Dodaj do ulubionych

A może kuchnia czeska ? - mniam

IP: *.* 17.08.02, 12:55
Kocham, naszą czeską kuchnię i polecam ją wszystkim, którzy lubią sobie zjeść :lol: - nie zawsze to może zdrowe no i kaloryczne ;) ale jakie pyszne - mniam ! :)czeski knedel z bułek450g mąki tortowej, 3 bułki, 1 jajko, 2dl mleka, 10g drożdży lub pół proszku do pieczenia, sóldo maki dodamy drożdże lub proszek do pieczenia, dolejemy letnie mleko do którego wcześniej nalezy wbić jajo i wymieszać dodać troszke soli i wyrobić ciasto. Dodamy pokrojone w drobne kostki bułki i ponownie gnieciemy ciasto. Takie ciasto pozostawiamy 40 min. w spoczynku. Następnie dzielimy ciasto na 2 części i kształtujemy 2 knedle ( 2 podłóżne batony ), które wkładamy do posolonej gotujacej sie wody. Gotujemy 20-25 min.Knedel kroi się na plastry tak jak chleb. Podajemy z sosami, kapustą, gulaszem.Odgrzewamy go na parze,a reszte trzymamy w lodówce!Knedle ziemniaczane750g ziemniaków, 1 jajko, 300g maki tortowej, sólObrane surowe ziamniaki zetrzec na drobnej tarce, i zcedzimy z nich wodę. dodać sól, jajko, makę i zarobic ciasto. Z ciasta formowac małe knedle ( jak pyzy ), które gotujemy w posolonej wodzie.Do knedli proponuję: Segettyński gulasz :)600g wieprzowiny, 400g kapusty kiszonej, 2dl śmietany słodkiej ! ( może być z kartonika albo kremówka ), 2 łyżki mąki, 40 g smalca, 1 cebula, czosnek, kostka rosołowa, papryka mielona, pieprz, kminek, sóldrobno pokrojona cebulę zpienimy na smalcu, dodamy w kostke pokrojone mieso i zaprószymy papryką. Do lekko podsmazonego mięsa dodamy czosnek wycisniety przez maszynke, kminek ( nalezy go rozbić pałeczka do miesa albo nadgarstkiem ), dodać sól, pieprz i dolejemy wczesniej przygotowany bulion -(nie wszystko) z kostki. Dusimy, często mieszając i wg. potrzeby dolewając bulionu - uwaga nie za dużo!Kapustę należy podusić na troszce smalcu i wody. Kiedy zmieknie dodajemy do mięsa. Pogotujemy i zagęścimy śmietaną zmieszaną z mąką. Jeżeli kolor gulaszu jest za mało czerwony, na smalcu należy zpienic papryke mielona i dodac do potrawy. Gulasz podajemy z knedlem :)i na koniec: smażony ser zólty albo sekret mnicha:niegruby tak niecałe 0,5 cm sera żołtego ( na osobę )ser obtoczymy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na delikatnym ogniu. Podajemy z frytkami i majonezemsekret mnichaser przekroimy tak aby do srodka móc włożyc plasterek szynki i ananasa.dalej postepujemy jak z żółtym seremSMACZNEGO!!! - MAM NADZIEJĘ, ŻE BĘDZIE SMAKOWAĆ, JESTEM CIEKAWA WASZYCH OPINII :lol:czeszka - lea
Obserwuj wątek
    • Gość: Dragon Re: A może kuchnia czeska ? - mniam IP: *.* 17.08.02, 17:57
      Witam :hello:Przy najbliższej okazji napewno sprawdze ten przepis, a to dlatego bo zawsze jak bylem w Czechach to już na dworcu kolejowym zachodziłem do baru i zamawiałem knedliczki i piwko na początek mojego pobytu.Pozdrawiam Dragon ;)
      • Gość: Iwona_P Re: A może kuchnia czeska ? - mniam IP: *.* 17.08.02, 19:22
        Cze LeaA my mieszkamy "vedle". Często chodzimy do restauracji w Czechach i muszę przyznać,że są REWELACYJNE. Mamy oczywiście swoje typy: ohnive maso, cesnekacka, cibulacka, smazeny syr i wiele innych.A to pivo!!!AhojIwona ktera bydli na hranici :)
    • Gość: olaaaa2 Re: A może kuchnia czeska ? - mniam IP: *.* 18.08.02, 09:48
      Lea zrobie jak nic ! choć nie wiem czy tego nie odchoruje.Dam znać jak wyszło ! papa ola
    • Gość: luna Re: A może kuchnia czeska ? - mniam IP: *.* 18.08.02, 13:24
      a co to za jednostka "dl". Chcialabym wyprobowac Twoje przepisy, ale nie bardzo wiem co to za jednostka
      • Gość: lea Re: A może kuchnia czeska ? - do luny IP: *.* 18.08.02, 19:56
        Droga lunow Czechach to tzw. decylitry np. 2dl = 0,2 litra. Zapytałam męża, poprawnie w jęż. pol. używa się też decymetry. Ups. moja pomyłka jednak nie jestem aż taka dobra w języku polskim :)pozdrawiam :hello: lea
        • Gość: luna Re: A może kuchnia czeska ? - do luny IP: *.* 18.08.02, 21:10
          Lea, dzieki za szybka odpowiedz, tak podejrzewalam, ze 2 dl, to tyle co 200 ml (mililtrow), ale wolalam sie upewnic. Mam jeszcze jedno pytanie, tak mniej wiecej to na ile osob jest ten przepis na knedel, albo ile knedlikow wychodzi z tych 2 batonow? Przymierzam sie do zrobienia w tym tygodniu. Mam zamiar zaskoczyc meza. Bylismy kilka razy w Pradze i jestem pewna, ze bedzie mile zaskoczony.A co do Twojej polszczyzny, to jestem pod wrazeniem. Naprawde gratuluje!!!
        • Gość: lea Re: A może kuchnia czeska ? - do luny IP: *.* 19.08.02, 22:20
          Luno :)Spokojnie naje się 8 osób :)papa :hello:
    • Gość: Dragon Re: A może kuchnia czeska ? - mniam IP: *.* 19.08.02, 21:43
      Witam :hello:Właśnie przyżądziliśmy z małżonką te knedliki i są SUPER!!! :bounce: :hap: a tak się baliśmy, że nie wyjdą a tu proszę wyszły i to jak!!! Co prawda bez żadnego sosu bo zapomniałem o nim ale za to z cebulką podsmażaną i też super. POLECAMY .Poza tym jest to potrawa bardzo tania i wydajna co jest kolejnym plusem.Pozdrawiamy gorąco wszystkich smakoszyDragonowie ;) ;) ;)
      • Gość: lea Re: A może kuchnia czeska ? - BUŁKI DO KNEDLI!!! IP: *.* 19.08.02, 22:19
        W przepisie podałam, że potrzebne będą 3 bułki, wystarczy 1,5 bułki! W Czechach są bułki mniejsze!lea
    • Gość: Lia Re: A może kuchnia czeska ? - mniam IP: *.* 20.08.02, 18:18
      Lea, zawsze jak przekraczamy granicę Czech myśle o tych pysznościach, co na nas czekają w zaprzyjażnionym pensjonacie. Knedliczki - SUPER!!! Teraz spróbóję zrobic sama. Ah, szkoda że bez swietnego piwka !!! Pozdrawiam gorąco- Lia.
    • Gość: ganga Re: A może kuchnia czeska ? - mniam IP: *.* 20.08.02, 21:30
      Wczoraj mieliśmy na obiad knedle ze śliwkami. Bardzo dobre! Tyle, że "ciasto" zrobione z ziemniaków ugotowanych, a nie jak podała Lea z surowych, startych. I szczerze mówiąc pierwszy raz spotkałam się z takim przepisem. Lea powiedz mi, czy Twój przepis nadaje się się do knedli nadziewanych na słodko? Chętnie bym następnym razem spróbowała.Ganga
      • Gość: lea Re: A może kuchnia czeska ? - knedle na słodko - do gangi IP: *.* 21.08.02, 12:32
        hej ganga :)Nie ten rodzaj knedli to dodatek do mięśa,sosów, kapusty. Ale podaję Ci przepis na te knedle faszerowane hihi :hap:knedle na słodko z gotowanych ziemniaków:700g ziemniaków gotowanych, 250g mąki, 2 jajka,sól, dżem, kompot, owoce ( kto co woli )twaróg, cukier i masło do polaniaUgotowane ziemniaki zmielimy przez maszynkę albo zetrzemy na tarce, dodamy mąke drobinę soli i jajka i zarobimy ciasto.Z ciasta zrobimy dużą szyszkę, którą kroimy na równe małe porcje, w które wkładamy owoc lub dżem. Gotujemy 6-8min. W osolonej wodzie. Podajemy z topionym masłem, cukrem pudrem i twarożkiem.smacznego :) -lea
        • Gość: ganga Re: A może kuchnia czeska ? - knedle na słodko - do gangi IP: *.* 21.08.02, 21:05
          Dzięki Lea za przepis. Właśnie w taki sam sposób robiłam swoje knedle ze śliwkami. Dziś je odgrzewałam na patelni na masełku. Jeszcze lepsze!Ganga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka