Dodaj do ulubionych

czy komornik może zająć moje konto ?

16.08.06, 08:06
Pracuje na etacie mam zasądzne alimenty na trójkę dzieci i żonę . Żona
przesłała wyrok z klauzulą wykonalności do mojego zakładu pracy i na tej
podstawie mój pracodwaca przelewa na jej konto moje wynagrodzenie zostawiając
mi ok 670 zł które przelewane były na moje konto ,są to pieniądze za które
się utrzymuję ,jedyne jakie mam . Wczoraj dowiedziałem się że komornik
dokonał zajęcia mojego konta na poczet innych zobowiązań i bank zobowiązany
jest przekazywać mu wszystko co na moje konto wpłynie. W efekcie komornik
zabierze mi ostatnie 670 zł a ja pozostanę bez środków do życia . Co mogę w
tej sytuacji zrobić ? Czy komornik działa zgodnie z prawem ? Do tej pory
sądziłem że zająć można tylko określony procent mojego wynagrodzenia ?
Obserwuj wątek
    • majkel01 Re: czy komornik może zająć moje konto ? 19.08.06, 10:01
      hmm.... sytuacja troche dziwna. Komornik nie moze zajac wiecej z wynagrodzenia
      niz pozwalaja mu przepisy wiec jakas kwota na twoje konto wplywa. Komornik z
      jednej strony nie moze po raz nastepny potracic ci kwoty z naleznego
      wynagrodzenia skoro juz raz potracil. Jednak nalezy pamietac ze nie wykorzystana
      w danym miesiacu kwota powieksza twoje oszczednosci a te podlegaja egzekucji.
      Wedlug mnie komornik wiec moze zajmowac kwote ktora znajduje sie na twoim koncie
      ponad wynagrodzenie miesieczne ktore jest w twojej dyspozycji.
      • arnikaarnika Re: czy komornik może zająć moje konto ? 21.08.06, 11:49
        Po kilku dniach dochodzenia nie dostałem żadnego pisma od nikogo z
        zawiadomieniem o zajęciu konta - okazuje się że konto zajęte zostało przez
        poborcę skarbowego ,napisałem pismo do naczelnika US z zarzutem o nadmiernie
        uciążliwą egzekucję , w tym czasie gorliwy poborca dokonał zajęcia konta mojej
        żony na które wpływały świadczenia alimentacyjne i zasiłek rodzinny
        (wyłącznie).
        W jakim czasie US musi się ustosunkować do pisma z zarzutami o nadmiernie
        uciążliwą egzekucję ? Do kogo się dalej odwoływać jeśli decyzja sądu będzie
        dla mnie niekożystna?

• Gość: mike Re: czy komornik może zająć moje konto ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 20:16
          czas na rozpaczenie zależny jest od danego US ale z tego co wiem oni się wogóle
          nie śpieszą ew. przyślą papierek w celu uzupełnienia czegoś tam a poborca dalej
          będzie działał - ja już mam ku**a dość tych pism - nic im nie pasuje i na
          wszystko mają chyba gotowce o odmowie - napisałem ostatnie - potem kompletna
          olewka jak oni mnie tak ja ich - tylko moja sprawa jest o długi przypisane
          przez US
          • arnikaarnika Re: czy komornik może zająć moje konto ? 01.09.06, 08:56
            UDAŁO SIĘ ! Urząd Skarbowy odblokował oba konta ,warto walczyć o swoje prawa .
            W pismach skierowanych do US w czytelny sposób wykazaliśmy :
            - przekroczenie prawa (zajęcie alimentów,kwoty wolnej,nie poinformowanie o
            egzekucji - co nie dało szans obrony)
            - wykazaliśmy wysoką szkodliwość decyzji US na zdrowie i życie nas i dzieci - w
            wyniku decyzji utraciliśmy możliwość zakupu leków niezbędnych dla leczenia
            dzieci

a i kopię pisma przesłaliśmy do Sądu Rodzinnego i Prokuratury,
            • majkel01 Re: czy komornik może zająć moje konto ? 01.09.06, 17:18
              hmm.... w niepoinformowaniu dluznika o egzekucji nie ma przekroczenia prawa
              bowiem wlasnie o to chodzi ze trzeba dzialac z zaskoczenia. Egzekucja to
              zupelnie inna czesc niz postepowanie sadowe. Jesli przeciwko tobie zapadlo
              orzeczenie czy tez decyzja administracyjna to przeciez dobrze wiesz ze masz
              jakas tam kwote do zaplaty i nie ma od tego odwolania.
              Jesli zostaly zajete alimenty to tez nie bardzo jest to przekroczenie prawa
              bowiem komornik skarbowy wcale nie musial wiedziec o tym ze akurat te pieniadze
              to sa alimenty. Konta zostaly odblokowane wiec nie ma powodow do tego by
              wszczynac postepowanie karne. Przesylanie zatem pism do sadu czy prokuratury na
              niewiele sie zdaje bowiem i tak prokuratura wszczac postepowanie moze na wniosek
              a natomiast sad rodzinny nie zajmuje sie sprawami egzekucji komornikow skarbowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka