktorym nosza to
      samo nazwisko, bo sa malzenstwem, a ten pan jest wiceprezesem IPN ... Chyba w
      ich pozyciu sa klopoty, skoro tak malo wiedza wzajemnie o swojej pracy. Tym
      bardziej, ze ich obowiazki zawodowe sie jakos tam zazebiaja.
      • ayran Re: za co przeprasza Kieres, czego chce pani Kule 18.02.05, 14:14
        „Według Kieresa, ustawa o IPN jest lex specialis [nadrzędna - red] wobec ustawy
        o ochronie danych osobowych, co odnosi się m.in. do obowiązku rejestracji
        zbiorów danych.”

Natomiast zapewne według pani Kleszy, to „jej” ustawa jest nadrzędna wobec
        ustawy o IPN (i wielu innych ustaw z Konstytucją R.P. na czele).
    • obywatelgkar Najglupsza gnida w Polsce! 18.02.05, 14:13
    • seawolfie Re: Kieres przeprasza osoby z "listy Wildsteina" 18.02.05, 14:19
      Czy ktos moglby podac przyklad jakiegos "skrzywdzonego" i "zaszczutego",
      zamiast klepac bezmyślnie frazesy z Wyborczej? Tylko proszę nie przytaczać żony
      Urbana, błagam, bo mam zajady!

Jesli ktos ma za co przepraszac, to ci, którzy zrobili ze spisu treści "liste
      ubecką" i rozpętali histerię.
      Co do dyskusji, to pięknie mówił Olszewski. Historia pokazała, że miał rację.
      Ci, którzy wtedy zhańbili sie utrąceniem lustracji, dziś dostali w łeb, jak
      bumerangiem.
      • bryt.bryt ja nie znam "skrzywdzonych" 18.02.05, 14:32
        Ja nie moge podac, bo nie znam zadnego i nie slyszalem nawet, zeby ktokolwiek
        znajomy lub z rodziny sie zalil. Powiem wiecej - sprawa listy Wildsteina w
        zasadzie nie jest poruszana w rozmowach.
        Kilka dni temy w GW ktos napisal cos takiego, ze kazdy dorosly Polak odbiera
        dziennie kilka telefonow z pytaniami dotyczacymi listy, agentow (jakos tak).
        Ciekawe skad autor wzial te bzdury?
    • moryc_gold Re: Kieres przeprasza osoby z "listy Wildsteina" 18.02.05, 15:40
      Szkoda ze gazeta niedali zdjecia płaczącego :D Kieresa :D wtedy moze by przeprosiny były prostsze

Swoja droga jak ktos byl TW to dawno wszyscy powinni o tym wiedziec ilu ludzi by wier... dostalo od
      sasiadow :D oj bylo by na co popatrzec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka