Dodaj do ulubionych

Czarnogóra (przez SK, H, Cro, BiH) lpg - wróciłem

05.10.05, 14:35
Witam !

Po kilku miesiącach zbierania informacji i ... przeglądania tego forum oraz
za 20 dniach zagranicą - wróciłem z Czarnogóry. Jechałem przez Słowację,
Węgry, Chorwację oraz Bośnię i Hercegowinę. Przejechałem 4 tyś km. Całą trasę
przejechałem na LPG.
W Czarnogórze mieszkaliśmy koło Budvy, przy plaży Becici. Zwiedziliśmy Bokę
Kotorską, Budvę, Kotor, Ulcinij, Stari Bar, Cetynię, mausoleum Njegosa w
Lovcen (na szczycie Jezierskiego Vierhu) oraz monastyr Ostrog.
W drodze do Czarnogóry kąpaliśmy się w grotach termalnych na Węgrzech w
Miskolc-Tapolca oraz zwiedziliśmy Budapeszt. W BiH zwiedziliśmy Sarajevo,
Mostar, Medjugorje oraz zaliczyliśmy kąpiel w wodospadach Kravica.
Jeśli potrzebuje ktoś informacji - służę pomocą.

pozdrawiam
Lahcimm

Obserwuj wątek
    • Gość: =pk= Re: Czarnogóra (przez SK, H, Cro, BiH) lpg - wró IP: 83.238.103.* 05.10.05, 15:43
      Dało się jeszcze kąpać w morzu?
      • lahcimm Re: Czarnogóra (przez SK, H, Cro, BiH) lpg - wró 06.10.05, 08:39
        Gość portalu: =pk= napisał(a):
        > Dało się jeszcze kąpać w morzu?

Oczywiście, że dało się kąpać. Woda w morzu była ciepła.
        W Budvie byłem w okresie od 15-29 września. Nie było upałów, zdarzyło się kilka
        dni pochmurnych, z przelotnymi opadami deszczu, ale przez 2 tygodnie nie
        pomyślałem, żeby założyć długie spodnie.

• Gość: dabu1 Re: Czarnogóra (przez SK, H, Cro, BiH) lpg - wró IP: 195.127.59.* 06.10.05, 08:53
          Hejka
          Też byłem w Budvie, rewelacyjna starówka.
          Byłem we wszystkich miejscach, które wymieniłeś w Czarnogórze.
          Nie byłem tylko w monastyrze Ostrog.
          Napisz jak tam było i czy warto było tam jechać?
          Jak możesz to prześlij mi zdjęcia jakieś z tamtąd na dabu79@gazeta.pl
          pozdro
          • Gość: zbynek Re: Czarnogóra (przez SK, H, Cro, BiH) lpg - wró IP: *.plock.mm.pl 06.10.05, 10:56
            jeśli mieszkałeś w apartamencie-jaki koszt, czystość plaży w Czarnogórze,
            jechałeś w ciemno itp.
          • lahcimm Re: Czarnogóra (przez SK, H, Cro, BiH) lpg - wró 07.10.05, 15:12
            Witaj !

Monastyr Ostrog jest miejscem kultu religijnego (świętym miejscem) dla
            Czarnogórców (wyznanie prawosławne) podobnie jak dla Polaków Jasna Góra.
            Monastyr jest wykuty w skale. W środku znajduje się trochę malowideł na
            ścianach i obrazów. We wnętrzu jest zakaz wykonywania zdjęć - więc takich nie
            posiadam. Robiłem tylko zdjęcie z zewnątrz.
            Monastyr jest zlokalizowany w górach na trasie Niksic - Hum. Z drogi jest
            drogowskaz na Monastyr i ... kilkanaście kilometrów jedzie się po serpentynach
            w górę bardzo wąską drogą. Szczególnie w końcowym fragmencie droga jest
            szerokości 1 samochodu, z zatoczkami umozliwiającymi minięcie pojazdu jadącego
            z naprzeciwka. Oczywiście..... nie ma barierek :))))).
            Przejechanie końcówki zajmuje ponad półgodziny. Z wybrzeża (Budva) jest to
            ponad 100km, co przy czarnogórskich drogach sprawia, że wyprawa w jedną stronę
            zajmie prawie 3 godziny.
            Monastyr Ostrog podobał mi się, ale gdyby ktoś chciał jechać specjalnie z
            wybrzeża, żeby go zobaczyć, to radziłbym się mocno zastanowić. W moim odczuciu
            szkoda tracić cały dzień.
            Zwiedziliśmy Monastyr "w trakcie podróży" jadąc do przejścia granicznego z BIH
            i ...... bardzo znaną nawierzchnią drogi od granicy bośniackiej do miejscowości
            HUM. (dla tych co nie znają tej drogi: ubytki w asfalcie wynoszą .........
            miescami kilkadziesiąt metrów).

pozdr
            lahcimm

• Gość: terminator Re: Czarnogóra (przez SK, H, Cro, BiH) lpg - wró IP: *.chello.pl 02.11.05, 00:42
              chyba nie zobaczyłeś wszystkiego w Ostrogu i o jakim asfalcie piszesz powiedz
              uczciwie około 20 kilometrów bez asfaltu i przejazd zajmuje około 2 godzin od
              strony BiH do granicy twoja trasa to pobieżne łapu capu - pordrawiam
              • lahcimm Re: Czarnogóra (przez SK, H, Cro, BiH) lpg - wró 14.11.05, 11:34
                Gość portalu: terminator napisał(a):
                > chyba nie zobaczyłeś wszystkiego w Ostrogu i o jakim asfalcie piszesz powiedz
                > uczciwie około 20 kilometrów bez asfaltu i przejazd zajmuje około 2 godzin od
                > strony BiH do granicy twoja trasa to pobieżne łapu capu - pordrawiam

hej,
                sorry, że odpowiadam po tak długim czasie, ale dawno nie zaglądałem na to forum.
                Przeczytałem uważnie Twoją wypowiedź, ale mam problemy ze zrozumieniem tego, co
                napisałeś :))

Napiszę mam nadzieję teraz jaśniej :)
                - Monastyr Ostrog nie jest duży. Porównałem go jako obiekt kultu do Naszej
                Jasnej Góry, ale wielkościowo to maleństwo (szczególnie górny Monastyr).
                Zwiedzanie zajmuje max 1/2 godziny.

- a teraz kwestia drogi - nie wiem, skąd wytrzasnąłeś informacje o 2 godzinach
                (???) nic takiego nie pisałem. Pisałem tylko, że przejechanie końcówki trasy
                zajmuje ponad półgodziny (od momentu zjazdu z trasy Niksic - Hum do dojazdu pod
                parking przy Monastyrze).

- opiszę teraz, odcinek, który trafnie określiłeś łapu-capu :))
                Wracaliśmy do Polski trasą Niksić- Scepan Polje-Hum-Sarajevo. Jadąć do
                przejścia granicznego z Bośnią od strony Serbii i Czarnogóry droga jest bardzo
                przyjemna, a krajobrazowo rewelacyjna. Droga przeprowadzona jest w dolinie
                rzeki i w jej trakcie pokonuje się kilkadziesiąt tuneli - bajkowo :).
                Przejście graniczne jest w miejscowości Scepan Polje, przejeżdża się przez most
                na teren BiH i rozpoczyna się „drogowa tragedia”.
                Przed wyjazdem na urlop czytałem kilka opinii na temat odcinka od przejścia
                granicznego do miejscowości Hum. Zarówno w przewodnikach, jak i w opiniach
                internautów ten odcinek opisywany jest jako fatalny.
                Te kilkanaście kilometrów strasznie się dłużą :) Droga jest na szerokość
                jednego samochodu z zatoczkami do przepuszczenia pojazdu jadącego z przeciwka.
                Na całej trasie nie ma barierek, ale wbrew pozorom to nie jest najgorsze.
                Najbardziej istotne jest to, że brakuje asfaltu :)
                Od poprzedniego remontu tej drogi minęło już dobre kilkadziesiąt lat (jeśli
                kiedykolwiek była remontowana). Aż trudno uwierzyć, że przed granicą od strony
                SiCz jest tak bajkowo. Po prostu 2 światy.
                Przyczyną, fatalnego stan drogi jest spływająca z gór woda oraz wszystko to, co
                z nią spływa, czyli błoto, żwir, kawałki kamieni itd. Miejscami droga jest
                całkowicie rozjeżdżona, a asfalt przysypany jest żwirem i błotem na odcinkach
                nawet kilkudziesięciometrowych.

Pozdrawiam i zachęcam ludzi o mocnych nerwach do jechania tą trasą –
                WSPOMNIENIA ZOSTAJĄ NA DŁUGO :)))))
                Lahcimm

• Gość: mad Re: Czarnogóra (przez SK, H, Cro, BiH) lpg - wró IP: 83.238.100.* 14.11.05, 15:35
                  Potwierdzam - droga po stronie bośniackiej dostarcza wielu wrażeń (jechałam nią
                  w połowie września), a już najciekawsze są mijanki z tirami i autobusami...
                  • lahcimm Re: Czarnogóra (przez SK, H, Cro, BiH) lpg - wró 15.11.05, 09:03
                    :))
                    Ja na szczęście spotkałem na tej drodze tylko 2 tiry. Udało nam sie minąć :)
    • Gość: Ania Lahcimm IP: *.aster.pl 03.11.05, 15:21
      A nie spotkales jakis Polakow w Budvie na plazy?:)
      A
      • lahcimm Re: Lahcimm 14.11.05, 10:28
        Tak, ale nie tak duzo jak mozna spotkać w Chorwacji
    • Gość: Tomek Re: Czarnogóra (przez SK, H, Cro, BiH) lpg - wró IP: *.sen.warszawa.supermedia.pl 20.12.05, 14:03
      Cześć,

ja wyruszam do Czarnogóry pod koniec maja 2006.
      Mam do Ciebie pytanie: którą z miejscowości w Czarnogórze poleciłbyś jako bazę
      wypadową ? Dodam jeszcze tylko, że z tej miejscowości organizowałbym wypady do
      kolejnych miejsc w Czarnogórze. Ważne dla mnie jest także to, żeby w tej
      miejscowości była dość fajna plaża.

I jeszcze jedno: jak z dostępnością LPG w Czarnogórze oraz BiH? Trzeba mocno
      kombinować by znaleźć stacje z LPg czy też raczej nie ma z tym problemu? I
      jakie są ceny LPG?

dzięki.
      Tomek
      • Gość: PAULA Re: Czarnogóra (przez SK, H, Cro, BiH) lpg - wró IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 17:31
        Jako miejsce wypadowe mogę Ci polecic Herceg Novi (może tylko plaża nie jest
        jakas specjalnie rewlacyjna ale starówka jest piękna) bo stamtąd jest
        najłatwiej do np Kotoru czy Budvy poprostu jedziesz cały czas prosto i pierwszy
        mijasz Kotor a później jest Budvwa i wyspa Sw. Stefana. To tylko taka mało
        propozycja!
        • Gość: Tomek Re: Czarnogóra (przez SK, H, Cro, BiH) lpg - wró IP: *.sen.warszawa.supermedia.pl 21.12.05, 09:52
          Dziękuję za radę!

A co myślisz o Budvie?
          • Gość: Paula Re: Czarnogóra (przez SK, H, Cro, BiH) lpg - wró IP: *.ca.pl.renault.com / *.crowley.pl 22.12.05, 09:01
            Wiesz to zależy od tego czy planujesz podróżować swoim samochodem po
            Czarnogórze czy ich busami. Z Herceg Novi jest poprostu najłatwiej bo wszystkie
            jadą np. do Kotoru czy Budvy i podobnie jest z dorgą powrotną też w co nie
            wsiądziesz do do Herceg dojedziesz i pod tym względem jest najwygodniej i
            najłatwiej przynajmniej dla mnie. A poza tym tamtejsze plaże nie są złe ale to
            oczywiście moje zdanie.
            • Gość: Tomek Re: Czarnogóra (przez SK, H, Cro, BiH) lpg - wró IP: *.sen.warszawa.supermedia.pl 22.12.05, 14:07
              wybieram się swoim samochodem.

Dzięki za odpowiedź.
          • Gość: PAULA Re: Czarnogóra (przez SK, H, Cro, BiH) lpg - wró IP: *.ca.pl.renault.com / *.crowley.pl 22.12.05, 09:02
            A jeśli chodzi o Budvę to nie zrobiła on na mnie takiego wrażenia jak niektórzy
            tu piszą mnie osobiście bardziej podobał się Kotor.
      • lahcimm Re: Czarnogóra (przez SK, H, Cro, BiH) lpg - wró 25.12.05, 14:39
        Witam !

Baza wypadowa
        Przed wyborem bazy wypadowej muszę wspomnieć,ze w Czanogórze przemieszczanie
        sie po drogach to koszmar. W miastach ograniczenie prędkości jest do 50 km/h,
        ale rzadko kiedy Czarnogórcy tak szybko "śmigają". Poza terenem zabudownym też
        nie mozna za szybko pojeździć. Kręte drogi w górach oraz rzadko kiedy
        wymalowana linia przerywana sprawiają, ze przemieszczając się po Czarnogórze
        średnia prędkośc wynosi 40-50 km/h. Patrzą na mapę w Czrnogórze wszędzie jest
        blisko, ale przemieszczając się okazuje się że przejechanie 100 km jest
        uciążliwe (zajmuje minimum 2 godziny).
        Wydaje mi się, że okolice Budvy są odpowiednie do wypadów krajoznawczych
        (środek wybrzeża i blisko to Cetinje i Lovcen).

Plaże
        Najpiękniejsze europejskie plaże sa w Polsce i Bułgarii. Po czarnogórskich
        plażach nie spowdziewaj się cudów. Najdłuższa plaża w Czarnogórze jest na
        południe od Ulcinij (w stronę granicy z Albanią), ale moje dzieci się jej bały
        (ma ciemne zabarwienie i brudzi ciało). Pozostałe plaże są żwirowe, żwirowo-
        piaszczyste, lub gdzieniegdzie piaszczyste. Jeśli jedziesz na kwaterę prywatną,
        to znajdziesz sobie na pewno coś w okolicach jakieś fajnej plaży.
        Termin który podałeś nie jest zbyt popularny, więc warto się zastanowić nad
        pobytem w hotelu, za pośrednictwem jakiegoś biura podróży (do końca stycznia są
        zniżki w biurach podrózy).Polecam. Jak chcesz się dowiedzieć czegoś więcej to
        napisz.

LPG
        W Czarnogórze we wrześniu 2005 roku gaz był w cenie 0,55 Euro. Stacji z gazem
        nie jest dużo, ale można znależć. We wszystkich większych miastach (Podgorica,
        Nikisic) jest stacji przynajmniej kilka - trzeba pytać o plin.
        Oprócz tego tankowałem w Barze i na stacji pomiędzy Budvą a Kotorem.
        W BIH, z tego co się dowiedziałem są 3 stacje w całym kraju. W Sarajevie, Banja
        Luce i gdzieś jeszcze.
        Ja tankowałem 2 razy w Sarajavie (jak będzie potrzebny opis dojazdu do stacji,
        to proszę o sygnał). Cena gazu wynosiła 0,95 MARKI (1 EURO= 1,95 Marki). Można
        płacić w euro, tylko reszty wydają w ichnich markach.

Pozdrawiam i życzę udanych świąt
        w przypadku pytań - służę pomocą
        Lahcimm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka