lis_ka 25.06.05, 18:32 kupiłam wczoraj śmietanę Mlekowity UHT 30% z zamiarem zrobienia z niej tortu śmietanowego. Podczas ubijania zrobiły się kluchy, chociaż bitą śmietane robiłam dziesiątki razy. Możecie mi podac swoich śmietanowych faworytów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jswm Re: Śmietana do ubijania - jakiej firmy najlepsza 25.06.05, 18:36 ja przede wszystkim unikam wszystkiego co UHT. śmietanę kupuję Piątnicy, w woreczku (500ml) lub kubku (400ml). Poluję na jak najświeższą, np. w Auchan dostawa we wtorki i czwartki. Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Re: Śmietana do ubijania - jakiej firmy najlepsza 25.06.05, 18:52 Łowicka - 36% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Śmietana do ubijania - jakiej firmy najlepsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 19:55 Krasnystaw, w kubeczku 250ml. Nie uhata. Oraz z malych lokalnych mleczarni. Nie lubie z kartonika. Odpowiedz Link Zgłoś
kakui Re: Śmietana do ubijania - jakiej firmy najlepsza 25.06.05, 20:09 smietana Jana - w kubeczkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Śmietana do ubijania - jakiej firmy najlepsza IP: *.lubin.dialog.net.pl 26.06.05, 21:19 TYLKO Łowicka 36 % jest super!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasinekg Re: Śmietana do ubijania - jakiej firmy najlepsza IP: *.crowley.pl 26.06.05, 22:13 Zdecydowanie nie UHT , ja robię z Piątnicy Odpowiedz Link Zgłoś
iwu Re: Śmietana do ubijania - jakiej firmy najlepsza 26.06.05, 22:34 Ja też tylko z Piątnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Piątnica, 36% 26.06.05, 22:42 only! jak zresztą większość produktów tej zacnej firmy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JP Re: Piątnica, 36% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 23:29 UHT to oczywiście unikać a pątnica? troszkę zniewa jej skład zagęstnik i substancja a po co? Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt mhmm, 26.06.05, 23:45 wiadomo, zagęstniki-->utrwalacze-->konserwanty itd. wiem, wiem - najlepsza uczciwa wiejska śmietana (ale nie mam - rzadko w każdym razie - dostępu do takowej..) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniel piatnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 01:46 polecam łowicza, ale 36 % piątnica, mimo że tak polecana na forum, nie gości w mojej lodówce, właśnie ze względu na skład (chemia moi drodzy, a po co) Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt ok, następnym 27.06.05, 09:46 razem skorzystam z rady ;) skoro tyle tu pochlebnych o niej opinii, to czemu nie?.. Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: piatnica 27.06.05, 09:52 teraz mam w domu tylko 22% z piątnicy - napisane na niej nie zawiera stabilizatorów i konserwantów. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudia1973 Re: piatnica 27.06.05, 10:31 smietana z e złotowa w woreczku , trzyma norme od lat cudna i bez chemiczaków dziwnych Odpowiedz Link Zgłoś
aquarius1980 Re: piatnica 27.06.05, 11:47 bo chyba tylko 22% i 12% nie zawierają stabilizatorów niestety moja ulubiona 18% piątnica ma je dodane:/ ale potwierdzam że 36% jak najbardziej nadaje się na krem ostatnio trafiłam na taką która łudząco przypominała serek mascarpone w konsystencji i smaku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwert Re: piatnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 01:22 najlepsza jest ram fix w butelce plastikowej do ubijania w trzy minuty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JP Re: mhmm, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 15:48 taką śmietanę da się kupić w NRFie i we Francji i na Litwie gorsza nasza kultura mleczarska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dewa Re: Piątnica, 36% IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.05, 11:57 a jak ubić tą śmietanę na puszek, skoro można ją nożem kroić?- robiłam już kilka podejść i każde z marnym skutkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: Śmietana do ubijania - jakiej firmy najlepsza IP: *.mos.gov.pl 27.06.05, 12:16 Jak wynika z mojego doświadczenia wszelkie śmietanki w kartonowych opakowaniach odpadają. Nawet ta, która do pewnego czasu była całkiem dobra do deserów – w wysokich, prostokątnych, biało-niebieskich pudełeczkach z czerwonymi napisami, o zawartości 375 ml – nie pamiętam producenta, bo już od dawna jej nie kupuję. Zdecydowanie najsmaczniejsza jest śmietanka sprzedawana w starodawnych szklanych butelkach – w takich jak dawniej sklepy codziennie dostarczały mleko pod drzwi klienta – tylko, że butelka na mleko miała pojemność 1 litra, a śmietanka jest w półlitrowych. Kupuję ją w budach na bazarku ZA Halą Mirowską, idąc po jej lewej stronie [tzn.Pl.Mirowski od strony Elektoralnej]. I nie żal mi czasu straconego na dojazd, specjalnie tylko po tę śmietankę. Nie powiem, że jest niezawodna, bo czasem potrafi zrobić niespodziankę – mnie się zdarzyło to parę razy w lato - i nie chciała się ubić. Ale myślę, że to nie jest wina producenta, lecz dystrybutorów. Kupując trzeba zwracać uwagę na jej świeżość > nie pamiętam na 100%, ale powinna to być data produkcji < jest wyciskana w miękkim aluminiowym „kapslu”. I uwaga: czasem ta data jest nieczytelna > chyba fałszują ją sprzedawcy [tak mi się właśnie trafiło, gdy nie zwróciłam na to uwagi]. Ale nawet, jak nie nadaje się do ubicia, można ją wykorzystać w innym celu. Jak jej nie ma to, to kupuję śmietankę w torebkach foliowych, ewent. w plastikowych buteleczkach. Te 2 ostatnio wymienione gatunki bywają też i w innych sklepach oraz w hipermarketach, np. w Leclercu. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli śmietanka ma tylko datę produkcji lub b. krótki termin przydatności do spożycia, tym większa jest gwarancja, że nie zalatuje żadną chemią. A do użytku - tak na wszelki wypadek, czyli na dłuższe przechowywanie w lodówce oraz chudą 12-procentową - to kupuję tylko w kubeczkach z Piątnicy. Kiedyś kupowałam śmietany "Szefa Kuchni" też w kubeczkach. Były bardzo dobre, ale ponieważ jest to śmietana o najwyższej cenie - a głównie dlatego, iż dopatrzyłam się, że mimo tej samej wielkości kubeczka i wzrastającej ceny, zmniejszyli jej ilość do 180 g - powiedziałam zdecydowanie: NIE dam się nabijać w kubek. Łączę pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś