Dodaj do ulubionych

przecież nie ma NARODOWOŚCI ŚLĄSKIEJ!!!

IP: 80.48.10.* 22.07.02, 22:52
nie jestem Ślązakiem ,ale mieszkam na śląsku. Cała ta afera z Narodowością
trochę mnieśmieszy, choć być może nie potrafię zrozumieć motywów jej
utworzenia!
kasia
Obserwuj wątek
    • michi3 Re: przecież nie ma NARODOWOŚCI ŚLĄSKIEJ!!! 25.07.02, 11:56
      Gość portalu: gość_kasia napisał(a):

> nie jestem Ślązakiem ,ale mieszkam na śląsku. Cała ta afera z Narodowością
      > trochę mnieśmieszy, choć być może nie potrafię zrozumieć motywów jej
      > utworzenia!
      > kasia

Droga Kasiu!
      Twoje uwagi sa troche spoznione! Dyskusja na powyzszy temat toczy sie juz na
      forum Gliwic i Katowic cale wieki.
      Nie wiem co smieszy Cie w narodowosci slaskiej??? Widze jednak ze jestes ze
      dysponujesz jakimis niespotykanymi wiadomosciami, skoro tak stanowczo
      twierdzisz ze narodowosci slaskiej NIE MA.
      A teraz podsune ci pewien problem nad ktorym bedziesz mogla pomyslec.
      Jak sadzisz czy 300 lat temu powiedzial by ktos ze istnieje narod amerykanski?
      Naprawde, narodow nie stworzyl Pan Bog, one tworzyly sie same.
      Mysle ze co nieco z tego zrozumialas.
      • Gość: hooligan Re: przecież nie ma NARODOWOŚCI ŚLĄSKIEJ!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.03, 14:42
        Śląsk to centrum
        świata!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        !!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Silesius Re: przecież nie ma NARODOWOŚCI ŚLĄSKIEJ!!! IP: *.icm.edu.pl / *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.02, 15:52

> utworzenia!
      > kasia

No wlasnie sama okreslilas sama siebie, ale cie za to nie potepiam. Ja jestem Slazakiem z dziada pradziada i nie moge zrozumeiec braku wyrozumialosci Polakow do Slazakow sami przeciez byli pod obcym panowaniem, walczac pareset lat udalo wam sie zdobyc wolnosc dzisiaj to wy cenzorujecie kto kim jest kim sie czuje itp...
      W szkolach na Slasku ucza glownie polscy historycy bo rezim musial spolonizowac to co polskie nie bylo sam tego doswiadczalem w moim I LO, panowola zasada czyja wladza tego historia, mam jednak nadzieje ze slazacy wrescie sie obudza bo tak naprawde swa wlasna pasywnoscia, sami gotuja sobie taki los jaki ich spotyka.
      Jesli mam cie przekonac musialbym sie odwolywac do faktow historycznych ktorych wszystkich nie sposob tutaj przytoczyc
      powiem tyle juz nawet Jan Dlugosz piosal o narodzie slaskim, a pezd nim wielu innych historykow Srednowiecza.
      Pozatym byly okresy gdzy bylismy niepodleglym panstwem, niestety nasza niepodleglosc nigdy nie byla wystarczajaco trwala,zas do jej rozpadu w znacznej mierze przyczynilo powstanie PRL-u teraz znowu wszystko sie odradza, ale powoli niestety.
    • Gość: mieszkaniec Żor Re: przecież nie ma NARODOWOŚCI ŚLĄSKIEJ!!! IP: *.zory.sdi.tpnet.pl 14.08.02, 20:49
      No może nie twórzmy nowego państwa. Jestem Ślązakiem tak jak moi dziadkowie,
      ale jestem również Polakiem i kocham moją , naszą Ojczyznę.
      Uważam, że odrodzenie tradycji śląskiej jest konieczne ale my sami Ślązacy
      musimy o to zadbać.

• Gość: Le Re: przecież nie ma NARODOWOŚCI ŚLĄSKIEJ!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.02, 19:42
      To dlatego że nie jesteś Ślązakiem,najprawdopodobniej NIGDY tego już nie
      zrozumiesz - lata propagandy zrobiły swoje, a wszystko to czego nauczyli nas w
      szkole przyjmowaliśmy jako pewnik (np. Powstania Śląskie jako tęsknota
      mieszkańców Śląska za polską i chęć wyzwolenia się spod niemieckiej niewoli -
      bzdura na resorach) - proponuję "podłubać" w bardziej obiektywnych źródłach
      których coraz więcej.
    • Gość: Le Re: przecież nie ma NARODOWOŚCI ŚLĄSKIEJ!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.02, 19:44
      których coraz więcej.
    • Gość: Le Re: przecież nie ma NARODOWOŚCI ŚLĄSKIEJ!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.02, 19:45
      których coraz więcej.
    • snah Re: przecież nie ma NARODOWOŚCI ŚLĄSKIEJ!!! 29.10.02, 18:49
      Droga Kasiu!
      Jest prawda, ze nie jest latwe okreslic cos takiego jak narodowosc. Co prawda
      lexykony definiuja to slowo, ale na podstawie wielu aspektow, ktore i w
      tzw "narodowosci slaskiej" by sie znalazly.
      Ja osobiscie jestem Niemcem urodzonym na Slasku - a wiec Schlesier'em,
      obywatelem panstwa polskiego i czuje sie europejczykiem! Uwazam, ze wiele osob
      z przygranicznych regionow maja podobne problemy na okreslinie swej tozsamosci
      narodowej. Bo na przyklad kim sa Ukraincy, Litwinie i Bialorusini zyjacy w
      granicach panstwa polskiego? Sa oni "Polakami"? Problem polego na tym, ze wielu
      Slazakow nie chce byc uwazanych za "Polakow", a jednoczesnie nie maja odwagi
      przyznac sie do swojej niemieckosci. Dlatego tez szukaja czegos "posredniego".
      Histrycznie rzecz biorac - gdyby Slask podobne polozenie geograficzne mial, jak
      Szwaicaria, to moze wytwozyla by sie nacja slaska. Szwaicarzy to przeciez
      potomkowie trzech osciennych narodow, odgrodzeni o nich poteznymi gorymi. W
      sredniowiecze moze, albo jeszcze wczesniej sie trafily trzy grupki:
      Niemcy ,Francuzi i Wlosi, potem zawialo sniegiem i glazami na jakie trzy
      pokolenia i jak ich znowu odkryto to juz byli tym, czym sa - Schwitzer!
      Slask byl najdluzej niemiecki (przeszlo 500 lat historii Slaska to historia
      Niemiec), tak wiec nie potrzebujemy wiecej na ten temat dyskutowac.
      Zycze wszystkim dyskutantom wszystkiego dobrego!
      Glück auf!
      SNAH
    • willi2 Re: przecież nie ma NARODOWOŚCI ŚLĄSKIEJ!!! 29.10.02, 20:30
      Dodam jeszcze ,że Polska zrzekła sie Śląska w 14 wieku(pisemnie) na rzecz
      Czechów.Również oni stworzyli pierwszą organizacje państwową na Śląsku.
      (Rybnik - staw).Póżniej przyszli Polacy.Za dziejów Polskich wydażyło sie coś
      co moglibyśmy nazwać powstaniem.W Polskich podręcznikach historycy twierdzą
      ,że było to powstanie przeciwko kościołowi i księżom.Tak zgadzam sie z tym
      bo w Rybniku ludzie ochszcili sie w obrządku wschodnim ,a nie jak Polacy w
      zachodnim.Jest to niezbity dowód o odrębnosci mieszkańców tych ziem.
      I jeszcze przypomne ,że Rybniczanie podczas plebiscytu w 1921 roku twardo
      opowiedzieli sie za Niemcami w większosci.Niesprawiedliwy i krzywdzący werdykt
      autorów traktatu wersalskiego sprawił ,że Rybnik przypadł nie chcianej Polsce.
      Pomogły temu hordy anarchistów ,które w nielicznych grupkach nielegalnie
      przekraczały granice Polsko - Niemiecką wszczynając burdy i zamieszki.
      Po tym tragicznym okresie nastąpiły ciężkie chwile dla mieszkańców Rybnika
      głód,wyzysk,aresztowania,przepędzenia i bieda.Częśc Rybniczan opóściło swoje
      miasto i udało sie na "niemiecką"strone.Ale nie wszyscy chcieli sie roztawać
      z tym co im pozostało.Pierwszy styk z ludnością Polski okazał sie szokiem.
      Częśc "powstańców" szczerze żałowała swojej głupoty i szkód.Jednak zmondżeli
      i wstępowali do Niemieckich VolksBundów.Ci co dalej tkwili przy swojej
      polskosci zrobi to póżniej bo za 30 lub 40 lat wyjadą do Niemiec.
      Jeden z tych co niszczyli Śląskość był grażyński Dbał o swoich Polskich
      Ślązaków.
      Zapewniał im social hilfe,woził bryczką na panienki i do lokali.A także
      organizował rekreacje i wypoczynek in Badkoningsdorf ( Jastrzębie)
      I tak sie ciężko żyło w Rybniku wtedy.Ludność już miała dosyć i po rygionie
      rozniosła sie wieść .Ślązaki chcą nowego plebiscytu !!!!!!!!!
      Hola hola Jak sie już dobrano do skarbca bogactwa i wyższej kultury to sie nie
      chce z tamtąd wychodzić.No cóż Polskie rozpanoszenie na ostschlesien sięgło
      zenitu.Zuchwałe napady na Gliwickom radiostacje czy Urząd Celny w Chwałęcicach
      nie wróżyło niczego dobrego.Ślązakom też sie dostało w tyłek.Pewien rybniczanin
      został skazany na 18 mies robót za obraze władzy polskiej skandując " WY
      piyrońskie ......."1 wrzesień 1939 roku.Polskie posterunki graniczne zostały
      zaatakowane z dwóch stron.Od strony Polskiej i Niemieckiej.Także dowództwo
      stwierdziło ,że nie ma po co walczyć i sie ewakułowano w strone Krakowa.
      Po wkroczeniu niemieckich wojsk do Rybnika co nastąpiło o 9,00
      Rybniczanie wyszli na rynek z kwiatami i spiewali Niemieckie pieśni patriotyczne
      Na oknach wisiały niemieckie flagi.Przecież nieda sie uszyć Niemieckiej flagi
      w 5 min !!!.Mit o wcielaniu Ślązaków do Wehrmachtu jest śmeszny.Ten kto
      przyznawał sie do swojej Niemieckośći był automatycznie ochotnikiem.
      Niestety po wojnie nastał czas kiedy wydziedziczono oraz zamknięto nam usta na
      50 lat.Chciałbym aby moje dzieci uczyły sie o Śląsku w szkołach PRAWDY.
      Pragne również aby w dowodzie tożsamosci w rubryce narodowość pisało - Ślązak.
      Pozdrawiam !!!
    • Gość: Lechita ha,ha,ha,ha,ha IP: *.vline.pl 29.10.02, 23:08

> utworzenia!
      > kasia

Mnie tez to smieszy .
      Ci durnie-separatysci myla specyfike regionalna z narodowoscia.
      Slazacy nie sa narodem to mieszanka slowianska z niemieckimi nalecialosciami.
      Nie maja i nie mieli zadnych tkzw. "wyzszych elit " ,ani wlasnego jezyka jak
      np. Kaszubi . Nigdy jako spolecznosc nie stworzyli wlasnego panstwa ( w
      sredniowieczu panstewka slaskie byly rzadzone autorytarnie,a ludnosc nie miala
      wtedy swiadomosci slaskiej.....) i nie stworza.
      Sa tylko raz poraz czescia nacji polskiej badz niemieckiej.
      • willi2 Re: ha,ha,ha,ha,ha 29.10.02, 23:40
        Autonomia Śląska trwała od 1922 do 1939r.A wiesz dlaczego ?
        Bo jak słusznie zauważono hehe inne biedne rejony takie jak Wielkopolska itp.
        pod względem kulturowym , przemysłowym nie miała szans dogonic Śląska przez
        najblisze 20 lat.Tak jak teraz Polska aby być na poziomie najbiedniejszej w UE -
        Grecji potrzebuje coś koło 20 - 30 lat.
        To co zostało ze Śląskiego języka to resztki.Możesz sobie wyobrazić ,że przed
        wojną na Śląski język składało sie ok.200 dialektów lokalnych.Całą tom
        spuscizne kulturalną wyniszczyli polacy.Ale taki matoł jak ty nieda rady tego
        sprecyzować ani określić.A co do elit mamy ich pod dostatkiem.Tylko mały
        problem do ciebie oni sie nie czuli wogóle polakami.I wiesz co ci powiem na
        zakończenie ,jakby nie te nagłaśniane autonomie to by Śląsk w polskich
        granicach wogóle nie był.
        • Gość: Lechita Re: ha,ha,ha,ha,ha IP: *.vline.pl 30.10.02, 00:25
          willi2 napisał:

> Autonomia Śląska trwała od 1922 do 1939r.A wiesz
          dlaczego ?

LECHITA : bo Polacy zrobili rezerwat dla dzikusow.....

> Bo jak słusznie zauważono hehe inne biedne rejony takie jak Wielkopolska itp.
          > pod względem kulturowym , przemysłowym nie miała szans dogonic Śląska przez
          > najblisze 20 lat.Tak jak teraz Polska aby być na poziomie najbiedniejszej w
          UE

LECHITA : kulturowo i cywilizacyjnie ZAWSZE Polska byla wyzej od
          Slaska,podobnie jak centralne Niemcy. Gospodarka to nie kultura glupi kmiocie-
          slaski.

> To co zostało ze Śląskiego języka to
          resztki.

LECHITA : podobnie jak z mozgownic slaskich ,ktore nigdy nie byly tegie co
          widac po wpisach separatystow-slaskich......Pozatym -resztkom- nikt na Slasku
          wladzy nie
          odda.

Możesz sobie wyobrazić ,że przed
          > wojną na Śląski język składało sie ok.200 dialektów lokalnych.Całą tom
          > spuscizne kulturalną wyniszczyli
          polacy.

LECHITA : podobnie jak Jankesi wyniszczyli nizszych kulturowo
          Indian.....taki juz los dzikusow bez wyzszych elit
          cywilizacyjnych.

Ale taki matoł jak ty nieda rady tego
          > sprecyzować ani
          określić.

LECHITA : nie pisz patrzac w lustro polglowku......A co do elit mamy
          ich pod
          dostatkiem.

Tylko mały
          > problem do ciebie oni sie nie czuli wogóle polakami.I wiesz co ci powiem na
          > zakończenie ,jakby nie te nagłaśniane autonomie to by Śląsk w polskich
          > granicach wogóle nie
          był.

LECHITA : belkoczesz juz zupelnie......slazacy SA juz calkowicie pod butem
          polskim i zostana,zwlaszcza,ze Polakow jest na Slasku najwiecej.
      • willi2 Re: ha,ha,ha,ha,ha 30.10.02, 00:04
        Powiem ci ,że z moich Polskich kolegów hehhe wszyjscy oddali głos na
        Autonomistów.A takiemu pajacowi i prowokatorowi dali by mówiąc po twojemu w ryj.
        Uczą się chętnie kultury Śląskiej, nie powiem ale ładnie też "godajom" i
        chętnie by widzieli Śląsk bez Polski.A więc śmiało moge powiedzieć ,że Polska
        traci swoje elity również tu na Śląsku.Pozdrawiam wszystkich normalnych Polaków
        znających naszą historie,odrębność i wiare w wolny Śląsk.
        Trzymc'e siy i prosza wos niy posyleyc'e tokich dykli tu key.
        • Gość: Lechita Re: ha,ha,ha,ha,ha-wolny Slask ? IP: *.vline.pl 30.10.02, 00:14
          Ale chyba od ograniczonych kulturowo i cywilizacyjnie Slazakow...)))))
          Polacy rzadza na Slasku i tak juz zostanie. Zadnego "wolnego" Slaska nie
          bedzie. Bedzie Albo Polska,albo UE a potem rzad swiatowy ewentualnie. Teraz
          mamy globalizm slaskie matoly,pseudonarodowe.....
    • willi2 Re: przecież nie ma NARODOWOŚCI ŚLĄSKIEJ!!! 30.10.02, 02:06
      Nie martw sie po wejsciu do UE ta Polska władza u nas sie ograniczy :))))
      Zresztą wierze w to ,że kiedyś pójdzie stąd z torbami i sobie porządzicie
      ale na Ukrainie i w Rusach tam gdzie wasze miejsce.Po wejsciu do UE Sląski Kraj
      połączy sie z Czeskim Śląskiem i zobaczysz ośle nasza siła będzie rosła.
      Ty natomiast będziesz błagał aby cie Ślązak zatrudnił za 50 centów za godzine.
      buhahahaahahah
      • Gość: Lechita ZALOSNY KONIEC NARODOWOŚCI ŚLĄSKIEJ !!! IP: *.vline.pl 30.10.02, 08:30
        willi2 napisał:

> Nie martw sie po wejsciu do UE ta Polska władza u nas sie
        ograniczy :))))

LECHITA : o ile wogole UE sie rozszerzy,a jesli nawet to i tak pieniadze z niej
        pojda do Warszawy,a nie do brudasow na Slasku co zyja w biedzie bo nie umieja
        sie znalezc w gospodarce rynkowej. Polska rzadzi na slasku jak chce.

> Zresztą wierze w to ,że kiedyś pójdzie stąd z torbami i sobie porządzicie
        > ale na Ukrainie i w Rusach tam gdzie wasze
        miejsce.

LECHITA : ani Polska ani UE nie pozwoli na wypedzenie Polakow przez
        garstke oszolomow z pod znaku -RAS- lub Mniejszosci Niemieckiej .....az tacy
        odwazni to nie jestescie aby walczyc .....i umierac za Slask.)))))
        Pozatym Polakow zwlaszcza na Dolnym Slasku jest najwiecej,a wiec to juz
        etnicznie Polska Ziemia,ktora po kilkuset latach niewoli wrocila do
        maciezy......

ps. Niemcy to zapchany rynek o zwroscie gospodarczym -0%-,a Rosja o zwroscie -8%
        0,tyle ,ze musza jeszcze wyjsc z zapasci po zachodniej ideologii czyli po
        komunizmie......Rosja ma wieksza przyszlosc gospodarcza niz UE .... dlatego
        Niemcy chcialy podbic Rus,Polske
        etc,etc,etc

Po wejsciu do UE Sląski Kraj połączy sie z Czeskim Śląskiem i zobaczysz ośle
        nasza siła będzie
        rosła.

LECHITA : i znowu widac twoja glupote. W UE nie bedzie zadnej niepodleglosci
        Slaska tak jak nie ma jej w Polsce obecnie. Pozatym na swiecie jest globalizm i
        panstwa niepodlegle przechodza w przeszlosc ( Niemcy,Rosja,Polska...) . Za
        kilkadziesiat lat moze byc jedno super-pasntwo _Europa-,a nie zadne Slaski
        itp.A za 100 Rzad Swiatowy,ktory nacjonalistow i separatystow bedzie zamykal w
        wiezieniach....

> Ty natomiast będziesz błagał aby cie Ślązak zatrudnił za 50 centów za godzine.
        > buhahahaahahah

LECHITA : mylisz sie bido-slaska , Ja jestem bogaty i sam zatrudnialem nawet
        trzech Slazakow. Pozatym centy to waluta USA,a nie UE matolku slaski.....)))))
        Miliony Polakow sa bogaci ,a Slazacy uwazajacy sie tylko za Slazakow,lub
        Slazacy-Niemcy to bieda i syf z urojeniami anty-polskimi,bo mysleli,ze Polska
        bedzie im kase za darmo dawac ......)))))
        • slezan Re: ZALOSNY KONIEC LECHITY!!! 30.10.02, 11:16
          Gościnna ziemia śląska przygarnie Cię, Lechito! Możesz nawet wybierać między
          Rybnikiem, Toszkiem i Lublińcem.
          • Gość: Lechita Re: ZALOSNY KONIEC LECHITY ? IP: *.vline.pl 30.10.02, 11:49
            slezan napisał:

> Gościnna ziemia śląska przygarnie Cię, Lechito! Możesz nawet wybierać między
            > Rybnikiem, Toszkiem i Lublińcem.

Brak merytorycznych argumentow co slezan ?
            Mnie jako Lechite nie musi na Slasku nikt przygarniac ,bo to ziemia nalezaca do
            Polski pelnoprawnie,czyli takze moja.
            Polacy na niej sa jak Jankesi w USA,natomiast Slazacy-slascy,Mniejszosc
            Niemiecka to tacy Indianie.......Czy Jankesi w USA pytaja sie Indian gdzie moga
            u siebie sie osiedlic ?? ))))))
          • Gość: Lechita Re: ZALOSNY KONIEC LECHITY ? IP: *.vline.pl 30.10.02, 11:49
            slezan napisał:

> Gościnna ziemia śląska przygarnie Cię, Lechito! Możesz nawet wybierać między
            > Rybnikiem, Toszkiem i Lublińcem.

Brak merytorycznych argumentow co slezan ?
            Mnie jako Lechite nie musi na Slasku nikt przygarniac ,bo to ziemia nalezaca do
            Polski pelnoprawnie,czyli takze moja.
            Polacy na niej sa jak Jankesi w USA,natomiast Slazacy-slascy,Mniejszosc
            Niemiecka to tacy Indianie.......Czy Jankesi w USA pytaja sie Indian gdzie moga
            u siebie sie osiedlic ?? ))))))
            • slezan Re: ZALOSNY KONIEC LECHITY ? 30.10.02, 13:11
              Ale mnie ubawiłeś! Merytoryczne argumenty w dyskusji z Tobą? To jakby rzucać
              perły przed wieprze.
              • Gość: Lechita slezan czy swinian ? IP: *.vline.pl 30.10.02, 13:32
                slezan napisał:

> Ale mnie ubawiłeś! Merytoryczne argumenty w dyskusji z Tobą? To jakby rzucać
                > perły przed wieprze.

A Ja nie jestem z toba na ty slaska swinio.
                Ja z toba nie dyskutuje tylko cie pouczam cwoku z Rybnika ?,a to roznica.
                Ciesz sie ,ze was nie szlachtowlismy po 1945 roku......chociaz gowno slaskie
                nalezalo spuscic do rynsztoka historii.Zreszta sami wyginiecie,prawdopodobnie z
                wlasnej zlosci i frustracji,ze wam sie Slask niepodlegly badz niemiecki nie
                udal......))))))
                ps. mam tu oczywiscie na mysli mniejszy odlam Slazakow czyli RASistow i z
                tkzw. Mniejszosci Niemieckiej .
                Wiekszosc Slazakow czuje sie Polakami i wiekszosc ludzi na Slasku to Polacy.
                • slezan Re: slezan czy swinian ? 30.10.02, 15:06
                  Gość portalu: Lechita napisał(a):

> slezan napisał:
                  >
                  > > Ale mnie ubawiłeś! Merytoryczne argumenty w dyskusji z Tobą? To jakby rzuc
                  > ać
                  > > perły przed wieprze.
                  >

>
                  >

>
                  > A Ja nie jestem z toba na ty slaska swinio.
                  > Ja z toba nie dyskutuje tylko cie pouczam cwoku z Rybnika ?,a to roznica.
                  > Ciesz sie ,ze was nie szlachtowlismy po 1945 roku......chociaz gowno slaskie
                  > nalezalo spuscic do rynsztoka historii.Zreszta sami wyginiecie,prawdopodobnie
                  z
                  >
                  > wlasnej zlosci i frustracji,ze wam sie Slask niepodlegly badz niemiecki nie
                  >
                  udal......))))))
                  >
                  > ps. mam tu oczywiscie na mysli mniejszy odlam Slazakow czyli RASistow i z
                  > tkzw. Mniejszosci Niemieckiej .
                  > Wiekszosc Slazakow czuje sie Polakami i wiekszosc ludzi na Slasku to Polacy.

To właśnie chciałem usłyszeć. A teraz bierz zabawki i do swojej piaskownicy;)))
                • snah Re: slezan czy swinian ? 30.10.02, 17:12
                  >
                  > A Ja nie jestem z toba na ty slaska swinio.

Sei still du polnische schwein! Wie kannst du überhaupt mit diesem Ton auf
                  unserem Forum schreiben! Verpist dich du polake!

> Ja z toba nie dyskutuje tylko cie pouczam cwoku z Rybnika ?,a to roznica.
                  > Ciesz sie ,ze was nie szlachtowlismy po 1945 roku......chociaz gowno slaskie
                  > nalezalo spuscic do rynsztoka historii.Zreszta sami wyginiecie,prawdopodobnie
                  z

Es gab Zeiten, da seid ihr geschlachtet! Soll das die Zukunft Europas sein?!

> wlasnej zlosci i frustracji,ze wam sie Slask niepodlegly badz niemiecki nie
                  >
                  udal......))))))
                  >
                  Ab 2004 ist es so weit!!!

> ps. mam tu oczywiscie na mysli mniejszy odlam Slazakow czyli RASistow i z
                  > tkzw. Mniejszosci Niemieckiej .
                  Was ist mit deinen polnische nazi?

> Wiekszosc Slazakow czuje sie Polakami i wiekszosc ludzi na Slasku to Polacy.

Polnische Heimetvertriebene aus Ukraine, Weißrussland und Litaun, die seit drei
                  Generationen hier leben und sich auch als Schlesier bezeichnen - die bestimmt,
                  aber der Kerne der schlesiescher Heimat sind sie bestimmt nicht!
                  - Tschüß -
                  • Gość: Lechita snah ty odpadzie po suce post-hitlerowskiej IP: *.vline.pl 31.10.02, 18:17
                    snah napisał:

> Sei still du polnische schwein! Wie kannst du überhaupt mit diesem Ton auf
                    > unserem Forum schreiben! Verpist dich du polake!

Pewna roznica niemiecki skurwysynie-przegrany to jestes swinia i bydlem i to w
                    calej Europie. Zamknij swinio ryj i czekaj az Polski Pan ci pozwoli
                    kwiczec. )))))

> Es gab Zeiten, da seid ihr geschlachtet! Soll das die Zukunft Europas sein?!

EUROPA ( UE ) bedzie miala w dupie wasze roszczenia bo nie bedzie chciala
                    konfliktow,zwlaszcza po waszych milionowych zbrodniach ludobojstwa.......

> Ab 2004 ist es so
                    weit!!!

LECHITA : czyzby,a to mnie rozbawiles niemiecka kurwo,patrz jak
                    wyzej......ponadto w razie rozruchow pro-RFN-owskich zastanow sie lajzo co sie
                    stanie z niewyksztalconymi kmiotami-Niemcami na Slasku od strony rodzin
                    zamordowanych Polakow,Slazakow........Bedziecie jak Kurdowie w Turcjii ,oby
                    tylko.)))))

> Was ist mit deinen polnische
                    nazi?

LECHITA : Nazizm to wymysl niemieckich wszy takich jak ty smieciu,a w Polsce
                    nigdy nie dokonywano na skale masowa ludobojstwa tak jak Niemcy wobec narodow
                    swiata. W Polsce np. nacjonalizm,byl nie zbrodniczy,Zydzi mieszkali sobie
                    spokojnie do 1939 roku.

> Polnische Heimetvertriebene aus Ukraine, Weißrussland und Litaun, die seit
                    drei
                    > Generationen hier leben und sich auch als Schlesier bezeichnen - die
                    bestimmt, aber der Kerne der schlesiescher Heimat sind sie bestimmt nicht!
                    > - Tschüß -

LECHITA : Polska jest tam gdzie chca Polacy , na Slasku Polacy rzadza i sa
                    legalnie bo to ich ziemia. Niemcy przegrali i uciekli jak szczury ze
                    Slaska,poza malutka waska grupka kmiotkow-idiotow co sie bali
                    zostawic "hujmat".......)))))) Kiedys Polska panowala na Wschodzie dzisiaj na
                    Slasku,a po juz zupelnym wyludnieniu NRD ( za robota na Zachod ) i zdychaniem
                    Niemcow......odbierzemy dawne Slowiamskie ziemie wraz z Serbami
                    Luzyckimi.

ps. to jest Polska i Zydowska gazeta i Slask jest Polski wiec naucz sie
                    niedouczuny smieciu pisac po Polsku,bo narazie jestes dzikusem na tym forum GW.
    • Gość: Lechita przecież nie ma NARODOWOŚCI ŚLĄSKIEJ !! IP: *.vline.pl 30.10.02, 15:54
      Ale sa glupi i niedouczeni Slazacy,ktorzy "mysla" ,ze ona jest.....)))))
      • slezan Re: przecież nie ma NARODOWOŚCI ŚLĄSKIEJ !! 30.10.02, 16:47

> Ale sa glupi i niedouczeni Slazacy,ktorzy "mysla" ,ze ona jest.....)))))

Ale są za to uczeni Polacy, wykształceni na pismach Soso i Rosenberga
        (rodzimych luminarzy nauki jakoś nie stało), którzy wyprowadzą nas zapewne z
        błędu;)))
    • willi2 Re: przecież nie ma NARODOWOŚCI ŚLĄSKIEJ!!! 30.10.02, 16:46
      A mi sie wydaje pacanie ,że bardzo cie boli jak twoja wielka Polska
      powoli sie rozpada.Jak powiedział kiedyś ktoś mądry następny rozbiór
      Polski będzie od wewnątrz.Taka jest prawda że 60 % terenów dzisiejszej Polski
      to tereny jej obce.Polski ferment polityczny,gospodarczy nie potrafi tych
      terenów utrzymać.Co doprowadza do anarchi w kraju.Wy nas nienawidzicie
      ale bez nas bylibyście skazani na klęske w 100%.My jesteśmy narodem cierpliwym
      poczekamy zobaczymy.
      • woytas Re: przecież nie ma NARODOWOŚCI ŚLĄSKIEJ!!! 30.10.02, 22:34
        a kim byl ten madry???
        • willi2 Re: przecież nie ma NARODOWOŚCI ŚLĄSKIEJ!!! 30.10.02, 23:19
          woytas napisał:

> a kim byl ten madry???
          lod myj fralki Opa
          • woytas Re: przecież nie ma NARODOWOŚCI ŚLĄSKIEJ!!! 31.10.02, 09:22
            a dziadek ma na imie Adolf ??
            • willi2 Re: przecież nie ma NARODOWOŚCI ŚLĄSKIEJ!!! 01.11.02, 03:37
              woytas napisał:

> a dziadek ma na imie Adolf ??
              Niy to nebył taki dziadek do łożechów laskowych
              no ale som takiy dziadki w cepeli za 3 zł
              używosz takich dziadków ?
              Adolf to tyż imie jak bardzo ślonskie :Adolf,Johann,Paul ,Hans

• willi2 Re: przecież nie ma NARODOWOŚCI ŚLĄSKIEJ!!! 30.10.02, 16:51
      I to se weżnij do serca śmierdzielowato pyro
    • Gość: QŃ Re: przecież nie ma NARODOWOŚCI ŚLĄSKIEJ!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.03, 13:56
      ŚLĄSK TO CENTRUM ŚWIATA
    • Gość: Daisy Re: przecież nie ma NARODOWOŚCI ŚLĄSKIEJ!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.03, 13:58
      Uważam, że pojęcie "Autonomii Śląskiej" to czysta głupota! Ludzie! Mieszkamy w
      Polsce, a nie tylko na Śląsku. Trzeba się otwożyć na kraj, przestać używać
      rozgraniczenia "gorol" czy "hanys"! Ośmieszamy się przed resztą państwa.
      Niedość, że widzą w nas biedaków, pijaków i bezrobotnych, to jeszcze my chcemy
      się odosobnić. To napewno nie pomoże naszej sytuacji gospodarczej!
      • slezan Re: przecież nie ma NARODOWOŚCI ŚLĄSKIEJ!!! 13.01.03, 22:37
        Gość portalu: Daisy napisał(a):

> Uważam, że pojęcie "Autonomii Śląskiej" to czysta głupota! Ludzie! Mieszkamy
        w
        > Polsce, a nie tylko na Śląsku. Trzeba się otwożyć na kraj, przestać używać
        > rozgraniczenia "gorol" czy "hanys"! Ośmieszamy się przed resztą państwa.
        > Niedość, że widzą w nas biedaków, pijaków i bezrobotnych, to jeszcze my
        chcemy
        > się odosobnić. To napewno nie pomoże naszej sytuacji gospodarczej!

Droga Daisy, ośmieszyłaś się nie czym innym tylko tą wypowiedzią. Poproś, może
        ktoś Ci wytłumaczy co to autonomia. Potem dyskutuj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka