Dodaj do ulubionych

Kruche, z malinami, bez kremu ? zrobić da się ?

12.07.05, 16:45
Nie mogę się dodzwonić do mamy, wyszukiwarka nie chce pomóc, a za mną chodzi
ciasto z malinami.

Wymyśliłam sobie kruche, posypane malinami i na to trochę kruchego znowu. A
do tego pasowałaby mi piana z białek jak w pleśniaku, ale nie wiem, czy
malina na pianę, czy piane na maliny. I maliny, czy gołe, czy może posypac
cukrem ?

Wyszukiwarka sugeruje tylko tartopodobne z kremem, nie chcę takiego, tzn.,
nie chce kremu. Udzielcie, proszę, wskazówki, a ja przez ten czas zagniotę
ciasto.
Obserwuj wątek
    • bagatella Re: Kruche, z malinami, bez kremu ? zrobić da się 12.07.05, 16:59
      czy mozna? wszystko mozna, ale czy aby to nie wyjdzie ze sszkoda dla malin, one
      sa takie delikatne, maltretujac je w piekarniku.
      ja akurat jestem na biezaco, bo w niedziele zajadalismy sie wlasnie tarta z
      malinami, kremem karpatkowym i wszystko zalane galaretka malinowa. ale ty
      akurat tak nie chcesz, wiec moze zrob kruchy spod, podpiecz, na to maliny i
      galaretka.
    • Gość: catimini Re: Kruche, z malinami, bez kremu ? zrobić da się IP: 195.6.73.* 12.07.05, 17:05
      Wydaje mi sie ze jesli zrobisz tak , bedzie pyszne : podpiecz kruche, na to
      maliny, na to piana z bialek, dobrze slodka, i na chwile do pieca, zeby piana
      sie sciela i podrumieniala. Jesli ciasto i piana beda slodkie to juz nie musisz
      slodzic malin.
    • Gość: g Re: Kruche, z malinami, bez kremu ? zrobić da się IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 12.07.05, 17:22
      Często piekę ciasto kruche z owocami własnie wg. przepisu na pleśniaka, nie
      dodając jedynie kakao. Spód lekko podpiekam, wykładam owoce, na nie ścieram 1/3
      ciasta, piana z białek z cukrem i tarkuje reszte ciasta. Co prawda robiłam je z
      rabarbarem, truskawkami, śliwkami a nie z malinami, ale mysle ze w tej wersji
      równiez powinno wyjsc.
      • mika_p Re: Kruche, z malinami, bez kremu ? zrobić da się 15.07.05, 00:46
        G., zrobiłam po twojemu, konecpcja była słuszna, ciasto jadalne. Nastepnym
        razem błedy zostana wyeliminowane i ciasto bedzie dobre.
    • bagatella Re: Kruche, z malinami, bez kremu ? zrobić da się 12.07.05, 18:06
      zerknij do galarii, tam e_cat podala smakowite tarteletki bez kremu, tak jak
      chcialas mniej wiecej, na kruchym
    • Gość: Nana Re: Kruche, z malinami, bez kremu ? zrobić da się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 07:42
      A jak się robi kruche ciasto? Proszę, podajcie mi jakiś fajny przepis
    • Gość: limba Re: Kruche, z malinami, bez kremu ? zrobić da się IP: *.mos.gov.pl 15.07.05, 09:28
      Rzeczywiście malin szkoda. Zapiekane maliny są mało efektowne, bo wycieknie z
      nich sok, który wsiąknie w ciasto, delikatny miąższ w wysokiej temepraturze
      ulegnie zniszczeniu i zostaną tylko pestki.
      Lepiej do tego celu nadają się wiśnie.
      Z rodzaju ciast kruchych, a raczej półkruchych bo dodaje się do niego śmietanę
      i proszek. ja mam taki przepis:
      CIASTO Z WIŚNIAMI I BEZOWĄ PIANKĄ:
      30 dkg mąki
      4 – 5 żółtek (w zależności od wielkości jajek)
      15 dkg masła Extra
      10 dkg cukru pudru
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      2 łyżki śmietany kwaśnej [może być 18% lub inna]
      Ochłodzone masło posiekać z mąką, dodać żółtka [też z lodówki], cukier puder,
      proszek i śmietanę. Zagnieść szybko (tzn. jak najmniej wygniatając) ciasto,
      odłożyć na co najmniej na 1 godz. do lodówki [najlepiej na całą noc].
      Rozłożyć ciasto na foremkę (wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną
      masłem), ułożyć na cieście warstwę wiśni wydrylowanych [najlepiej wydłubywać
      pestkę pęsetką]- zapiekać ok.20 min w temperaturze ok. 200 st. C.
      W tym czasie ubić pianę z pozostałych od ciasta białek, dodając:
      1 szklankę cukru
      10 – 15 dkg wiórków kokosowych [ile kto lubi]
      Piec ciasto jeszcze ok. 30 min. - temp. ok.180 st.. C. > dla pewności sprawdzić
      patyczkiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka