Dodaj do ulubionych

robilyscie przed ciaze badanie na chlamydie??

12.10.06, 14:25
dzis na innym forum wyczytalam ze dziewczyna ktora dlugo bezskutecznie
probuje zajsc w ciaze okazalo sie ze ma chlamydie

Zarazenie chlamydia ponoc w 70 % przebiegoa bezobjawowo a jest strasznie
niebezpieczna
Moze podowodac wlasnie nieplodnosc a w ciazy poronienie

Czy ktorej z Was lekarz proponowal zbadanie tego?
I wlasnie sa rozne metody badania. ALbo wymaz albo z krwi tyle co pobieznie
wyczytalam

Nie wiem czy taki wymaz moze zrobic ginekolog czy nie

Siedze i mysle ze chyba warto zrobic to badnie W przyszlym tyg moze pojde do
gin to sie zapytam
Obserwuj wątek
    • babsee Re: robilyscie przed ciaze badanie na chlamydie?? 12.10.06, 14:31
      Ja robilam na 10 dni przed terminem porodusmile
      To badanie jest platne wiec skierowanie to na grzyb potrzebne.
      Robisz wymaz z pochwy w kierunku chlamydia trachomatis.( bo jest tez pneumonia
      ale ta dotyczy górnych dróg oddechowych)Nie ma sensu robic z krwi.
      • vernalis1 Re: robilyscie przed ciaze badanie na chlamydie?? 12.10.06, 14:45
        W aptece mozna kupić specjalny tes na chlamydie- całe badanie trwa dobry
        kwadrans, a wynik wg opisu jest wiarygodny w 99%
        • marysienka44 Re: robilyscie przed ciaze badanie na chlamydie?? 12.10.06, 15:00
          Nie robiłam, niestety, do glowy mi to nie przyszło. A szkoda.
          Prawdopodobnie zaraziłam się w czasie ciąży, na basenie, w jakuzzi.
          Marysia urodziła się z zapalenie płuc, dzieci najczęsciej, o ile uda się zajść w
          ciąże, rodzą sie właśnie z zapaleniem płuc, zapaleniem spojówek, lub ze ślepotą.
          Oczywiście nie wiedzialam że mam "na stanie" taka bakterię.
          Objawy moje wystapiły po porodzie i trwały dwa m-ce, nim zorientowała się
          lekarka co to może być.
          Objawy podobne jak przy zapaleniu drog moczowych, co minuta na kibelku, dwie
          kropelki, ból koszmarny. Po jakimś czasie ten ból był non stop (ból cewki
          moczowej) i to tak silny że ustać nie mogłam dużej niż dwie godz.
          I straszne bóle stawów kolanowych, koszmar, mąż musiał pomagać mi wstać z łóżka.
          Potem był antybiotyk dla mnie i dla męża. Jak na razie jest ok.
          Przed drugą ciążą zrobię badanie.
          Płatne ok.120zł. Nie pokrywa fundusz.
        • Gość: rr Re: robilyscie przed ciaze badanie na chlamydie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 00:56
          nie wierzcie tym domowym testom. wiarygodny to jest jedynie test PCR, ktory
          polega na amplifikacji genomu Chlamydii. jesli juz robic test w kierunku
          chalmydii - to tylko PCR.
    • shady27 nie robilam takiego badania 12.10.06, 15:08

• babsee Re: robilyscie przed ciaze badanie na chlamydie?? 12.10.06, 15:22
      I wlasnie dlatego ze moja siostar rodzila 4 tygodnie przede mna i jej corcia
      wypisana na 3 dobe po 7 dobie zycia wrocila do szpitala z chlamydialnym
      zapalenim pluc.Dlatego szybko zrobilam zeby wiedziec czy zaraze corcie bo
      rodzilam SN
    • lacido Re: robilyscie przed ciaze badanie na chlamydie?? 12.10.06, 21:02
      Robiłam na początku ciązy ginekolog mi zaleciła w krakowskim instytucie
      mikrobiologii coś ok 80zł zapłąciłam, ale okazało się że nie mam tej bestyjki,
      też czytałam że możę być zagrożeniem dla płodu.
    • lilyfee Re: robilyscie przed ciaze badanie na chlamydie?? 12.10.06, 23:12
      Robilam i okazalo sie,ze mam. Przebiegala zupelnie bezobjawowo. Dostalam
      leki,ale ze bylam w ciazy nie bralam wiekszych dawek. Chlamydia wracala dwa
      razy,na stale sie jej pozbylam w osmym miesiacu ciazy,kiedy musialam brac 4
      tabletki antybiotyku(zapomnialam juz,jak sie nazywa) dziennie. Na szczescie
      mala urodzila sie zupelnie zdrowa.
    • carmen776 Re: robilyscie przed ciaze badanie na chlamydie?? 07.11.06, 09:54
      Moi znajomi mieli na stanie właśnie chlamydię, ponieważ planuję dzidzię
      chciałabym profilaktycznie zrobić badania. Czy wymaz wykonuje każdy ginekolog?
      Jak długo czeka się na wyniki?
      • nglka Podpinam się pod powyższe pytanie n/txt 09.11.06, 01:15
      • annb Re: robilyscie przed ciaze badanie na chlamydie?? 09.11.06, 09:04
        nmie musisz isc do ginekologa
        poszukaj punktu diagnostycznego i zadzwon czy wykonują to badanie
    • kruszynam Re: robilyscie przed ciaze badanie na chlamydie?? 17.11.06, 13:01
      ufff... ale się naszukałam tego wątku! a właśnie mnie dotyczy, więc bardzo mi
      zależało. Ja, kiedy poszłam do mojego gina i oświadczyłam, że chcemy się z
      mężem postarać od razu zaproponował mi wszystkie badania. Uprzedził, że są dość
      kosztowne (komplet okoł 20o zł), ale warto. Miałam więc badanie w kierunku
      tokso, różyczki, cyto coś tam i właśnie chlamydii. I tylko chlamydia wyszła mi
      dodatnia, reszta ok. No i zaczęłam leczenie. Ja i mąż, 3 tabletki, 2 tygodnie
      czekania i znowu badanie i znowu pozytywne (miałam robiony wymaz) i kolejne
      antybiotyki, ale tym razem już tylko ja, bez męża i tym razem 6 tabletek, 4
      tygodnie przerwy i znów badanie - tym razem z krwi i znów pozytywne. Na wyniki
      czeka się tydzień więc strasznie długo się to wszystko ciągnie. W lipcu
      zrobiłam pierwsze badanie a mamy połowę listopada i jestem w trakcie kolejnych
      antybiotyków - teraz jest ich 10, potem muszę 4 tygodnie odczekać i znów
      badanko, ale tym razem i mój mąż musi się zbadać. Gin mi powiedział, ze
      strasznie się ta bakteria mnie uczepiła i jest zdziwiony, ze tak długo mnie
      trzyma. Robiłam testy IgG i IgM i wyszły IgM dodatnie, czyli teraz choruję,
      choć przechodze zupełnie bezobjawowo... takie paskudztwo, tylko mnie denerwuje,
      bo jak czytam co ta chlamydia moze narobić to aż mnie dreszcze przechodzą. Nie
      wiem jak długo ją mam, ale jeśli długo to mogę miec problem z zajściem i jestem
      strasznie przerażona. A z kolei nieleczona może spowodowac poronienie, albo
      poważne choroby u dzidzi - ślepotę, zapalenie płuc a nawet astmę. Zrobię więc
      wszystko zeby się jej pozbyć!
      Miał moze ktoś podobne problemy? Chciałabym usłyszeć, że ktoś miał podobne
      problemy, ale wszystko dobrze sie skonczyło. Jak pytam gina, czy mam się
      martwic, powiedział, że mam się nie martwic, ewentualnie moge sie pozłościć, ze
      tak się wlecze...
      • korneliap Re: robilyscie przed ciaze badanie na chlamydie?? 17.11.06, 13:53
        PODSTAWOWA ZASADA Twoj maz tez musi jessc antybiotyki bo tak to on
        prawdopodobnie Cie zaraza.
        Dziwne ze teraz jesz sama antybiotyki
        • Gość: piechcia5 Re: robilyscie przed ciaze badanie na chlamydie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.06, 13:59
          czy to badanie jest refundowane? gdzie się je wykonuje?
        • kruszynam Re: robilyscie przed ciaze badanie na chlamydie?? 21.11.06, 12:26
          problem w tym, że mój mąz też brał tabletki i stosowaliśmy prezerwatywy, jak
          zalecił mi gin. Drugą serię brałam sama, a jutro wysyłam mojego mężusia na
          badanka!
    • Gość: piechcia5 Re: robilyscie przed ciaze badanie na chlamydie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.06, 14:09
      gdzie w Poznaniu to wykonują?
    • kropka.nad.zet tak, moja ginka mi zaleciła cały komplet badań: 17.11.06, 14:32
      nie wiem, czy wszystkie poprawnie odcyfruję z kartki big_grinD
      toksoplazmoza (to wiadomo), chlamydia, ureaplasma (?), myloplasma (?), BV

w każdym razie pani w laboratorium nie miała problemu
      wszystkie wyniki mam super
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka