metal_fish 20.10.05, 17:16 jakie macie propozycje na pyszne ciasto? wybieram się w niedziele do babci i chciałam przynieść jej coś własnego wypieku. może coś z jabłkami, jakaś szarlotka tylko nie na kruchym cieście.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: ciasto na niedzielę 20.10.05, 17:28 Olejowe jest bardzo proste,nie jest to szarlotka co prawda ale jest bardzo smaczne:) 1 szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki mąki 5 łyżek oleju 1 łyżeczka proszku-lekko ścięta 1/2 kg jabłek Wszystkie składniki oprócz jabłek nalezy zmiksować dokładnie.Wylać do natłuszczonej i posypanej mąką(lub wyłożonej papierem do pieczenia)foremki- tortownica 24 cm lub forma prostokątna 25x25 cm lub zblizona wymiarami.Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki lub kawałki,wyłozyc równomiernie na ciasto.Piec we wcześniej nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok.40 minut aż wierzch będzie zrumieniony.Po wyjęciu posypac cukrem pudrem. Odpowiedz Link Zgłoś
marzennak Re: ciasto na niedzielę 20.10.05, 17:48 Rzeczywiście olejowe jest pyszne. I możesz je zrobić z każdym owocem, mrożonym (wrzucasz na ciasto bez rozmrażania)lub z puszki. Polecam też biszkopt z kremem, np budyniowym: gotujesz budyń śmietankowy i schłodzony miksujesz z kostką masła, 3 łyżkami cukru pudru i żółtkiem. Możesz dodać pokrojone w kosteczkę brzoskwinie z puszki. Biszkopt pieczesz z łyżką kakao, taki najbardziej pasuje do kremu. Odpowiedz Link Zgłoś
saxifraga Re: ciasto na niedzielę 20.10.05, 17:55 Ile waza jaja, tyle maki, cukru i masla. BEZ PROSZKU! Szczypta soli. (na tortownice 3 jajka, na blache 5) Wymiksowac na pulchna mase > dac na tortownice/blache (ja biore papier do pieczenia)> suto oblozyc owocami (jabka, sliwki, morele, rabarber etc.) >piec na srednim ogniu (150/170°) przez przynajmniej godzine (lepiej dluzej) Podane jeszcze letnie smakuje najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
marzennak Re: ciasto na niedzielę 20.10.05, 18:00 Umieściłam kiedyś przepis na sernik płaczący, poszukaj, jest naprawdę wspaniały, zawsze się udaje i pasuje na uroczystość,bo pięknie wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś