Dodaj do ulubionych

CO JEŚĆ PRZY CUKRZYCY?POMOCY!!!

22.10.05, 14:50
Witam,proszę o odowiedz co można jeś przy cukrzycy, dodam żę to jest nowość w
naszej rodzinie a dokładnie dotyczy to mojego ojca,który zawsze jadł tłusto,
dużo bez uniaru a tu przyszła dieta i nic nie wiemy na ten temat co może
zjeść narazie je same kanapki ale słyszałam też że trzeba jeść odpowiednie
pieczywo masło.Jesteśmy bezsilni to jest wielki kłopot dla mojego ojca zawsze
jadł to co lubił a teraz je chudo"to nie jedzenie"i tym samym ojciec jest
załamany i jest okropny nie do życia nie można z nim wytrzymać coś strasznego
dodam że odrazu dostał insulinę rano wstrzykuje 34jed.a na wieczór
20jed..Więc proszę o pomoc z góry dziękuję.Pozdrawiam Monika
Obserwuj wątek
    • artur.kalinski Re: CO JEŚĆ PRZY CUKRZYCY?POMOCY!!! 24.10.05, 12:59
      Niezbędnym elementem leczenia cukrzycy jest dieta. Przedstawienie założeń takiej
      diety jest na tym forum niemożliwe, gdyż byłoby to zbyt skomplikowane i
      obszerne. Poza tym każdy cukrzyk wymaga indywidualnego podejścia. Jedyne co mogę
      polecić to wizytę u doświadczonego dietetyka lub lekarza, który nie będzie od
      razu ułatwiał sobie sprawy przepisując insulinę, tylko włoży trochę wysiłku i
      poleci odpowiednią dietę.

Wiem z doświadczenia, że insulinę można z powodzeniem odstawić stosując właściwą
      dietę. Na początku dieta taka jest zawsze kłopotliwa, szczególnie dla kogoś kto
      jadł wszystko i bez umiaru. Ten wysiłek jednak procentuje, ponieważ:
      1. odstawiamy insulinę
      2. organizm wcześniej czy później przestawi się na zdrowszy trynb odżywiania
      3. nie uzależniamy naszego życia od diety i ciągłych wyrzeczeń, co zawsze ma
      miejsce w przypadku osób takich jak Pani tata.
      Pomoc rodziny i dobrego specjalisty jest w tym przypadku nieoceniona!
      • monaluiza Re: CO JEŚĆ PRZY CUKRZYCY?POMOCY!!! 05.11.05, 22:48
        artur.kalinski napisał:

> Wiem z doświadczenia, że insulinę można z powodzeniem odstawić
        > stosując właściwą dietę.

Z doświadczenia własnego czy czyjegoś ? Na czym dokładnie polega taka dieta ?

Monaluiza
      • monaluiza Re: CO JEŚĆ PRZY CUKRZYCY?POMOCY!!! 18.11.05, 21:55
        artur.kalinski napisał:

> Jedyne co mogę
        > polecić to wizytę u doświadczonego dietetyka lub lekarza, który nie będzie od
        > razu ułatwiał sobie sprawy przepisując insulinę, tylko włoży trochę wysiłku i
        > poleci odpowiednią dietę.

Senne marzenie.... :-(( 99% lekarzy zastosuje metformin lub insuline !

> Wiem z doświadczenia, że insulinę można z powodzeniem odstawić
        > stosując właściwą dietę.

JAKĄ !!!???? proszę dokłądnie opisać, bo to byłoby jest niebagatelnym
        osiągnięciem.

Monaluiza
        • monaluiza Re: CO JEŚĆ PRZY CUKRZYCY?POMOCY!!! 23.11.05, 14:08

> > Wiem z doświadczenia, że insulinę można z powodzeniem odstawić
          > > stosując właściwą dietę.
          >
          > JAKĄ !!!???? proszę dokłądnie opisać, bo to byłoby jest niebagatelnym
          > osiągnięciem.

Ponawiam pytanie jak wyżej.

Monaluiza
          • astro_glide Re: CO JEŚĆ PRZY CUKRZYCY?POMOCY!!! 29.11.05, 04:19
            "Expertowi " nazwa tej diety chyba nie moze przejsc przez gardlo .
            • monaluiza Re: CO JEŚĆ PRZY CUKRZYCY?POMOCY!!! 30.11.05, 13:35
              astro_glide napisał:

> "Expertowi " nazwa tej diety chyba nie moze przejsc przez gardlo .

???

Monaluiza
          • monaluiza Re: CO JEŚĆ PRZY CUKRZYCY?POMOCY!!! 01.12.05, 14:40
            monaluiza napisała:

>
            > > > Wiem z doświadczenia, że insulinę można z powodzeniem odstawić
            > > > stosując właściwą dietę.
            > >
            > > JAKĄ !!!???? proszę dokłądnie opisać, bo to byłoby jest niebagatelnym
            > > osiągnięciem.
            >
            > Ponawiam pytanie jak wyżej.

Czekam nadal na odpowiedź ...

Monaluiza
            • stilll Re: CO JEŚĆ PRZY CUKRZYCY?POMOCY!!! 02.12.05, 20:57
              sama choruje na cukrzyce typu I (insulinozalezna) wiec troche moge ci
              powiedziec. Ja choruje od 11 lat, wiec jem juz na wyczucie, ale na poczatku
              bardzo przydaje sie troche wiedzy z zakresy wymiennikow (diaeta
              cukrzycowa=dieta wymiennikowa). Chodzi o to aby ilosc weglowodanow, tluszczy
              przeliczac na wymienniki (12 gramów weglowodanow to jeden wymiennik). I na
              przyklad ustalasz na kolacje(albo lekarz ustala) ilosc wymienników - 4, czyli
              mozesz zjesc 12x4 gramów weglowodanów. musisz sobie poszukac takich tablic,
              gdzie masz wypisanych mnostwo produktów i ilosci wymiennikow, weglowodanow,
              bialek itd. Byc moze zbyt zawile to napisalam, wiec jesli masz jakies pytania
              napisz na mejla gazetowego.
              To co napisalm wczesniej bylo na poczatku mojej choroby. Teraz jem wszystko,
              opróocz cukrów prostych:słodyczy i owoców, starm sie unikac bialego pieczywa.
              Jem tluszcze zwierzece i roslinne(ale tylko najwyższej jakosci), warzywa..no
              wszystko:)
              i oczywiscie przyłączam sie do pytania..ciekawa jestem coz o za dieta, co to
              wyleczyc mnie moze z cukrzycy:)
              • mawoa Re: CO JEŚĆ PRZY CUKRZYCY?POMOCY!!! 02.12.05, 22:17
                mam 14 letniego syna, który choruje na cukrzycę. Przekonaliśmy go, że dieta nie
                jest taka straszna
                polecam stronę www.cukrzycaakcjasos
                tam znajdziesz tabele wymienników węglowodanowych
                trzeba poznać dokładnie w jakich produktach żywnościowych znajdują się
                węglowodany, w jakich ilościach Twój ojciec może je spożywać
                Jest wiele produktów, które można jeść bezkarnie Warto się trochę poduczyć,a
                wyniki będą bardzo dobre. Nie wierz w to, że sama dieta pozwoli pozbyć się
                cukrzycy, trzeba się pogodzić z chorobą i polubić dietę. W końcu człowiek to nie
                śmietnik, cukrzyk je świadomie Pozdrowienia Mawoa
              • monaluiza Re: CO JEŚĆ PRZY CUKRZYCY?POMOCY!!! 05.12.05, 14:58
                stilll napisała:

> i oczywiscie przyłączam sie do pytania..ciekawa jestem coz o za dieta, co to
                > wyleczyc mnie moze z cukrzycy:)

Chyba się jednak nie doczekamy :-(

Monaluiza
                • stilll Re: CO JEŚĆ PRZY CUKRZYCY?POMOCY!!! 05.12.05, 17:48
                  chyba nie...panie ekspercie! czekamy na odpowiedz!
              • monaluiza Re: CO JEŚĆ PRZY CUKRZYCY?POMOCY!!! 06.12.05, 15:03
                stilll napisała:

> sama choruje na cukrzyce typu I (insulinozalezna)

Widzisz.. to jest tak : błędem potwornym jest tłumaczenie ludziom, szczególnie
                chorym na cukrzycę insulinozależna, że mogą jeść to co chcą, byle tylko
                poprzeliczali to sobie na zamienniki. To nie jest tak, że można jeść bezkarnie
                węglowodany w jakichkolwiek ilościach byle tylko to przeliczyć.

Twoim wrogiem nie jest cukier tylko insulina. Należy o tym pamiętać.

> i oczywiscie przyłączam sie do pytania..ciekawa jestem coz o za dieta, co to
                > wyleczyc mnie moze z cukrzycy:)

Czekam i ja.. :-)

Monaluiza
                • stilll Re: CO JEŚĆ PRZY CUKRZYCY?POMOCY!!! 06.12.05, 17:59
                  rzeczywiscie masz racje, podalam schemat..albo przynajmniej to co zaleca
                  sie "zwykle". Sama nie odzywiam sie w taki sposob, mam ustaloną dietę
                  wysokotluszczowa (nie jest to dieta optymalna kwasniewskiego). Nie chcialam
                  polecac tego rodzaju diety bo nie jest ona dla wszystkich chorych na cukrzyce
                  (zalecacna jest przy szybkim typie metabolizmu). Na szczescie widze, ze nie
                  wprowadzilam cie w blad:)pozdrawiam serdecznie:)

ps przepraszam za brak ladu i sklau w powyzszej wypowiedzi, ale jestem po pracy
                  i paaadam:)
                  • monaluiza Re: CO JEŚĆ PRZY CUKRZYCY?POMOCY!!! 06.12.05, 20:05
                    stilll napisała:

> mam ustaloną dietę
                    > wysokotluszczowa (nie jest to dieta optymalna kwasniewskiego).

Napisz coś więcej np. ile jednostek insuliny bierzesz dziennie. Czy dzięki
                    diecie udało Ci się odstawić insulinę ?

Napisz o szczegółach swojej diety tzn. ile czego jesz, w jakich ilościach.
                    Co to znaczy "wysokotłuszczowa" ?

Monaluiza
                    • stilll Re: CO JEŚĆ PRZY CUKRZYCY?POMOCY!!! 07.12.05, 17:45
                      zaczelo sie od badania włosa:) wiem, brzmi bosko:) chodzi mniej wiecej o to,
                      aby odczytac jakich pierwiastkow jest w twoim organizmie malo/duzo i ustalenie
                      rodzaju metabolizmu. Akurat moje wyniki, wskazaly na metabolizm typu A czyli
                      szybki.Aby zwolnic ten metabolizm (jak ma sie szybki, to atakujaca choroba
                      postepuje tez szybko:/) zalecili mi pewne produkty a pewnych zakazali. Na
                      przykład musze jesc: sery, orzechy, tluszcze zwierzece lub oliwa z oliwek.
                      Jesli chleb to tylko żytni. itd. absolutny zakaz jedzenia cukrow prostych. Poza
                      tym picie herbaty ROIBOS:) chyba tak to sie pisze:) wszystkie zmiany zachodzily
                      w podczas ciaglej konsultacji z lekarzem. tyle jesli chodzi o diete:)
                      pozdrawiam:)
                      • monaluiza Re: CO JEŚĆ PRZY CUKRZYCY?POMOCY!!! 07.12.05, 21:31
                        stilll napisała:

> zaczelo sie od badania włosa:) wiem, brzmi bosko:)

:-) znam tą metodę.

> Aby zwolnic ten metabolizm (jak ma sie szybki, to atakujaca choroba
                        > postepuje tez szybko:/) zalecili mi pewne produkty a pewnych zakazali. Na
                        > przykład musze jesc: sery, orzechy, tluszcze zwierzece lub oliwa z oliwek.
                        > Jesli chleb to tylko żytni. itd. absolutny zakaz jedzenia cukrow prostych.

Tak myślałam ... :-))) to możnabyło zrobić bez "analiz" włosa ;-))

Poza
                        >
                        > tym picie herbaty ROIBOS:) chyba tak to sie pisze:) wszystkie zmiany
                        zachodzily
                        >
                        > w podczas ciaglej konsultacji z lekarzem.

No właśnie... JAKIE zmiany ? Jakie masz efekty ? Czy przestałaś brać insulinę ?

Monaluiza
                        • stilll Re: CO JEŚĆ PRZY CUKRZYCY?POMOCY!!! 08.12.05, 18:00
                          *Tak myślałam ... :-))) to możnabyło zrobić bez "analiz" włosa ;-))

co masz na mysli?

*No właśnie... JAKIE zmiany ? Jakie masz efekty ? Czy przestałaś brać insulinę ?

oczywiscie, ze nie przestalam..to byloby zbyt piekne:) podaje mniej jednostek
                          (zeszlam 17 jednostek w dol).
                          • monaluiza Re: CO JEŚĆ PRZY CUKRZYCY?POMOCY!!! 12.12.05, 11:25
                            stilll napisała:

>> *Tak myślałam ... :-))) to możnabyło zrobić bez "analiz" włosa ;-))

> co masz na mysli?

A to,że poważna redukcja węglowodanów dałaby ten efekt bez analiz włosa :-)

> *No właśnie... JAKIE zmiany ? Jakie masz efekty ? Czy przestałaś brać
                            insulinę
                            > ?
                            >
                            > oczywiscie, ze nie przestalam..to byloby zbyt piekne:)

ale... jest to możliwe jak zaznaczał Pan ekspert.

> podaje mniej jednostek (zeszlam 17 jednostek w dol).

To już jest dobrze, ale celem jest odstawienie insuliny w ogóle.

Monaluiza
    • elpasz Re: CO JEŚĆ PRZY CUKRZYCY?POMOCY!!! 06.12.05, 07:16
      Cukrzycę leczy dieta optymalna dr Kwaśniewskiego lub inna
      niskowęglowodanowa.Diety te zalecają jedzenie tłuszczu. Poza tym jest już wielu
      lekarzy optymalnych, którzy prowadzą chorych z cukrzycą. W necie jest o tym
      naprawdę sporo.
      A jedząc chudo i kanapki Twój ojciec nie wyleczy się z cukrzycy.
      • monaluiza Re: CO JEŚĆ PRZY CUKRZYCY?POMOCY!!! 06.12.05, 10:40
        elpasz napisała:

> Cukrzycę leczy dieta optymalna dr Kwaśniewskiego

Niestety to nie jest prawda :-( Dieta dra Kwaśniewskiego nie uleczy chorego na
        cukrzycę. Natomiast, prawidłowo stosowana rzeczywiście pozwala na
        takie "sterowanie" poziomami glukozy, które w efekcie doprowadzają do stałych i
        w miarę niskich pozimów glukozy w czasie.

Efektem tego jest to, że chory na cukrzycę może odstawić leki (np. metformin),
        jak i w wielu przypadkach insulinę, ponieważ nie zachodzi już potrzeba ich
        stosowania. Chory czuje sie bardzo dobrze, nie ma skoków glukozy, najczęściej
        traci też nadmierną wagę ( szczególnie w przypadku cukrzycy typu 2), może jeść
        wszystko w odpowiednich ilościach. Kiedy w dodatku nauczy się stosować koncept
        indeksu glikemicznego, to juz jest właściwie pełnia szczęścia :-))))

Ale... !!!

To wcale nie oznacza, że cukrzycy już nie ma! On ją ma ! ale nauczył się ją tak
        kontrolować dietą, że nie ma potrzeby stsoswania środków farmakologicznych.
        Natomiast, kiedy chory przestaje stosować się do zasad, które pozwalaja
        utrzymywać niskie i stałe poziomy glukozy to ... niestety cukrzyca natychmiast
        da znać o sobie.

> A jedząc chudo i kanapki Twój ojciec nie wyleczy się z cukrzycy.

To jest niestety też prawda, biorąc jednak pod uwagę to "niby wyleczenie" :-)

Monaluiza

• monaluiza Re: CO JEŚĆ PRZY CUKRZYCY?POMOCY!!! 06.12.05, 14:10
      moniko25 napisała:

> Witam,proszę o odowiedz co można jeś przy cukrzycy, dodam żę to jest nowość w
      > naszej rodzinie a dokładnie dotyczy to mojego ojca,który zawsze jadł tłusto,

zapewnim Cię, że od jedzenia tłuszczu Twój ojciec cukrzycy nie dostał :-))

Monaluiza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka