Dodaj do ulubionych

Najładniesza plaża na Krecie!!!! Poradzcie!!!

IP: *.aster.pl 25.02.06, 11:40
Przeczytałam kilkanaście wątków o plażach na Krecie i już mam mętlik w
głowie,nie wiem gdzie jest plaża NAJŁADNIEJSZA!!!! Poradzci coś, bo mam dość.
Marzy mi się piaszczysta plaża, czysta, z łagodnym zejściem dobra na spacery,
szeroka. A moze ja mam za duże wymagania??? Jadę z rocznym maluchem i
chciałabym żeby mógł swobodnie grzebać w piasku. A może to niemożliwe na
Krecie!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: kris Re: Najładniesza plaża na Krecie!!!! Poradzcie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 12:11
      taka piaszczysta plaza moze niezbyt urokliwa jest przy hotelu Mediteraneo obok
      miejscowosci kissamos w zeszlym roku miala je w ofercie ITAKA ale sam hotel jest
      dosyc daleko od centrum, wlasciwie na odludziu
      • neronka Re: Najładniesza plaża na Krecie!!!! Poradzcie!!! 25.02.06, 12:19
        Piaszczyste plaże są w:
        - Georgioupolis
        - Rethymonie
        - na Stavros
        - Stalidzie
        - Matali
        - Ag. Marina
        - Kato Doratso

z reuły plaże przyhotelowe są mocno zaludnione i nie tak piękne jak plaże na
        odludziu:
        - Balos
        - Falasarna
        - Elafonissi
        -Frankokastello
        i wiele innych

Genralnie jeśli jedziesz z małym dzieckiem to polecam zach część wyspy - okolice
        Chanii, Kissamos, Georgioupolis.
      • pietnacha40 Re: Najładniesza plaża na Krecie!!!! Poradzcie!!! 25.02.06, 15:04
        Polecam też Kissamos , ale mały hotel Peli z Itaki. Plaża ładna i piaszczysta
        właściwie po drugiej stronie ulicy , do centrum średnio daleko (akurat na
        wieczorny spacer) i można dojść plażą. A jak się chce mieć super plażę, to
        wychodzi się po śniadaniu przed hotel, macha ręką na jadący autobus i po 15 min.
        (pusty + klima) jesteście na przepięknej Falasarnie. W Grecji byłam trzy razy -
        Kissamos nr 1.
        • Gość: wawka Re: Najładniesza plaża na Krecie!!!! Poradzcie!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.02.06, 15:47
          polecam hotel Mira Mare w aghios Nicolaos 200 m od hotelu swietna piaszczysta
          plaza.A i Aghios urocze.Kissamos? dziura jakich wiele na zachodzie krety
    • eridan Re: Najładniesza plaża na Krecie!!!! Poradzcie!!! 26.02.06, 20:51
      Nie ma czegoś takiego jak NAJ... PLAŻA. De gustibus. Uwaga: kolejność może w
      każdej chwili ulec zmianie, mogą też niektóre wypaść z rankingu.
      Moja 10-tka na dziś to kolejno:
      2. Gramvoussa i okolice (piaszczysta)
      2. Falasarna (piaszczysta)
      3. Elafonissi (piasek różowy)
      4. Vai (plaża palmowa)
      5. Preveli (plaża palmowa)
      5. Plakias (plaża szeroka i piaszczysta)
      6. Dia (wysepka, plaża malutka)
      7. Tripiti Beach (żwirowa, mała)
      8. Chrissi (wysepka, całość piaszczysta)
      9. Gavdos (wysepka, piaszczyste i żwirowe)
      10. Amoudara k/ Heraklionu (najbardziej znana, piaszczysta, 8 km długości)
      pzdr
      • ewamalgorzata Re: Najładniesza plaża na Krecie!!!! Poradzcie!!! 26.02.06, 23:51

> 9. Gavdos (wysepka, piaszczyste i żwirowe)

Aaaa.. byłeś/aś na Gavdos?
      • Gość: wow Re: Najładniesza plaża na Krecie!!!! Poradzcie!!! IP: *.aster.pl 27.02.06, 10:25
        . drugie miejsce plaza golden w Istro.No a jak ktos umiescil w rankingu
        amoudare to chyba nie zna Krety:)!
        • jacek1f zgadzam sie ze nie ma NAJ.. ale do listy dorzucę 27.02.06, 11:22
          "zote plaże Kolimbari" :-)) Kilometry pustego piasku na wysokosci Maleme - w
          obie strony bazy lotniczej.... kilka godzin chodzenia..i pusto.
          • Gość: Ewka Re: zgadzam sie ze nie ma NAJ.. ale do listy dorz IP: *.icpnet.pl 27.02.06, 12:33
            No to jeszcze dorzucę przepiękną piaszczystą Agios Pavlos (pd-zach), Ksero
            Kambos (pd-wsch), Kalo nero (pd-wsch).
            • jacek1f i najpiekniejszą kamienistą, ale jaką! w Arvi..n/t 27.02.06, 12:51
    • bah77 Re: Najładniesza plaża na Krecie!!!! Poradzcie!!! 27.02.06, 21:47
      Właściwie Neronka wymieniła już większość najpiękniejszych kreteńskich plaż.

Pominęła jednak te w rejonie Plakias, np.: Damnoni i (w/g mnie najpiękniejszą,
      naturystyczną) Micro Damnoni:

www.explorecrete.com/gallery/album12/Damnoni_Beach

plakias.interkriti.org/sc012.htm

Oraz kilka innych, bardzo malowniczych plaż naturystycznych w rejonie Sfakia,
      np.:

# Glyka Nera (Słodkiej Wody):

naturism-greece.com/MB/html/sweetwater.html

# Filaki:

naturism-greece.com/MB/html/filakibeach.html

A tu jest info i foto z prawie wszystkich kreteńskich plaż:

www.explorecrete.com/crete-beaches.htm

bah77
      • Gość: viola Re: Najładniejsza plaża na Krecie. IP: *.chello.pl 30.04.06, 19:40
        Tu prezentowana jest ciekawa klasyfikacja:-)). Bo jakość plaży zależy według
        niektórych osób od zawartości:-).
        • bah77 Re: Najładniejsza plaża na Krecie... 03.05.06, 12:06
          Niezupełnie.

Rzadko kiedy zatłoczone plaże miejskie można nazwać ładnymi.

Natomiast tak się składa, że plaże naturystyczne są przeważnie w
          najpiękniejszych, ustronnych miejscach wybrzeża.

Stąd moje uzupełnienie listy, którą podała Neronka.

bah77
          • Gość: viola Re: Najładniejsza plaża na Krecie... IP: *.chello.pl 03.05.06, 22:16
            Oczywiście,żartowałam.

Myślę o ciekawych wakacjach na różnorodnego koloru plażach, właśnie zestawienie
            ich zdjęć może dać ciekawy efekt.
      • Gość: Smarkacz Re: Najładniesza plaża na Krecie!!!! Poradzcie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 20:12
        Bah77, chofdzi o piaszczystą(!!!) plażę, nie naturystyczną ;)
        Pozdrawiam
        • bah77 Re: Najładniesza plaża na Krecie!!!! Poradzcie!!! 03.05.06, 23:18
          Smarkaczu, masz rację.

Dodałem do listy także kilka pięknych plaż dla takich dzieci, które lubią bawić
          się na plaży kamyczkami, gdy znudzi im się piaseczek... ;-)

Pozdrawiam

bah77
    • Gość: malina Re: Najładniesza plaża na Krecie!!!! Poradzcie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 16:37
      Zaraz, zaraz, czy Ty sobie czasami nie wyobrażasz bielutkiego piasku,
      szmaragdowego morza, i palm? Nie zapominaj, że Kreta jest wyspa pochodzenia
      wulkanicznego i NIE MA białego piasku
      • neronka Re: Najładniesza plaża na Krecie!!!! Poradzcie!!! 28.02.06, 19:29
        Biały piasek jest na Chrissi, na Elafonissi, Balos.
    • Gość: beata Re: Najładniesza plaża na Krecie!!!! Poradzcie!!! IP: *.chello.pl 01.03.06, 14:32
      z takim maluchem to zdecydowanie lepiej na Cypr, tam są piaszczyste
      plaże...Kretą możesz być rozczarowana..zwłaszcza Północną...unikaj hoteli przy
      dużych miastach..bywa, że woda w morzu jest w takich miejscach po prostu tłusta
      z brudu...w Bali powinno być w miarę dobrze..
      • Gość: wolo Re: Najładniesza plaża na Krecie!!!! Poradzcie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 16:12
        Cypr?! A to ci dopiero alternatywa hehehehe:)))))
        • amigo50 Re: Najładniesza plaża na Krecie!!!! Poradzcie!!! 01.05.06, 00:22
          Ten Cypr to chyba grube nieporozumienie!?
          Autor(ka) chyba się naczytał(a) przewodników, ale na wyspie to chyba nie był(a).
    • Gość: macunaima Re: Najładniesza plaża na Krecie!!!! Poradzcie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 20:19
      W tamtym roku byliśmy w Platanias 7km na wschód od Rethymno., ale tam plaza
      taka sobie. Jeździliliśmy samochodem kilkanascie kilometrów za na zachód od
      Rethymno na plaże - Georgioupolis. Bardzo szeroka i długa łagodne opadające
      dno , mozna wejść do 100m w głąb morza i jest do pasa, cnajcieplejsza woda,
      stosunkowo mało ludzi w wiekszości Grecy. Wymarzona dla małych dzieci.
      Oczywiście sa inne przepiękne i słynne plaże ale niestety zatłoczone i czesto z
      nieprzyjemnym skalistym dnem. Na plażowe leniuchowanie zdecydowanie polecam -
      Georgioupolis
      Pozdrawiam i zazdroszcze wszystkim którzy w tym roku wybieraja sie na cudowną
      wyspę Kretę.
      • Gość: betii Re: Najładniesza plaża na Krecie!!!! Poradzcie!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 14:50

A tak sobie odświeżę...

• tuliperouge Re: Najładniesza plaża na Krecie!!!! Poradzcie!!! 10.06.06, 00:41
        A czy mogłabym prosić o radę z jakim biurem można pojechać do Georgioupolis? Na
        razie nie znalazłam za dużo, poza jednym ale poza moim zasięgiem finansowym :(
        Dziękuję z góry.
      • Gość: Lato Re: Najładniesza plaża na Krecie!!!! Poradzcie!!! IP: *.malnet.pl / 62.233.164.* 11.06.06, 19:45
        Witam

Najaładniejszą plaża jaką widziałam to plaża w Matali.Plaża jest ładna i
        urokliwa, ale niestety kamyczkowa. Niestety większość plaż jest
        kamyczkowa.Jedynie w okolicy Hersonisos i Kisamoss są piaszczyste plaże, ale
        wąskie i pełno na nich starych, rozebranych niemek. W okolicy Heraklionu jest
        fajny hotel iberostaru ( Athina Palace), ma ładną, małą zamkniętą plażę
        piaszczysto - żwirkową ( Made), tam zresztą animatorki hotelowe przychodzą z
        dzieciakami pokopać. Może to będzie dobry wybór. Pzdr. Miłego wypoczynku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka