Dodaj do ulubionych

"A wszystko przez Faraona" - kto czytał?

12.01.06, 11:10
w ostatnim
czasie przeczytałam książkę: "A wszystko przez Faraona" Jakcka Dubois. Bez
większej przesady powiem, że mi się bardzo spodobała, ale niektóre wątki
wydały
mi się zbyt długie i może niepotrzebne.Musze podkreślić, że to punkt widzenia
osoby dorosłej, dla której wiele rzeczy jest oczywistych. Nie mam dzieci w
takim wieku, żeby z nimi skonsultować moje odczucia. Dlatego proszę Was
forumowicze podpytajcie swoje pociechy (a może sami przeczytaliście), czy im
się książka podobała? a w szczególności, co najbardziej im się podobało? a
może
kogoś coś znudziło? :) Najchętniej poczytam o szczegółach...
Pozdrawiam
Dorota
Obserwuj wątek
    • verdana Re: "A wszystko przez Faraona" - kto czytał? 12.01.06, 12:49
      Ja nie czytałam. Mój 10-latek był absolutnie zachwycony, czytał juz parę razy
      (także drugi tom, ktory jednak jego zdaniem jest słabszy). Jak wróci ze szkoly,
      to zapytam go, co mu się podobało.
      • nchyb Re: "A wszystko przez Faraona" - kto czytał? 12.01.06, 13:26
        Mój 11-latek też czytał (ja nie). Wrażenia podobne jak u syna Verdany. O
        szczegóły mogę zapytać dopiero w przyszłym tygodniu, ale ogólnie zdaniem syna
        książa plasuje się w pierwszej 15-tce ulubionych książek :-)
        Tom drugi gorszy, chociaż do przeczytania...
        • mammilaria Re: "A wszystko przez Faraona" - do Nchyb 12.01.06, 15:43
          Nchyb, czy moglabys podac ulubiona 15 Twego syna. Moj ma 8 lat, ale chetnie bym
          mu podrzucala co ciekawsze pozycje, koszystajac z twoich doswiadczen
          • nchyb Re: "A wszystko przez Faraona" - do Nchyb 13.01.06, 09:19
            będę się z synem w weekend widzieć (teraz jest u babci), zapytam o dokładną
            listę i podam, słowo zucha :-)
            • nchyb Re: "A wszystko przez Faraona" - do Nchyb 15.01.06, 10:57
              Mammilario, zapytałam, dziecko listę stworzyło, zapisałam ją tu:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=34999051&v=2&s=0
    • dotttaa78 Re: "A wszystko przez Faraona" - kto czytał? 12.01.06, 13:31
      A jednak ktoś czytał :) dzięki stokrotne.
      Aby Ci trochę pomóc, to podpowiem, zapytaj go czy podobała mu się postać babci?
      i zwróć dyskretnie uwagę, czy jej opowieści go zaciekawiły, czy raczej nużyły?
      I może jeszcze, którą postać najbardziej polubił?

pozdrawiam
      D
    • bea-sjf Re: "A wszystko przez Faraona" - kto czytał? 12.01.06, 15:27
      Moja córka również lubi oba tomy ,choć początkowo nie chciała sięgnąć po nie
      sądząc ,że to będzie raczej dla chłopców .Co do pytań o opowieści babci -
      uważa ,ze są "fajne" ( ale jest chora i niewiele z jej ogolałego gardła
      wyciągnę;))
      • dotttaa78 Re: "A wszystko przez Faraona" - kto czytał? 12.01.06, 15:54
        Wydaje mi się, że dzieciom ta opowieść o superbabci może się bardzo podobać, a
        mnie nudzi, bo ten pomysł jest, że tak powiem dośc oklepany i jak ktoś dużo w
        życiu przeczytał, to taka babcia się często pojawia i zawsze ma superprzygody,
        wiele w życiu widziała.
        Współczuje córce i dziękuję za głos w dyskusji...
    • dotttaa78 Re: "A wszystko przez Faraona" - kto czytał? 12.01.06, 15:57
      Ponawiam pytania:
      *Czy dzieciaki uważają, że przygody baci są ciekawe, czy nużące?
      *Czy dzieciom podobają się rusunki Butenki?, bo one są chyba w konwencji, jakby
      dziecko rysowało.
      *Czy chcieliby się wcielić w jakąś postać z tego opowiadania?
      *Która postać jest najfajniejsza?
      *Może komuś książka się nie podobała? Jeśli tak, dlaczego?
      Pozdrawiam
      D
      • bea-sjf Re: "A wszystko przez Faraona" - kto czytał? 12.01.06, 18:27
        Któż nie chciałby mieć takiej babci-superłumenki ?;)
        (p."Nasza babcia " i "Wakacje z babcią" Kleberger )
        Butenko jest "bomba" (opinia Sary ),mistrz po prostu ( opinia moja ).Ironia w
        kresce zaklęta.
        Bohatera najfajniejszego czy też takiego ,w którego skórze chciałaby się
        znaleźć moja czytelniczka brak ( chyba nie to jest tu najważniejsze ).
        • verdana Re: "A wszystko przez Faraona" - kto czytał? 12.01.06, 18:36
          Mój syn stwierdził:
          Najbardziej rozbawiła mnie naiwność babci (np. wiara w Bank Optymistów).
          Chciałby się wcielić w Faraona (to chyba kot?)
          Rysunki mu się nie podobały, bo wyglądały, jakby były przeznaczone dla małych
          dzieci.
          • dotttaa78 Re: "A wszystko przez Faraona" - kto czytał? 12.01.06, 22:06
            To bardzo dziwne, bo ja sama nie wiem kim był Faraon. Chyba nie było nikogo
            takiego w książce. Twój syn chyba mówił o kocie :) , który imienia nie miał
            (jak pamietam). Zapytaj go kim był faraon?

Co do babci, to jak byłam mała to zawsze marzyłam o superbabci. A z tym Bankiem
            Optymistów tez mi się podobało.

Rysunki Butenki to śliska sprawa, bo z jednej strony są takie dziecinne, ale
            ironiczne, jak powiedziala bea-sjf. Jednym się podoba taki miniamlart innym
            nie...

Może ktoś jeszcze się dołączy. Komu jeszcze się podobało lub nie? A jak
            podobały się ksywy?
            • verdana Re: "A wszystko przez Faraona" - kto czytał? 12.01.06, 22:21
              Pamietam, ze jak byłam dzieckiem, to nie znosiłam Butenki. Też wydawał mi sie
              dziecinny. Stylizacja na dziecinność jest super dla dorosłych, a dzieci często
              denerwuje - nie mogą przecież odróżnić swoistego stylu od rysunków po prostu
              niedostosowanych do ich wieku.
              A Faraon to oczywiście kot.
              • dotttaa78 Re: "A wszystko przez Faraona" - kto czytał? 12.01.06, 22:46
                Nie powinnam jeszcze nic podsumowywac, ale nie mogę sie powstrzymać. Tylko
                jedno zdanie... Dzieciakom się książka podoba chyba dlatego, że po pierwsze to
                jest taka rodzina, którą każdy chciałby mieć (podobna jest w książkach
                Musierowicz), po drugie Kot, który mówi - każdy o takim marzy i po trzecie
                sprwytne dzieciaki, które wszystkich przechytrzą. Mnóstwo kryminalnych zagadek,
                chociaż atmosfera od początku do końca zapowiada, że nic złego nie może się
                stać. A w takim wypadku, przez chwilę emocjonować się i bać się może każdy
                czytelnik. Adrenalina wzrasta, ale nie jest groźna.Faktycznie przyznaję książka
                wciąga, akcja jest bardzo wartka
                Czy ktoś ma inne odczucia i pomysły?
                A może ktoś odpowie jeszcze na wcześniejsze pytania?
    • nchyb Re: "A wszystko przez Faraona" - kto czytał? 15.01.06, 11:03
      Dotttoo78, porozmawiałam z synem, o książkę dopytałam w miarę dokładnie i oto
      opinie dziecka:

Książka podobała mu się bardzo ( o czym świadczy m.in. umieszczenie jej na 5
      miejscu listy ulubionych książek).
      >>*Czy dzieciaki uważają, że przygody braci są ciekawe, czy nużące?
      Są bardzo ciekawe
      >>*Czy dzieciom podobają się rusunki Butenki?, bo one są chyba w konwencji,
      jakby dziecko rysowało.
      Rysunki nie podobają się, gdyż mój syn zdecydowanie bardziej woli ilustracje
      bardziej realistyczne, a nie takie, gdzie, tu cytuję: "głowa jest jak okrągła
      piłka"> jednak syn uważa, że rysunki Butenki są zabawne, śmieszne. Woli jednak
      inne.
      >>*Czy chcieliby się wcielić w jakąś postać z tego opowiadania?
      Raczej nie, jeżeli już to w kota.
      >>*Która postać jest najfajniejsza?
      Oczywiście kot.
      Co do kota, mojemu synowi najbardziej się podobał. Jak mówi dziecko: kot miał
      zawsze własne zdanie, wszyscy się z nim liczyli, był bardzo mądry, miał zawsze
      rację.

> większej przesady powiem, że mi się bardzo spodobała, ale niektóre wątki
      > wydały
      > mi się zbyt długie i może niepotrzebne.
      Zdaniem mojego dziecka takich wątków nie było. Po głębszym namyśle odparł, że
      może to te, które dotyczyły opowieści babci o Dzikim Zachodzie. Ale jemu te
      wątki nie przeszkadzały.

A teraz moje dziecko straciło ochotę na dalsze wypytywanie i poszło oglądać
      jakiś mecz w telewizji. Mecz piłki nożnej...
      • nchyb Re: "A wszystko przez Faraona" - kto czytał? 15.01.06, 11:10
        po wypowiedziach syna postanowiłam książkę przyczytać sama, by również sobie
        zdanie wyrobić :-)
      • dotttaa78 Re: "A wszystko przez Faraona" - kto czytał? 15.01.06, 17:51
        Dzięki za taką świetną sondę.
        Rozmawiając ze znajomymi też zauważyłam, że rysunki podobają się tym, którzy
        kojarzą Butenkę z własnym dzieciństwem.
        Tak mi się też wydawoało, ze dzieciom Superbabcia i jej przygody tylko dla mnie
        będą nużące, bo znam z książek tysiące takich historii i jestem w stanie
        przewidzieć, a Twoj syn jest na początku tej drogi i dopiero nabywa tę wiedzę.
        Ciekawa jestem, czy Tobie jako dorosłej książka się spodoba. Na pewno nie
        umknie Ci ciekawy, ironiczny, cięty język Jacka Duboisa :) moim zdaniem
        fantastyczny i taki naturalny dziecięco-młodzieżowy. Ale zanim wszystko powiem,
        pozostawię karty zakryte choć po części...
        Pozdrawiam
        Dorota

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka