bedada 14.08.05, 13:00 Do czego można go dodać? do sałatek? Słyszałam ,że nie nadaje sie do smażenia. Czy to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e_katt owszem, do długiego smażenia 14.08.05, 13:34 nie jest dobry (może się 'przypalić', a potrawę zrobić gorzką), ale do krótko smażonych np. warzyw, mięsa można go dodać odrobinę (dla smaku, zapachu) na sam koniec smażenia (i nie za dużo - żeby smaku potrawy nie zdominował) spróbuj nim skropić np. ugotowane na parze brokuły.. dla mnie pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: owszem, do długiego smażenia 14.08.05, 16:06 Sa dwa rodzaje olejun sezamowego. Jasny i ciemny. Ciemny -tloczony na zimno z prazonych ziaren- dodaje sie do potraw po kilka kropli doslownie, jest tak silnie skoncentrowany. Nic nie stoi na przeszkodzie, zeby dodawac go podczas smazenie czegos- nadaje piekny aromat i ciekawy skam. Ja czasem wklaplam 1-2 kropelki do lyzki ze zwyklym olejem i uzywam do salatki. Olej sezamowy jasny- z ziaren nieprazonych, pozbawiony ostrego specyficznego aromatu-tez tloczony na zimno- nadaje sie do wszytskiego tak samo jak kazdy inny olej. Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt ups, to ja tylko o ciemnym myślałam 14.08.05, 16:32 bardzo go lubię - bo aromatyczny! Odpowiedz Link Zgłoś
natka404 Re: Olej sezamowy. 14.08.05, 16:58 Ja od wielu lat uzywam go do smazenia. Mam ten jasny. Pisze na nim, ze nadaje sie do pieczenia, smazenia i do salatek. Ma te przewage nad oliwkowym, ze jasny jest praktycznie bez smaku i niewyczuwalny w potrawach. Oliwkowy lekko zmienia smak smazonej potrawy. Dodaje jasnego oleju sezamowego do muffinek zamiast masla. Polecam. Wychodza pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś