Dodaj do ulubionych

Co warto kupić w Hiszpanii???

26.09.05, 15:24
No właśnie moja siostra mieszka obecnie w Hiszpanii, czy warto kupic coś tam
dla dziecka, mam córeczkę roczną.
Obserwuj wątek
    • soffia2 Re: Co warto kupić w Hiszpanii??? 26.09.05, 16:07
      Moim zdaniem ubranka. Tydzien temu wrocilismy z Hiszpanii i bylismy zachwyceni
      tym, ze co pare metrow sa rewelacyjne sklepy z ciuszkami. Oczywiscie sie nie
      oparlam i zrobilam pierwsze zakupy wyprawkowe.
      Szok byl tym wiekszy, ze mieszkamy w Niemczech a tutaj takich fajnych sklepow
      nie uswiadczy. Od razu widac, ze jest ujemny przyrost naturalny i branza
      przezywa problemy. A w Hiszpanii sklepow zatrzesienie.
      • mrufkaa Re: Co warto kupić w Hiszpanii??? 26.09.05, 19:34
        buty.... ja uwielbam hiszpanskie. Sa rownie ladne jak wloskie a duzo trwalsze...
    • asica74 Re: Co warto kupić w Hiszpanii??? 26.09.05, 19:58
      chorizo... i jeszcze czekolade na goraco
      • mrufkaa Re: Co warto kupić w Hiszpanii??? 26.09.05, 20:27
        i churros...smile))) (con chocolate)
        o szostej nad ranem po wyjsciu z dyskoteki...smile
        • asica74 Re: Co warto kupić w Hiszpanii??? 26.09.05, 21:44
          loo!!!!!!!!!! mruffka! co ty zrobilas! wink piszac o czekoladzie probowalam nie
          myslec o churros, a ty tu bec! wink

Nie wiem czy jest taka druga rzecz, ktorej mi tak brakuje jak gestej, goracej
          czekolady z churros...
          • eballieu Re: Co warto kupić w Hiszpanii??? 26.09.05, 22:14
            Suszona szynke, ja zawsze przywoze cala, z koscia - suszony udziec, miam,
            miam.
            A dla dzieci - ubranka, buty. Hiszpania jak i cale poludnie Europy ma fiola na
            punkcie dzieci i dla nich zrobia wszystko. A najpierw ubiorasmile najladniej jak
            mozna. 7% VAT zacheca do zakupow.
    • ewunia_uk Re: Co warto kupić w Hiszpanii??? 27.09.05, 18:46
      Buty bez przymiarki kupowac raczej odradzam, zwlaszcza dla dziecka. Ubrania
      dzieciece w Hiszpanii sa naprawde ladne i pomyslowe, wiec moze cos do ubrania?

Z kulinariow: tradycyjna szynka (jamon serrano), jesli lubisz, bo nie wszyscy
      lubia tego rodzaju "suszona" szynke. Ja bardzo lubie tez likier pod nazwa
      Crema Catalana, czyli likierowa wersje tradycyjnego katalanskiego deseru - cos
      w rodzaju Advocata, ale bardziej cynamonowe w smaku. Chorizo czyli tradycyjna
      hiszpanska kielbasa z papryka jest chyba do dostania bez problemow rowniez poza
      Hiszpania, wiec nie wiem, czy warto przywozic. W kazdym razie jesli siostra
      jednak przywiezie Chorizo, to polecam super proste tapas o nazwie Chorizo al
      vino blanco:

Pokroic chorizo w plasterki (lub jesli jest to z tych "grubych" to na
      kawalki). Przysmazyc na glebokiej patelni bez tluszczu, tak by sie dobrze
      zarumienilo. Zalac bialym winem, moze byc nawet niezbyt wybredne wino stolowe,
      oby tylko wytrawne. Wino leje sie tak "na oko", zeby zakrylo calkowicie
      chorizo. Nic innego sie nie dodaje, zadnych przypraw ani nic. Potem na malym
      ogniu niech to sobie "babelkuje", az wino sie zredukuje i powstanie taki
      gesciejszy pomaranczowy sosik. Wtedy tapas jest gotowe do podania, najlepiej
      smakuje w glinianej miseczce, ze swiezym chlebem, ktory mozna sobie maczac w
      sosie. Super proste do zrobienia i pycha, moja cala rodzina za ta potrawa
      przepada.

Poza tym, ja zawsze przywoze z Hiszpanii (o ile w walizce jest jeszcze jakis
      milimetr miejsca pomiedzy nowymi butami wink

- balsam do ust Perfumeria Gal w takich przeslicznych metalowych pudeleczkach w
      stylu art deco - do dostania w perfumeriach, Corte Ingles, a nawet na lotnisku,
      - koszulki trykotowe i akcesoria (notesy, dlugopisy) Kukuxumusu - przesmieszne
      - Plyty z muzyka Flamenco
      • mrufkaa Re: Co warto kupić w Hiszpanii??? 27.09.05, 22:48
        Chorizo dla leniwych:
        to samo, tylko zamiast patelni mikrofalowkasmile Szybciej a rownie smaczniesmile))
        • mrufkaa Re: Co warto kupić w Hiszpanii??? 27.09.05, 22:49
          A,
          jeszcze jesli lubisz ciuchy ze sklepu ZARA - w Hiszpanii jest duuuzo taniej w
          ich sklepach niz w Polsce czy w Anglii.
          • ewunia_uk Re: Co warto kupić w Hiszpanii??? 27.09.05, 23:06
            mrufkaa napisała:

> A,
            > jeszcze jesli lubisz ciuchy ze sklepu ZARA - w Hiszpanii jest duuuzo taniej w
            > ich sklepach niz w Polsce czy w Anglii.

W Hiszpanii jest tez Zara Lefties, gdzie sprzedaja koncowki linii i kolekcje z
            zeszlego sezonu po smiesznych cenach (w sam raz na studencka kieszen!) - w
            Madrycie jest Zara Lefties na Gran Via niedaleko stacji metra o tejze nazwie, w
            Barcelonie o ile pamietam przy Plaza Universidad.
    • agcyb Re: Co warto kupić w Hiszpanii??? 28.09.05, 20:53
      Likier, ktorego nazwe wymawia sie "paczalan". Swietny w lato z duza iloscia
      kostek lodusmile
      • dobby Re: Co warto kupić w Hiszpanii??? 02.10.05, 14:51
        Ja mam polroczna corke i jej kupuje ubranka w Zarze i w H&M, niedrogo i
        slicznie!
        paxatran sie wymawia paciaran. pycha!
    • betif Re: Co warto kupić w Hiszpanii??? 08.10.05, 13:57
      ja tez polecam ubrania. Na wyprzedazach mozna trafic na perelki po smiesznie
      niskich cenach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka