magda742 06.08.05, 11:35 moja Agatka ma kolkę odkąd skończyła tydzień, my dajemy jej esputicon, który trochę pomaga, ale nie do końca, codziennie ma jeszcze napady strasznej kolki, może są jakieś lepsze leki, jaki Wy stosowałyście i jak pomagały? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania28.1 Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 06.08.05, 12:14 dawaj regularnie grape water- u mnie tylko po tym kolki sie skonczyly. Nie wiem tylko czy mozna ja dawac od poczatku czy tez od 1 miesiaca Odpowiedz Link Zgłoś
gumecka Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 06.08.05, 12:44 Mi lekarka przepisala dla malej Debridat taki syropek i stosowalam od 2 tyg zycia i naprawde jej pomogl z tym ze ona uprzedzila ze moze to pomoc ale nie musi, u kazdego dziecka inaczej, tylko to jest na recepte. Odpowiedz Link Zgłoś
aniab28 Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 06.08.05, 12:47 Nam pomógł Infacol. Pozdrawiam-Ania Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaam Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 06.08.05, 13:00 Nasza lekarka jest przeciwniczką szpikowania dzieci lekami, z wyjatkiem sytuacji koniecznych i za jej radą walczyłam z kolką sposobami naturalnymi- delikatny masaż brzuszka, a przede wszystkim kładzenie malucha u siebie na brzuchu. Gdy zaczynał płakać, zwykle ok.16-tej, kładłam się wygodnie, zaopatrzona w książkę, gazetę, lub czasem pilocika, jego kładłam brzuszkiem na swoim brzuchu i tak leżelismy całe popołudnia i wieczory, on sobie na zmianę podjadał z piersi, w pozycji "od gory" i zasypiał, nie płakał, nie cierpiał, był spokojny. To było jedyne"lekarstwo"jakie zastosowałam walcząc z kolkami, w dodatku skuteczne pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
calineczka81 Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 06.08.05, 13:51 ja dawałam proszek troisty Odpowiedz Link Zgłoś
bemark76 Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 24.08.05, 11:14 a jest jeszcze dostepny proszek troisty w aptekach????? Odpowiedz Link Zgłoś
magda742 Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 06.08.05, 17:33 to pewnie Twoje dziecko miało małą kolkę, bo mojej córce takie metody nie pomagają Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda051 Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 06.08.05, 18:14 Infacol, espumisan, esputicon, herbatki z kopru różnych rodzajów... Nic nie pomogło. Teraz Kinga ma 4,5 miesiąca i zaczęliśmy dziś dawać Gripe Water. Może to pomoże. Sama przekręca się na brzuch i bardzo lubi tak leżeć. Potrafi całymi godzinami. I leżenie na brzuszku też nic nie zmieniło. Masaże brzuszka też. Ruszanie nóżkami też. Suszarka też. Cała nadzieja w gripe water. Lekarka po jej brzuszku sama zobaczyła że ma silną kolkę. Podobno miała minąć przy przejściu na warzywka. Od 2 tyg je zupki i zero zmiany. To tak dla pocieszenia... Podobno samo musi minąć i trzeba to przetrwać. Odpowiedz Link Zgłoś
agunia16 Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 06.08.05, 19:18 My wyprubowalysmy wszystko i pomoglo dopiero mleko Bebilon ph 5,7 podalam je w pt wieczorem a od soboty kolki zniknely Odpowiedz Link Zgłoś
aada100 Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 06.08.05, 20:33 Mój synek ma trzy miesiące. Walczymy z kolką od początku. Dawałam: infacol, esputicon, bobotic, granulki homeopatyczne Dagomedu na kolki jelitowe, herbatki oraz czopki spasscuprel (homeopatyczne). Zauważyłam, że te czopki w połączeniu z infacolem doustnie dają świetny efekt. Jeśli zapomnę o jednym albo o drugim mamy przerąbane! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gumecka Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 06.08.05, 20:38 U nas metody nauralne zawiodly, wszystkiego probowalam, masaze,suszarka ,cieple pieluszki itp. Niestety moja mala ma bardzo duza kolke i lekarka powiedziala ze po co dziecko ma sie meczyc a my przy niej a Debridat naprawde nie jest szkodliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
odojoachim Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 06.08.05, 20:58 DEBRIDAT!!!! W razie co została nam jeszcze jedna recepta apteczna, która nam już nie jest potrzebne. Prześlę ją pocztą komuś kto chce Odpowiedz Link Zgłoś
odojoachim Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 06.08.05, 20:58 to oczywiste, że za ładny usmiech i słowo dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
letica Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 07.08.05, 01:08 Ja mam Debridat,Infacol,dopajam herbatką koperkową i....Oliwier nadal cierpi...: (Co prawda jakby trochę mniej,ale jednak.Chyba kupię Grippe Water-to podobno rewelacja.A nam potrzebne jakię antidotum. Pozdrawiamy Aga&Oliwier Odpowiedz Link Zgłoś
nicolaya79 Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 07.08.05, 15:54 My przerobiliśmy Infacol, Espumisan, herbatki koperkowe, leżenie na brzuszku, masaże, czopki spascupreel i bobotic. Dwa ostatnie nieco pomogły, ale tak naprawde kolki skonczyły sie po zmianie mleka na Nan HA Sensitive. Jest niestety, jak dla mnie, koszmarnie drogie, ale juz 2 dni poźniej zapomniałam co to kolka i kupki synek zaczął robić co dzień i bez bólu. Odpowiedz Link Zgłoś
letica Do Nicolaya79 07.08.05, 23:30 Mam pytanie.Czy oprócz kolek i zaparć cos jeszcze zadecydowało o zmianie mleka? Myślałam,że to jest mleczko dla alergików?Zadecydowaliście o tym sama czy w porozumieniu z pediatrą?I jak sie mają wartości odżywcze takiego mleka-są porównywalne?Mam 8 tygodniowego malucha więc pytam dla spokoju sumienia.Powiedz mi ile kosztuje opakowanie-jaka cena za jaką gramaturę-może i ja nad tym pomyślę,bo Mały sie bardzo męczy.I też ma straszne problemy z kupką. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Do Nicolaya79 08.08.05, 08:57 NAN HA SEnsitiv jest dostepne w aptece za 500g 35 zł. Mleka HA są dla dzieci zagrozonych alergia np. ktoś z rodzyny ją ma i stosujemy je oprucz tego jako profilatyke tzn. wg. madrych zaleceń alergologów dzieci nie karmione piersia powinny do 6mz. pic mleko HA, aby zapobiegać objawa alergii w niemowlęctwie i póxniejszym wieku. Kolki moga by wyrazem nadwrażliwości na białko krowie i wówczas mleko HA pomaga ma mniejsze właściwości alergizujące, a do tego mleczko to ma znikomą ilośc laktozy( mniej niz dostepne mleko typowo na kolki - bebilon niskolaktozowy). Do tego mleka sztuczne sa ciężkostrawne i długo 3-4 godz zalegaja w zołądku i obciążaja ukł. pokarmowy ( mleko matki jest trawione 1-2 godz)i przy częstym karmieniu 7 x na dobe i przy niedojrzałej florze bakteryjnej jelit( wszystko dizała jak nal;ezy dopiero ok. 3rż. )często mleko powoduje dolegliwości. Ten nan ma lekkostrawny skład i lep[iej jest trawiony. Warto dać tyle pieniążków - może smyk mies tańsze pampersy, albo pare ciuchów mniej czy tańszy kosmetyk, ale mleko powino byc dobrze dobrane - mniej dolegliwości dla dziecka i spokój dla mamyBeata Odpowiedz Link Zgłoś
julitaole Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 10.08.05, 10:19 POLECAM BARDZO SKUTECZNE ZIOŁA NA KOLKE DR PAJĄKA)) Dostępne w aptece w Łodzi, al.Kościuszki 48. Zioła wypróbowała siostra mojej bratowej i jej synek od dwóch dni nie ma ataków płaczu.Pomarudzi chwilkę i spokojnie zasypia. POLECAM RAZ JESZCZE Odpowiedz Link Zgłoś
poziomka212 Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 10.08.05, 11:53 ja rowniez polecam ziola pajaka-cena 18,96 zl.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
saraw1987 Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 09.05.13, 19:20 Ja polecam Infacol. Dla mojej Mai to najlepszy lek na kolki. Odpowiedz Link Zgłoś
asiuniaskc6 Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 09.05.13, 21:35 My próbowaliśmy chyba wszystkiego... Sprawdza się Delicol i Bobotik... Odpowiedz Link Zgłoś
mama.michaska Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 09.05.13, 21:59 Stosowaliśmy debridat, infacol, esputicon i espumisan po kolei Zbawieniem okazała się SUSZARKA DO WŁOSÓW Po dziś dzień Odpowiedz Link Zgłoś
mama.michaska Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 09.05.13, 22:02 Kolki minęły całkowicie, kiedy zmieniliśmy mleko na bebilon. Koniec kłopotów z brzuszkiem, kolką i bączkami Odpowiedz Link Zgłoś
truskawka-00 Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 09.05.13, 22:36 A na jaki bebilon? Odpowiedz Link Zgłoś
mama.michaska Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 10.05.13, 12:02 bebilon 1, wczesniej byl na nestle nan 1 Odpowiedz Link Zgłoś
agncwy Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 10.05.13, 08:39 U nas po wielu próbach ulge w kolkach i wzdęciach przyniosło zmiana mleka na enfamil i dicoflor w kroplach oraz bobotic a próbowaliśmy wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
baba-baba Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 10.05.13, 11:26 Ja teraz już nie pamietam nazw ale najwazniejsze to iśc do pediatry i zapisze coś skutecznego na receptę.U nas pomogło po kilku dniach a mały miał kolki codziennie od 18 tej do 23 i dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
pol.a12 Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 10.05.13, 11:35 Na kolkę stosowaliśmy prawie wszystko.Zaczęło się od zmiany mleka na Bebilon Pepti oraz Espumisanu, który nie zadziałał, potem był Bobotic, do tego Debridat, kropelki BioGai, Delicol następnie Bobotic zmieniłam na Esputicon i mam wrażenie, że on działał najlepiej. Kolka była nadal ale ataki trwały krócej i rzadziej. Sab Simplex też stosowałam ale efektu było brak a liczyłam mocno, że pomoże. Dostaliśmy też czopki Viburcol i one nas ratowały, kiedy zaczynał się atak, aplikowałam i dziecko do 10 minut uspokajało się i zasypiało a dodam, że ataki trwały praktycznie cały dzień, nie spała i nie chciała jeść. Po 4 miesiącach kolki, raz mniejszej raz większej usłyszałam o terapii laserowej, byliśmy na 3 zabiegach, kolka ustąpiła. Laser? Wiek? Zmiana diety? Nie wiem, ale kolki nie ma, zaczęły się zęby Wszystkim życzę dużo cierpliwości momentami myślałam, że świat przestał istnieć, i nigdy ten koszmar się nie skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
malinowa80 Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 10.05.13, 22:09 bobotic - słabo sab-simplex ciut lepiej ale tez słabo espumisan całkiem ok herbata koperkowa też całkiem ok Odpowiedz Link Zgłoś
jomi81 Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 21.06.13, 18:51 My stosowalliśmy Debridat, Delicol, Espumisan i Sab simplex. Niestety u nas nic nie pomagało Kolki były masakryczne, mała potrafiła męczyć się 4 godziny. Jedyne co było ją w stanie uspokoić to cicho włączona suszarka. Na szczęście po skończeniu 3 m-ca wszystko samo minęło. Odpowiedz Link Zgłoś
crazy-mama Re: Sab simplex 30.06.13, 00:36 U nas też SAB SIMPLEX (niemiecki, nie czeski, nie ten ze słonikiem!) No i dieta, bo synek jest na piersi. Odpowiedz Link Zgłoś
igrekowska Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 30.06.13, 01:41 Debridat, rurki dopupne (kateter rektalny Windi) i moja dieta bezmleczna (a w zasadzie to na początku tylko indyk+ziemniaki/kasza+marchew) pomogły najbardziej. Do tego metoda H. Karpa (owijanie, kołysanie, suszarka z yt). Bobotic też dawaliśmy, ale sam nie pomagał. Odpowiedz Link Zgłoś
losiowo Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 30.06.13, 14:06 U nas kolka od 2 tyg., espumisan ok, Od skonczonego misiąca dostaliśmy Bobotic po każdym posiłku 15 kropelek i biogaia-codziennie 3 kropelki. Na każdy atak pomagała suszara-rozgrzewaliśmy troszkę brzuszek i szybko na ramię przekręcaliśmy Syneczka.... Teraz jesteśmy już po kolkach od 4 tyg, ale dok powiedziała, żeby dawać jeszcze dicoflor 3/4 kropelki dziennie, i co 3gie karmienie daję bobiotic. Jak przestałam dawać trochę było jeszcze problemów z brzuszkiem. Generalnie-kolka musi przejsc sama...na tyle dzieci, które znam-leki łagodziły ale to po prostu trzeba przejść. Najczęściej ok 3 miesiąca zaczyna puszczać....nam 2.5. Powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
frijka Re: jakie stosujecie leki na kolkę? 30.06.13, 16:02 pomogło dopiero po mm bebilon comfort w połączeniu z papaweryną i debridadem, do tego w w razie potrzeby espumisan Odpowiedz Link Zgłoś