Dodaj do ulubionych

Dodatek do czy mozliwe jest?

29.07.05, 12:49
Nie wiem ,czy juz o tym napisalam.Moje cisnienie potrafi dochodzic do
170/110.Dzis rano bylo 102/71 puls 74.Przed badaniem EEG u neurologa pomimo
wewnetrznego spokoju mialam o11:30 cisnienie 158/128.Teraz jeszcze nie
mierzylam.Chcialam rowniez dodac,ze chodze na gimnastyke lecznicza bez
efektow.Neurolog stwierdzil,ze to moze byc rzeczywiscie fibromyjalgia.EEG
powiedzial jest w porzadku,ale musi je jeszcze przejzec.Mam przyjsc znowu w
pazdzierniku.Dzis mialam klucia w palcach u stop ,swedzenia rak od dloni do
ponad lokcie i w stopach,jak rowniez igielki w rekach,piecze mnie
kark.Dziekuje Arkowi za wypowiedz.Jak bede w Polsce kupie sobie w aptece te
preparaty.Nie zaszkodza.Normalnie jestem z natury czlowiekiem,ktory nie daje
sie tak latwo chorobom iszybko potrafie sie zregenerowac,chocby po
operacjach.Tym razem jednak nie wiem jak.Bo mimo odprezenia dolegliwosci nie
chca minac.
Obserwuj wątek
    • bb103 Re: Dodatek do czy mozliwe jest? 29.07.05, 17:48
      moje cisnienie potrafi dojsc znacznie wyzej.
      Mysle, ze to wlasnie zamyka mi droge do prawidlowego leczenia.
      Nie dalej jak wczoraj strasznie w pracy zaslablem ( podobno bylem bardzo blady
      i zimny )i zalewaly mnie caly czas straszne poty. Zawroty glowy, nudnosci.
      Kolega zawiozl mnie do przychodni. Oczywiscie pierwsze co to pomiar cisnienia -
      215/125. 1 tabletka pod jezyk, druga, dozylnie furosemid a cisnienie bardzo
      powoli spadalo. Bylem w tak podlym nastroju , ze nawet nic nie mowilem.
      dzisiaj rano cisnienie 138/87 i poszedlem do przychodni , jak mi koniowal kazal.
      Ja mu prubuje, ze borelioza itd , a on swoje mierzymy cisnienie.No dobra 160/110
      Wiec szybki tabletka EKG, wynik EKG w normie, tylko puls b wolny ( a ja
      oslabiony znowu ). Kiedy ja zaczynam swoje to koniowal: Panie z takim
      cisnieniem to moze sie tak Pan czuc i jeszcze te upaly. Dał mi 10 dni
      zwolnienia, prochy i kazal lezec i duzo pic.
      Nie pomagaja moje argumenta, ze przy nizszym cisnieniu slabne, oni wierza w to
      co chca widziec u mnie jest TYLKO NADCISNIENIE i kropka. Wszystko zwalaja na
      nadcisnienie.
      • artur737 Re: Dodatek do czy mozliwe jest? 29.07.05, 17:58
        O ile pamietam skoki cisnienia nie sa na oficjalnej liscie objawow boreliozy, ale dosc czesto sie je obserwuje w przebiegu tej choroby. Wiec moze powinny byc na tej liscie. Ale nie jest to objaw charakterystyczny dla boreliozy.

Wraz z leczeniem ABX (antybiotykami) cisnienie czesto sie troche obniza.
      • reni_x Re: Dodatek do czy mozliwe jest? 30.07.05, 00:16
        Skad ja to znam..skoki cisnienia,trudne do wyregulowania lekami..objawy Bb
        mialam bardzo dawno,ale jak dostalam wylew to...zaczeli mi leczyc
        nadcisnienie....nie BORELIOZE.Mozna tez tak!
    • wawan1 Re: Dodatek do czy mozliwe jest? 29.07.05, 18:16
      No właśnie, te skoki ciśnienia. Ja miewałam nawet do 170/100. Moją normą jest
      150/95, chociaż ostatnio już nie czuję wyskoków, a gdy mierzę to już utrzymuje
      się w normie. DOstałm na to lek na uspokojenie, więc czy to ma związek z
      zakażonym układem nerwowym i stąd te wyskoki? U mnie myślę, że raczej tak.
      Jeszcze kilka miesięcy temu nie mogłam wypić 1 filiżanki kawy, teraz jest ok.
      • wawan1 Re: Dodatek do czy mozliwe jest? 20.09.05, 07:51
        Wracając do wyskoków ciśnienia, od ostatniego czasu (jakieś 2 miesiące)udało mi
        się uregulować ciśnienie, wdzę, że chyba nawet za bardzosmile Ostatnio moją norma
        jest 110/75. Dodam, że oprócz kilku dni z lekami ziołowymi na uspokojenie, nic
        innego w tym celu nie brałam. W miarę polepszania samopoczucia moje cisnienie
        też się normuje. Czyli jakiś związek mus być.
    • 12.07.66jg Re: Dodatek do czy mozliwe jest? 29.07.05, 21:31
      Pragne jeszcze cos dodac do tego watku,ktory napisalam.Na poczatku mialam bole
      krzyza,potem zaburzenia koncentracji.Zapominam i wyrzucam np. rachunek lub nie
      wiem gdzie kiedy ijak wyrzucam recepte na ciasto,ktore chce upiec,szukam,nie
      znajduje.Dopisywalam do slow litery,ktore w nich nie wystepowaly.Rozwiazujac
      krzyzowke przestawialam litery.Czasem trzesly mi sie rece,anawet cale
      cialo.Myslalam,ze objawy mina w miare brania antydepresywow,ale tak sie nie
      stalo.W dodatku objawy poszerzyly sie o:bole w kolanach(szczegolnie w
      nocy),lokciach,lewej lopatce,nad kostkami,w prawym
      nadgarstku;pieczenia,igielki,mrowienia wroznych czesciach ciala(klucia,jakby
      ktos wbijal drut do robienia swetrow),czasem zawroty ibole glowy wlacznie z
      bolami galek ocznych.pieczenia lewej strony szyi oraz karku;bole i dretwienia
      miesni podczas pokonywania schodow;czasem klucie serca,szybki puls do
      100;cisnienie tez robi co chce raz wysokie raz niskie;swedzenia.Objawy te
      wystepuja z roznym nasileniem w roznych dniach i porach dnia i nie wszystkie co
      dnia.Dzisiaj moj internista mimo moich objawow stwierdzil,ze leki i
      psychoterapia wystarcza i bedzie lepiej i ze jestem zdrowa,choc jeszcze w
      poniedzialek mowil co innego.Nie sadze,ze ma racje,bo musialabym miec to
      wszystko w dziecinstwie,gdzie byly ku temu powody,a juz od lat ich nie mam.Nie
      mam zadnych wyraznych zmian na skorze poza luszczyca,ktora mam od okresu
      dojrzewania na kolanie,palcach urak i u nog.Leki biore nadal,bo moze cos
      daja.Czy to borelioza?Co otym sadzicie.Dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam izycze
      wytrwalosci.Jola
    • reni_x Re: Dodatek do czy mozliwe jest? 30.07.05, 12:17
      www.medizin.uni-grefswald.de/kind_med/publ_w3.htm
      szkoda tylko,ze nie po polsku..
      • reni_x Re: Dodatek do czy mozliwe jest? 30.07.05, 12:31
        www.medizin.uni-greifswald.de/kind_med/publ_w3.htm
    • 12.07.66jg Raz inaczej. 25.08.05, 21:39
      Dzis bylam u lekarza,ktory przed 4 tygodniami pobral mi krew na cos podobnego
      do Western-Blota oraz na inne wyniki.Dzis stwierdzil,ze wynik testu na
      borelioze nie jest w normie tylko podpadajaco podwyzszony,a cholesterol w ciagu
      miesiaca wzrosl mi z 220 na 272mg%.Nie zaproponowal leczenia boreliozy,tylko
      kolejny test.Stwierdzil, ze jak wyjdzie tak samo wysoki,badz podobnie wysoki,to
      nie ma sie czym przejmowac i nie mam boreliozy.Jezeli wypadnie nizej lub
      wyzej,to trzeba cos z tym zrobic,a tak ogolnie to trzeba bedzie zajac sie
      cholesterolem.Ten jakby bardziej przykuwal jego uwage.Niestety wyniki testu
      beda za tydzien i moze uda mi sie wydobyc od lekarza te sprzed 4 tygodni,gdyz
      nie wiem nawet na ile byly nie w porzadku.Co sadzicie o ponownym testowaniu dla
      potwierdzenia boreliozy i o zmianach w wynikach,o ktorych dzis powiedzial
      lekarz,ze powinny sie roznic,wowczas jest to borelioza.
      • artur737 Re: Raz inaczej. 25.08.05, 22:32
        Wyglada, ze twoj doktor stara sie zrobic wszystko by nie rozpoznac choroby ktorej nie zna.

Dlatego nie wiadomo po co powtarza testy i koncentruje sie na parametrach ksiazkowych typu cholesterol.
    • 12.07.66jg Ciekawostka. 01.09.05, 22:46
      Moje wyniki krwi stwierdzila pani lekarz wskazuja na nieznaczny niedobor
      witaminy D oraz wapnia.Wyniki pracy hormonow sa dobre mimo tego mam pieczenia w
      roznych czesciach ciala ,klucia,mrowienia,bole nocne plecow,lewej reki,lewej
      nogi,zawroty glowy,nudnosci,pobolewania zoladka,plywajace przed oczami
      kropki,dymki,mgielki itd.
      • artur737 Re: Ciekawostka. 02.09.05, 00:13
        To co? Bedziesz sie leczyla na niedobor witaminy D majac typowe objawy boreliozy?
        • 12.07.66jg Re: Ciekawostka. 02.09.05, 20:16
          Dzieki Artur chwilami zapominam dzieki bogui, ze to chorobsko jest.Pewnie masz
          racje,ze to moze pogorszyc sprawe.Zdrugiej strony zaryzykuje i zobacze,jak sie
          bede czula.Teraz czuje sie naprawde zle,ale sie nie poddam.Tylko to czekanie na
          ostateczny wyrok lekarza i leczenie troche mnie denerwuje.Musze sie uzbroic w
          cierpliwosc,gdyz wynik bedzie dopiero w przyszlym tygodniu,a termin na wizyte
          otrzymalam dopiero za 2,5 tygodnia.To wszystko strasznie sie przeciaga.Po 3 m-
          cach przerwy bylam 5 dni w pracy i juz po pierwszym dniu odczuiwalam skutki
          tego paskudztwa.Moj lekarz domowy twierdzi,ze nic mi nie jest.Pozdrowienia.Jola.
    • 12.07.66jg Re: Ciag dalszy moze nastapi 11.09.05, 23:02
      Dzwonilam w sprawie ponownego wyniku testu na borelioze,gdyz lekarz tak
      chcial.Pomoc lekarska odpowiedziala mi przez telefon.iz tym razem wyszedl
      ujemny i ze nie mam boreliozy.Mimo tego zrobilam sobie ponownie termin u
      lekarza.Ciekawa jestem co z tego wyniknie.Wczoraj bowiem mialam znow nieznosne
      bole krzyza i plecow,okropny bol glowy,ze i aspiryna nie dzialala,jak rowniez
      bole brzucha.Dzisiaj glowa mniej boli,brzuch wcale,ale krzyz rozsadza.
    • 12.07.66jg Wynik 19.09.05, 21:41
      Bylam dzisiaj u lekarza,aby dowiedziec sie co wykazaly wyniki testu Western-
      blot.Poprosilam o wydrukowanie wynikow z 22.07.05.Wyszly nastepujaco:Borrelien-
      IgG-Immu: 41kd(+);Borrelien-IgM-Immu:p23kd(+),41kd.Poprosilam o wydrukowanie
      wynikow Western-blot z 26.08.05.Wyszly nastepujaco: Borrelien-IgG-
      Immu:41kd++,c23kd;Borrelien-IgM-Immu:p23kd(+),41kd.Lekarz stwierdzil,ze
      borelioza jest przedawniona i nie potrzeba z tym nic robic.Poza tym czuje sie
      wciaz jeszcze zle,zatem tym bardziej nic mi nie poda,gdyz bede sie czula
      jeszcze gorzej.Cholesterolu tez juz nie ma zamieru leczyc (273 mg%),albowiem
      jego zdaniem jestem jeszcze przed okresem przekwitania,wiec nie ma potrzeby.A z
      leczeniem boreliozy to jeszcze" ewentualnie " poda mi cos,jak bede sie lepiej
      czula,tak stwierdzil.Co mam sadzic o wynikach Western-blot?Jest to
      borelioza ,czy nie?Amoze zmienic lekarza?Artur,co otym sadzisz?Dzieki z gory za
      odpowiedz.
      • artur737 Re: Wynik 19.09.05, 22:37
        Prazek 23 jest dosc charakterystyczny dla boreliozy, prazek 41 jest niespecyficzny bo jest obserwowany i w innych infekcjach. Twoj wynik wiec jest troche watpliwy bo byloby lepiej gdyby bylo wiecej charakterystycznych prazkow. Niemniej w przypadku boreliozy czesto sie zdarza, ze nawet wynik Western blota jest calkowicie ujemny - podczas gdy twoj jest watpliwy. W tej sytuacji nalezy przeprowadzic probe leczenia i gdyby sie pojawily herxy (czyli pogorszenie objawow w jakims czasie po podanych antybiotykach (oczywiscie w odpowiednich dawkach) to nastapiloby potwierdzenie kliniczne. Bo objawy masz bardzo boreliozowate.

Ale nie ukrywam, ze majac watpliwy wynik bedzie ci trudniej znalesc lekarza chetnego do leczenia w oparciu o symptomy kliniczne. Niemniej byla na tym forum osoba z Polski, ktora jest leczona pomimo calkowicie ujemnych wynikow i obecnie ma sie lepiej.

I leczenie rzeczywiscie pogorszy twoj stan (czyli akturat w tym lekarz ma racje) ale inaczej sie nie da leczyc. Musi sie pogorszyc.
    • 12.07.66jg Re: Cos nowego. 23.09.05, 23:14
      Dzisiaj mialam okazje prywatnie rozmawiac z pewna pania
      dermatolog.Opowiedzialam jej,ze mam borelioze i ze nie znalazlam w ciagu 3,5
      miesiaca lekarza,ktory by zechcial mnie leczyc.Na to pani dermatolog
      opowiedziala mi,iz byla wlasnie na sympozjum lekarskim w Monachium,gdzie bardzo
      intensywnie omawiano borelioze,objawy i metody leczenia.Pewien specjalista w
      tej dziedzinie absolutnie nie zgadza sie z wielomiesiecznym leczeniem
      antybiotykami obojetne z jakiej grupy.Jego zdaniem nie wplywaja one korzystnie
      na organizm.Wrecz odwrotnie oslabiaja go w walce z boprelioza.On proponuje w
      zaleznosci od przypadku krotkie leczenie antybiotykiem,a potem przejscie na
      leki z grupy medycyny naturalnej,badz pozostawienie walke o ile organizm jest
      mocny temuz organizmowi.Lekarzy,ktorzy proponuja leczenie antybiotykami
      dlugoterminowo uwaza za nieuczciwych wyciagaczy pieniedzy i ostrzega przed
      nimi.Pani dermatolog dala mi namiary na lekarzy poleconych przez owego
      specjaliste.Moze skorzystam.W miedzyczasie udalo mi sie zdobyc adres pewnej
      pani lekarz,ktora leczy antybioza.Mam termin na 27.09.05.I co wy na to?
      • artur737 Re: Cos nowego. 24.09.05, 01:05
        ze zrobisz jak bedziesz uwazala. Leczenie boreliozy jest kontrowersyjne i jest mnostwo lekarzy uwazajacych, ze choroby nie trzeba leczyc wcale lub, ze tylko 3 tygodnie wystarczy.
        Ja akurat uwazam inaczej bo jeszcze nie widzialem nikogo kto by wyzdrowial po takich 3 tygodniach a silna reakcja Herxeimera przez prawie rok leczenia praktycznie u kazdeg chorego z przewleka borelioza tez chyba swiadczy o tym, ze jest co zabijac. smile

Jezeli chodzi o nieuczciwosc to wiekszosc lekarzy leczacych borelioze dlugoterminowo ma dokladnie takie same stawki jak inni lekarze. Sa tez lekarze dla ktorych jest to misja i lecza dlugoterminowo za darmo. Ale tez znam namiary na lekarza z USA, ktory ciagnie ile moze i chce $1000 za wizyte. Ale tacy zdziercy wystepuja wyjatkowo. Byc moze ten specjalista kogos takiego wlasnie spotkal i stad jego opinia.
        • artur737 Re: Cos nowego. 24.09.05, 01:10
          Z drugiej reki znam JEDEN przypadek kiedy pacjent wyzdrowial (chyba calkowicie o ile mi wiadomo) po wielokrotnych krotkich aczkowlwiek intesnywnych antybiotykoterapiach. Co kilka miesiecy byl intensywnie leczony przez 10-15 dni i bylo to powtorzone z 10 razy w ciagu kilku lat.
    • 12.07.66jg Re: Wizyta u nastepnego lekarza. 27.09.05, 22:06
      Dzisiaj bylam u pewnej pani lekarz,ktora leczyla na borelioze znajoma mojej
      znajomej podajac jeje Rocepin w kroplowkach.Niestety dawek nie znam.Pani lekarz
      stwierdzila,ze podwyzszone cisnienie moze miec zwiazek z borelioza,zatwardzenie
      irozwolnienie na przemian nie maja zwiazku,klopoty z oczyma rowniez nie maja
      zwiazku,wysoka kub podwyzszona temp. maja zwiazek z borelioza,bole stawowe
      rowniez,bole miesniowe mniej,zmeczenie i otepienie maja
      zwiazek,mrowienie,pieczenie i klucie w roznych czesciach ciala niewiele jej
      powiedzialy.Nie jest przekonana do badan krwi (wyniki western blot),ktore jej
      przynioslam,gdyz byl podany wynik z tylko dwoch paskow.Ona twierdzi,ze zna
      dokladniejsze laboratorium ize przysylaja jej calosc badania,dzieki czemu ma
      wglad na wszystkie paski i lepsza mozliwosc ocenienia calosci.W zwiazku z tym
      mam przyjsc jutro ponownie pobrac krew na pelna morfologie,czynnik
      reumatyczny,aminolipidy,OB,western blot oraz zrobic EKG i ponownie zmierzyc
      cisnienie,gdyz dzisiejsze jej sie nie podobalo(to dolne)130/90.Kiedy beda
      wyniki dowiem sie jutro i ciekawa jestem co tym razem nowego z tego
      wyniknie.Czy przyjdzie mi isc do nastepnego lekarza.
    • mari25 Re: Dodatek do czy mozliwe jest? 29.09.05, 21:37
      Dzisiaj dopiero trafiłam na te wypowiedzi, a od kilku dni dręczą mnie pytania
      na temat nadciśnienia. Moja mama od wielu lat leczy sie na nadciśnienie. Od
      ponad tygodnia wiemy, że ma borelioze. Jakiś miesiąc temu leżała na oddziale
      neurologicznym, ponieważ doszło do niedowładu nóg i była przykuta do łóżka
      (nikt nie wiedział co jest tego przyczyną, każdy lekarz stawiał inną diagnozę).
      Jedyny plus pobytu na tym oddziale, to to, że uregolowali jej ciśnienie. Było
      jak nigdy. Aż do momentu od kiedy trafiła na oddział zakażny i zaczęto jej
      podawać antybiotyki. Od tego czasu ciśnienie codziennie dochodzi do 220/120.
      Lekarze nie mogą trafić z lekami.Codziennie scenariusz się powtarza.
      Mam pytanie:
      Czy są może jakieś skuteczne leki na nadciśnienie w czasie brania antybiotyków?
      Czy jest to do uregulowania?

Z boreliozą mam doczynienia od niedawna ( a raczej moja mama) i im więcej
      czytam na ten temat tym bardziej jestem załamana. Jeżeli ktoś ma większe
      doświadczenie, to proszę o informacje.

PS: Dodam, że mama ma też cukrzycę, być może to też ma wpływ...
      • artur737 Re: Dodatek do czy mozliwe jest? 29.09.05, 21:46
        Jezeli cisnienie wynika z boreliozy to skuteczne leczenie bedzie nasilac objawy nadcisnienia i nie ma co zmieniac leczenia.

Nalezy albo stosowac rownolegle leki obnizajace cisnienie, albo zmniejszyc dawki antybiotykow na poczatek a pozniej je stopniowo podwyzszac w miare trwania leczenia by nie doprowadzac do nadmiernych skokow.
    • mari25 Re: Dodatek do czy mozliwe jest? 29.09.05, 22:12
      Boję się tych skoków, bo są bardzo wysokie. Z kolei bałabym się też gdyby mamie
      zmniejszono dawkę antybiotyku. Mama od miesiąca przechodzi przez intensywną
      rehabilitację. Jakieś trzy tygodnie temu zaczęła się poruszać przy
      pomocy "balkoniku" , natomiast w kilka dni po podaniu antybiotyków zaczęła
      chodzić o własnych siłach. Oczywiście jeszcze nie w pełni sprawnie, ale sama,
      bez podparcia. Zastanawiam się, czy zmniejszenie dawki antybiotyku nie wpłynie
      na jej sprawność.
      Tak jak wcześniej napisałam dopiero się zapoznaje z tą chorobą, tak że sama nie
      wiem co mam o tym sądzić.
      Mam jeszcze jedno pytanie:
      Czy jeżeli mama odzyska sprawność (bo wszystko wskazuje na to,że za parę
      miesięcy odzyska), to po jakimś czasie może nastąpić nawrót choroby i
      spowodować znowu niedowład?
    • 12.07.66jg Re: Dodatek do czy mozliwe jest? 05.10.05, 18:44
      Witam.Dzisiaj bylym u pani lekarz w sprawie wynikow krwi i zrobienia EKG.Pani
      lekarz oklamala mnie nieco poprzednim razem twierdzac,ze jej laboratorium robi
      super wyniki boreliozowe.Zrobila mi Elize,ktora wyszla w normie,wyniki stanow
      zapalnych w organizmie tez w normie,reumatyczne tez w normie,Limfocytoza za
      niska(przy normie od 20000 mam 16400).EKG idealne.Pani lekarz stwierdzila,ze w
      dniu pobrania krwi musialam miec wirusa lub zepsute zeby stad obnizone Limfocyty
      (bzdura,nic takiego nie mialam i nie mam).Od 4 dni znow miewam dziwne
      rozwolnienia(1-5 razy w ciagu dnia),od 3 dni dziwne zawroty glowy,robi mi sie
      slabo,jakbym miala zemdlec lu brakuje powietrza,a szczegolnie po malym
      wysilku,czasem jest mi niedobrze i stoi mi kluska na zoladku oraz cisnienie
      skacze raz niskie,a raz wysokie przy niskim pulsie ( mam przy tym ucisk na
      uszy),kluja mnie tez szpile na przemian w stawach biodrowych,Temp. roznie raz
      37,0 raz 37,8(dzisiaj).Chwilami boje sie wstac z pozycji siedzacej,bo robi mi
      sie slabo i w rekach jakby odplywala krew.Mroczki przed oczami sa codziennie od
      poczatku i juz zdazylam sie do nich przyzwyczaic.Pani lekarz stwierdzila,ze
      reaguje na wiatr halny,a dolegliwosci bolowe maja zwiatek z praca i trzeba sie
      do nich przyzwyczaic.Na odczepnego zapisala mi 15 tabl. Omeprazol 20
      mg.Stwierdzila,ze nie mam i nigdy nie mialam boreliozy,bo wyniki krwi na to nie
      wskazuja.Wlcze dalej.Bede szukac nastepnego lekarza.Martwie sie tylko,zeby w
      pracy nie wystepowaly objawy,ktore mam teraz,gdyz do niedzieli mam urlop,a
      potem musze byc fizycznie i psychicznie sprawna na 100%.Trzymajcie
      kciuki.Pozdrawiam.Jola.
      • artur737 Re: Dodatek do czy mozliwe jest? 30.09.06, 17:48
        Stary watek, ale hop do gory by nie zniknal w czelusciach internetu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka