lena_ziemkiewicz 22.02.06, 08:10 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53621,3176755.html Facet zdefraudował miliardy dolarów (daje to jakieś pojęcie o dochodach KK) i był zamieszany w morderstwa, a uniknął kary m.in. dzięki Wojtyle. Mafia się wspiera. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
waldek58 Re: Zmarł bankier Watykanu 22.02.06, 08:22 Zapomnieli lub nie chcieli napisac że przebywał w USA majac paszport dyplomatyczny Watykanu i Amerykanie mogli mu "skoczyc". Po zamordowaniu JP1 Amerykanie chcieli jego przesłuchac, w związku z powiazaniem mafii włoskiej z amerykańską Odpowiedz Link
vitmik Re: Zmarł bankier Watykanu 22.02.06, 08:29 nikt mu nie podskoczyl, bo jp1 chcial i skonczyl tak jak skonczyl Odpowiedz Link
wanda43 Re: Zmarł bankier Watykanu 22.02.06, 16:58 Vituś,czyzbyś sugerował,ze JP I popelnil samobojstwo na ochotnika? Odpowiedz Link
kociak40 Re: Zmarł bankier Watykanu 23.02.06, 03:01 Z jednej strony prawdziwa rzeczywistość ogromu bogactwa kleru KK, z drugiej strony stale jakieś bajeczki, ktore gloszą "mocno wierzący", (spotykam się z tym stale, nawet na tym forum), że gdzieś, jakiś ksiądz, na starym skrzypiacym rowerze jeździ, że hen! w jakiejś parafii, ksiądz w podartej sutanie chodzi, tam gdzieś! dach dziurawy w kosciele od lat, woda na ołtarz się leje, jakiś, gdzieś, ksiądz ostatni złoty kielich sprzedał aby wdowie z 4 dzieci pomóc. Dziwne to, sami wierni bajki wymyślają i to tak nierzeczywiste, że prędzej w anioła można uwierzyć, ktory ma przylatywać o 12 w samo południe, na dzwięk dzwonów "na Anioł Pański", prędzej jego można zobaczyć niż księdza w podartej sutannie. Odpowiedz Link
vitmik Re: Zmarł bankier Watykanu 23.02.06, 08:16 jp1 byl bliski rozbicia powiazan marcinkusa z mafia i masonami. no to go killim Odpowiedz Link
edico Re: Zmarł bankier Watykanu 23.03.06, 00:27 W tym momencie warto również wspomnieć, że po wykryciu jego udziału w aferze zbiegł do Watykanu, który ukrywał go przez lata przed włoskim wymiarem sprawiedliwości. Postępowanie takie samo, jak ukrywanie ks. Athanaze Seromba przed trybunałem karnym MTS za sprawu ludiobójsywa w Ruandzie. Odpowiedz Link
monia478 Re: Zmarł bankier Watykanu 24.02.06, 08:49 Wojtyła miał powiązania z mafią i bankierem bo w latach 80-tych były wysyłane pieniądze do solidarnośi, oglądałam program na kablówce(planete) i wypowiadał się syn zamordowanego.Nie pamiętam już dobrze tego dokumentalnego filmu, ale może ktoś widział to niech opisze dokładniej. Odpowiedz Link
waldek58 Re: Zmarł bankier Watykanu 24.02.06, 08:59 Mówisz zapewne o synie Calviego którego zamordowano i powieszono na moscie w Londynie. Ja ten program tez oglądałem. W nim syn Calviego stwierdził że ojciec chciał ujawnic machlojki finansowe Watykanu. Nie zdazył bo dostał w czape. Calvi przed smiercią zwracał sie do WOJTYŁY o zwrot pieniędzy które były wysyłane dla Solidarnosci i opozycji w innych państwach komunistycznych. Wojtyła nie raczył mu nawet odpowiedzieć. Wysyłane pieniądze nalezały co mafii. Odpowiedz Link
monia478 Re: Zmarł bankier Watykanu 24.02.06, 09:48 waldek58 napisał: > Mówisz zapewne o synie Calviego którego zamordowano i powieszono na moscie w > Londynie. Ja ten program tez oglądałem. W nim syn Calviego stwierdził że ojciec > > chciał ujawnic machlojki finansowe Watykanu. Nie zdazył bo dostał w czape. > Calvi przed smiercią zwracał sie do WOJTYŁY o zwrot pieniędzy które były > wysyłane dla Solidarnosci i opozycji w innych państwach komunistycznych. > Wojtyła nie raczył mu nawet odpowiedzieć. Wysyłane pieniądze nalezały co mafii. Dzięki o to mi chodziło,tylko w mieście już nie ma tego programu,a szkoda. Odpowiedz Link
no_no Re: Zmarł bankier Watykanu 22.03.06, 22:12 lena_ziemkiewicz napisała: > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53621,3176755.html > > Facet zdefraudował miliardy dolarów (daje to jakieś pojęcie o dochodach KK) ~~~~ I kto to mówił?: "Nie zbierajcie skarbów na tej ziemi [...] "sprzedajcie to, co posiadacie, albo oddajcie to biednym" "nie będzie moim uczniem żaden z was, który nie pozbędzie się wszystkiego, co posiada"... A tak zrozumieli te słowa miłujący Go "uczniowie": "Bo skąd wziął się ogromny kapitał będący dziś w posiadaniu Kościołów? - pisze K.H. Deschner w książce "Opus diaboli". Przewyższa je wszystkie bogactwem Kościół katolicki, który nadal dysponuje największym areałem ziemi w świecie chrześcijańskim, którego akcje i inwestycje kapitałowe szacowano już dziesięć lat temu na blisko pięćdziesiąt miliardów marek; któremu podlega kilkanaście banków w samym Rzymie; do którego należy de facto również największy prywatny bank świata, Bank of America, bo Kościół ma w nim pięćdziesiąt jeden procent udziałów, który posiada niemałe zapasy złota w Fort Knox oraz kapitał zainwestowany w najróżniejsze przedsiębiorstwa, między innymi w liczące się firmy hiszpańskie, francuskie towarzystwa naftowe, gazownie oraz elektrownie w Argentynie, boliwijskie kopalnie cyny, brazylijskie fabryki kauczuku, przemysł hutniczy w Stanach Zjednoczonych, General Motors Corporation, największe włoskie towarzystwo lotnicze „Alitalia" oraz zakłady samochodowe Fiat, ponadto w cały szereg przodujących włoskich firm ubezpieczeniowych i budowlanych, w ubezpieczenia na życie i ubezpieczenia materialne w Niemczech, w badeń-skie fabryki aniliny i sody, w fabryki farb w Leverkusen, w towarzystwo naftowe Deutsche Erdól Aktiengesellschaft, w ham-burskie elektrownie, w esseńskie kopalnie węgla kamiennego, w nadreńskie huty stali, w koncern Yereinigte Deutsche Metall-werke, w Siiddeutsche Zuckeraktiengesellschaft, w Gesellschaft fiir Lindes Eismaschinen (maszyny do produkcji lodów), w firmę Siemens & Halske AG, w firmę Mannesmann AG, w BMW itd., itd., nie mówiąc już o bankach stanowiących własność Kościoła..." Więcej o kościelnych interesach i kulcie słów pustych, przeczytasz tu: legaba.6te.net/karlheinz_deschner_opus_diaboli.htm Smutne w tym wszystkim, że znaczną część watykańskiego skarbca od wielu wieków i na wieki wieków, zapełniają z takim trudem i oddaniem, moi rodacy, Polacy... no_no - a zaczynali jako biedni rybacy z Galilei Odpowiedz Link