Dodaj do ulubionych

Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać.

11.04.06, 23:45
Wielu forumowiczów zupełnie olewa kwestie obrony, a to tak, jak w piłce
nożnej. Brazylia zawsze miała najlepszy atak, strzelała najwięcej goli, co z
tego, jak z reguły obrona mizerna i majstra zdobywał kto inny. Grała
najładniej, ale skuteczniejsi byli ci z lepszą obroną. Czy Grecja ma mistrza
Europy, bo miała najlepszych strelców? Bo grała najładniej? Nie, najlepiej
odpierała ataki, a mecze wygrywała jedną skuteczną akcją. Na giełdzie jest
identycznie. Co z tego, że macie 10 pięknych transakcji, jeśli potem w jednej
to wszystko z nawiązką wtopicie! A bez obrony to kwestia czasu. Popatrzcie ilu
kamikadze było na tym forum, a teraz o nich cicho. Polecam lekturę wątków o
elku z ostatnich dni, jakie to fortuny już niektórzy zbijali na papierze. Tu
kłania się kolejna zasada, zarobek masz dopiero, gdy akcje sprzedaż, gdyż
dopóki akcje w grze - "wszystko się może zdarzyć...", również kasa na
"marchewkowym polu" ;).
Obserwuj wątek
    • fular1 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 11.04.06, 23:47
      i ja musze przyznac 100% racji - czyli ja.
      • citro1 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 11.04.06, 23:50
        Pazurrr,jak na 100, dwóch to zrozumie to warto było pisać.
        Dobranoc
        • robak65 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 12.04.06, 00:19
          Witajcie
          Jeden napewno już zrozumiał. Dzięki za kopalnię wiedzy (wyszukiwarka np.
          "Pazurrr1" i Wielu Innych oczywiście !!! )
          Dzięki stopowi wywaliło mi dziś 12Piast i Koelner. Jutro się przekonam czy
          dobrze je ustawiłem. Jeśli źle, to i tak nauka kosztuje. Mam jeszcze Millenium i
          Bioton. Jeśli jutro spadną to też się sprzedadzą.

Piszcie tak dalej, może choć do paru to dotrze
          Pzdr
          robak
          • pazurrr1 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 12.04.06, 09:54
            To życzę powodzenia. Głębokość stopów decyduje m.in, jaki będzie charakter
            Twojego inwestowania. Musisz być przygotowany, że powiększy się ilość transakcji
            stratnych, jednakże straty nie będą bolesne. Oprócz SLoss koniecznie stosuj
            zasady zarządzania wielkością pozycji. W połączeniu z SL, spowoduje to, że już
            jedna udana transakcja powinna Ci zrekompensować straty z kilku, a nawet
            kilkunastu transakcji. Jest to trudne do przezwyciężenia od strony psychicznej,
            gdyż możesz mieć teraz mniej udanych transakcji, ale paradoksalnie, Twój portfel
            powinien systematycznie się powiększać. Pozdr. Mario'
            • robak65 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 12.04.06, 14:16
              Witam
              Dzięki. Spróbuję trzymać się MM (zasada trudniejsza psychicznie do
              zaakceptowania) i SL.
              Oprócz tego próbuję od niedawna stosować następujące zasady:
              A. Wejście:
              1. Spółka jest w trendzie rosnącym, najlepiej łagodnie
              2. Kupujemy gdy jest na dole kanału i się odbiła (niestety szerokość
              kanału=zakres inwestycji i odbicie podlega subiektywnej ocenie)
              3. Spółka jest fundamentalnie niezła (ciekawe jak to ocenić mając wykształcenie
              techniczne) i działa w branży która jest rozwojowa, jak podają media.
              4.Ustawiam stopa na wysokości 2x[max z(TR z ostatniej sesji i EATR z 10 sesji)]
              5. Każdego dnia podnoszę stopa (lub gdy zadziała mam sygnał, że podjąłem złą
              decyzję) :)
              B. Wyjście
              stop loss

Gdy nie zastosowałem powyższych zasad rynek mnie ukarał (zadziałał SL-ostatnia
              deska ratunku ). Niezastosowanie MM spowodowało wcześniej jeszcze większe straty

Pzdr
              robak

Ps. aktywacja SL na Millenium jest na 6.85, mim. cena sprzed. 6.7; odpalenie
              stopa już tuż tuż ...
              • pazurrr1 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 12.04.06, 15:00
                Stop nie podnosisz codziennie, lecz wtedy, gdy spełnione są warunki do jego
                podniesienia. Wyjaśnię, masz ustalone warunki do ustalenia wysokości stopa -
                dwukrotność aktualnego poziomu zmienności. Co jakiś czas kontrolujesz, na jakim
                poziomie Twój system ustaliłby wysokość stopu w danym momencie, w którym robisz
                kontrolę. Porównujesz wynik ze stopem, który masz ustawiony - jeśli jest wyższy,
                podnosisz stop, jeśli jest niższy, nie robisz nic! Na przykład, kurs wynosi 100,
                ATR 2, Twój mnożnik wynosi 2x, a więc 2x2=4, Twój stop wynosi 100-4=96. kurs
                rośnie na 105, ATR maleje na 1.5, a więc nowy stop obliczamy,że jest
                105-(2x1.5)=102, a więc wyższy od poprzedniego, więc stary anulujesz, a stawiasz
                nowy na 102. Jeszcze jedna uwaga, możesz subtelniej podchodzić do kwestii
                odległości stopu - jeśli kurs zbliża się do jakiegoś krytycznego poziomu, np.
                poziom oporu, dobrze jest zacieśnić stop, stosując mniejszy mnożnik, nie 2x, a
                np.1.5x . Ideą jest, by uczestniczyć w jak najmniejszym odcinku trendu
                spadkowego, zarazem jak najwięcej wykorzystać wzrosty, przy okazji nie dać się
                przedwcześnie wyrzucić z rynku. Czasem się nie da, zwłaszcza przy głebokim V. Tu
                trzeba mieć odwagę wrócić spowrotem "ręcznie" na rynek, czasami nawet być trochę
                spóźnionym. Lepiej jednak nawet kosztem straty części zysku zarobić "utratę
                większości strat" (he, masło maślane, ale chyba kumasz;) )
                • pazurrr1 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 12.04.06, 15:10
                  Nawiążę jeszcze do formacji V. Nie da się uniknąć wyrzucenia, chyba, że ma się
                  baaardzo głębokie stopy. Kilka tygodni temu na Enapie była sytuacja, że V
                  doszłoby do 0.01zł z ponad 1zł! Jednak V można bez trudu rozpoznać i zamiast
                  stracić, samemu na niej nieźle zarobić. Ustawcie sobie wykres 20min., i
                  zauważcie, że V formuje się w 90% w przeciągu 40min.,obroty gwałtownie rosną,
                  następnie spadek (lub wzrost) się kończy i, co najważniejsze!, obroty spadają
                  wyraźnie poniżej średniej obrotów. W tym momencie macie ok. 20-40min. na
                  podjęcie decyzji o kupnie (sprzedaży) po wyjątkowo atrakcyjnej cenie. Jest to
                  sposób o ponad 90% skuteczności! Polecam, przetestujcie to na wykresach.
                  Podkreślam, decydująca jest obserwacja wolumenu obrotów i jego średniej! PZDR.
                  Mario'
                  • robak65 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 12.04.06, 21:29
                    Witaj
                    Uprzejme dzięki za b. dokładne wyjaśnienia. Zrozumiałem. Tak jak wiele
                    poprzednich zostało zarchiwizowane. Może kiedyś napiszę z nich książkę :).
                    Dzięki także za samą chęć pisania.
                    Jak można przetestować V z danych historycznych nie mając Metastock'a. Może ze
                    strony Parkietu ściągnąć dane intraday dla Enapa dla 8.03.2006 (tu chyba było
                    V)i Excelem to obejżeć ?
                    A propos
                    Domniemywam, że mimo, że SL mnie wyrzucił z 12NFI to dalszy wzrost jest możliwy.
                    Nie wiem czy będę miał odwagę "ręcznie" znowu wejść. Niestety gdy o Piaście
                    pisałeś, ja się przygłądałem GPW.
                    Pzdr
                    robak
                    • pazurrr1 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 12.04.06, 22:19
                      Np. na onecie/giełda jest program ISPAG, z którego ja korzystam, ważne jest byś
                      wykres mógł obserwować wraz z obrotami oraz nałożoną na wolumen średnią.
                      Najczęściej przed formacją V (bądź odwrócone V) obroty są minimalne, nast.
                      gwałtowne wybicie obrotów wysoko ponad średnią, następnie kurs przez jakiś czas
                      utrzymuje się w swoim ekstremum (szczyt lub dołek), ale obroty spadają wyraźnie
                      poniżej średniej. jest to sygnał kupna (sprzedaży). Na wykresie świecowym widać
                      potem świecę z bardzo długim cieniem. Popatrz, np. na wykresy Próchnika, każdy
                      jego wzrost, w ostatnich miesiącach był w ten sposób poprzedzony (a także
                      spadek). Podobnie na Sanwilu, Agorze, alchemii, budopolu i wiele innych.
                      • robak65 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 13.04.06, 00:00
                        Oczywiście znowu dzięki.I post do archiwum :)
                        Przeanalizuję. Stosuję ISPAG na Pulsie Biznesu (notowania.pb.pl). Myslę, że jest
                        troszkę lepszy niż na onet.
                        Dobranoc
                        Jutro też jest dzień
                      • robak65 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 13.04.06, 22:32
                        Witaj
                        Dzięki
                        Próbowałem z ISPAG-iem obejrzeć formację V, ale intraday jest tylko do
                        ostatniego notowania. Pewnie nie da się tego obejrzeć. Może na miom koncie w BPH
                        trafię akurat w taką formację w intraday.
                        Na wykresach dziennych są owszem świece z długimi cieniami.

Zdrowych i pogodnych świąt
                        Pzdr
                        • pazurrr1 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 14.04.06, 12:46
                          Ustaw notowania 20sesyjne i wykres 20min. lub wykres 60min, liniowy, bo lepiej
                          widać V. Intraday nie jest zbyt dobry do analiz, bo obraz jest zaciemniony przez
                          szumy. To tak, jakbyś "Bitwę pod grunwaldem" Matejki oglądał z odległości 30cm.
                          Często lepiej widać, gdy się jest dalej.
                          • robak65 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 14.04.06, 22:34
                            Witaj
                            Przepraszam, ale coś mi się nie zgadza. Ustawiłem notowania 20 sesyjne i wykres
                            20 min. Dotyczy on jednak tylko ostatniej sesji, a my chcemy obejrzeć 20 sesji
                            historycznych. Co mam zmienić ? Nie działa na Onet i PulsBiznesu
                            Dzięki za cierpliwość.
                            Pzdr
                            robak
                            • pazurrr1 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 15.04.06, 09:55
                              "+" i "-" zmieniasz zakres wykresu, a strzałkami obok przesuwasz. Wesołych
                              świąt! Mario'
                              • robak65 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 15.04.06, 22:02
                                Witaj
                                Przepraszam, ale "+" i "-" oraz strzałki działają tylko na zakresie dziennym.
                                Gdy ustawię 20 min to + i - powiększają i zmniejszają wykres w zakresie
                                ostatniego dnia, a strzałki nie działają. Może na innym portalu, oprócz onet i
                                puls biznesu ISPAG działa prawidłowo?
                                Spokojnych i zdrowych Świąt.
                                Pzdr
                                robak
              • biel333 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 12.04.06, 23:21
                witam. też chciałbym to zrozumieć dio końca. w zasadzie ustawiam stoploss ale
                widze ze mnie wyrzuca z rynku i nastepnie idą wzrosty. chyba nie mam zasady.

tak wiec co oznacza:
                2x[max z(TR z ostatniej sesji i EATR z 10 sesji)], MM , ATR 2, Twój mnożnik
                wynosi 2x, a więc 2x2=4, Twój stop wynosi 100-4=96.
                skomplikowane prosze o dokladniejsze opisy
                • robak65 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 13.04.06, 00:13
                  Cześć
                  Wyjaśnienia:
                  2x[max z(TR z ostatniej sesji i EATR z 10 sesji)] - 2 razy maksymalna wartość z
                  dwóch liczb: ze wskażnika TR i z wykładniczej średniej ze wskaznika TR z 10
                  sesji w tył. TR - wyjaśniono na stronie .bossa.pl
                  MM - zarządzanie kapitałem (wyszukiwarka "pazurrr1" - przeczytaj WSZYSTKIE posty)
                  ATR -średnia z wskaznika TR
                  reszta w wątku : Trafnie typować, czy zarabiać???
                  Autor: pazurrr1
                  Data: 28.03.06, 10:46
                  Pzdr
                  robak
                  PZDR
                  • biel333 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 13.04.06, 00:53
                    znalazlem co to ATR pojołem ATR %-wy i punktowy
                    nie moge znalezc nic o TR i EATR
                    pytanie czy do obliczenia stopu uzywac kurs minus 2xATR daje poziom czy te
                    powyzsze TR lub EATR.
                    dzieki za wyrozumialosc
                    • pazurrr1 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 13.04.06, 01:22
                      ATR służy, by ustalić poziom "szumu", czyli ruchu kursu nie mającego znaczenia
                      dla właściwego trendu, np. gdy jest wzrost, to zakres spadków, które mu
                      towarzyszą, ale nie zmieniające trendu wzrostowego. Można to ustalić śledząc
                      kurs i na kartce zapisać sobie, jakie spadki były podczas trendu wzrostowego i
                      obliczyć ich średnią. Można iść na skróty, gdyż wskaźnik ATR oblicza to za nas.
                      Po prostu odczytujemy, jaka jest jego aktualna wartość. Np. na SNW podczas
                      ostatnich wzrostów SNW dwa razy spadał po 0.07zł. Teraz, zależnie od strategii,
                      można ustalić stop. np. 1.5x0.07, by system zignorował ten ruch, , lub ustalić
                      ATR z mniejszego przedziału czasowego na 0.03zł, by na tych ruchach wstecznych o
                      0.07gr dodatkowo zarobić. Wiadomo, są dwie strony medalu - ustawisz na 0.1,
                      musisz grać odpowiednio małym pakietem, gdyż stop masz stosunkowo odległy, ale
                      jeśli prognozujesz duże wzrosty na SNW, to wykorzystasz je w pęłni; ustawisz na
                      0.03, zarobisz dodatkowo na korektach, zainwestujesz większą kwotę gdyż
                      potencjalna strata mniejsza (i na tym też zarobisz), ale ryzykujesz, że przy
                      korekcie np. 0.04zł SNW Ci ucieknie i będziesz odkupywać ze stratą. Sądzę, że o
                      wyborze powinna decydować analiza Twojej mentalności i temperamentu, a także
                      określenie zakresu potencjalnego wzrostu. Jak to zrobić? Uważa się (i
                      słusznie!), że stosunek spodziewanego zysku, do akceptowanej straty powinien
                      wynosić min. jak 3:1. W powyższym przykładzie, możesz sobie pozwolić na stop
                      -0.1, jeśli sądzisz, że prawdopodobny jest wzrost o 0.3zł(3x0.1), jeśli
                      przewidujesz wzrost mniejszy niż 0.09, nie powinieneś w ogóle tej pozycji
                      otwierać, gdyż wzrost jest mniejszy od iloczynu w drugim wariancie 3x0.03zł.
                      • pazurrr1 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 13.04.06, 01:26
                        Jeszcze jedna uwaga, zauważcie, że z reguły przed wybiciem ATR wyraźnie maleje i
                        jest to jeden z prognostyków zwiastujących wybicie. Jest to o tyle cenne, że w
                        przeciwieństwie do oscylatorów, mamy tu sygnał do transakcji PRZED, a nie PO
                        fakcie. Dodatkowym potwierdzeniem są maleńkie obroty.
                        • biel333 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 13.04.06, 02:01
                          dzieki za uprzejmosc. musze to dopiero przetrawic. pzdr
                        • robak65 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 15.04.06, 22:20
                          Witaj
                          A gdy TR na danej sesji jest dużo mniejsze niż na kilku poprzednich, a obroty są
                          większe, niż na kilkunastu poprzednich, a kurs malał, to spadnie dalej, czy
                          pójdzie w górę ? Sytuacja dotyczy Millennium, którego akcje nieopatrznie kupiłem
                          po 7.70,- po czym kurs spadł do 7,- 13.04 . Jest tu chyba poziom wsparcia. 4
                          sesje wstecz TR było 0.45 - 0.75 , a ostatnia sesja TR=0.2 ale dużo większe
                          obroty. Mój SL był ustawiony na 6.8,- Anulowałem go, bo wahnięcia na początku
                          sesji we wtorek mogłyby go aktywować. Będę śledził notowania, gdy po 11.00 kurs
                          będzie poniżej 6.8,- sprzedam wszystko "ręcznie". Proszę, podpowiedz coś Mario'
                          Pzdr
                          robak
                      • biel333 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 13.04.06, 02:08
                        okejo jeszce pytanie w jaki sposób najtrafniej przewidywać wzrosty. z czego
                        korzystać.
                        dzieki
                        • pazurrr1 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 13.04.06, 03:45
                          Ha! To temat rzeka, gdyż temu poświęcono najwięcej analiz i każdy gracz ma tu
                          swoje recepty. Jest to zgodne z naturą, bo każdy chce tanio kupić i drogo
                          sprzedać, na tym to zresztą polega. W zasadzie wcześniej Ci to już powiedziałem
                          - ja opieram na AT, ale tylko wyszukuję niektóre elementy, gdyż widzenie wielu
                          formacji ma charakter życzeniowy - widzimy to, co chcemy zobaczyć. By nie dać
                          się oszukać swojej psychice, warto, gdy już prawie podejmiemy decyzję, zacząć
                          analizę od nowa, ale próbują udowodnić sobie tezę przeciwną. Drugim problemem
                          jest to, że zanim formacja AT się w pełni ukształtuje, rynek zdąży sporo
                          odjechać. Dlatego polecam szczególnie analizę wolumenu, gdyż możemy dzięki niej
                          "podglądnąć" intencje wielkich, ale w te klocki o wiele lepszy ode mnie jest
                          Citro. Dla mnie ważne w nast. kolejności są linie wsparcia i oporu, średnie 45 i
                          200, luki na wykresach świecowych, zniesienia Fibonacciego (super się sprawdziły
                          np. na Sanwilu) oraz... plotki, tu na forum ;)
                    • robak65 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 13.04.06, 12:26
                      Hej
                      ATR - zwykła średnia ze wskażnika TR -thrue range (rzeczywisty zasięg)
                      EATR - średnia wykładnicza, która uwypukla ostatnie wartości (chyba są
                      najwazniejsze) - wzór rekurencyjny opisany dla dowolnego wskażnika
                      www.bossa.pl/analizy/techniczna/elementarz/srednie_ruchome
                      Pzdr
                      robak
                      P.s.
                      Dzięki Mario'
    • elamigo1 Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 12.04.06, 11:44
      Absolutna racja. Na dodatek przypomnę to co postuję na forum już od pół roku:"
      zyski możla liczyć dopiero gdy są NA KONCIE GOTÓWKOWYM." Póki w portfelu są
      akcje a nie pieniądze ze sprzedaży - nawet akcje które dały 500% to nadal
      tylko akje, które "w oka mgnieniu" mogą stracić nawet więcej na wartości niż
      dały zysku. Zysk na papierze podnieca ale nie sposób go wydać.
      pozdr.
      ami
    • przykopa Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 15.04.06, 22:52
      - zasada stopów jest piękna ....Lecz przeanalizujcie sobie kilka wykresów
      (szczególnie na papierach o niskiej płynności).Jeśli kurs slizga sie w pobliżu
      poziomów w poblizu których moga być ukryte zlecenia typu stop ,często sie
      zdarza że ktoś sprawdza takie poziomy....
      Krótka zwałka ,a potem kilka zleceń kupna swieżo ujawnionych defensywnych zleceń
      A potem wraca wszystko do normy (no moze z wyjatkiem tych których wyrzuciło z
      rynku po chwilowych obnizkach kursu)
      BILANS MUSI WYJŚĆ NA ZERO jak ktos zarobi ,to ktoś musi stracic !!!
      • serwantes Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 17.04.06, 15:36
        stopy są bez sensu, lepiej przetrzymać najgorsze, trzeba mieć jaja i nie
        wymiękać.
        • pazurrr1 po co stopy... 18.04.06, 13:59
          Przeciwnikom stopów proponuję jako motto - "operacja się udała, pacjent zmarł",
          a miał twarde jaja...
    • plessok Re: Brzydko zarabiać zamiast pięknie wtapiać. 17.04.06, 16:03
      niewazne w jaki sposob ale pozwalac zyskom rosnac i wcale jak nie ktorzy pisza
      ze trzeba "miec jaja" to sluszna strategia, bo jesli ktos tak mowi i nie
      stosuje mechanizmow obrony zwanymi stopami to chyba zna sie na tym bizniesie
      tyle jak dziecko w piaskownicy...moge wymienic kilka rodzajow stopow np.stopy
      oparte na zmiennosci(ATR),stopy wynikajace z wykresow(wsparcie ,opor),stopy
      wskaznikowe(srednia kroczaca),stopy nominalne(ryzyko srodkow srednio 5%),stopy
      kapitalowe(ilosc kapitalu),stopy oparte na wielkosci depozytow...kazdy kto wie
      czym sa stopy to zdaje sobie sprawe o czym mowa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka