Dodaj do ulubionych

do przedszkole2 - zwolnienia w Warszawie

03.05.05, 12:38
Proszę mi powiedzieć co dzieje się w Warszawie. Pan prezydent Kaczyński
likwiduje etaty pedagogów specjalnych (i nie tylko te) w przedszkolach
integracyjnych. Jak te przedszkola mają funkcjonować, czy jedna nauczycielka
poradzi sobie z grupą, w której jest 5 niepełnosprawnych dzieci. W moim
przedszkolu mają zwolnić też rehabilitanta i logopedę, którzy na codzień
pracowali z dziećmi. Co ma na celu taka polityka i czy nie prowadzi do
likwidacji przedszkoli integracyjnych? Co mają począć rodzice dzieci
niepełnosprawnych? Czy jest to zgodne z polityką prorodzinną?

A może ktoś również napisze jak wygląda to w innych miastach?

Proszę o odpowiedź
Ania, przerażona mama Frania i Ewy
Obserwuj wątek
    • ewkan Re: do kwiryna - zwolnienia w Warszawie 03.05.05, 16:34

pan Kaczyński a dokładniej Biuro Edukacji co roku obcinają etaty w
      przedszkolach. W ciągu ostatnich 2 lat wprowadzając w życie wytyczne do
      organizacji pracy przedszkoli zlikwidowali: 0,75 etatu w kuchni - chociaż w maju
      2004r. weszły w życie bardzo zaostrzone przepisy sanitarne a do przedszkoli
      chodzi coraz więcej dzieci będących na różnego rodzaju dietach. W chwili obecnej
      według Biura Edukacji w kuchni wystarczy 2,25 etatu w przedszkolu, w którym 100
      dzieci je śniadania, obiady i podwieczorki.Zlikwidowano 0,5 etatu szatniarki lub
      dozorcy a przecież czas pracy przedszkoli ma być (na życzenie rodziców) coraz
      dłuższy a dzieci powinny być przyprowadzane w godzinach wygodnych dla rodziców
      ((((patrz:warszawianka - super przedszkole). Natomiast jeśli przedszkole ma
      monitoring to dyrektor może zatrudnić nawet 0,5 etatu sekretarki w tych
      przedszkolach gdzie nie ma monitoringu dyrektor będzie miał karę - nie ma
      sekretarki - tylko, że monitoring nie odśnieży, nie nakarmi przedszkolnych
      zwierząt nie podleje kwiatów przez weekend. W tym roku ktoś kto zupełnie nie ma
      pojęcia jak wygląda praca w przedszkolach (grupach)integracyjnych całkowicie
      przekreślił dorobek pracy specjalistycznej tych przedszkoli, wziął wskaźniki z
      sufitu i tak jak napisałaś Kwiryno - w imię "dobrej organizacji", bezpiecznych
      warunków pobytu dzieci w przedszkolach" a przede wszystkim oszczędzenia paru
      złotych (pracownicy pedagogiczni i niepedagogiczni placówek oświatowych są
      bardzo źle wynagradzani) poobcinał etaty. Trzeba zaoszczędzić pieniądze dla
      pracowników ratusza na wysokie coroczne nagrody. A dzieci, ich rozwój, pobyt w
      przedszkolu w bezpiecznych warunkach to frazesy, którymi pracownicy Pana
      Kaczyńskiego z Biura Edukacji od dawna wycierają sobie gęby zrzucając cała
      odpowiedzialność na dyrektorów przedszkoli.Proszę poczytać odpowiedzi Biura
      Edukacji na wnioski wynikajace z ankiety Super Przedszkole i ile tam troski o
      dzieci i rodziców - ale po co w przedszkolach specjaliści?, po co szatniarka?,
      po co kucharki?
      • emka13 Re: do kwiryna - zwolnienia w Warszawie 03.05.05, 17:09
        Pracuje w przedszkolu w w-wie. To co napisała "ewkan" to świeta prawda. Dodam
        jeszcze,że zabrali nam (zwykłe przedszkole) psychologów, którzy opiekowali sie
        dziecmi (jeden psych. na 3 przedszkola= 300dzieci) i zatrudnia ich teraz
        poradnia pedagogiczno - psychologiczna. Choc sa oddelegowani do pracy w
        przedszkolu ich zakres obowiazków tak sie zmienił, że własciwie na konkretna
        pracę z dziecmi i współpracę z nauczycielkami przedszkolnmymi w wychowaniu,
        rozwoju, wspólnej pomocy dziecku nie maja czasu (zajmuja sie głównie
        diagnozowaniem 6-latków, z którą to diagnozą rodzic własciwie nie ma co zrobić,
        bo terminy do specjalistów długie, godziny przyjeć na rózbne terapie poranne i
        nie w przedszkolu ale w poradni).
    • kerstink Re: do przedszkole2 - zwolnienia w Warszawie 04.05.05, 07:35
      Przeraza mnie to co piszecie. Ostatecznie znowu wyjdzie na to, ze albo lepiej
      nie miec dzieci, albo kobieta/rodzic/ nie powinna pracowac zawodowo i zajac sie
      potomstwem. Przeciez na przedszkolu sie nie konczy, obawiam sie, ze w szkolach
      nie jest inaczej.
      K.
    • dosiamamafilipa Re: do przedszkole2 - zwolnienia w Warszawie 04.05.05, 08:20
      no niestety w szkolach integracyjnych jest podobnie, wiem bo moj maz jest w
      jednej z nich rehabilitantem, no i niestety na przyszly rok juz nie bedzie mila
      etatu, coz taka polityka sad
      pzdr.
      dorota
    • marjon2 Re: do przedszkole2 - zwolnienia w Warszawie 04.05.05, 21:26
      Ja również pracuję w przedszkolu integracyjnym w Warszawie. Jestem pedagogiem
      specjalnym. Na razie jeszcze pracuję i w przyszłym roku także (tak mi się
      przynajmniej wydaje). Niestety panie pracujące jako pomoce do grup dostały juz
      wypowiedzenie a lgopeda, rehabilitant i psycholog próbuja "walczyć"...(walka z
      wiatrakami). Nie wyobrażam sobie pracy w mojej grupie w przyszłym roku bez tej
      osoby. Najgorsze że nikt z tych mądrali nie pomyśli w tym wszystkim o
      dzieciach. To one na tym najwięcej stracą. I dlaczego tak ma być sad((
      • emka13 Re: do przedszkole2 - zwolnienia w Warszawie 05.05.05, 22:18
        W moim przedszkolu dyrektorka złozyła odwołanie od tych opisywanych tu wyzej
        decyzji i zarzadzeń Biura Edukacji w sprawie organizacji pracy w przedszkolach
        na nastepny rok szkolny.
        Chodziło miedzy innymi o utrzymanie 1/2 etatu szatniarki, która wydaje dzieci,
        sprawdza kto odbiera, pomaga dzieciom w ubieraniu i rozbietraniu, szukaniu
        zagubionych ciuchów, zabawek, wita dzieci i rodziców, w ciagu dnia zamyka (na
        klucz) i otwiera drzwi za KAZDYM wchodzacym do przedszkola, poza tym ma jeszcze
        obowiazki zwiazane ze sprzataniem. Jednym słowem osoba niezbedna do sprawnej
        organizacji a przede wszystkim do zapewnienia bezpieczeństwa dzieciom!!! I co?
        I nic - cały opis na nic sie zdał i szatniarki miec nie bedziemy, bo nie ma na
        to pieniedzy. Jedna , krótka decyzja "góry"!
        • marjon2 Re: do przedszkole2 - zwolnienia w Warszawie 10.05.05, 20:54
          Tak poza tym dowiedziałam sie ostatnio, że w szkołach jest to samo. W gimnazjum
          na przykład zwolnione zostały panie woźne. Pozostały jedynie 2 na całą szkołę.
          Bowiem nie ważna jest powierzchnia jaką mają sprzątnąć tylko liczba dzieci
          (ciekawe co ma piernik do wiatraka). Nikt się "na górze" nie zastanowił, że
          panie nie są w stanie sprzątnąć takiej powierzchni we dwie. I co teraz będzie
          brudno...a potem problemy z sanepidem??
          • kerstink Re: do przedszkole2 - zwolnienia w Warszawie 11.05.05, 07:48
            Nie, rodzice beda sprzatac ... ale dzieci moglyby troche sprzatac, tak calkiem
            powaznie.
            K.
    • przedszkole2 Re: do przedszkole2 - zwolnienia w Warszawie 08.05.05, 17:42
      Niestety. Moję placówkę też dopadły cięcia etatów. Nie jestem z tego
      zadowolona. Biuro Edukacji m.st. W-wa ustaliło kryteria zatrudnienia na
      przyszły rok i dyskusji nie ma. Może jedynie ubolewać, bo nas nikt nie pyta o
      zdanie. Wiem, pocztą pantoflową, że w grupach integracyjnych może będa
      dodatkowe pomoce nauczycieli - etat obsługi. Cięcia etatów kuchennych też są
      smieszne, bo czasami 5 dzieci więcej decyduje o 1 etecie. A jak widać na forum
      i nie tylko, oczekiwania rodziców sa coraz większe. Etatów sztniarek wcale nie
      przewidziano, a jak stanie się cos w przedszkolu prze odbieraniu dzieci, to kto
      odpowiada? Bardzo ciężko jest wszystko dobrze zarganizować. Co mogą zrobić
      rodzice dzieci niepełnosprawnych? Są jeszcze instytucje typu rzecznik praw
      dziecka, czy instytucje dotyczące integracji. Tak naprawdę to po godzinie 13,
      wprzedszkolu, w grupie integracyjnej będzie tylko naczycielka z 20 dzieci i w
      tym z 5 niepełnosprawnych. Nikt nie może Pani zmusić do przepisania dziecka na
      5 godzin ale jak nauczycielko podoła. To też zależy jakiego typu
      niepelnosprawności mają dzieci. Biuro Edukacji najwyraźniej pojmuje, że pedagog
      wspierający potrzebny jest przy realizacji podstawy programowej i tyle.
      Zachęcam do pisania wyżej.
    • bebe3 Re: do przedszkole2 - zwolnienia w Warszawie 09.05.05, 19:07
      PIS z panem Kaczyńskim praktycznie już rozpoczął kampanię wyborczą. W TV oglądałam
      spoty reklamowe za duże pieniądze pełne frazesów.
      Ale gładkie , kolorowe reklamówki to jedno, a jak piszecie życie drugie.
      Na jesieni wybory.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka